profil Twój Profil
Kliknij, aby zalogować »
Jesteś odbiorcą prenumeraty plus
w wersji papierowej?

Oferujemy Ci dostęp do archiwalnych zeszytów prenumerowanych czasopism w wersji elektronicznej
AKTYWACJA DOSTĘPU! »

Twój koszyk
  Twój koszyk jest pusty

BĄDŹ NA BIEŻĄCO -
Zamów newsletter!

Imię
Nazwisko
Twój e-mail

Czasowy dostęp?

zegar

To proste!

zobacz szczegóły
r e k l a m a

ZAMÓW EZEMPLARZ PAPIEROWY!

baza zobacz szczegóły

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY I GASTRONOMIA »

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY


(ang. BAKERY AND CONFECTIONERY REVIEW)

Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
rok powstania: 1953
Miesięcznik ISSN 0033-2313

Tematyka:
Technika i technologia piekarstwa, ciastkarstwa, produkcji czekolady, lodów i innych słodyczy; publikacje wyników prac naukowo-badawczych w aspekcie możliwości ich wdrożenia; oferty zakupu maszyn, urządzeń, surowców i półproduktów; w... więcej »

Prenumerata

Dear Customer! Order an annual subscription (PLUS version) and get access to other electronic publications of the magazine (year 2004-2013), also from March - year 2014.
Take advantage of the thousands of publications on the highest professional level.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 315,36 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 283,82 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 226,80 zł
prenumerata papierowa półroczna - 113,40 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,70 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »

2015-7

zeszyt-4424-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-7.html


 
 
 
W numerze m.in.:
Rewolucyjne zalety niepozornych pojemników i desek garowniczych firmy Plan B
Wraz z zaistnieniem w polskich piekarniach systemów chłodniczych, nadających pieczywu nieocenione walory smakowe i aromatyczne, pojawiła się konieczność używania do produkcji pieczywa kastli do leżakowania i transportowania kęsów. Oprócz temperatury i wilgotności ochronny system przetrzymywania i transportu kęsów w kastlach, to najistotniejsze czynniki w produkcji pieczywa tą technologią. Wszystkie wymienione aspekty wpływają znacząco na jakość końcową pieczywa. Kastle transportowe są niezbędnym wyposażeniem zakładów prowadzących odpiek sklepowy. Do sprawnej obsługi wielu punktów potrzeba średnio od kilkuset do tysiąca takich skrzynek. Jakość kastli musi być na najwyższym poziomie. Wielogodzinne przebywanie kęsów w chłodni, powolne dojrzewan... więcej»

Czy kara za wcześniejsze rozwiązanie umowy najmu jest kosztem podatkowym?
Umowy najmu lokali wykorzystywanych przez przedsiębiorców do prowadzonej przez nich działalności gospodarczej, często zawierają klauzule przewidujące sankcje finansowe w razie ich wcześniejszego wypowiedzenia, lub odstąpienia od umowy, tak przez właściciela jak i najemcę. Zapisy takie mają na celu zabezpieczenie interesów obu stron. Najemca uzyskuje gwarancję wieloletniego działania pod danym adresem, na określonych w umowie warunkach, właściciel - trwałość stosunku najmu, a więc gwarancję stałych wpływów z tego tytułu. Przedsiębiorca zawierający wieloletnią umowę jest przekonany, że dana lokalizacja jest atrakcyjna, czynsz niewygórowany, a koniunktura gospodarcza gwarantuje popyt na jego wyroby także w przyszłości. Niestety, w biznesie jak w biznesie - koniunktura nagle się załamuje, lokalizacja okazuje się nie taka znów dobra. Z przeprowadzonej analizy wynika, że utrzymywanie lokalu pociąga za sobą tak duże straty, że dalsze utrzymywanie go zagraża działalności firmy. Słowem - trzeba z niego czym prędzej uciekać, nawet za cenę płacenia kar przewidzianych w umowie. Czy taka kara jest kosztem uzyskania przychodu? Zgodnie z przepisami ustaw o PIT i CIT, kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów odrębnie wymienionych przez prawodawcę. Kosztami podatkowymi mogą więc być zarówno koszty, które bezpośrednio lub pośrednio przyczyniają się do osi... więcej»

XVIII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego
Tegoroczny, XVIII już Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego odbył się w dniach 21-22 kwietnia. Siedemnastu uczestników stanęło do zmagań o tytuł najlepszego ucznia w zawodzie. Pełni pasji i zaangażowania wykonywali przewidziane regulaminem zadania. Każdy z uczestników na przygotowanie: trzypiętrowego tortu, torcika do degustacji, 20 szt. ciastek bankietowych,... więcej»

Sempre - 5 lat minęło
W tym roku minęło pięć lat działalności znanej na rynku cukierniczo-lodziarskim polskiej firmy SEMPRE. To okazja, by porozmawiać z jej Prezesem, Sławomirem Szewczykiem o tym, co było, jak jest i czego się spodziewać w przyszłości. Jak zaczęła się działalność SEMPRE? Firma powstała 1 kwietnia 2010 r., w prima aprilis. Wyglądało więc tak, jakby miał to być żart, ale plany były poważne i idzie nam dobrze. Zaczynaliśmy jako dystrybutor półproduktów dla rynku lodziarskiego firmy Comprital i wafli firmy Soforek, działając w wynajętym magazynie w podwarszawskim Nadarzynie. Ponieważ rynek szybko się zmie... więcej»

