profil Twój Profil
Kliknij, aby zalogować »
Jesteś odbiorcą prenumeraty plus
w wersji papierowej?

Oferujemy Ci dostęp do archiwalnych zeszytów prenumerowanych czasopism w wersji elektronicznej
AKTYWACJA DOSTĘPU! »

Twój koszyk
  Twój koszyk jest pusty

BĄDŹ NA BIEŻĄCO -
Zamów newsletter!

Imię
Nazwisko
Twój e-mail

Czasowy dostęp?

zegar

To proste!

zobacz szczegóły
r e k l a m a

ZAMÓW EZEMPLARZ PAPIEROWY!

baza zobacz szczegóły

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY I GASTRONOMIA »

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY


(ang. BAKERY AND CONFECTIONERY REVIEW)

Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
rok powstania: 1953
Miesięcznik ISSN 0033-2313

Tematyka:
Technika i technologia piekarstwa, ciastkarstwa, produkcji czekolady, lodów i innych słodyczy; publikacje wyników prac naukowo-badawczych w aspekcie możliwości ich wdrożenia; oferty zakupu maszyn, urządzeń, surowców i półproduktów; w... więcej »

Prenumerata

Dear Customer! Order an annual subscription (PLUS version) and get access to other electronic publications of the magazine (year 2004-2013), also from March - year 2014.
Take advantage of the thousands of publications on the highest professional level.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 315,36 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 283,82 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 226,80 zł
prenumerata papierowa półroczna - 113,40 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,70 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »

2015-8

zeszyt-4451-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-8.html


 
 
 
W numerze m.in.:
Nie tylko dla cesarza Raj dla łasuchów (korespondencja z Austrii) (Anna Wytrykus)
Austriacy kochają słodkości. To widać gołym okiem. Przy czym nie o objętość talii chodzi, ale o wypieki. Ustawione w witrynach i na kontuarach kuszą. I to z wielką mocą. Najpierw przyciągają wzrok, potem całą osobę. Są piękne i pyszne. Za najlepsze uchodzą te, rodem z Konditorei. Konditorei, dwa w jednym, cukiernia połączona z kawiarnią. Miejsce gwarne i pysznie pachnące. Jedni klienci dokonują zakupów, inni bez pośpiechu przysiadają. O każdej porze dnia, bo każda pora jest dobra na zjedzenie tortu. Oczywiście, najbardziej znane są wiedeńskie Konditorei. Niegdyś stołeczni cukiernicy rywalizowali o uzyskanie prestiżowego tytułu c.k. - dostawcy dworu. Tworzyli receptury, którymi zachwycali się monarchowie, potem ich poddani, aż w końcu cała Europa. Wystarczy wspomnieć o najsłynniejszym czekoladowym torcie. Przepis powstał w 1832 roku. Jego autorem jest Franz Sacher, szef kuchni na dworze księcia Metternicha. Teraz prawie w każdej cukierni można zamówić sachertorte, ale dobrze wiedzieć, że dwupoziomowy tort, rozdzielony warstwą nieco kwaskowego dżemu morelowego albo śliwkowego, oblany czekoladą jest tylko wersją mistrzowskiego pierwowzoru. Chyba że kupimy go w cukierni hotelu Sacher. Oryginalna receptura jest p... więcej»

OGŁOSZENIA DROBNE
Sprzedam.olej parafinowy o czystości farmaceutycznej do dzielarek chleba (Glimek, Wieczorek, Turri, Gostol, Jeremy, IBIS), linii do bułek (W&P, Backtech, Sottoriva), krajalnic (Vabama, Hartman). Olej z dopuszczeniem do bezpośredniego kontaktu z żywnością NSF 3H numer 142228 (http://www. techmasz.eu/www/pliki/pdf/ H3_Finavestan_360_tlumaczenie. pdf). Olej sprawdzony w większości dzielarek, nie zakleja maszyn, nie jełczeje, jest pozbawiony smaku, zapachu i barwy. Brak negatywnego wpływu na trwałość urządzeń. Produkcja: tace do dzielarek bułek - dowolny typ według marki i typu maszyny lub przesłanego wzoru. Noże do krajalnic z chromoniklu o unikalnej trwałości (ostrzenie co 120-150 tys. skrojonych bochenków). Pasy i taśmy dla przemysłu spożywczego. Stemple do znakowania kajzerek oraz zgarniacze. Tel. 22/216 55 77, fax 22/784 17 34, tel. kom. 575 575 575, 575 555 555 techmasz@techmasz.eu www.techmasz.eu używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne i hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, wałkownice, przesiewacze,... więcej»

Ciasteczkowe Inspiracje Igi Sarzyńskiej
Koronkowy kogucik.Według legendy Lucyfer rozsmakował się w mięsie czarnych kogutów i, nie mogąc opanować głodu, zeżarł większość z nich. W malutkiej mieścinie - Kazimierzu D... więcej»

Dobrowolna korekta i zapłata podatku - niższe odsetki (JACEK PAPROCKI)
Przeglądając dokumenty księgowe z 2013 r. przypadkowo zauważyłem błąd w deklaracji VAT 7K za 1 kwartał tego roku. Wyliczyłem, że zapłaciłem za mało o 3260 zł. Co powinienem zrobić? Najrozsądniejszym rozwiązaniem w takim przypadku jest jak najszybsze skorygowanie deklaracji i dopłacenie różnicy, wraz z należnymi odsetkami. Wpłata samej zaległości nie rozwiązuje sprawy (patrz tekst: "Gdy podatek nie jest płacony w terminie"). Nie ujawnienie błędu i oczekiwanie na przedawnienie zobowiązania może okazać się znacznie bardziej kosztowne. Pamiętać należy, że zwyczajem fiskusa jest kontrolowanie dokumentacji podatników tuż przed upływem okresu przedawnienia - w rezultacie, w razie kontroli i wykrycia błędu, odsetki będą znacznie wyższe. Dochodzi do tego ewentualna odpowiedzialność karno-skarbowa. Korekta deklaracji bez obawy kary Przypomnijmy, że zgodnie z art. 81 par. 1 Ordynacji podatko... więcej»

