• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • 2017-4

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Trendy na rynku napojów bezalkoholowych

DOI:10.15199/64.2017.4.3 Bożena Waszkiewicz-Robak Elżbieta Biller Mieczysław W. Obiedziński 
Od wielu pokoleń obserwuje się wzrost konsumpcji napojów produkowanych przemysłowo, które zastępują domowe soki czy kompoty. Do 2020 r. przewiduje się spadek spożycia napojów gazowanych i tradycyjnych soków owocowych produkowanych metodą odtwarzania, natomiast wskazuje się na wzrost spożycia wód mineralnych, soków owocowych NFC, napojów fermentowanych roślinnych, izotonicznych i innych funkcjonalnych i wygodnych w użyciu. Napoje oprócz smaku powinny zawierać substancje o znaczeniu odżywczym i/lub fizjologicznym, np. działające uspokajająco lub pobudzająco, ułatwiające procesy trawienia i przyswajania składników odżywczych, ogólnie wzmacniające, przyspieszające i/lub regulujące metabolizm. Przewiduje się wzrost spożycia wód mineralnych i napojów bezalkoholowych o właściwościach funkcjonalnych. Bardzo ważnym trendem kształtującym rynek napojów bezalkoholowych będzie zwiększanie roli ceny w konkurowaniu o konsumenta, czyli trend value for money (najlepszy stosunek ilości/jakości napoju do jego ceny). W UE, w tym także w Polsce, preferowane są opakowania kartonowe, a najpopularniejszym smakiem jest wciąż pomarańczowy.Wprowadzenie Polski rynek soków i napojów bezalkoholowych w dużej mierze zależy od nastrojów konsumentów i ich świadomości żywieniowej. Z Raportu KPMG opublikowanego w 2016 r. wynika, że polscy konsumenci zakupili w 2015 r. napoje bezalkoholowe o łącznej wartości 21,7 mld zł, a w perspektywie 2020 r. łączna wartość sprzedaży napojów bezalkoholowych ma zwiększyć się o co najmniej 14%, tj. ma przekroczyć wartość 24 mld zł. Dane Raportu wskazują także, że statystyczny Polak w 2015 r. kupił 184 l różnych napojów bezalkoholowych, przy czym najwięcej wydano na napoje gazowane (ponad 28% wydatków), a następnie na soki, nektary i napoje owocowe (ponad 27% wydatków) [6]. W Polsce produkuje się łącznie ok. 5 mld l soków, nektarów i napojów owocowo- -warzywnych [10]. W 2014 r. przeważała produkcja napojów i soków pitnych. Spożycie s [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 423,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 380,70 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 354,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 177,00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 88,50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »


Bibliografia

[1] Artykuł promocyjny. 2009: "Smoothie - napój "o wielu twarzach". Przemysł Spożywczy 63 : 22-23.
[2] Europejski Raport Rynkowy AIJN. 2016. European Fruit Juice Association. Market Report.
[3] Gawęcki Jan. 2010. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o ż ywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.
[4] Jaworska Grażyna, Aleksandra Olczak. 2010. "Napoje bezalkoholowe nowe tendencje w produkcji". Przemysł Spożywczy 64 (7-8) : 36-40.
[5] Joachimiak Izabela, Katarzyna Szołtysek. 2013. "Świadomość, stan wiedzy oraz częstotliwość spożycia napojów energetyzujących i izotonicznych przez osoby młode, czynnie uprawiające sport". Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (8) : 26-38.
[6] Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce. 2016, KPMG Poland, Sp. z o.o. https://assets. kpmg.com/content/dam/kpmg/pl/pdf/2016/09/pl-Raport-KPMG-Rynek-napojowbezalkoholowych- w-Polsce.pdf).
[7] Strojewska Irena. 2015. "Spożycie owoców, warzyw i ich przetworów w Polsce". Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego 3, 2-9.
[8] Ś liwińska Agata. Tomasz Lesiów. 2013. "Lody jako żywność funkcjonalna - badania konsumenckie". Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (8) : 65-78.
[9] Trojanowicz Piotr. 2015. "Dynamiczny rozwój rynku soków NFC w Polsce". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny (7-8) : 60-65.
[10] Urban Roman. 2015. "Zastój w sektorze napojów trwa". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 7- 8 : 28-31.
[11] Waszkiewicz-Robak Bożena. 2009. "Zdrowie a styl życia. Cz. 1". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4 (dodatek specjalny) : 5-6.
[12] Waszkiewicz-Robak Bożena. 2009. "Zdrowie a styl życia. Cz. 2". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6 : 20-21.

Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Badania fokusowe - jak poznać mechanizmy podejmowania decyzji zakupowych?
Alicja Chuda Zbigniew Oczadły 
Przemysł spożywczy jest jednym z najważniejszych i najszybciej rozwijających się sektorów globalnej gospodarki. Roczną wartość sektora żywnościowego w Polsce szacuje się na blisko 250 mld zł. Pozycja rynkowa przedsiębiorstw branży spożywczej uzależniona jest ściśle od zmieniających się uwarunkowań prawnych i ekonomicznych, ale w sposób szczególny zależy od społecznych i kulturowych czynników kształtujących gusta i upodobania konsumentów. O sukcesie i stabilności finansowej firm działających na rynku żywnościowym decyduje przede wszystkim konkurencyjność, którą zapewnia unikalna oferta dostosowana do nieustannie zmieniających się preferencji konsumentów. Istnieje wiele czynników wpływających na decyzje klienta podczas dokonywania zakupów wyrobów spożywczych. Wybór produktów żywnościowych uzależniony jest ściśle od dwóch grup potrzeb konsumentów: fizjologicznych i hedonistycznych. Konieczność zaspokojenia głodu stanowi nadrzędną motywację zakupową. Kluczowymi determinantami w tym obszarze są: marka, skład, świeżość, smak, zapach, wygląd i tekstura produktów, a także ich zdrowotność, funkcjonalność, dostępność i pochodzenie. Nie bez znaczenia pozostaje również aspekt psychologiczny, w tym uwarunkowania osobiste, kulturowe i społeczne. Spośród czynników osobistych największe znaczenie w dokonywaniu wyborów zakupowych więcej »

Calvatis - specjalistyczne produkty kluczem do nowoczesnego utrzymania higieny
Rozmowa z Jędrzejem Gorczyńskim, prokurentem Calvatis Sp. z o. o. Redakcja: Panie Jędrzeju, od wielu lat spotykamy się na różnych imprezach branżowych, jednakże nigdy nie udało nam się dłużej porozmawiać. No i teraz jest wreszcie okazja… Jędrzej Gorczyński: Niestety, prowadzenie przedsiębiorstwa z branży higieny w przemyśle spożywczym wymaga wielu poświęceń, a także czasu, którego mi zawsze brak na swobodne rozmowy. Na tak konkurencyjnym rynku muszę być elastyczny. Studia na MBA nauczyły mnie godzić się z koniecznością efektywnego zarządzania czasem i jest to korzystne dla mnie, ale w tym przypadku - jest na Pani więcej »

Ceny skupu owoców i warzyw w I kwartale 2017 r.
Irena Strojewska Tomasz Smoleński Paweł Kraci 
Ceny skupu owoców.W I kwartale 2017 r. w wyniku wysokich zbiorów jabłek w 2016 r. i utrzymania rosyjskiego embarga ceny skupu jabłek oferowane producentom były na poziomie zbliżonym do cen uzyskiwanych w miesiącach I-III 2016 r. Natomiast w wyniku mniejszej podaży jabłek do przerobu na koncentrat na rynku krajowym ceny płacone w zakładach przetwórczych za te owoce wzrosły w całym I kw. br. o 3%. W miesiącach I-III 2017 r., wobec analogicznego okresu 2016 r., ceny skupu jabłek na rynek krajowy do bezpośredniej konsumpcji płacone przez spółdzielnie ogrodnicze były niższe o 4%. Średnia cena owoców w I kw. br. ukształtowała się na poziomie 1,01 zł/kg. Najbardziej, w stosunku do roku ubiegłego, potaniały jabłka odmiany ‘Idared’, ‘Jonagored’ oraz ‘Szampion’. Przeciętne ceny jabłek odmiany ‘Golden Delicius’ w I kw. 2017 r. nie zmieniły się i pozostały na poziomie z analogicznego okresu 2016 r. Jedynie ceny odmiany ‘Gala’ były o 6% większe. Średnie ceny oferowane producentom gruszek zwiększyły się w tym okr więcej »