Z KRAJU I ZE ŚWIATA
Przyczyny powstawania niepożądanego "szarego nalotu" na powierzchni wyrobów czekoladowych.Wysoce niepożądanym, a często występującym zjawiskiem jest pojawianie się na powierzchni wyrobów czekoladowych szarego nalotu. Następuje to zwykle po dłuższym lub krótszym okresie ich przechowywania, prawie nigdy bezpośrednio po wyprodukowaniu. Za wyłączną przyczynę powstawania nalotu uważano zbyt wysoką lub często zmieniającą się temperaturę podczas przechowywania. Ostatnio, jak doniosło fachowe czasopismo "Sweets Processing" (3-4/2015), naukowcy z niemieckiego instytutu IVV we Freisingu odkryli, że do powstawania "s... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-6

zeszyt-4394-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-6.html


 
 
 
W numerze m.in.:
Kanapki koktajlowe (Ewa Ceborska-Scheiter bauer)
Kto z nas nie lubi pójść na imprezę i zjeść coś innego, coś z pomysłem, ale niekoniecznie kalorycznego? Z badań wynika, że zdecydowanie więcej ludzi chętniej sięgnęłoby na imprezie po zdrową i smaczną przekąską, niż po chipsy i paluszki. Dlaczego więc na stołach ciągle królują niezdrowe, słone przekąski? Może to wygoda, może moda, ale może warto ją zmienić? Również osoby intensywnie pracujące zawodowo skarżą się na rodzaj przekąsek podawanych na spotkaniach biznesowych lub konferencjach naukowych. Doszło nawet do tego, że na konferencjach skierowanych do lekarzy i dietetyków, poświęconych ochronie zdrowia, podawane są niezdrowe ciasteczka i chrupki. Jak to rozwiązać smaczniej i zdrowiej? Kanapki koktajlowe to najlepsze rozwiązanie na szwedzki bufet. Coraz więcej osób zwraca ... więcej»

XIV Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy (Anna Korfel)
Po raz kolejny, w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie na osiedlu Sportowym, zorganizowano konkurs kucharsko-cukierniczy dla uczniów zawodowych szkół specjalnych. Coroczny konkurs umożliwia integrację uczniów szkół specjalnych na poziomie międzynarodowym (zapraszane są ekipy ze Słowacji i Czech), wymianę doświadczeń i porównanie swoich umiejętności z poziomem reprezentowanym przez inne grupy konkursowe. Patronat nad tegorocznym konkursem tradycyjnie objęły: Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Rada Dzielnicy XVIII.W tym roku tematem konkursu była "Kuchnia Śródziemnomorska". Dwuosobowe zespoły miały do wykonania: tort (dodatkowo mały do degustacji dla jurorów), 5 ciastek bankietowych i fi gurki lub eksponat z karmelu, czekolady lub marcepana. Kucharze zmagali się z menu uwzględniającym: zakąskę lub deser i pot... więcej»

Zwiększenie sprzedaży i redukcja kosztów w sklepach firmowych - dzięki zintegrowanej obsłudze i nowoczesnym narzędziom informatycznym
Sprzedaż przez sieć własnych sklepów jest głównym kanałem dystrybucji wielu piekarni. Taki model sprzedaży wiąże się z koniecznością zapewnienia łatwego i szybkiego dostępu do bieżących danych każdego sklepu. Najczęściej stosowane rozwiązania informatyczne składają się z wielu niepowiązanych ze sobą elementów, co w praktyce okazuje się niesatysfakcjonującym, często niestabilnym i uciążliwym w administrowaniu i serwisowaniu mechanizmem zarządzania i kontroli. Zakłócenia w procesach IT oznaczają często spadek obrotów. Wówczas właściciel albo zarząd stoją przed decyzją dotyczącą modernizowania funkcjonalności oprogramowania lub wymiany na system, który można łatwo, szybko i bezpiecznie zintegrować z rozwiązaniami kasowymi w sklepach fi rmowych. Metody integracji sklepów firmowych w Systemie CSB.Rozwiązania bazu... więcej»