Gotowe kanapki w piekarniach (Ewa Ceborska-Scheiterbauer)
Kanapki to niewątpliwe najprostsze rozwiązanie na pełnowartościowy i smaczny posiłek. Dodatkowym plusem jest to, że może je ze sobą zawsze zabrać i łatwo zjeść bez potrzeby używania naczyń i sztućców. Nie dziwi więc fakt, że coraz więcej piekarni, a także sklepów wprowadza gotowe kanapki do stałej sprzedaży. W krajach zachodnich kanapkarnie są równie popularne jak u nas coffee bary z szybką kawą na wynos. Można także zaobserwować, że konsument jest gotowy zapłacić więcej za fajną, smaczną i zdrową kanapkę niż jeszcze parę lat temu. Warto wykorzystać ten nowy trend i czym prędzej rozszerzyć ofertę o różnego rodzaju kanapki. Poniżej znajdą Państwo małą ściągawkę jak przygotować kanapkę według zasad zdrowego żywienia i do kogo ją skierować. Kanapki na dzień dobry, ... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-7

zeszyt-4424-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-7.html


 
 
 
W numerze m.in.:
Łagodne i efektywne naważanie ciastek waflowych
Specjaliści od rozwiązań linii pakujących Ishida Europe, demonstrują swoje osiągnięcia w obróbce delikatnych produktów spożywczych, w jednej z największych firm cukierniczych na Bałkanach. Zastosowali specjalnie przygotowaną naważarkę wielogłowicową CCW-"Gentle Slope" (łagodnego zsypu). Firma Evropa, założona w 1882 roku, z siedzibą w Macedonii zatrudnia ponad 500 osób i jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek spożywczych w regionie. Zajmuje się produkcją wyrobów czekoladowych, herbatników, wafli i cukierków, z woluminem rocznym ponad 10 tys. ton. Wytwórnia Evropa poszukiwała rozwiązań automatyzujących proces pakowania wafli i herbatników własnych marek, Jadran oraz Berta. W grę wchodz... więcej»

Zatrudniamy bezrobotnego z pośredniaka (część I) (Jacek Paprocki)
Pracodawcy nie mają najlepszej opinii o pracownikach z pośredniaka. Panuje przekonanie, że osoby te wcale nie poszukują pracy; rejestracja w pośredniaku służyć ma pobieraniu zasiłku i korzystaniu z ubezpieczenia zdrowotnego. I choć opinia ta często nie jest pozbawiona słuszności, przy odrobinie szczęścia także tu znaleźć można solidnego pracownika. Nie bez znaczenia jest fakt, że taka forma rekrutacji nie wiąże się z wydatkami na ogłoszenia. Największą jednak korzyścią jest możliwość otrzymania z urzędu pracy wsparcia finansowego w różnej postaci. Przedsiębiorca, który chciałby ze wsparcia skorzystać, powinien skontaktować się ze "swoim" Powiatowym Urzędem Pracy jeszcze przed rozpoczęciem rekrutacji; a nawet wcześniej, na przykład przed poniesieniem pierwszych wydatków na wyposażenie lub utworzenie stanowiska pracy - jeżeli pomoc miałaby dotyczyć zwrotu tych wydatków. Dowie się tam na jaki rodzaj pomocy może liczyć, jakie są warunki jej przyznania, ile maksymalnie można otrzymać, jaką dokumentację powinien dostarczyć. Jeżeli uzna, że gra jest warta świeczki, może podpisać umowę ze starostą i... podjąć stosowne działania. Raz jeszcze przypominamy: wszelkie działania musi poprzedzać umowa. Zatrudnienie bezrobotnego, czy poniesienie wydatków związanych z zatrudnieniem, przed jej podpisaniem, pozbawia przedsiębiorcę prawa do pomocy z tego tytułu. Najważniejsze rodzaje pomocy z funduszu pracy, kierowanej do przedsiębiorców zatrudniających bezrobotnych, to: ... więcej»

Postaw na BAKEPOL
Zbliża się już piąta edycja targów BAKEPOL, które odbędą się w Lublinie, w dniach 10-13 października 2015. Tegoroczny termin nie jest przypadkowy. To właśnie na targi BAKEPOL wystawcy przygotowują pokaz innowacyjnych rozwiązań przemysłowych i najnowszych produktów, które w lubelskich pawilonach wystawienniczych będą miały swoją krajową ekspozycję tuż po ich premierze światowej. Postaw na smak Targi BAKEPOL to okazja do zaprezentowania profesjonalistom pełnej oferty firm, które mają w swoim asortymencie nie tylko maszyny i urządzenia, ale także mieszanki do wypieków, dodatki oraz komponenty dla przemysłu piekarskiego, cukierniczego i lodziarskie... więcej»

O kolorach w piekarstwie i cukiernictwie
ROZMOWA Z DR. MARKIEM BOROWIŃSKIM, SPECJALISTĄ OD VISUAL MERCHANDISINGU I PSYCHOLOGII KOLORU.Jakie są upodobania kolorystyczne konsumentów, jeśli chodzi o wyroby piekarskie i cukiernicze? Zarówno w piekarni jak i cukierni dla konsumenta ważne jest nie tyle to, jaki kolor ma dany wyrób, ale to, w jaki sposób jest on zaprezentowany, ponieważ widzi go nie w oderwaniu, lecz w kontekście sąsiednich wyrobów. Czyli, żeby w ogóle kupować, to zapytałbym nie o kolor wyrobu, tylko o łączone kolory wyrobów w ladzie. I tu jest prosta zasada: gdy układamy produkty w witrynie, to powinniśmy robić to, dobierając je na zasadzie kontrastu. Jeśli mam np. dwa wyroby polane ciemną czekoladą: jeden z kolorową posypką, drugi z białymi wiórkami, to pomiędzy nimi powinienem ułożyć coś, co jest jasne. Już na etapie wymyślania produktu, cukiernik musi oczyma wyobraźni zobaczyć go w ladzie i tak go wykończyć, udekorować, by był kontrastowy w stosunku do innych. Jeśli więc mamy ciastko z truskawkami i galaretką or... więcej»