CO NOWEGO w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności
Katarzyna Oleksy 
FIRMY Cargill buduje platformę logistyczną w porcie w Antwerpii Cargill ogłosił zawarcie współpracy z belgijskim dostawcą usług logistycznych firmą Zuidnatie i zbudują wspólnie platformę logistyczną w porcie w Antwerpii. Otwarcie planowane jest na sierpień 2018 r., a obiekt oferować będzie powierzchnie przechowalnicze dla 300 tys. t jęczmienia i słodu. Zastosowanie najnowszych technologii załadunku i rozładunku oraz przechowywania pomoże zabezpieczyć produkt i zachować jego najwyższą jakość, przy jednoczesnym spełnieniu najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności. Cargill posiada na świecie 18 zakładów produkcji słodu, z czego 5 ulokowanych jest w Europie. Tate & Lyle otwiera ponownie centrum R&D w Lubece W maju ub.r. podjęto decyzję o modernizacji centrum R&D firmy Tate & Lyle w Lubece w Niemczech. Inwestycja właśnie się zakończyła i firma gotowa jest do współpracy z klientami. Centrum składa się z laboratorium i czterech wyposażonych w najnowsze technologie linii pilotażowych z przeznaczeniem do produkcji wyrobów: mleczarskich, piekarskich, mięsnych i żywności "wygodnej " . W cent więcej »

Europa rynkiem dla polskich jabłek, ale jakich?
Katarzyna Oleksy 
Tematem tegorocznej Międzynarodowej Konferencji Sadowniczej, która miała miejsce w Lublinie 28 marca, była "Europa jako rynek dla naszych jabłek". Na konferencji zorganizowanej przez prof. Eberharda Makosza byli obecni: przedstawiciele nauki, przedstawiciele władz, branżowi eksperci, również zagraniczni, oraz producenci i przetwórcy owoców. Zaproszenie do udziału w konferencji przyjęli także producenci owoców z Ukrainy oraz dziewięcioosobowa reprezentacja handlowców z Chin. Polska ze zbiorami jabłek na poziomie ok. 4 mln t jest największym producentem jabłek w Europie, a od kilku lat największym ich eksporterem na świecie. Udział jabłek deserowych wynosi ok. 3 mln t, z czego spożycie krajowe wynosi 700-800 tys. t, dlatego eksport jabłek to niezwykle ważny temat - jesteśmy skazani na wysoki poziom eksportu jabłek, zarówno świeżych, jak i przetworzonych, głównie na zagęszczony sok. Mimo rosyjskiego embarga eksport świeżych jabłek zmniejszył się do ok. 1 mln t z poziomu 1,2 mln t kilka lat temu. Niestety eksportujemy po niskich cenach, częściowo poniżej kosztów więcej »

Hop Storage Index (HSI) - wskaźnik jakości chmielu i granulatów chmielowych
Dorota Michałowska 
Dokonano przeglądu literatury dotyczącej Hop Storage Index - parametru jakości chmielu i granulatów chmielowych. Omówiono czynniki wpływające na ten parametr, jego znaczenie oraz metodę oznaczania.Procesy utleniania a jakość chmielu i produktów chmielowych Jakość szyszek chmielowych zależy od warunków uprawy i czynników klimatyczno- glebowych oddziałujących na rośliny w czasie wegetacji. Składniki chmielu ulegają dalszym przemianom podczas zbioru, suszenia i przechowywania szyszek, dlatego obróbka surowca musi być prowadzona starannie, aby nie utracić cennych składników i tym samym spowodować obniżenia jego wartości browarniczej [13]. Termin "jakość" w odniesieniu do produktów chmielowych można zdefiniować jako stopień utraty składników chmielu od chwili jego zbioru do momentu dozowania na warzelni. Droga ta jest długa; obejmuje: wspomniany już zbiór chmielu i jego przechowywanie, przetwarzanie szyszek chmielowych w produkty chmielowe i ich przechowywanie, transport do browaru, magazynowanie przed użyciem, wreszcie - sposób dozowania. W czasie tych wszystkich etapów, głównie w wyniku utleniania, następuje utrata cennych składników chmielu: alfa-kwasów, seskwiterpenów, czy też niskocząsteczkowych polifenoli; zwiększa się natomiast zawartość niekorzystnych żywic twardych. Proces ten określa się terminem "starzenia się" chmielu. Kluczowymi czynnikami są w nim: temperatura, czas i środowisko, w jakim przetrzymywane są produkty chmielowe. Od jakości chmielu i jego produktów w dużym stopniu zależą cechy sensoryczne piwa, w tym: zapach i smak oraz goryczka [2]. Starzenie się chmielu powoduje nie tylko zmniejszenie ilości jego pożądanych składników, ale też zmiany w jego aktywności antyoksydacyjnej i profilu olejków chmielowych. Wszystkie te składowe mają odzwierciedlenie w cechach sensorycznych piwa otrzymanego z dodatkiem konkretnego produktu chmielowego, np. jego profilu smakowo-zapachowym. Zagadnienia związane z rolą chmielu i produktó więcej »

