profil Twój Profil
Kliknij, aby zalogować »
Jesteś odbiorcą prenumeraty plus
w wersji papierowej?

Oferujemy Ci dostęp do archiwalnych zeszytów prenumerowanych czasopism w wersji elektronicznej
AKTYWACJA DOSTĘPU! »

Twój koszyk
  Twój koszyk jest pusty

WYSZUKAJ FIRMĘ!

Szukana fraza (nazwa, adres, słowa kluczowe)
Województwo

Zaawansowane...

Czasowy dostęp?

zegar

To proste!

zobacz szczegóły
r e k l a m a
FAIL (the browser should render some flash content, not this).

ZAMÓW EZEMPLARZ PAPIEROWY!

baza zobacz szczegóły
r e k l a m a
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
 
Jesteś zainteresowany zamieszczeniem skutecznej reklamy na naszych stronach? Wszystkich, którzy chcieliby dotrzeć do swoich klientów za naszym pośrednictwem, prosimy o kontakt telefoniczny bądź elektroniczny z Działem Reklamy i Marketingu (reklama@sigma-not.pl). więcej»

AKTUALNOŚCI

wrz
02
Wg 7-stronnicowego raportu agendy Komisji DG Agri pt. „Szybki wzrost rolnictwa ekologicznego w UE” w ostatniej dekadzie obszar przeznaczony pod rolnictwo ekologiczne w Unii przyrastał każ[...] więcej »
wrz
02
Komisja Nadzoru Finansowego wraz z firmami ubezpieczeniowymi i branżowym samorządem tworzy wytyczne, które pozwolą lepiej przygotować się na wypadek powodzi. Mają one ułatwić identyfikację ryzyka, jeg[...] więcej »
wrz
01
Biedronka w kolejnej odsłonie podróży po światowych winnicach zaprasza do rozsmakowania się we francuskich winach i specjałach – tym razem tych mniej oczywistych. Oferta „Vive le vin ̵[...] więcej »
wrz
01
W dniach 30 września – 1 października br. w Olsztynie pod wspólną nazwą „Doskonalenie warsztatu pracy w zakresie bhp” odbędą się szkolenia okresowe bhp dla: pracowników służby bhp, s[...] więcej »
Zakład powstanie w Strefie Aktywności Gospodarczej w Zawierciu. W sierpniu 2014 roku rozpoczęła się realizacja inwestycji firmy PROMAR. Generalnym wykonawcą budowy została katowicka spółka PRO-INVEST.[...] więcej »
sie
28
UE wzywa do działań na rzecz ochrony małych dostawców żywności przed nieuczciwymi praktykami stosowanymi przez niektórych większych producentów i supermarkety z branży spożywczej.

Wielkie przeds[...] więcej »

Zobacz pozostałe aktualności »

CZASOPISMA WG BRANŻY

Budownictwo i Geodezja

Elektronika, Energetyka, Elektrotechnika

Hutnictwo, Górnictwo

Przemysł lekki

Przemysł spożywczy i gastronomia

Inne gałęzie przemysłu

Tematyka ogólnotechniczna

Czasopisma wielobranżowe


ZAPRENUMERUJ JUŻ DZIŚ!

Dear Customer! Order an annual subscription (PLUS version) and get access to other electronic publications of the magazine (year 2004-2013), also from March - year 2014.
Take advantage of the thousands of publications on the highest professional level.

POLECAMY!

Bilans i zamierzenia.W interesie polskiej branży skórzanej
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-1»
Miniony rok był niezbyt udany dla polskich producentów branży skórzanej, szczególnie garbarzy i futrzarzy. Problemy z zaopatrzeniem w skórę surową spotęgował zakaz uboju rytualnego. Zaczęto więc ek[...] więcej»

Detekcja punktów szczególnych w obrazie twarzy
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-4»
Detekcja punktów szczególnych jest istotnym zagadnieniem w wielu systemach biometrycznych. Poprawna lokalizacja centrów oczu jest podstawą do normalizacji i identyfikacji osoby, co jest szczególnie[...] więcej»

Teoretyczne charakterystyki termiczne krzyżowo-prądowych rekuperatorów hutniczych
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2006-11»
Odzyskiwanie energii odpadowej spalin w piecach przemysłowych daje znaczne oszczędności paliwa. W hutniczych piecach grzewczych stosowane są w tym celu rekuperatory zbudowane z pęczków rurowych, w któ[...] więcej»

Wzmacniacze smaku
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-4»
Po raz pierwszy charakterystyczny dla MSG smak urnami opisał profesor Ikeda w 1909 roku [8]. Wyizolował z morskich wodorostów glutaminian sodu i zidentyfikował MSG jako źródło smaku urnami. Słowo "urn[...] więcej»

Układy prostowników wielopulsowych z modulacją w obwodzie prądu stałego
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-5»
Przekształtniki AC/DC są nieliniowymi odbiornikami energii elektrycznej. Generują one wyższe harmoniczne prądów, które powodują odkształcenie przebiegów napięć i prądów w sieci zasilającej prądu prze[...] więcej»

PUBLIKACJE

r e k l a m a
FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Elektryczne ogrzewanie akumulacyjne budynków
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2014-6»
Artykuł stanowi prezentację elektrycznego ogrzewania akumulacyjnego w kontekście wyrównywania zapotrzebowania na moc Krajowego Systemu Elektroenergetycznego oraz akumulacji energii elektrycznej poz[...]
więcej»