GORĄCA LINIA (Włodzimierz Gubała)
Czy w przypadku wykonywania robót budowlanych, mających charakter prac modernizacyjnych bez naruszania elementów konstrukcyjnych budynku, konieczne jest ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego? Pyta Czytelnik, który modernizuje piekarnię. Zgodnie z ustawą - prawo budowlane z 1994 roku (wraz z późniejszymi zmianami) oraz treścią zawartą w rozdziale 3 art. 18 ustawy - do obowiązku inwestora, jako jednego z uczestników procesu budowlanego należy, "w przypadkach uzasadnionych wysokim stopniem skomplikowania robot budowlanych lub warunkami gruntowymi - ustanowienie nadzoru nad wykonywaniem robot budow... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-6

zeszyt-4394-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-6.html

 
W numerze m.in.:
Czy i w jakim stopniu nowelizacja prawa budowlanego usprawni proces inwestycyjny? (Włodzimierz Gubała)
Ustawa-prawo budowlane z 1994 r. (z późniejszymi zmianami), będąca podstawowym aktem prawnym regulującym przebieg procesu inwestycyjnego, była krytykowana zarówno przez organizacje opiniotwórcze, jak i fi rmy oraz osoby fi zyczne prowadzące działalność inwestycyjną. W powszechnej opinii ustawa ta, podlegająca wielu nowelizacjom, stała się mało czytelna, co powodowało m.in. duże trudności w praktycznym jej stosowaniu, a ponadto, liczba koniecznych procedur związanych z uzyskaniem końcowej decyzji w znacznym stopniu wydłużała przebieg całego procesu inwestycyjnego. Wszystko to sprawiło, że Polska w rankingu "czasu potrzebnego na uzyskanie pozwolenia na budowę" zajmuje bardzo dalekie miejsce, co uznawane jest powszechnie jako czynnik utrudniający prowadz... więcej»

Gorący okres - "nie" zostań na lodzie
Wysokie wiosenno-letnie temperatury potrafi ą zepsuć najlepszemu piekarzowi ciasto i… humor. Wskutek wysokiej temperatury mąki i dodatków, emisji energii cieplnej w procesie mieszenia oraz energii powstałej w wyniku reakcji zachodzących między składnikami dochodzi do przegrzania ciasta. Skutki są nieodwracalne. Zanikają tak cenne walory, jak aromat, a jasny ciepły kolor pieczywa pszennego zmienia się w szary (przedwczesne zużycie cukrów prostych przez drobnoustroje). Najprostszym medium zaradczym jest zimna woda. Niestety często nie jest w stanie skutecznie obniżyć temperatury ciasta. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie lodu, jego moc chłodnicza jest 5-7 (!)-krotnie większa niż wody. Ale… nie każdy lód nadaje się do wykorzystania w piekarstwie. Specyfi ka mieszenia ciasta, zachodzących w nim reakcji chemicznych jednoznacznie wskazuje, że nie każdy lód jest właściwy. Najbardziej optymalnym lodem do mieszenia c... więcej»

Korzyści z zatrudnienia niepełnosprawnych (Jacek Paprocki)
Miesiąc temu opisaliśmy konsekwencje fi nansowe dla fi rmy zatrudniającej 25 i więcej pracowników1), która nie osiąga wymaganego 6% wskaźnika zatrudnienia osób niepełnosprawnych w stosunku do ogółu zatrudnionych. Aby zachęcić przedsiębiorców do zatrudniania niepełnosprawnych, prawodawca zastosował metodę kija i marchewki. Kijem są sankcje fi nansowe w postaci obowiązkowych, niemałych nieraz, wpłat na Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Marchewką - system refundacji i dopłat w przypadku zatrudnienia lub zwiększenia zatrudnienia tych osób. I choć cukiernia lub piekarnia nie są najlepszym miejscem dla niepełnosprawnych, to jednak, w wielu fi rmach tej branży, można znaleźć stanowiska, na których osoby takie mogą pracować, z pożytkiem dla siebie i pracodawcy. Pracodawca zatrudniający osoby niepełnosprawne może uzyskać m.in.:  zwrot kosztów wyposażenia stanowiska pracy stworzonego dla osoby niepełnosprawnej,  zwrot kosztów związanych z adaptacją pomieszczeń, urządzeń do potrzeb pracowników niepełnosprawnych, zakupu urządzeń i oprogramowania, a także rozpoznania potrzeb przez służby medyczne,  comiesięczne dofi nansowanie do wynagrodzenia pracownika niepełnosprawnego. Zwrot kosztów wyposażenia stanowiska pracy stworzonego dla osoby niepełnosprawnej. Zwrot kosztów przysługuje na wyposażenie stanowiska pracy dla osoby niepełnosprawnej, zarejestrowanej w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotna lub poszukująca pracy, niepozostająca w zatrudnieniu. Zwrot kosztów dotyczy udokumentowanych kosztów zakupu sprzętu w celu wyposażenia stanowiska pracy osoby niep... więcej»

Zwiększenie sprzedaży i redukcja kosztów w sklepach firmowych - dzięki zintegrowanej obsłudze i nowoczesnym narzędziom informatycznym
Sprzedaż przez sieć własnych sklepów jest głównym kanałem dystrybucji wielu piekarni. Taki model sprzedaży wiąże się z koniecznością zapewnienia łatwego i szybkiego dostępu do bieżących danych każdego sklepu. Najczęściej stosowane rozwiązania informatyczne składają się z wielu niepowiązanych ze sobą elementów, co w praktyce okazuje się niesatysfakcjonującym, często niestabilnym i uciążliwym w administrowaniu i serwisowaniu mechanizmem zarządzania i kontroli. Zakłócenia w procesach IT oznaczają często spadek obrotów. Wówczas właściciel albo zarząd stoją przed decyzją dotyczącą modernizowania funkcjonalności oprogramowania lub wymiany na system, który można łatwo, szybko i bezpiecznie zintegrować z rozwiązaniami kasowymi w sklepach fi rmowych. Metody integracji sklepów firmowych w Systemie CSB.Rozwiązania bazu... więcej»