Najstarszy precel świata ma 250 lat (Beata Marchand)
Drogi Czytelniku, wydarzyło się coś niezwykłego, co ma bardzo duże znaczenie dla współczesnych niemieckich piekarzy, choć wszystko odbyło się dzięki archeologom. Badacze prowadzący prace wykopaliskowe na stanowisku Danube Market w Regensburgu, w Bawarii, odkryli zwęglone kawałki dwóch precli (fot. 1*), trzech bułek (fot. 2*) i rogalika (fot. 3*) datowanych na XVIII wiek. Znaleziska, które obecnie zobaczyć można na wystawie w Muzeum Historycznym w Ratyzbonie, datowane były metodą radiowęglową na okres między 1700 a 1800 rokiem. Badania historyczne sugerują jednak, że zostały one wykonane w drugiej połowie XIX wieku. Choć ogólnie dawne, wręcz starożytne pieczywo mogło przetrwać dzięki zwęgleniu - jednym z pierwszych przykładów przychodzących na myśl jest słynny chleb z Herkulanum we Włoszech przechowywany w British Museum (fot. 4), w przypadku precli, jest to zdecydowanie najstarsze znane znalezisko. Stanowisko Danube Market jest bogatym źródłem znalezisk archeologicznych. Wszystko dzięki korzystnym warunkom, które dała podmokła gleba rozciągająca się wzdłuż Dunaju. Pozwoliły one na przetrwanie takich śladów historii, jak zbutwiałe resztki drewnianego domu liczącego 1200 lat; warto podkreślić, że jest to jedyny dom Karolingów, jaki kiedykolwiek został znaleziony w Bawarii, czy też drewniane molo liczące przynajmniej 1100 lat. Stanowisko Danube Market było eksplorowane między 2012 a 2014 rokiem, w trybie ratunkowym, by dokładnie zbadać jego warstwy archeologiczne przed planowaną budową Muzeum Historii Bawarii, którą przewidziano z okazji 100. rocznicy powstania Wolnego Państwa Bawarii, w 2018 roku. Archeolodzy znaleźli wspomniane wypieki w pozostałościach domu, który kiedyś stał pod numerem 3 przy Hunnenplatz (fot. 5*), a został zniszczony w 1964 roku wraz z dużą częścią tej okolicy. Archiwa miejskie wskazują, że dom pod numerem 3 przy Hunnenplatz został kupiony w 1753 roku przez mistrza piekarskiego Johanna Georga Helda... więcej»

Czy i w jakim stopniu nowelizacja prawa budowlanego usprawni proces inwestycyjny? (Włodzimierz Gubała)
Ustawa-prawo budowlane z 1994 r. (z późniejszymi zmianami), będąca podstawowym aktem prawnym regulującym przebieg procesu inwestycyjnego, była krytykowana zarówno przez organizacje opiniotwórcze, jak i fi rmy oraz osoby fi zyczne prowadzące działalność inwestycyjną. W powszechnej opinii ustawa ta, podlegająca wielu nowelizacjom, stała się mało czytelna, co powodowało m.in. duże trudności w praktycznym jej stosowaniu, a ponadto, liczba koniecznych procedur związanych z uzyskaniem końcowej decyzji w znacznym stopniu wydłużała przebieg całego procesu inwestycyjnego. Wszystko to sprawiło, że Polska w rankingu "czasu potrzebnego na uzyskanie pozwolenia na budowę" zajmuje bardzo dalekie miejsce, co uznawane jest powszechnie jako czynnik utrudniający prowadz... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-5

zeszyt-4360-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-5.html


 
 
 
W numerze m.in.:
Zawieszenie działalności gospodarczej - składki ZUS (JACEK PAPROCKI)
Osoba prowadząca działalność gospodarczą podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu zdrowotnemu od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania jej wykonywania, z wyłączeniem okresu, na który prowadzenie działalności zostało zawieszone na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej. Zawieszenie działalności powoduje ustanie obowiązku ubezpieczeń w okresie ... więcej»

Nowe możliwości w świecie piekarskim
Firma Zeelandia rozumie wyzwania stojące przed branżą piekarską i w odpowiedzi na nie oferuje produkty dostosowane do wymagań rynku. Korzystając z szerokiej wiedzy technologicznej oraz znajomości surowców i składników, tworzy komponenty do wypieku pieczywa z czystą etykietą. Nowości, które Zeelandia poleca w tej kategorii produktów Żytni Free to polepszacz o dozow... więcej»

Rekrutujemy ekspedientki (Andrzej Piętka)
Coraz trudniej znaleźć kompetentną osobę do pracy w sklepie. Sukcesem jest znalezienie dobrego sprzedawcy, a jeszcze większym osiągnięciem jest spotkanie w czasie rekrutacji osoby, którą można wyszkolić na fachowca i profesjonalistę w tej dziedzinie. Jestem przekonany, że każdy z nas miał kilka lepszych i gorszych przygód związanych z obsługą w sklepie i samymi ekspedientkami. Czasami wystarczy niewiele, by uzyskać pomoc, profesjonalną obsługę i bezwarunkowy uśmiech z tamtej strony. Poziom obsługi klienta stale się jednak podnosi i w dobrych piekarniach szkolenie personelu stanowi coraz ważniejszy aspekt rozwoju sprzedaży. Zdarza się jednak, od czasu do czasu, coś zupełnie innego. Sklepowa, sprzedawczyni, pani przy kasie, ekspedientka lub osoba obsługująca - wiele nazw i skojarzeń, ale ta sama profesja. Choć zawód ekspedientka brzmi dumnie, to jej praca ... więcej»