CFD Analysis of Displacement Ventilation with Free-cooling in a Classroom
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2014-6»
W artykule przedstawiono wykorzystanie symulacji CFD do oceny funkcjonowania systemu wentylacji wyporowej w sali dydaktycznej. Celem przeprowadzonej analizy było określenie wydajności systemu, któr[...]
więcej»

SAWO 2014 Laureaci
ATEST - OCHRONA PRACY 2014-6»
Biorący udział w Targach Ochrony Pracy, Pożarnictwa i Ratownictwa SAWO wystawcy mogą zgłaszać prezentowane na stoiskach produkty lub rozwiązania techniczne do konkursu o Grand Prix SAWO, Medal Prez[...]
więcej»

PROTOKÓŁ Jury Konkursu im. prof. Mieczysława Pożaryskiego na najlepsze artykuły opublikowane w roku 2013 w czasopismach z zakresu elektryki - organach SEP
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-6»
Jury Konkursu w składzie. dr inż. Przemysław Balcerek, prof. dr hab. Stanisław Bolkowski, mgr inż. Andrzej Boroń, prof. dr hab. Andrzej Dąbrowski, dr inż. Marek Florkowski, prof. dr hab. Mieczys[...]
więcej»

Nowości
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-6»
Debiutujące na targach fi rmy, podobnie jak w poprzedniej edycji, prezentowały swe wyroby w specjalnej sekcji. Dwa czekoladowe serca na wspólnym uchwycie to słodka propozycja dla dwojga, holendersk[...]
więcej»

1. Żywność funkcjonalna obecnie i w przyszłości
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-5»
Żywność funkcjonalna od wielu lat stanowi ważny segment rynku żywności w wielu krajach. Od niedawna intensywny wzrost popularności tego typu żywności obserwuje się również w Polsce. Według danych o[...]
więcej»

2. Mikrokapsułkowanie dodatków do żywności
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-5»
Procesy mikrokapsułkowania są stosowane w przemyśle spożywczym w celu stabilizacji i kontrolowanego uwalniania się mikrokapsułkowanej substancji oraz rozdzielenia składników recepturowych, które mo[...]
więcej»

3. UPRAWNIENIA ZAWODOWE W GEODEZJI
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2009-2»
Pytania egzaminacyjne na egzamin pisemny z zakresów: pierwszego, drugiego i czwartego w dniu 19 grudnia 2008 r.Pytania z zakresu pierwszego 1. Wykonawca mapy do celów projektowych dokonał odtworzen[...]
więcej»

4. Ekspandowane i ekstrudowane wyroby zbożowe - definicje podstawowe i możliwości zastosowań
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-3»
ekspandowanie i ekstruzja to jedne z najbardziej nowoczesnych metod stosowanych w przetwórstwie produktów zbożowych. Obecnie techniki te wykorzystuje się również do produkcji wielu wyrobów określan[...]
więcej»

5. Polski rynek płytek ceramicznych w 2008 r. w ocenie producentów, importerów i dystrybutorów
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2009-1»
kryzys w USa i panująca od kilku lat recesja w budownictwie, w krajach europy Zachodniej, spowodowały bardzo trudną sytuację wielu włoskich i hiszpańskich producentów płytek ceramicznych. Tylko w[...]
więcej»

6. PORÓWNANIE METOD ODZYSKU PLATYNY ZE ZUŻYTYCH KATALIZATORÓW SAMOCHODOWYCH
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2011-5»
Obecnie każdy samochód wprowadzany na rynek musi być wyposażony katalizator, gdzie metale szlachetne takie jak platyna, pallad i rod pełnią funkcje katalityczne. Czas życia katalizatorów samochodowyc[...]
więcej»

7. Aktywność wody ważny parametr trwałości żywności
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-4»
Woda jest jednym z podstawowych składników żywności, a jej zawartość waha się od ułamka procenta do ponad 98%. Surowce niepoddane przetwarzaniu zawierają dużo wody, np.: owoce i warzywa 77-96%, mi[...]
więcej»

8. Policjant - funkcjonariusz ruchu drogowego
ATEST - OCHRONA PRACY 2009-8»
Ocena ryzyka zawodowego policjanta - funkcjonariusza ruchu drogowego - została wykonana metodą RISK SCORE. Jest to jedna z metod wskaźnikowych. Metoda RISK SCORE jest metodą trójparametrową, w któr[...]
więcej»

9. Geodeta
ATEST - OCHRONA PRACY 2009-10»
Ocena ryzyka zawodowego geodety została wykonana metodą RISK SCORE. Metoda RISK SCORE jest metodą trójparametrową, w której szacuje się skutki zdarzenia S, ekspozycję na zagrożenie E i prawdopodobi[...]
więcej»

10. Badanie jakości usług metodą SERVQUAL
PROBLEMY JAKOŚCI 2009-10»
Dopóki nie pojawi się lepszy, ale jednocześnie równie prosty model, dopóty SERVQUAL będzie najpopularniejszą metodą pomiaru jakości usług.W XX wieku podejmowano wiele prób stworzenia uniwersalnego [...]
więcej»