Adam Nurkowski przedstawia przemysłowe linie Kaiser Line-CSC (Adam Nurkowski)
Wimbledon kojarzył mi się zawsze z wielkoszlemowym turniejem tenisowym. Teraz mam już dwa skojarzenia: tenis i zakład Millers Bespoke Bakery, który produkuje, na dużą skalę, wszelkiego rodzaju pieczywo: od kilogramowego chleba, po 60 g bułki hamburgerowe, formowane na dwóch liniach przemysłowych.Już w czerwcu w Wimbledonie zostaną zainstalowane dwie nowe linie do bułek. Będzie ich łącz... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-5

zeszyt-4360-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-5.html

 
W numerze m.in.:
Zawieszenie działalności gospodarczej - jak odzyskać podatek naliczony (Jacek Paprocki)
Zawieszenie działalności gospodarczej, choć zazwyczaj pociąga za sobą brak przychodów, nie musi oznaczać (przeważnie nie oznacza) braku wydatków związanych z utrzymaniem fi rmy (czynsz najmu, opłaty za prąd, wodę, telefon). Na ich udokumentowanie przedsiębiorca otrzymuje faktury VAT z naliczoną kwotą podatku. W normalnych warunkach, podatek ten odliczyłby od podatku należnego z tytułu sprzedaży towarów i usług. Brak przychodów, a więc i brak podatku należnego, uniemożliwia mu takie odliczenie. Czy oznacza to, że zapłacony podatek przepadnie? Podatnicy, którzy zawiesili wykonywanie działalności gospodarczej na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, nie mają obowiązku składania deklaracji VAT za te okresy rozliczeniowe, których dotyczy to zawieszenie. Nie oznacza to jednak, że podatnik traci pra... więcej»

Nowe trendy w produkcji lodów i nie tylko
W czterech miastach na południu Polski: we Wrocławiu, w Gliwicach, Krakowie oraz Rzeszowie odbyły się Seminaria Lodziarskie organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol. Współorganizatorami tego cyklu szkoleń były fi rmy: Fabbri, Miran Wafel, Valmar Global oraz, po raz pierwszy, Coldelite i ICB Tecnologie. Spotkania dotyczyły głównie lodów, ale przedstawiono również praliny, babeczki, tarty i wiele innych wyrobów. Była też sposobność do zaprezentowania maszyn i u... więcej»

Kwas piekarski w produkcji pieczywa (Elżbieta Słowik)
Kwas piekarski jest skomplikowanym systemem biologicznym, uzyskanym z ciasta sporządzonego z mąki i wody, w wyniku naturalnej fermentacji, prowadzonej przez bakterie mlekowe i drożdże, który stosowany jest do spulchniania ciasta. Podczas fermentacji kwasu piekarskiego, wytwarzane są różne metabolity, m.in. kwasy, aktywujące enzymy endogenne mąki, które modyfi kują poszczególne komponenty ciasta przygotowywanego do wypieku. Przemiany biochemiczne zachodzące w składnikach mąki podczas fermentacji kwasu decydują o jego zdolności do poprawy jakości i zwiększenia trwałości chleba. Produkcja chleba na kwasie jest najstarszą biotechnologiczną metodą produkcji żywności, która datuje się od czasów starożytnego Egiptu. Kwasy używane są w ponad 70% pieczywa produkowanego w Polsce... więcej»

Ribera del Duero - wino doskonałe (Jacek Paprocki)
Ribera del Duero rozciąga się ze wschodu na zachód pasem o długości 100 km i szerokości 30-40 km, niecałe 100 km na północnyzachód od Madrytu. Oś tej równiny położonej na wysokości około 800-900 m n.p.m. wyznacza rzeka Duero, która w Portugalii zamienia się w Douro i ojczyznę wina Porto. Wysokość, na jakiej uprawiane są krzewy winnej latorośli i związany z tym klimat, wyznaczają charakter tutejszych win. Gorące dni z temperaturą dochodząca do 40°C i zimne noce, kiedy to powietrze ochładza się do 10°C, duża ilość górskiego słońca i niedostatek wody, rodzą wina skoncentrowane, wyjątkowo owocowe o intensywnym smaku i żywej kwasowości, znacznie różniące się od produktów z oddalonego o zaledwie 100 km na północ, regionu Rioja. Mimo wysokiej jakości wytwarzanych tu win, Ribera del Duero jeszcze 30 lat temu była prawie nieznanym regionem winiarskim. Kiedy w 1982 r. ustanowiono tu Denominacion de Origen (odrębną apelację winiarską), w Ribera del Duero działały zaledwie 24 wytwórnie. Tymczasem winiarskie tradycje regionu sięgają XIII wieku. Leżące na zachodnim skraju regionu miasto Valladolid, dziś stolica wspólnoty autonomicznej Kastylia i Leon, przez pięć stuleci (od XII do XVII w.) odgrywało ważną rolę, najpierw w Królestwie Kastylii i Leon, później w zjednoczonej Hiszpanii. Przez jakiś czas miasto to było nawet główną siedzibą królewskiego dworu, a więc stolicą Hiszpanii. Zapotrzebowanie lokalnej społeczności na wino zaspokajały winnice Ribera del Duero. O upadku regionu zadecydowały dwa wydarzenia. Plaga fi loksery, po której, mimo akcji ponownego sadzenia winnic, obszar upraw nie wrócił już do poziomu z końca XIX w., a następnie polityka reżimu Franco. Zgodnie z jego planem gospodarczym, w latach 50. ubiegłego wieku nastąpiła masowa ... więcej»

Rekrutujemy ekspedientki (Andrzej Piętka)
Coraz trudniej znaleźć kompetentną osobę do pracy w sklepie. Sukcesem jest znalezienie dobrego sprzedawcy, a jeszcze większym osiągnięciem jest spotkanie w czasie rekrutacji osoby, którą można wyszkolić na fachowca i profesjonalistę w tej dziedzinie. Jestem przekonany, że każdy z nas miał kilka lepszych i gorszych przygód związanych z obsługą w sklepie i samymi ekspedientkami. Czasami wystarczy niewiele, by uzyskać pomoc, profesjonalną obsługę i bezwarunkowy uśmiech z tamtej strony. Poziom obsługi klienta stale się jednak podnosi i w dobrych piekarniach szkolenie personelu stanowi coraz ważniejszy aspekt rozwoju sprzedaży. Zdarza się jednak, od czasu do czasu, coś zupełnie innego. Sklepowa, sprzedawczyni, pani przy kasie, ekspedientka lub osoba obsługująca - wiele nazw i skojarzeń, ale ta sama profesja. Choć zawód ekspedientka brzmi dumnie, to jej praca ... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-4