Chleb zdrowy czy tani (Renata Zawadzka-Ben Dor)
Festiwal Chlebów Świata już po raz drugi został zorganizowany pod auspicjami Stowarzyszenia Polskich Mediów, z inicjatywy prezesa stowarzyszenia Marka Traczyka. Gospodarzem Festiwalu był, jak w ubiegłym roku, Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie. To podobno jedyna taka impreza w Europie, a może w ogóle na świecie. W tym roku było mniej słońca, a więc i nieco mniej gości festiwalowych. Mogliśmy jednak także i teraz spróbować tradycyjnych wypieków z różnych krajów i wzbogacić swoją wiedzę o rozmaitych piekarskich tradycjach. Na festiwalu można było nie tylko posmakować, napatrzeć się i nawąchać. Można było też kupić rozmaite chleby (np. więzienny!) i coś do chleba: wspaniałe wędliny z tradycyjnych wędzarni, masło i nawet, ciut drogi jak na polską kieszeń, ser z Austrii - 120 zł/kg. Na miejscu można było zjeść pajdę chleba ze smalcem, polskie pierogi i kaszankę, ale również smakowite tureckie kebaby, krymskie czebureki i węgierskie langosze. W sprzedaży były także rozmaite mąki, specjalne mieszanki do domowego wypieku i oczywiście smakołyki - od nasyconych słodyczą rozmaitych baklaw po tradycyjne rogale marcińskie z poznańskiej spółdzielni Fawor. Dla mnie to była okazja, by z wystawcami porozmawiać o tym co się zmieniło na rynku piekarskim. A jest o... więcej»

Zawieszenie działalności gospodarczej - jak odzyskać podatek naliczony (Jacek Paprocki)
Zawieszenie działalności gospodarczej, choć zazwyczaj pociąga za sobą brak przychodów, nie musi oznaczać (przeważnie nie oznacza) braku wydatków związanych z utrzymaniem fi rmy (czynsz najmu, opłaty za prąd, wodę, telefon). Na ich udokumentowanie przedsiębiorca otrzymuje faktury VAT z naliczoną kwotą podatku. W normalnych warunkach, podatek ten odliczyłby od podatku należnego z tytułu sprzedaży towarów i usług. Brak przychodów, a więc i brak podatku należnego, uniemożliwia mu takie odliczenie. Czy oznacza to, że zapłacony podatek przepadnie? Podatnicy, którzy zawiesili wykonywanie działalności gospodarczej na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, nie mają obowiązku składania deklaracji VAT za te okresy rozliczeniowe, których dotyczy to zawieszenie. Nie oznacza to jednak, że podatnik traci pra... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-4

zeszyt-4343-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-4.html

 
W numerze m.in.:
Social Cooking - wspólne gotowanie
Panuje moda na gotowanie i pieczenie. Dowodem na to jest ogromna liczba programów telewizyjnych oraz blogów i vlogów poświęconych tematyce kulinarnej. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy i sami próbujemy swoich sił w kuchni. Szukamy inspiracji nie tylko wśród internetowej społeczności bądź znajomych, ale mamy ochotę gotować i piec pod okiem eksperta.Nowy trend Obserwując trendy na świecie widzimy wyraźny kurs w kierunku społecznego gotowania zw. Social Cooking. Trend ten rozwinął się w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, gdzie dostęp do świeżego pieczywa w niewielkich miastach, poza dostawami z supermarketów, był mocno ograniczony, dlatego mieszkańcy postanowili rozwinąć w sobie sztukę pieczenia i gotowania oraz dzielenia się pasją z innymi . Social Cooking przybył także do Europy. Bettina Valentek, właścicielka piekarni Betty’s Bakery znajdującej się w Barcelonie, oprócz sprzedaży babeczek i ciast organizuje wiele warsztatów, m.in. z dekorowania tortów. Każdy ma szansę ... więcej»

Święta Wielkiejnocy w polskiej kuchni (Ewa Ceborska-Scheiterbauer)
Wielkanoc to najważniejsze święto katolickie w Polsce. Po okresie postu Polacy ruszają do sklepów, aby kupić produkty na świąteczny stół. Z obserwacji wynika, że przeciętny koszyk zakupowy mógłby wystarczyć, przeciętnej rodzinie, na kilka tygodni zdrowego jedzenia. Tradycja jest jednak tradycją i trudno walczyć z tym, aby nie przejadać się w święta. Można jednak zwrócić uwagę na to, aby posiłki były nadal tradycyjne, ale za to dużo zdrowsze. Śniadanie wielkanocne Jajka to symbol nowego życia, a dla chrześcijan - nadzieja życia wiecznego. Bez jaj trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne. Powstaje zatem pytanie - co symbolizuje majonez, który podawany jest prawie zawsze w duecie z jajami? Majonez jest niestety dodatkiem niezbędnym do dań dla wielu Polaków. Mo... więcej»

Nowy system zaparowania w piecach MIWE ideal e+ Jakość i wydajność
Zgodnie z zapowiedzią w art. Nowa technologia zaparowania MIWE atmo jet (12/2013) na rynku dostępny jest już popularny piec wsadowy MIWE ideal z innowacyjną technologią zaparowania MIWE atmo jet. System zastosowany pierwotnie w piecach wózkowych termoolejowych MIWE thermo static sprawdził się i poprzez poprawę jakości pieczywa dowiódł, że para parze nierówna. Nie chodzi tylko o ilość pary, czas regeneracji systemu, który decyduje o wydajności, ale głównie o ja... więcej»