INNOWACJE W OPAKOWANIACH
Adam Bogacz 
Powstaje Metal Packaging Europe Dwie organizacje zajmujące się metalowymi opakowaniami: Beverage Can Makers Europe (BCME) i European Metal Packaging (Empac) połączyły się w jedną nową, z siedzibą w Brukseli. Nowa organizacja, reprezentująca 450 zakładów produkcyjnych, połączy najlepsze zalety obu poprzednich. W jej zarządzie są przedstawiciele największych firm; prezesem jest Martin Reynolds z Crown Europe, a w zarządzie są: Colin Gillis, prezes Ball Beverage Packaging Europe i Francesco Rodrigues z MD, Packaging, Colep. Raport "Metal Packaging Market Report" przygotowany przez Allied Market Research zakłada, że w 2022 r. światowy rynek osiągnie wartość 153 mld USD, odnotowując CAGR w wysokości 3,3% w okresie 2016-2022. Znaczny wkład do wzrostu wartości rynku ma rosnący trend spożycia on-the-go. Duży wpływ ma też dynamiczny wzrost napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Tetra Pak buduje zakład produkcji zamknięć do kartonów Tetra Pak inwestuje w Tajlandii 25 mln USD w budowę pierwszego zakładu produkującego zamknięcia do kartonów. Ur więcej »

Jakość w centrum zrównoważonego rynku produktów owocowo-warzywnych i preferencje konsumentów II Euro-Śródziemnomorskie Sympozjum Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Cz. 2
Dariusz Piotrowski 
W kwietniu 2016 r. w Avignon (Francja) II Euro-Śródziemnomorskie Sympozjum Przetwórstwa Owoców i Warzyw zgromadziło ponad 200 uczestników z 4 kontynentów. Część druga relacji z sympozjum przedstawia 2 rozległe sekcje tematyczne: (T2) Jakość w centrum zrównoważonego rynku produktów owocowo- -warzywnych, (T4) Preferencje i potrzeby konsumentów. Cz. I w nrze 10/2016.Wstęp Dane organizatora II Euro-Śródziemnomorskiego Sympozjum Przetwórstwa Owoców i Warzyw wskazują, że wśród uczestników byli: pracownicy naukowi (132), studenci studiów doktoranckich (68) oraz przedstawiciele działów badawczo-rozwojowych firm (10). Przybyli oni z 4 kontynentów, przy czym w zdecydowanej większości z Europy, tj. z Francji, Włoch, Hiszpanii i Polski. Wśród uczestników z pozaeuropejskich krajów śródziemnomorskich najliczniej byli reprezentowani przedstawiciele Turcji, Algierii i Maroka. Do każdej z 4 sekcji tematycznych organizatorzy zaprosili wykładowcę wprowadzającego, a uczestnicy sympozjum zaprezentowali 41 referatów ustnych i 104 plakaty. Po omówieniu 2 sekcji tematycznych sympozjum i sesji ekologicznych owoców jagodowych [1], w części drugiej artykułu prezentowane są dwie kolejne sekcje tematyczne [2] wraz ze stosownym podsumowaniem. Jakość w centrum zrównoważonego rynku produktów owocowo-warzywnych (temat T2) Pierwszego dnia sympozjum, w drugiej sekcji tematycznej "Jakość w centrum zrównoważonego rynku produktów owocowo-warzywnych" wygłoszono sześć prezentacji ustnych. Ricardo Malheiro i wsp. przedstawił wpływ dodatku liści oliwek w procesie tłoczenia oliwy na ocenę właściwości sensorycznych i obecność związków lotnych w oliwie. W pracy badano wpływ ilości dodawanych liści oliwek (0, 5 i 10%) i czasu wytłaczania (do 40 min). Wykorzystując metody spektroskopowe i analizę sensoryczną wykazano możliwość poprawy kompozycji zwią więcej »

Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz 
ALKO HOLE Najbardziej wartościowe marki alkoholu na świecie Jak podaje Brand Finance, rok 2017 jest rokiem marek baijiu; obecnie baijiu posiada większy udział wartościowych marek niż jakikolwiek inny typ alkoholu. W 2016 r. na whisky przypadało 37% całkowitej wartości marki w Brand Finance Drinks 50, a na baijiu poniżej 23%. W tym roku wartości te się odwróciły i whisky posiada udział w wysokości 28%, a baijiu 37,5%. Wartość największych marek baijiu wynosi ponad 22 mld USD. Są to: Moutai - najbardziej wartościowa marka świata dzięki 60-procentowemu wzrostowi jej wartości, 19-procentowemu wzrostowi dochodu rok do roku oraz 7-procentowemu wzrostowi zysku netto; Yanghe (3. miejsce - zwiększyła wartość o 50%); Luzhou Laojiao (6. miejsce - wzrost o 73%) oraz na 9. miejscu Wuliangye ze wzrostem 86%. Najszybciej rozwijającą się marką baijiu jest Gujing Gong Jiu - prawie dwukrotnie zwiększyła swoją wartość. Johnnie Walker zajął na liście drugie miejsce, chociaż wartość marki spadła w tym roku o 2% - do 4,5 mld USD, czwarte - Jack Daniels, piąte - Hennessy, siódme - Smirno więcej »

Kary pieniężne za uchybienia w zawieraniu umów na dostawy produktów rolnych
Lucjan Zwolak 
Wejście w życie od dn. 11 lutego 2017 r. przepisów o karach pieniężnych za brak lub wadliwość pisemnych umów nabycia produktów rolnych nałożyło na nabywców szereg nowych, dodatkowych obowiązków, zagrożonych dotkliwymi karami pieniężnymi. W niniejszym artykule pragnę jedynie skrótowo, ze względu na jego objętość, przedstawić informacje o nowych obowiązkach, szczegółowych wymogach co do formy i zawartości umów oraz o rygoryzmie kar pieniężnych. I i II cz. artykułu była pisana przed 03.04.2017 r. I. Obowiązki w zakresie zawierania umów i kary pieniężne  Przepisy prawne 1) Przepisy wymagające zawierania pisemnych umów w związku z każdym dostarczeniem produktów rolnych do pierwszego nabywcy obowiązują od 3.10.2015 r. - patrz art. 38q ustawy o Agencji Rynku Rolnego (wprowadzony ustawą z 10.07.2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego…). Nie wprowadzono jednak wówczas żadnych przepisów nakładających kary pieniężne lub sankcje za brak zawierania takich umów lub uchybienia w ich formie lub treści. 2) Przepisy o karach pieniężnych za brak lub wadliwość umowy pisemnej nabycia produktów rolnych weszły w życie od dn. 11 lutego 2017 r. - art. 41 ustawy z 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi (Dz.U.2017 poz. 67 z 11.01.2017 r.).  Należy zwrócić szczególną uwagę na treść przepisu dotyczącego kar pieniężnych Art. 40i ustawy o ARR stanowi, że: "Art. 40i. 1. Kto:1) nabywa bez pisemnej umowy produkty rolne należące do sektorów, o których mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 1308/2013, będąc do tego obowiązanym zgodnie z art. 38q ust. 1; 2) nabywa produkty rolne należące do sektorów, o których mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 1308/2013, na podstawie umowy niespełniającej warunków określonych w: a) art. 125 lub art. 127 rozporządzenia nr 1308/2013 - w przypadku produktów rolnych należących do sektora, o którym mowa w więcej »