zeszyt-4343-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-4.html

 
W numerze m.in.:
OGŁOSZENIA DROBNE
Sprzedam.olej parafi nowy o czystości farmaceutycznej do dzielarek chleba (Glimek, Wieczorek, Turri, Gostol, Jeremy, IBIS), linii do bułek (W&P, Backtech, Sottoriva), krajalnic (Vabama, Hartman). Olej z dopuszczeniem do bezpośredniego kontaktu z żywnością NSF 3H numer 142228 (http://www. techmasz.eu/www/pliki/pdf/ H3_Finavestan_360_tlumaczenie. pdf ). Olej sprawdzony w większości dzielarek, nie zakleja maszyn, nie jełczeje, jest pozbawiony smaku, zapachu i barwy. Brak negatywnego wpływu na trwałość urządzeń. Produkcja: tace do dzielarek bułek - dowolny typ wedłu... więcej»

Służebność drogi - co to jest i jak to można wykorzystać (Włodzimierz Gubała)
Bardzo często w działalności gospodarczej zachodzi konieczność podjęcia trudnych, ale ważnych, decyzji mających istotny wpływ na dalszą pracę zakładu. W takiej sytuacji znalazł się pan Jerzy - piekarz z województwa zachodniopomorskiego. Potrzeby miejscowego rynku, a także zwiększony popyt na produkowane przez niego pieczywo zmuszają go do zwiększenia produkcji i wzbogacenie asortymentu. Jednocześnie trzeba poprawić trudne warunki pracy i socjalne w zakładzie. Jedynym sposobem jest rozbudowa piekarni, co w konkretnych warunkach lokalizacyjnych (mała oraz stosunkowo intensywnie zabudowana działka) jest trudne do zrealizowania. Najprostszym rozwiązaniem jest zakup od sąsiada terenu o szerokości ok. 4 m, z przeznaczeniem na dodatkowy dojazd do działki od strony zaplecza, co pozwoli na dodatkową ... więcej»

Unipol zbroi się po zęby (Adam Nurkowski)
Poznański Unipol automatyzuje kolejne procesy technologiczne, począwszy od dozowania ciasta do linii narabiającej i odkładanie ciasta z wydłużarki do garowani końcowej, poprzez automatyczne systemy załadowczo-rozładowcze pieców, aż po systemy studzenia pieczywa.Automatyzację produkcji wprowadza się głównie w piekarniach, które rozwijają się poprzez współpracę z sieciami sprzedaży oraz równoległy rozwój sieci własnych sklepów fi rmowych. Charakterystyczna na tym etapie ewolucji produkcji jest zamiana w linii do produkcji chleba dzielarek 1- lub 2-komorowych na przemysłowe rozwiązanie 4-komorowe. W piekarni Unipol Romana Bajona zamiast przejścia do kolejnego etapu nastąpił gwałtowny przeskok rozwojowy. W zestawie dzieląco-formującym zastosowano najbardziej zaawansowane technologicznie rozwiązanie: przemysłową dzielarkę 4-komorową, w której wał korbowy zastąpiono oddzielnymi serwomotorami. W ten s... więcej»

Święta Wielkiejnocy w polskiej kuchni (Ewa Ceborska-Scheiterbauer)
Wielkanoc to najważniejsze święto katolickie w Polsce. Po okresie postu Polacy ruszają do sklepów, aby kupić produkty na świąteczny stół. Z obserwacji wynika, że przeciętny koszyk zakupowy mógłby wystarczyć, przeciętnej rodzinie, na kilka tygodni zdrowego jedzenia. Tradycja jest jednak tradycją i trudno walczyć z tym, aby nie przejadać się w święta. Można jednak zwrócić uwagę na to, aby posiłki były nadal tradycyjne, ale za to dużo zdrowsze. Śniadanie wielkanocne Jajka to symbol nowego życia, a dla chrześcijan - nadzieja życia wiecznego. Bez jaj trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne. Powstaje zatem pytanie - co symbolizuje majonez, który podawany jest prawie zawsze w duecie z jajami? Majonez jest niestety dodatkiem niezbędnym do dań dla wielu Polaków. Mo... więcej»

Zakup paliwa za granicą - wystarczy paragon
Moja cukiernia położona jest niedaleko zachodniej granicy. Firmowym samochodem ciężarowym często wyjeżdżam do Niemiec - wywożę tam wyroby, kupuję niektóre surowce. Podczas tankowania samochodu na stacjach paliw w Niemczech otrzymuję paragony fi skalne, na których podana jest należność w euro. Czy paragony te, po przeliczeniu na złote, mogę wpisywać do podatkowej księgi przychodów i rozchodów w kolumnie pozostałe wydatki? Czy powinienem do paragonów sporządzać dowód wewnętrzny? Wydatki związane z eksploatacją (w tym z zakupem paliwa do) samochodów wykorzystywanych w prowadzonej działalności gospodarczej, będących środkami trwałymi w tej działalności mogą, co do zasady, stanowić koszty poda... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-3

zeszyt-4301-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-3.html

 
W numerze m.in.:
Sigep 2015 - Lody smaczne i zdrowe
W drugiej połowie stycznia, jak co roku, odbyły się Międzynarodowe Targi Lodziarstwa, Cukiernictwa i Piekarstwa SIGEP. Tym razem towarzyszyły im również targi piekarsko- -ciastkarskie ABTech Expo oraz RHEX Horeca Expo. Włoskie Rimini stało się na 5 dni światową stolicą lodziarstwa, gromadząc ponad 1000 wystawców ze wszystkich kontynentów oraz ponad 187 tys. zwiedzających (z czego 20% spoza Włoch). Po ubiegłorocznej edycji, rekordowej pod względem odwiedzalności, organizatorom udało się utrzymać rosnącą popularność targów (+8%). SIGEP to rzeczywiście w skali światowej wiodące wydarzenie branży lodziarskiej, a także bardzo istotne w sektorze cukierniczym oraz kawowym. Dzięki temu, że równolegle odbywały się imprezy wystawiennicze branż pokrewnych, stworzono niepowtarzalne targi, pozwalające w jednym czasie i miejscu poznać bardzo szeroką ofertę, bogatą w nowości, obejmującą surowce, półprodukty, urządzenia, maszyny, drobny sprzęt, opakowania, dekoracje, meble i usługi dla rzemiosła lodziarskiego, cukierniczego i piekarskiego. Gelato, pizza, pasta - to podstawa włoskiej gastronomii i kultury, ale również słowa, które są zrozumiałe na cał... więcej»