Zatrudniamy cudzoziemca - cz II (Jacek Paprocki)
Najprostszym sposobem zatrudnienia obywatela któregoś z państw zza naszej wschodniej granicy jest złożenie przez pracodawcę oświadczenia o zamiarze powierzenia wykonywania pracy cudzoziemcowi na terenie RP (patrz PPiC 3/15). Metoda ta, pozwalająca na uniknięcie kłopotliwych procedur biurokratycznych, ma jedną, podstawową wadę. Zatrudniony na tej zasadzie cudzoziemiec, nie może pracować w Polsce dłużej niż sześć miesięcy w ciągu kolejnych dwunastu miesięcy. Częściowym rozwiązaniem problemu może być zatrudnienie dwóch cudzoziemców, którzy będą "się mijać"; gdy jeden będzie pracować, drugi w tym czasie przebywać będzie w swoim kraju. I na odwrót. Jeżeli jednak zależy nam na pracowniku "na stałe", powinniśmy rozważyć załatwienie cudzoziemcowi zezwolenia na pracę. Zezwolenie na pracę będzie oczywiście konieczne w przypadku zatrudnienia każdego innego cudzoziemca, który, zgodnie z obowiązującymi przepisami, nie jest zwolniony z obowiązku posiadania takiego zezwolenia (cudzoziemcy zwolnieni z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę - patrz PPiC 3/15). Tryb i warunki uzyskiwania zezwolenia Tryb i warunki uzyskiwania zezwolenia zależą od statusu cudzoziemca, rodzaju pracy jaką ma wykonywać oraz statusu jego pracodawcy. Polscy pracodawcy, których zakłady zlokalizowane są w Polsce występują o zezwolenie typu A. Obowiązujące od połowy ubiegłego roku procedury wydawania zezwoleń na pracę umożliwiają uzyskanie przez pracodawcę zezwolenia na pracę dla tych cudzoziemców, którzy dopiero zamierzają przyjechać do Polski. Stworzono ponadto możliwość, aby z wnioskiem o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy i pracę mógł wystąpić także cudzoziemiec zamierzający przebywać i wykonywać w Polsce pracę przez okres przekraczający 3 miesiące. Przed nowelizacją przepisów, z takim wnioskiem mógł wystąpić jedynie pracodawc... więcej»

Zwrot towarów od nabywcy a spis z natury, czyli raz jeszcze o konsekwencjach wystawienia faktury korygującej
W katalogu przepisów i ich interpretacji, budzących największe kontrowersje i sprzeciwy, ze względu na wynikające z nich uciążliwości i negatywne konsekwencje dla podatników, od paru lat na jednym z czołowych miejsc znajdują się zasady ujmowania w księgach faktur korygujących sprzedaż. Tak było Przez długi czas w interpretacjach organów podatkowych i w orzecznictwie sądów administracyjnych, prezentowano pogląd, że sposób ujmowania korekt przychodów zależy od tego, jakie zdarzenie było podstawą dokonania korekty. Wyróżniano dwie możliwości:  korektę wynikającą z przyczyn istniejących w chwili wystawiania faktury, na przykład błąd sprzedawcy,  korektę z przyczyn, które nie były znane sprzedawcy w momencie wystawiania faktury. W sytuacji, w której korekta faktury wynikała z przyczyn istniejących w momencie wystawienia faktury (np.: podatnik podał błędną cenę, stawkę podatku itp.) fi skus i sądy nakazywały korygować przychód w podatkowej księdze przychodów i rozchodów wstecz, w okresie, w którym wystawiono korygowaną faktur... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-3

zeszyt-4301-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-3.html

 
W numerze m.in.:
Wystawiłeś pustą fakturę - musisz zapłacić VAT (JACEK PAPROCKI)
Zdarza się niekiedy, że sprzedawca wystawi fakturę dokumentującą transakcję, która w rzeczywistości nie miała miejsca. Nie mówimy o celowym wystawianiu takich faktur, co jest procedurą dość powszechną, ale o najzwyklejszej pomyłce. Pół biedy, gdy sprzedawca zorientuje się w pomyłce przed przekazaniem takiego dokumentu kontrahentowi. Gorzej, gdy faktura zostanie już doręczona, a więc: wprowadzona do obrotu gospodarczego. Zgodnie z art. 108 ust. 1 ustawy o VAT, w przypadku gdy osoba prawna, jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej lub osoba fi zyczna wystawi fakturę, w której wykaże kwotę podatku, jest obowiązana do jego zapłaty. W odróżnieniu od innych zdarzeń gospoda... więcej»

Monitoring mediów - obserwuj, reaguj, zaskakuj
Media przeszły wielką przemianę. Dziś oprócz wyszukiwania informacji i dyskutowania o nich w zaciszu domowym mamy możliwość dzielenia się swoimi opiniami z innymi, obcymi ludźmi. Mówimy, bo nas o to pytają bądź mamy potrzebę informowania o własnych przeżyciach i doświadczeniach. Jest to ogromna szansa dla przedsiębiorców i marek, jednak warto być czujnym i przygotowanym na ewentualne zagrożenia. Dzięki monitoringowi mediów każdy przedsiębiorca jest w stanie obserwować rozmowy o produktach i usługach oraz kształtować pozytywny wizerunek w sieci.Co to jest monitoring mediów? Tak jak kamery zainstalowane w centrum miasta służą do obserwacji, tak samo monitoring mediów pozwala na obserwację zachowań obecnych i potencjalnych klientów oraz pozyskiwanie opinii o marce. Firmy korzystają z monitoringu mediów, gdyż umożliwia on dostęp do bieżących informacji na temat rynku, branży oraz działań własnych i konkurencji. Pozwala uzyskać informacje dotyczące wizerunku fi rmy, instytucji bądź osoby. Głównym celem jest dostarczenie wszystkich komunikatów, które ukazały się w mediach - tradycyjnych i nowych - na dany temat. Kreatywne akcje polskich marek Sieć pizzerii Da Grasso, we współpracy z fi rmą zajmującą się monitoringiem sieci - Brand24 - przez 8 miesięcy realizowała kampanię Pizza Patrol. Akcja polegała na monitorowaniu w czasie rzeczywistym portalu społecznościowego Facebook i błyskawicznym reagowaniu na potrzeby gło... więcej»