Komponenty dla przemysłu spożywczego z najwyższej półki
Rozmowa z Christerem Drottsonem, prezesem firmy Mondi Polska.Mimo pozytywnej opinii lekarzy i dietetyków o walorach prozdrowotnych owoców, warzyw i ich przetworów, a zwłaszcza owoców czerwonych, określanych często jako "owoce młodości", ten segment przetwórstwa pozostaje rynkiem trudnym. Wynika to, zwłaszcza w Polsce, z wielu względów, między innymi ze specyfiki bazy surowcowej (jej rozproszenia, sezonowości zbiorów, słabej przewidywalności i znacznych wahań plonów i cen), specyfiki przetwórstwa (zainwestowane w skup surowca kapitały zwracają się niekiedy po roku, wynikająca z dekoncentracji wzajemna konkurencja firm przetwórczych, ich słaby, wynikający z niewielkiej skali potencjał promocyjny na rynkach zagranicznych itd.). Wszystkie te czynniki sprawiają, że rentowność przetwórstwa jest stosunkowo niska, co ogranicza możliwości rozwoju. Biorąc powyższe pod uwagę, warto przyjrzeć się firmie przetwórczej, która osiągnęła spektakularny sukces, w ciągu 10 lat niemal potrajając produkcję (z 4,5 do 13 tys. t rocznie) oraz wielokrotnie zwiększając jej wartość rynkową i zapewniając sobie wysoką pozycję na zagranicznych rynkach. Tą firmą jest Mondi Polska. Jej motto brzmi: Naturalnie perfekcyjny dostawca komponentów spożywczych - zatrzymujemy w owocach to co najlepsze! - Panie Prezesie, co umożliwiło pańskiej firmie osiągnięcie tak wysokiego - o 20 p więcej »

Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz 
LIDER INNOWACJI Polska jest potentatem w produkcji buraka ćwikłowego, ale zarówno samo warzywo, jak i sok z niego są w Polsce bardzo niedoceniane. A tymczasem burak i uzyskany z niego sok mają wiele właściwości prozdrowotnych związanych z zawartością składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są wśród nich: dobrze znany wapń - budulec kości i zębów, żelazo - środek krwiotwórczy, czy potas - regulator ciśnienia. Burak jest również zasobny w mniej znane minerały, takie jak: bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez. Bor potrzebny jest tarczycy i śledzionie, lit koi nerwy, molibden i kobalt wchodzą w skład wielu enzymów, a rubid i cez mają działanie przeciwnowotworowe. Do tego jeszcze: wzmacniająca odporność witamina C, witamina A, B1 i beta-karoten, które korzystnie wpływają na wzrok i zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Szczególnie prozdrowotnymi właściwościami charakteryzuje się sok z buraka, który: - jest bardzo przydatny osobom z nadciśnieniem, - poprawia kondycję naczyń krwionośnych, - obniża poziom cholesterolu, - jest pomocny osobom więcej »

Napoje z cząstkami - nowe wyzwanie dla branży napojowej
Ireneusz Lichota Adam Bogacz 
Konsumenci kierują się nie tylko smakiem, ale również wzrokiem i wrażeniami odczuwalnymi na języku i w ustach, a ostatnio coraz częściej prozdrowotnym charakterem napoju. Cząsteczki w napoju mogą dostarczać składników funkcjonalnych, nadając napojowi prozdrowotny charakter i właściwości. Zentis Polska Sp. z o.o. pracuje nad propozycjami różnego rodzaju cząsteczek, które będą zawieszone w napojach. Tworzymy nową innowacyjną kategorię napojów. W naszym portfolio jest miejsce na preparaty do następujących rodzajów napojów z cząsteczkami: - napoje z błonnikiem; - napoje z pulpą (i ewentualnie z fragmentami owoców); - napoje z kawałkami aloesu; - napoje z żelkami POP & JOY; - napoje z nata de coco; - napoje FRUKTOMANIA z kawałkami owoców. Napoje z błonnikiem Po pojawieniu się na rynku japońskim napoju Coca-Cola Plus, zawierającego błonnik, można potwierdzić rosnącą popularność tego składnika z zastosowaniem w napojach funkcjonalnych. Ten napój bez kalorii zawiera 5 g niestrawialnej dekstryny, źródła dietetycznego błonnika, w butelce Coca-Cola Plus o pojemności 470 ml. Adresowany jest do konsumentów powyżej 40 lat. Z pewnością fakt ten zwiększy zainteresowanie producentów napojów błonnikiem. Z kolei w Rosji pojawił się w portfolio PepsiCo napój (sok) J7 z błonnikiem, natomiast w USA - więcej »