SIT SPOŻ
21 stycznia br. odbyło się posiedzenie Rady Krajowej, a następnie Krajowe Zgromadzenie Delegatów Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, na których prezes Zarządu Głównego Bronisław Wesołowski przedstawił sprawozdania merytoryczne z działalności SITSpoż. w minionym roku. Wśród najważniejszych punktów wystąpienia znalazło się: szczegółowe przedstawienie prac Biura Zarządu Głównego, Ośrodka Doskonalenia Kadr, Zespołu Rzeczoznawców i działalności krajowych rad branżowych (Polskiej Rady Winiarskiej, Krajowej Rady Droż... więcej»

Śnieg na dachu, a wiosna przed nami - bądźmy przezorni (Włodzimierz Gubała)
Choć początek astronomicznej zimy nie był w 2014 roku, zarówno jeśli chodzi o niskie temperatury jak i znaczące opady śniegu, specjalnie uciążliwy to nie można uznać, że najbliższy czas będzie dla nas tak samo łaskawy. Oznaczać to może ciągłe, a także i znaczne opady śniegu, co dla każdego, bez wyjątku, przekrycia dachu ma znaczenie. Dotyczyć to będzie nie tylko stref V-III, a więc terenów zlokalizowanych głównie na południu Polski (także w rejonie Suwałk), dl... więcej»

Odsetki od lokat na rozliczeniowych rachunkach fi rmowych przychodem z działalności fi rmy (JACEK PAPROCKI)
Zgodnie z treścią art. 14, ust. 2 pkt 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fi zycznych, w brzmieniu obowiązującym do końca ubiegłego roku, odsetki od środków na rachunkach bankowych, utrzymywanych w związku z wykonywaną działalnością, należało zaliczać do przychodów fi rmy. Na pytanie: A co z odsetkami od lokat terminowych utworzonych dla lokowania wolnych środków pieniężnych, zakładanych w ramach tych rachunków? Fiskus odpowiadał, że nie mają one nic wspólnego z działalnością gospodarczą. Odsetki takie, zdaniem fi skusa, stanowiły przychód z kapitałów pieniężnych, a więc z odrębnego źródła, wymienionego w art. 17 ust. 1 pkt 2 ustawy. Przychodem z działalności gospodarczej nie były nawet odsetki wypłacane przedsiębiorcy przez bank z tytułu przechowywania na rachunku określonych kwot przez jedną noc, tak zwanych lokat overnight. Stanowisko fi skusa potwierdzało w większości przypadków orzecznictwo sądów administracyjnych, łą... więcej»

Monitoring mediów - obserwuj, reaguj, zaskakuj
Media przeszły wielką przemianę. Dziś oprócz wyszukiwania informacji i dyskutowania o nich w zaciszu domowym mamy możliwość dzielenia się swoimi opiniami z innymi, obcymi ludźmi. Mówimy, bo nas o to pytają bądź mamy potrzebę informowania o własnych przeżyciach i doświadczeniach. Jest to ogromna szansa dla przedsiębiorców i marek, jednak warto być czujnym i przygotowanym na ewentualne zagrożenia. Dzięki monitoringowi mediów każdy przedsiębiorca jest w stanie obserwować rozmowy o produktach i usługach oraz kształtować pozytywny wizerunek w sieci.Co to jest monitoring mediów? Tak jak kamery zainstalowane w centrum miasta służą do obserwacji, tak samo monitoring mediów pozwala na obserwację zachowań obecnych i potencjalnych klientów oraz pozyskiwanie opinii o marce. Firmy korzystają z monitoringu mediów, gdyż umożliwia on dostęp do bieżących informacji na temat rynku, branży oraz działań własnych i konkurencji. Pozwala uzyskać informacje dotyczące wizerunku fi rmy, instytucji bądź osoby. Głównym celem jest dostarczenie wszystkich komunikatów, które ukazały się w mediach - tradycyjnych i nowych - na dany temat. Kreatywne akcje polskich marek Sieć pizzerii Da Grasso, we współpracy z fi rmą zajmującą się monitoringiem sieci - Brand24 - przez 8 miesięcy realizowała kampanię Pizza Patrol. Akcja polegała na monitorowaniu w czasie rzeczywistym portalu społecznościowego Facebook i błyskawicznym reagowaniu na potrzeby gło... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-2

zeszyt-4273-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-2.html

 
W numerze m.in.:
Puffing - podsumowanie (Agnieszka Mularczyk)
W ciągu ostatnich kilku miesięcy przybliżaliśmy Państwu temat w Polsce wciąż jeszcze mało znany i nie tak popularny jak na Zachodzie - puffi ng. Podsumujmy zatem wiedzę na ten temat. Mianem puffi ngu określamy proces oraz powstały w jego wyniku produkt. Puffi ngiem będzie ekspandowanie (rozprężanie) ogrzewanego materiału pod zwiększonym ciśnieniem, co najmniej 15 barów, którego nagła redukcja powoduje rozprężenie pary wodnej znajdującej się w surowcu i wzrost objętości. Puffi ng to jednocześnie ziarna ekspandowane, dęte czy też dmuchane, otrzymane w tym procesie, które do dziś nie doczekały się w języku polskim jednoznacznej i jednocześnie atrakcyjnej dla konsumentów nazwy. Puffi ng jest silnie porowatym, lekkim (gęstość usypowa ok. 100 kg/m3), suchym (ok. 7% wilgotności z możliwością dosuszenia), chrupkim, kilkakrotnie ... więcej»