Uwzględnianie trendów wzmacnia pozycję produktów innowacyjnych
Przy opracowywaniu nowych wyrobów, które gwarantowałyby producentowi sukces rynkowy, konieczne jest uwzględnianie panujących na rynku trendów - twierdzą eksperci z agencji Innova Market Insights, monitorującej światowy rynek pod kątem wprowadzanych produktów innowacyjnych. Jednocześnie omawiają 10 głównych trendów, jakie mają panować na rynku w tym roku. Przejrzyste i dokładne oznakowanie produktu Konsumenci coraz większą wagę przywiązują zarówno do składu jak i pochodzenia produktu. Nakłada to na producentów dodatkowe zadania, ponieważ wobec zmieniających się przepisów dotyczących znakowania (brak jednoznacznej defi nicji co oznacza produkt naturalny) na etykiecie powinny znaleźć się niebudzące wątpliwości informacje dotyczące m.in. alergenów lub... więcej»

Nowości lodziarskie 2015
Podobnie jak w latach poprzednich, w marcowym wydaniu proponujemy przegląd nowości lodziarskich na nadchodzący sezon. Targi SIGEP, które w styczniu odbyły się we włoskim Rimini, były swego rodzaju inauguracją sezonu lodziarskiego. Właśnie podczas tej imprezy firmy co roku przedstawiają nowe produkty, smaki, wzory, rozwiązania. Oto, co przygotowano na najbliższy sezon i co jest dostępne na polskim rynku. Warto zapoznać się z tymi nowościami, aby wiedzieć, co zaproponować klientom.PreGel Bezglutenowe bazy: Magnifi ca - do produkcji lodów w procesie zimnym na bazie wody, zapewnia kremistą strukturę oraz wyjątkowy śmietankowy smak lodów. Doskonale nadaje się do lodów w kuwetach, do pucharów lodowych i lodów z automatu. Wystarczy dodać cukier oraz wodę. Zawiera jedynie tłuszcz mleczny. Base Sublime - do produkcji lodów w procesie gorącym, o smaku mlecznym, o jednolitym, czystym smaku oraz wyjątkowej kremistości i strukturze. Największy atut: przechowywane lody nie nabierają połysku i nie odwarstwia się na nich woda. Always Fresco - innowacyjny pomysł na nową formę biznesu lodowego. Nowa linia produktów do wysokiej jakości kremistych lodów. Przygotowywane i serwowane są z automatów do lodów, mając cechy jakościowe i smakowe lodów w kuwetach. Zalety: świeżość, szybkość i łatwość przygotowania, niskie koszty produkcji. Grupa łatwych do sporządzenia Sprintów, nadających się do przygotowania lodów w kuwetach i z automatu, poszerzyła się o nowe smaki: Cioccobianco Sprint (smak białej czekolady, zawiera ponad 30% białej czekolady), Cioccollatte Sprint (intensywny smakiem mlecznej czekolady). Chai tea Sprint (smak tradycyjnego indyjskiego napoju mlecznego z herbatą Chai, z dodatkiem cynamonu i kardamonu), La Risata Sprint (1) (smak deseru ryżowego na mle... więcej»

OGŁOSZENIA DROBNE
Sprzedam.olej parafi nowy o czystości farmaceutycznej do dzielarek chleba (Glimek, Wieczorek, Turri, Gostol, Jeremy, IBIS), linii do bułek (W&P, Backtech, Sottoriva), krajalnic (Vabama, Hartman). Olej z dopuszczeniem do bezpośredniego kontaktu z żywnością NSF 3H numer 142228 (http://www. techmasz.eu/www/pliki/pdf/ H3_Finavestan_360_tlumaczenie. pdf ). Olej sprawdzony w większości dzielarek, nie zakleja maszyn, nie jełczeje, jest pozbawiony smaku, zapachu i barwy. Brak negatywnego wpływu na trwałość urządzeń. Produkcja: tace do dzielarek bułek - dowolny typ według marki i typu maszyny lub przesłanego wzoru. Noże do krajalnic z chromoniklu o unikalnej trwałości (ostrzenie co 120-150 tys. skrojonych bochenków). Pasy i taśmy... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-2

zeszyt-4273-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-2.html

 
W numerze m.in.:
Wykorzystanie materiałów zamiennych podczas remontów (Włodzimierz Gubała)
Żyjemy w czasach, kiedy w sposób ciągły, w wyniku szybkiego postępu technicznego, wiele stosowanych dotychczas materiałów i rozwiązań zastępowane jest wyrobami nowej generacji, łatwiejszymi zarówno w użyciu jak i późniejszej eksploatacji. Tak dzieje się w budownictwie, gdzie ostatnio pojawiło się dużo nowych materiałów, które z uwagi na korzystne walory użytkowe zostały powszechnie zaakceptowane i stosowane zarówno w budownictwie nowym jak i w trakcie prac remontowych (modernizacyjnych) istniejących budynków. Do tych rozwiązań zaliczyć należy m.in. różnego rodzaju elementy pokrycia konstrukcji dachowych (płyty warstwowe, płyty faliste bitumiczne, blachy trapezowe płaskie i dachówkow... więcej»