Nowe oszczędne technologie dla ekonomicznej produkcji i wysokiej jakości wody i napojów
Jarosław Gajda 
Produkować dobrze i tanio, i jeszcze sprzedać w dobrej cenie - czy nie jest to kwintesencja sukcesu w prowadzeniu działalności gospodarczej? Nie znamy recepty na zyskowną sprzedaż produktu. Jednocześnie pragniemy Państwa zapewnić, że firma KHS GmbH z Niemiec zna odpowiedź na wiele pytań dotyczących jakości produkcji i wysokiej opłacalności. 1. Produkować dobrze wodę mineralną i napoje w butelkach PET! Po pierwsze należy produkować czysto, czyli tak, aby zminimalizować prawie do zera ryzyko rekontaminacji produktu w czasie rozlewu. Do higienicznej produkcji wody i napojów KHS skonstruował kombiblock składający się ze zblokowanych 3 maszyn: - dmucharki, - rozlewarki, - zamykarki.Bardzo istotnym elementem bloku, tak zwanym punktem krytycznym, jest miejsce połączenia gorącej i suchej strefy rozdmuchu butelek z zimną i wilgotną strefą rozlewu. Strefy te w rozwiązaniu KHS rozdzielone są śluzą wyposażoną w regulowany i kontrolowany nadmuch sterylnego powietrza filtrowanego przez filtry Hepa. Utrzymanie idealnej czystości wewnątrz i na zewnątrz maszyny jest łatwiejsze niż dotychczas dzięki zastosowaniu następujących rozwiązań: - Część wewnętrzna maszyny jest łatwa do umycia systemem CIP więcej »

Prof. Janusz B. Berdowski Złotym Inżynierem
dr inż. spożywca, absolwent SGGW, praktyk, naukowiec, dydaktyk, profesor Europejskiej Uczelni Informatyczno-Ekonomicznej w Warszawie. Laureat Polskiej Nagrody Jakości, audytor systemów zarządzania jakością, były dyrektor PCBC.Zaskoczeniem dla wielu inżynierów zajmujących się zagadnieniami jakości była złota statuetka 2016 dla dr. inż. Janusza B. Berdowskiego. Wydawało się, że ten działacz SITSpoż. (były przewodniczący Zarządu Głównego przez 2 kadencje, Honorowy Przewodniczący Zarządu Głównego Stowarzyszenia), współtwórca Polskiego Centrum Badań i Certyfik więcej »

Soki, nektary, napoje - aspekty rynkowe i zdrowotne - DOI:10.15199/64.2017.4.1
Witold Płocharski Jarosław Markowski Barbara Groele Katarzyna Stoś Agnieszka Kozioł-Kozakowska 
Na rynku europejskim obserwuje się od kilku lat spadek spożycia soków FC (z soku zagęszczonego) i wzrost spożycia soków NFC (nie z soku zagęszczonego) z tendencją podnoszenia ich jakości poprzez upowszechnienie produktów chłodzonych i świeżo tłoczonych. W wielu krajach wzrasta produkcja ‘smoothies’. Coraz więcej innowacji powstaje w segmencie premium, ukierunkowanych na segment soków owocowo-warzywnych, promowanych jako zawierające naturalne, wartościowe składniki odżywcze. Pojawiają się nowe produkty z mniej znanych gatunków, a także produkty funkcjonalne z dodatkiem błonnika, witamin i składników mineralnych. Mimo iż rola soków w żywieniu jest często deprecjonowana, to ich wpływ na zdrowie ma silne naukowe podstawy. Wykazano, że istnieje bardzo wysoka ujemna korelacja pomiędzy spożyciem owoców, uwzględniając także spożycie soków i nektarów, a główną przyczyną zgonów Europejczyków (w tym przedwczesnych), którą są choroby układu krążenia. Można oczekiwać, że wśród konsumentów będzie umacniał się trend dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie dzięki wzrostowi świadomości o jakości produktów przemysłu sokowniczego. Ma temu także służyć opracowywany znak jakości dla soków, nektarów smoothies i musów.Sytuacja na rynku UE Przeciętne spożycie soków w Polsce wg AIJN1[1] w 2015 r. wynosiło13,1 l/ osobę/rok, w tym z soku zagęszczonego (FC) 10,3 l, soków nie z soku zagęszczonego (NFC) 2,8 l, w tym smoothies 0,21 l/osobę/rok. Nektary produkowano w Polsce głównie z soków zagęszczonych i ich spożycie wynosiło 6,58 l/osobę. Analizując trendy w spożyciu produktów przemysłu sokowniczego w Polsce należy wspomnieć, że w latach 2011-2015 zanotowano dynamiczny wzrost konsumpcji soków NFC (pasteryzowanych lub poddanych delikatnej obróbce termicznej) z 4 do 51 mln l, a roczna dynamika wzrostu w 2015 r. wyniosła aż 143%. Ewenementem na skalę europejską stała się u nas produkcja pasteryzowanych soków NFC w opakowaniach "bag-in-box". Trojanowic więcej »