Ekwador - nowe źródło kaw speciality? (Łukasz Jura)
Speciality Coff ee to stosunkowo nowe pojęcie, które charakteryzuje kawy o wyjątkowych walorach smakowych. Wydaje się, że skoro ok. 40% produkcji kawy w Ekwadorze to robusta, wszystkie kawy z Ekwadoru będą niskiej jakości. Tak duży udział robusty w produkcji kaw w Ekwadorze ma swoje podłoże ekonomiczne. Tańsza kawa dostarczana jest do fi rm produkujących kawę rozpuszczalną. Jej produkcja stanowi jeden z fi larów gospodarki Ekwadoru. Skala produkcji kaw rozpuszczalnych w Ekwadorze jest na tyle duża, że w pewnym momencie ich producenci doszli nawet do wniosku, iż o wiele tańszym rozwiązaniem będzie sprowadzanie taniej robusty z Wietnamu, niż wyhodowanie własnej. Obecnie Ekwador importuje więcej kawy z Wietnamu niż sam produkuje (roczna produkcja to ok. 650 tys. worków). Wciąż rosnące zapotrzebowanie na tanią kawę do produkcji kaw rozpuszczalnych sprawia, że plantatorzy w Ekwadorze nie są zainteresowani poszukiwaniem nowych rynków ... więcej»

Podwieczorki z Akademią Mistrza, czyli Kruszwica inspiruje do rozwoju
Prowadzenie małego i średniego przedsiębiorstwa wiąże się z wieloma obowiązkami. Właściciele piekarni bądź cukierni planują produkcję, koordynują pracę zespołu, nadzorują sprawy księgowe, organizują dostawy, a także dbają o wygląd sklepów i właściwą ekspozycję towarów. Mimo że często delegują te zadania na swoich pracowników to ich rolą jest kontrolowanie całości funkcjonowania przedsiębiorstwa. Właściciele muszą znać się dosłownie na wszystkim, są jak orkiestra. Firma Kruszwica, wspierając swoich partnerów w tym niełatwym wyzwaniu, rozpoczęła w październiku 2014 roku, w ramach projektu Akademia Mistrza, cykl spotkań branżowych "Podwieczorki z Akademią Mistrza". Ideą tych wydarzeń jest przekazanie skondensowanej, wartościowej wiedzy biznesowej w trakcie popołudniowych spotkań, które nie wymagają od uczestników angażowania całego dnia. W 2014 roku spotkania odbyły się w dziesięciu miastach w całej Polsce. Poświęcone były dwóm zakresom tematycznym: skutecznemu wpływaniu na decyzje zakupowe klientów oraz zawieraniu umów cywilnoprawnych z pracownikami i komunikowaniu się z organami kontroli. Każde spotkanie poprowadzone było przez eksperta w danej dziedzinie, dzięki czemu zaproszeni goście otrzymali praktyczną wiedzę na temat wpływania na zachowania konsumentów oraz porady i wskazówki, jak poruszać się w nieprecyzyjnych przepisach prawno-podatkowych. Spotkanie z dr. Markiem Borowińskim, specjalistą od p... więcej»

Planowanie i zarządzanie produkcją w Systemie CSB (Adam Steć)
Planowanie produkcji w standardowym pakiecie oprogramowania branżowego powinno uwzględniać specyfi kę branżową oraz indywidualne potrzeby i wymagania przedsiębiorstw. Spełnienie tych, często różnorodnych, wymagań w ramach jednego systemu informatycznego staje się możliwe dzięki stworzeniu wydajnego i elastycznego narzędzia planowania, które w standardzie realizuje przedstawione powyżej kwestie. Receptury, planowanie, realizacja, rozliczenie Szeroko rozumiane pojęcie produkcji obejmuje kilka obszarów, których optymalna organizacja oraz pełna integracja pozwalają na osiąganie założonych celów. Punktem wyjścia dla każdego zakładu produkcyjnego są receptury, ich warianty, kalkulacje i optymalizacja. Zapewnienie prawidłowych procesów produkcyjnych wymaga precyzyjnego planowania, realizacji (rejestracji) oraz szczegółowego rozliczenia produkcji (w powiązaniu z gospodarką magazynową). W niniejszym artykule pragniemy skupić się na planowaniu produkcji, czyli jednym z kluczowych czynników mających wpływ na całość procesów produkcyjnych. Baza danych w planowaniu Do dziennego planowania na wydziałach produkcyjnych niezbędne jest narzędzie, które pozwoli na uwzględnianie różnorodnych i często dynamicznie zmieniających się uwarunkowań w dziale produkcyjnym. Oprócz podstawowego zapotrzebowania na materiały niezbędne jest również uwzględnienie możliwości parku maszynowego oraz dostępność materiałów i surowców. Z najprostszym sposobem planowania produkcji mamy do czynienia w sytuacji, gdy produkcja odbywa się wyłącznie na podstawie zamówień klientów. W takim pr... więcej»

Najnowsze inwestycje jesieni 2014, w kontekście roku poprzedniego
W styczniu 2014 podsumowaliśmy trudny gospodarczo rok 2013, w którym wiele zakładów przeżywało dylematy, zastanawiając się, czy warto inwestować? Ostatni kwartał 2013 roku pozwolił jednak optymistycznie patrzeć w przyszłość. Przyszło nam "zmierzyć się" z licznymi montażami pieców MIWE (art. PPiC 1/2014), co potwierdzało teorię, że inwestycje, szczególnie w trudnej gospodarczo sytuacji, są konieczne. Nie muszą wiązać się z dużymi instalacjami. Ożywienie w sprzedaży, utrzymanie klienta (bez ekspansji na nowe tereny) i wysoka ocena jakości przez konsumenta to niezbity dowód właściwie dobranych technologii i maszyn. ENERGOOSZCZĘDNA GRUPA pieców i chłodni MIWE e+ W obliczu trudności, jakie przeżywają zakłady piekarskie, fi rmy producenckie (jak MIWE) skutecznie zareagowały na potrzeby rynku. Efektem poszukiwania sposobu na poprawę sytuacji ekonomicznej jest stworzenie energooszczędnej linii pieców i komór chłodniczych MIWE oznaczonych symbolem e+. Generacja urządzeń e+ pozwala na realne oszczędności eksploatacyjne o ok. 20%. Wiele modyfi kacji ma na to wpływ. Wymienić należy nowoczesne s... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2015-1