Razowa mąka - mój ulubiony surowiec
Mała rodzinna piekarnia, daleka od nowoczesności, ale czy trzeba inwestować w najnowocześniejszy sprzęt, aby produkować dobre pieczywo? Miałam okazję spotkać się z jedną z właścicielek Piekarni Ba-Ja w Jaworznie, Danutą Janicką i porozmawiać o tym jak radzić sobie inaczej w branży piekarskiej, dbając o jakość i niepowtarzalność wyrobów. Lucyna Kubicka: Widzę, że pracuje Pani bezpośrednio przy produkcji? (p. Danuta, ubrana w strój roboczy, co jakiś czas po usłyszeniu dzwonka wyjmuje wyroby z pieca). Danuta Janicka: Tak, ja również uczestniczę w produkcji. Jak widać nie jest to duża fi rma. Można powiedzieć, że jest to interes rodzinny. Współwłaścicielką jest moja siostra Wiesława, ale wspomagają nas syn i szwagier. Zatrudniamy też sprawdz... więcej»

Tłuste szaleństwa przed zaciśnięciem pasa
Drogi Czytelniku, jak świat szeroki wszyscy lubimy pofolgować sobie przed końcem karnawału i podjeść nieco zbyt tłusto i zbyt słodko, by na długo zatrzymać w ustach smak pychotek, skoro następnie mamy się umartwiać. W zależności od kultury, religii i regionu będą to różne formy pączków, bułeczek, faworków lub naleśników, ale jedna rzecz jest im wspólna - są pyszne i rozpustne. Ponieważ przedstawienie w klarowny sposób różnorodności świąt i jedzonych w ich czasie smakołyków jest trudne, postanowiłam zastosować metodę chronologiczną, która wydała mi się słodko logiczna. Tłusty Czwartek Jak powszechnie wiadomo, w kalendarzu chrześcijańskim jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W Polsce funkcjonuje on również pod nazwą zapusty, ostatki, mięsopust, czy kolelek. Świętuje się go w Belgii i Szwajcarii jako Jeudi Gras, Grecji jako Tsiknopempti, Niemczech jako Fetter Donnerstag, Schmotziger Donnerstag lub w miejscach, w których odbywają się zabawy karnawałowe Weiberfastnacht, na Węgrzech jako Torkos Csütörtök, we Włoszech jako Giovedì Grasso i we francuskiej Pikardii ja... więcej»

Likwidacja działalności a podatek dochodowy (JACEK PAPROCKI)
Przedsiębiorca likwidujący indywidualną działalność gospodarczą, także wspólnicy rozwiązanej spółki niebędącej osobą prawną, zobowiązani są do sporządzenia wykazu składników majątku na dzień likwidacji działalności. Sporządzić wykaz na dzień likwidacji fi rmy W ww. wykazie należy ująć pozostałe na dzień likwidacji działalności gospodarczej środki trwałe, wyposażenie, towary handlowe, wyroby gotowe, półwyroby, materiały (surowce) itp. Zgodnie z art. 23 ust. 3a ustawy o pdof, wykaz powinien zawierać co najmniej następujące dane: liczbę porządkową, określenie (nazwę) składnika majątku oraz kwotę wydatków poniesionych na jego nabycie, zaliczoną do kosztów uzyskania przychodów, wartość początkową, metodę amortyzacji, sumę odpisów amortyzacyjnych oraz wysokość wypłaconych środków pieniężnych, należnych wspólnikom z tytułu udz... więcej»

Z KRAJU I ZE ŚWIATA
Na europejskim rynku żywności nasilają się wojny cenowe i maleje lojalność konsumentów.Specjalny raport "European Price and Promotion 2014", opublikowany przez agencję badawczą Information Resources GmbH (IRI) przedstawia sytuację na europejskim rynku towarów szybko zbywalnych, w tym żywności, w 2014 r. Z raportu wynika, że w 2014 r. niewielkiej zmianie, w porównaniu z latami poprzednimi, ulegały postawy europejskich konsumentów. Podczas, gdy pod wpływem kryzysowej atmosfery, w ciągu kilku poprzednich lat wykazywali wyraźną wstrzemięźliwość w zakupach, w badanym roku zaznaczył się powrót do bardziej optymistycznych postaw, zwłaszcza przy zakupach żywności. IRI szacuje, że wartość zakupów żywności, w objętych badaniami krajach europejskich, wzrosła o 1% (do 2,7 mld euro). Sprzedaż towarów nieżywnościowych zmalała natomiast o 0,3% (do 219 mld euro). Z badań dotyczących postaw konsumentów wynika, że maleje ich lojalność zarówno wobec marek, jak i placówek handlowych. Dowodzą tego wyniki badań przeprowadzonych we Francji, Niemczech, Grecji, Włoszech, Holandii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, a także w Stanach Zjednoczonych. W 2014 r. nastąpiło też dalsze zao... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-1

zeszyt-4256-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-1.html

 
W numerze m.in.:
Co z odpadami?
ROZMOWA Z TOMASZEM ZIARKIEM Z FIRMY MILTEK.W piekarniach, cukierniach i kawiarniach podczas codziennej produkcji powstaje dużo odpadów. Co z nimi robić? Jest to problem, ponieważ z jednej strony zajmują one sporo miejsca, a więc częściej trzeba je wynosić, co z kolei zabiera cenny czas. Z drugiej strony, rosnąca w naszym społeczeństwie ... więcej»