Technologie rozlewu aseptycznego dla produktów wrażliwych z cząstkami
Ludwik Majorczyk Piotr Materek 
Pojawienie się na rynku wrażliwych substancji jako dodatków wzbogacających napoje (np. aloesu, błonnika, żelków POP & JOY, kostek owocowych - Fruktomania itd.) zainspirowało konstruktorów w Krones AG do stworzenia technologii przygotowania produktu i napełniania opakowań dedykowanych dla tej kategorii rynkowej. Rozwiązania firmy Krones dostępne są już od kilku lat i dają możliwość wysoce specjalistycznego doboru urządzeń do właściwości fizykochemicznych i mechanicznych produktu oraz jego składników. Oprócz kryterium napełniania aseptycznego technologie spełniają również kluczowy warunek zachowania cech funkcjonalnych i estetycznych produktu podczas całego procesu przygotowania i umieszczania płynu w opakowaniu. P więcej »

Zastosowanie procesu odwróconej osmozy (RO) w produkcji koncentratu soku jabłkowego
Janusz Kroll 
Do najbardziej popularnych owoców w naszym kraju należą jabłka. Duża część produkowanych jabłek (50-60%) przerabiana jest na soki i koncentraty soków. Ponieważ obecnie soki jabłkowe otrzymuje się praktycznie całkowicie poprzez rozcieńczanie koncentratu soków, dlatego bardzo ważny jest postęp w otrzymywaniu tychże koncentratów. Prawie powszechnie w przetwórstwie jabłek stosowana jest ultrafiltracja (UF) umożliwiająca zatrzymanie cząstek substancji o dużej masie cząstecz-kowej jako metoda alternatywna do tradycyjnych procesów klaryfikacji w otrzymywaniu konc więcej »

Zmiany w polskim handlu zagranicznym sokami zagęszczonymi w 2016 r. - DOI:10.15199/64.2017.4.2
Anna Bugała 
Zagęszczone soki owocowe mają istotną pozycję w handlu zagranicznym produktami ogrodnictwa. W 2016 r. eksport soków zagęszczonych stanowił 19% łącznej wartości polskiego eksportu świeżych i przetworzonych owoców i warzyw, zaś import 6% wartości przywozu tych produktów. Największe znaczenie w eksporcie ma koncentrat soku jabłkowego oraz zagęszczone soki produkowane z wiśni i owoców jagodowych. W imporcie dominują natomiast koncentraty soków z owoców południowych - głównie zagęszczony sok pomarańczowy.Wstęp Polska jest największym w UE producentem i eksporterem zagęszczonych soków wytwarzanych z owoców strefy umiarkowanej. Saldo obrotów handlu zagranicznego koncentratami owocowymi jest stale dodatnie. W strukturze polskiego eksportu największe znaczenie ma koncentrat soku jabłkowego oraz zagęszczone soki wytwarzane z owoców jagodowych i wiśni. W imporcie dominują soki z owoców cytrusowych (głównie sok pomarańczowy i grejpfrutowy), a także zagęszczony sok jabłkowy i mieszanki soków Eksport W 2016 r. eksport soków zagęszczonych stanowił 39% łącznej wartości sprzedaży owoców przetworzonych wobec 38% w roku 2015 i średnio 43% w latach 2012-2014. Najważniejsze znaczenie miał zagęszczony sok jabłkowy. W 2016 r. udział tego soku stanowił 66% wartości sprzedaży soków zagęszczonych i był o 4 pkt proc. wyższy niż w roku poprzednim. Zwiększył się także udział eksportu zagęszczonego soku gruszkowego i żurawinowego. Mniejsze było znaczenie soku wiśniowego oraz grupy pozostałych soków zagęszczonych, produkowanych głównie z owoców jagodowych. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów sprzedaż koncentratu soku jabłkowego w 2016 r. utrzymała się na poziomie zbliżonym do roku poprzedniego i wyniosła 292 tys. t (o 14% więcej niż średnio w latach 2012-2014). Wartość eksportu w wyniku wzrostu cen zwiększyła się o 18% do 315 mln EUR. Głównym odbiorcą zagęszczonego soku jabłkoweg więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-25

Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018»

2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software