zeszyt-4256-przeglad-piekarski-i-cukierniczy-2015-1.html

 
W numerze m.in.:
Chleb Graham (Elżbieta Słowik)
Na rynku pojawiły się chleby graham o bardzo złej jakości. Nie można ich pokroić na kromki, bo bardzo się kruszą. Dlatego postanowiliśmy przypomnieć artykuł Elżbiety Słowik dotyczący prawidłowej technologii produkcji tego pieczywa.Chleb opracowany przez Grahama nie zawierał powszechnie wówczas stosowanych do białego chleba chemicznych dodatków, takich jak ałun czy związki chloru (utleniacze poprawiające jakość glutenu, w czasach gdy jeszcze nie było masowej produkcji witaminy C). Graham wierzył, że twardy chleb z pełnoziarnistej mąki, bez sztucznych dodatków, ma większą wartość odżywczą i jest bardziej zdrowy. Ten pogląd Grahama jest do dzisiaj aktualny. Dlatego ważne jest, by produkowany był z mąki graham, ewentualnie z niewielkim dodatkiem mąki jasnej (pszennej typ 750), nieprzekraczającym 20 proc. Mąkę pszenną "graham" typ 1850 produkuje się z pszenicy obłuskiwanej na mokro (wg systemu Steinmetza). W czasie obłuskiwania usuwa się część okrywy owocowej osłaniającej ziarno (wyciąg wynosi 93-95 proc. przy zawartości popiołu 1,85 pro... więcej»

Chleb po Mikołajowemu, czyli o Koperniku reformatorze, jego warmińskości i taksie chlebowej (Beata Marchand)
Wszyscy Polacy, jak jeden mąż, dumni są z doktora Nicolausa Copernicusa, który jak wiemy "wstrzymał słońce ruszył ziemię", no i "polskie wydało go plemię". Czy sam Kopernik uznałby się za Polaka? Pewne jest, że przypisywanie mu obywatelstwa w nowoczesnym tego słowa znaczeniu nie ma sensu, a zwrócili na to uwagę Czesław Miłosz, czy Norman Davies, wskazując, że Kopernik, co było powszechne w jego epoce, był obojętny na narodowość, był natomiast lokalnym patriotą i uważał się za Prusaka. W życiu codziennym biegle władał zarówno językiem polskim, jak i niemieckim, a w pracy posługiwał się łaciną. Wywodził się z mieszanej polsko-niemieckiej rodziny, ale w sensie narodowościowym nie był ani Niemcem ani Polakiem. Znany specjalista od energii słonecznej prof. Manfred Weissenbacher określa ojca Kopernika jako zgermanizowanego Polaka, natomiast wszystkie ważne encyklopedie świata - jako "polskiego astronoma". Drogi Czytelniku, z pewnością zadajesz sobie pytanie, dlaczego traktuję Cię takimi wywodami, szczególnie, gdy wszyscy przekonani je... więcej»

Rioja - skarbnica hiszpańskich win (Jacek Paprocki)
Na północnym wschodzie Hiszpanii, niedaleko granicy z Francją, rodzi się rioja, najbardziej znane wino Hiszpanii. Plantacje winorośli ciągną się po obu brzegach rzeki Ebro, na długości 120 i szerokości 40 km. Historia winiarstwa sięga tu czasów rzymskich. Są wioski, w których co krok napotkamy lagares, wykute w skale kamienne wanny, w których przed wiekami fermentowało wino. Wiele zasług dla regionu położył św. Jakub Apostoł. Nie tyle może sam Jakub, ile ci, którzy w VII w. przenieśli jego szczątki z Jerozolimy do Santiago de Compostela. Dla setek tysięcy pielgrzymów, droga do grobu ucznia Chrystusa w dalekiej Galicji, wiodła właśnie przez Rioję. Za ich sprawą, wieść o tutejszym winie, podawanym spragnionym wędrowcom w przyklasztornych gospodach, rozchodziła się po całej Europie. Ówczesnej rioji daleko było jednak do sławnych win bordoskich. Było to wino szorstkie, kwaśne, często z pozostałością dwutlenku węgla, przeznaczone do spożycia w młodości. Sytuacja zmieniła się dopiero pod koniec XIX w., gdy w regionie zaczęło się rozpowszechniać dojrzewanie win w beczkach. Urzędowe ceny na przeszkodzie postępu Rioja mogła stać się nowoczesnym winem znacznie wcześniej. Pod koniec XVIII w., jeden z mnichów-winiarzy, po powrocie z Bordeaux, zafascynowany smakiem tamtejszych win, rozpoczął próby wykorzystania do produkcji i transportu wina małych dębowych beczek. Eksperyment zakończył się sukcesem. Wino nie tylko świetnie znosiło podróże, nawet za ocean, lecz - przede wszystkim - było znacznie lepsze od wytwarzanego w tradycyjny sposób. Niestety, obowiązujące przepisy prawa nie dopuszczały, aby wino dojrzewające w beczkach, które przecież kosztowały - i to niemało - było droższe od pozostałych. Urzędowe ceny na wino? Po raz kolejny dowiadujemy się, że ówczesnym czasom daleko było d... więcej»

Co z odpadami?
ROZMOWA Z TOMASZEM ZIARKIEM Z FIRMY MILTEK.W piekarniach, cukierniach i kawiarniach podczas codziennej produkcji powstaje dużo odpadów. Co z nimi robić? Jest to problem, ponieważ z jednej strony zajmują one sporo miejsca, a więc częściej trzeba je wynosić, co z kolei zabiera cenny czas. Z drugiej strony, rosnąca w naszym społeczeństwie ... więcej»

Kiedy nie płaci się podatku od dochodu ze sprzedaży majątku firmy (JACEK PAPROCKI)
Przekazanie na cele prywatne samochodu osobowego, przy zakupie którego przedsiębiorca nie mógł odliczyć podatku VAT, nie wywołuje skutków w podatku VAT. Późniejsza sprzedaż takiego samochodu, jako majątku osobistego, również jest z tego podatku zwolniona, o ile nie wystąpią okoliczności wskazujące na to, że cała ta operacja miała na celu obejście prawa (patrz artykuł: "Jak uniknąć podatku VAT od sprzedaży używanego samochodu osobowego"). Takie przesunięcie jest ... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

Czasowy dostęp

zegar Wykup czasowy dostęp do tego czasopisma.
Zobacz szczegóły»