Wsparcie dla biznesu, gdzie szukać pomocy
Kluczem do sukcesu jest umiejętność szybkiego i elastycznego reagowania na dynamicznie zmieniający się rynek. I nie chodzi tu wyłącznie o zmiany związane z oczekiwaniami i potrzebami klientów. Warto szukać, pytać i czerpać wiedzę, która w istotny sposób pomoże sprawnie prowadzić własną działalność.Człowiek uczy się przez całe życie... ...to prawda stara, jak świat. Mimo upływu lat i zdobywania nowych doświadczeń niezbędna jest stała aktualizacja wiedzy. Jeżeli chcemy "być na bieżąco" musimy podążać za zmianami w świecie, komputeryzacją, rozwojem technologii czy koniecznością posługiwania się językiem angielskim, chociażby w stopniu podstawowym. Prowadzenie działalności gospodarczej, nawet po wielu latach może być stresujące: ciągłe zmiany w prawie, wzrost kosztów, rosnąca w siłę konkurencja. Nie ma znaczenia, jaki biznes prowadzisz i na jakim jesteś stanowisku. Rozwój jest niezbędny w każdym przypadku. Wiedza dodaje pewności siebie - im lepiej myślimy o sobie, tym więcej mamy do zaoferowania innym, jesteśmy odważniejsi w kontaktach zawodowych i osobistych. Oczywiście nie musimy wiedzieć wszystkiego. Najważniejsze, aby być świadomym tego, co jest nam niezbędne do rozwoju i wiedzieć skąd tę wiedzę czerpać. Jak rozwinąć małą piekarnię na lokalnym rynku? Kanadyjczyk, Jamie Campbell przyjechał do Wielkiej Brytanii, aby rozwijać swoją karierę jako arc... więcej»

Jak nie zapłacić podatku od używanego samochodu (JACEK PAPROCKI)
Do końca 2013 r. sprzedaż niektórych używanych przez przedsiębiorcę towarów zwolniona była z podatku VAT. Zwolnienie dotyczyło towarów, przy zakupie których firma nie miała prawa do odliczenia podatku naliczonego, a które wykorzystywane były do celów działalności firmy przez co najmniej 6 miesięcy. Na przykład, jeżeli przedsiębiorca kupił samochód osobowy od osoby nieprowadzącej działalności gospodarczej "na umowę cywilnoprawną" lub w komisie, który wystawił mu fakturę VAT marża, przy sprzedaży tego samochodu nie musiał płacić podatku. Od początku 2014 r., po nowelizacji ustawy o VAT, sytuacja zmieniła się na niekorzyść przedsiębiorców. Sprzedaż "starych" rzeczy opodatkowana jest podatkiem VAT bez względu na to, czy przy ich zakup... więcej»

VIII Konferencja Piekarsko-Cukiernicza. Stawiamy na żyto (Paulina Kania-Lentes)
Już po raz ósmy w Warszawie odbyła się Ogólnopolska Konferencja Piekarsko- Cukiernicza. Organizatorami spotkania były: redakcja "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego", a także Rada Gospodarski Żywnościowej, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Krajowa Rada Drożdżownictwa. Tradycyjnie już impreza odbyła się w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.W czasie, gdy spada spożycie pieczywa, a coraz większa część konsumentów zastanawia się, czym zastąpić chleb, koniecznością staje się rzeczowa refl eksja nad tym, co tak naprawdę jest korzystne dla naszego organizmu i w czym piekarze mogą upatrywać szansy dla swoich fi rm. Stąd wziął się pomysł na tegoroczny temat konferencji: "Cenimy zdrowie - stawiamy na żyto w piekarstwie i cukiernictwie". Biorąc pod uwagę znaczenie poruszanych problemów, organizatorzy zdecydowali się poszerzyć grono adresatów konferencji o cukierników. Podobnie jak w poprzednich latach, konferencja była połączona z wystawą pieczywa i ogłoszeniem wyników Ogólnopolskiego Konkursu Piekarsko-Cukierniczego (relacja w p... więcej»

Sklep w modułach i co jeszcze?
13. edycja Dni Otwartych w fi rmie Polmarkus, poświęcona tematyce świątecznej, odbyła się bez trudności, na przekór pechowej "13". Przez dwa dni siedzibę fi rmy odwiedziła rzesza cukierników, piekarzy i gastronomów nie tylko ze Śląska. Po raz kolejny bardzo duża grupa gości przybyła zza południowej granicy Polski. Do koloru do wyboru - tak w wielkim skrócie można by przedstawić oferty prezentowane w Polmarkusie. Nowości piekarskie to przede wszystkim pieczywo pełnoziarniste i z dodatkiem polepszaczy bez udziału tzw. E. Wypieki... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

Czasowy dostęp

zegar Wykup czasowy dostęp do tego czasopisma.
Zobacz szczegóły»