Analizowano właściwości przeciwdrobnoustrojowe powlekanej folii opakowaniowej otrzymanej w próbach przemysłowych. Uzyskane w warunkach laboratoryjnych ekstrakty roślinne dodawano do lakieru nitrocelulozowego. Laminat folii PE/PET powlekano nośnikiem powłokotwórczym z ekstraktem w warunkach przemysłowych. Stwierdzono, że największą aktywnością względem komórek S. aureus charakteryzowała się powłoka zawierająca etanolowy ekstrakt z odpadu z kokosa. Dla pokrytego tą powłoką laminatu zaobserwowano spadek liczebności bakterii z 1,43E+04 do 1,95E+03 log jtk/mL. Najmniejszą aktywnością charakteryzowała się powłoka zawierająca ekstrakt z zielonej herbaty. Dla tego układu odnotowano wzrost ilości S. aureus z 1,43E+04 do 2,18E+04 log jtk/mL. Ekstrakty z zielonej herbaty znajdujące się w powłoce wykazywały najmniejszą aktywność także względem komórek E. coli. Liczba pałeczk spadła z 3,41E+06 do 6,40E+05 log jtk/mL. Najlepsze wyniki odnotowano dla ekstraktu z papryki, dla którego zaobserwowano spadek liczebności bakterii z 3,41E+06 do 3,95E+05 log jtk/mL. Żadna z powłok nie działała na B. cinerea.
Abstract
The plant exts. were prepd. in lab. scale, added to an nitrocelulose varnish and used for coating a polyethylene/ polyethylene terephatale film under industrial conditions (up-scaling). The coatings contg. an EtOH ext. of coconut waste showed an antimicrobial action against S. aureus cells. In contrary, the ext. of green tea supported the growth of Gram-positive cells. It showed only a low activity against E. coli. In the case of E. coli, the best results were obtained when a pepper ext. was used. The exts. were not active against B. cinerea cells.
Bardzo istotne znaczenie dla zapakowanej żywności ma termin przydatności do spożycia. Ważne jest, by był on jak najdłuższy. Niestety, namnażanie się mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się produktów spożywczych powoduje jego skrócenie. Dlatego ważne jest wprowadzenie na rynek opakowań, które ograniczałyby wzrost niepożądanej flory bakteryjnej1). Rozwiązaniem może być zastosowanie opakowań aktywnych lub odpowiednich aZachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; bDrukpol Flexo Sp. z o.o. Spółka Komandytowa, Nowy Dwór Mazowiecki Estimation of the antimicrobial properties of the coatings from industrial trials Badanie antymikrobiologicznych właściwości folii otrzymanych w próbach przemysłowych DOI: 10.15199/62.2017.6.20 Mgr inż. Magdalena ORDON - notkę biograficzną i fotografię wydrukowaliśmy w nr. 3/2017, str. 548. Mgr inż. Jerzy PANKOWSKI - notkę biograficzną i fotografię Autora drukujemy w bieżącym numerze na str. 1318. Dr inż. Grzegorz BIENKIEWICZ - notkę biograficzną i fotografię Autora drukujemy w bieżącym numerze na str. 1325. Inż. Michał MALKA - notkę biograficzną i fotografię Autora drukujemy w bieżącym numerze na str. 1319. Dr inż. Sławomir LISIECKI - notkę biograficzną i fotografię Autora drukujemy w bieżącym numerze na str. 1319. Prof. dr hab. inż. Artur BARTKOWIAK - notkę biograficzną i fotografię Autora wydrukowaliśmy w nr. 2/2017, str. 377. Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, Wydział Technologii Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. Janickiego 35, 71-270 Szczecin, tel.: (91) 449-61-32, fax: (91) 449-65-32, e-mail: malgorzata.mizielinska@zut.edu.pl Dr inż. Małgorzata MIZIELIŃSKA - notkę biograficzną i fotografię Autorki drukujemy w bieżącym numerze na str. 1317. * Autor do korespondencji: The plant exts. were prepd. in lab. scale, added to an nitrocelulose varnish and used for coating a polyethyl [...]


Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |
Prenumerata
Bibliografia
[1] L. Timofeeva, N. Kleshcheva, Appl. Microbiol. Biotechnol. 2011,
89, 475.
[2] Ł. Łopusiewicz, M. Mizielińska, Opakowanie 2016, 4, 57.
[3] T. Jin, H. Zhang, J. Food Sci. 2008, 73, 127.
[4] S. Moussa, A. Ibrahim, A. Okba, H. Hamza, K. Opwis, E. Schollmeyer,
Int. J. Biol. Macromol. 2011, 48, 736.
[5] M. Mizielińska, S. Lisiecki, Przem. Chem. 2015, 94, nr 5, 752.
[6] F. Dunan, M. Sabol, K. Domaracká, D. Bujkáková, Toxicol. Vitro 2006,
20, 1435.
[7] J. Kaloustian, J. Chevalier, C. Mikail, M. Martino, L. Aboul, M.F. Vergnes,
Phytotherapie 2008, 6, 160.
[8] J. Gutierrez, C. Barry-Ryan, P. Bourke, Food Microbiol. 2009, 26, 142.
[9] A.C. Souza, G.E.O. Goto, J.A. Mainardi, A.C.V. Coelho, C.C. Tadini,
Food Sci. Technol. 2013, 54, 346.
[10] R. Jong-Wan, P. Hwan-Man, Progr. Polym. Sci. 2013, 38, 1629.
[11] J.W. Rhim, H.M. Park, Ch.S. Ha, Progr. Polym. Sci. 2013, 38, 1629.
[12] L. Incarnato, L. Di Maioa, E. Garofalo, P. Scarfato, Mat. V Intern. Conf.
on Times of Polymers (TOP) and Composites, 23 czerwca 2010 r.,
1255, 364.
[13] T. Jin, J. Food. Sci. 2010, 75, nr 2, 83.
[14] T. Jin, B.A. Niemira, J. Food. Sci. 2011, 76, nr 3, 184.
[15] P. Muranyi, C. Schraml, J. Wunderlich, J. Appl. Microbiol. 2010, 108,
nr 60, 1966.
[16] M. Pereda, A.G. Ponce, N.E. Marcovich, R.A. Ruseckaite, Food
Hydrocoll. 2011, 25, nr 5, 1372.
[17] P. Theinsathid, W. Visessanguan, J. Kruenate, Y. Kingcha, S. Keeratipibul,
J. Food. Sci. 2012, 77, nr 2, 142.
[18] I.S. Čabarkapa, I.J. Sedej, M.B. Sakač, L.Ć. Šarić, D.V. Plavšić, Food
Feed Res. 2008, 34, nr 4, 159.
[19] ASTM E 2180-01, Standard test method for determining the activity
of incorporated antimicrobial agent(s) in polymeric or hydrophobic
materials.