Badano oddziaływanie folii skrobiowych zawierających wollastonit jako wypełniacz oraz gumę arabską jako czynnik poprawiający jej cechy funkcjonalne na mikroorganizmy prokariotyczne (bakterie E. coli, S. aureus, B. subtilis) oraz eukariotyczne (S. cerevisiae, A. niger, C. albicans). Wpływ składników folii na mikroorganizmy badano metodą dyfuzyjno-krążkową. Badane folie nie wykazywały efektu antymikrobiologicznego ani w stosunku do wybranych bakterii, ani grzybów mikroskopowych. W przy-padku B. subtilis odnotowano działanie stymulujące na wzrost bakterii i proces sporulacji. Efekt ten był zależny od zawartości gumy arabskiej w folii, co sugeruje, że jest ona czynnikiem odpowiedzialnym za to zjawisko. Stwierdzono również, że zawartość gumy arabskiej wpływa na zwiększenie przepuszczalności pary wodnej oraz rozpuszczalność w wodzie.
Abstract
Starch films were filled with wollastonite, modified by addn. of arabic gum and studied for microbial resistance and water vapor barrier properties. The films did not show any antibacterial activity. The addn. of arabic gum resulted in an increase in water permeability and solubility of the films.
Naukowy obszar badawczy obejmujący zagadnienia biodegradowalnych folii skrobiowych wypełnianych nanododatkami, stosowanymi coraz powszechniej w przemyśle spożywczym i opakowalnictwie, stale rozwija się i stanowi nowoczesne podejście do materiałów powłokowych nowej generacji. Najczęściej celem badań z tego zakresu jest modyfikacja parametrów fizykochemicznych oraz biologicznych folii poprzez zastosowanie odpowiednich dodatków plastyfikujących i wypełniających. Z racji tego, że nie istnieją teoretyczne wytyczne w sprawie doboru substancji modyfikującej predestynującej folie do konkretnych zastosowań przemysłowych, wyboru dokonuje się, opierając się na badaniach eksperymentalnych. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Agata Święciło*, Anita Kwaśniewska , Bożena Gładyszewska Wollastonite-filled and arabic gum-modified starch films. Part 5. Microbial and water barrier properties Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. V. Oddziaływanie na mikroorganizmy i właściwości barierowe** DOI: 10.15199/62.2017.7.9 Mgr inż. Anita KWAŚNIEWSKA - notkę biograficzną i fotografię Autorki wydrukowaliśmy w nr. 2/2017, str. 422. Prof. dr hab. Bożena GŁADYSZEWSKA - notkę biograficzną i fotografię Autorki wydrukowaliśmy w nr. 2/2017, str. 425. Katedra Mikrobiologii Środowiskowej, Wydział Agrobioinżynierii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Kr. St. Leszczyńskiego 7, 20-069 Lublin, tel.: (81) 524-81-04, fax: (81) 445-60-31, e-mail: agata.swiecilo@up.lublin.pl Dr Agata ŚWIĘCIŁO w roku 1993 ukończyła studia na kierunku biologia na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, specjalność mikrobiologia. W 2002 r. uzyskała stopień doktora nauk biologicznych. Obecnie pracuje w Katedrze Mikrobiologii Środowiskowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Specjalność - biochemia i fizjologia drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae. * Autor do korespondencji: Starch films were filled with wollastonite, modifie [...]


Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |
Prenumerata
Bibliografia
[1] G. Scott, Polym. Degrad. Stab. 2000, 68, 1.
[2] A. Balaria, C.E. Johnson, P. Groffman, M.C. Fisk, Biogeochemistry
2014, 122, 313.
[3] D. Verbeken, S. Dierckx, K. Dewettinck, Appl. Microbiol. Biotechnol.
2003, 63, 10.
[4] A.S. Razak, A.M. Lazim, AIP Conf. Proc. 2015, 1678, id.050020
[5] A. Kwaśniewska, S. Muszyński, J. Tatarczak, G. Gładyszewski,
B. Gładyszewska, Przem. Chem. 2016, 95, 2239.
[6] S. Muszyński, A. Kwaśniewska, S. Mleko, M. Tomczyńska-Mleko,
B. Gładyszewska, Przem. Chem. 2016, 95, 2242.
[7] D.T. Clark, M.I. Gazi, S.W. Cox, B.M. Eley, G.F. Tinsley, J. Clin.
Periodontol. 1993, 30, 238.
[8] C. Cherbut, C, Michel, V. Raison, T. Kravtchenko, M. Severine, Microb.
Ecol. Health Dis. 2003, 15, 43.
[9] M.A. Montenegro, M.L. Boiero, L. Valle, C.D. Borsarelli, [w:] Products
and applications of biopolymers, (red. C.J.R. Veerbek), InTech, Croatia,
2012.
[10] J. Antoniou, F. Liu, H. Majeed, F. Zhong, Food Hydrocoll. 2015, 44, 309.
[11] R. Hema, P.N. Ng, A.A. Amirul, Polym. Bull. 2013, 70, 755.
[12] A.S. Abreu, M. Oliviera, A. de Sá, R.M. Rodrigues, M.A. Verqueira,
A.A. Vinvte, A.V. Machado, Carbohydr. Polym. 2015, 129, 127.
[13] M. Mazura, A. Fazilah, M.H. Norziah, A.A. Karim, J. Food Sci. 2007,
72, C324.
[14] J.W. Rhim, S.I. Hong, H.M. Park, P.K.W. Ng, J. Agric. Food Chem. 2006,
54, 5814.
[15] J.L. Roberts, I.L. Baldwin, J. Bacteriol. 1942, 44, 653.
[16] I.B. Sorokulova, A.A. Krumnow, S. Pathirana, A.J. Mandell, V. Vodyanoy,
Biotechnol. Prog. 2008, 24, 1147.
[17] A.A. Krumnow, I.B. Sorokulova, E. Olsen, L. Globa, J.M. Barbaree, V.J.
Vodyanoy, J. Microbiol. Methods 2009, 78, 189.
[18] A. Sorrentino, G. Gorrasi, M. Tortora, V. Vittoria, [w:] Polymer nanocomposites,
(red. Y.W. Mai i Z.Z. Yu), Woodhead Publishing Ltd.,
Cambridge 2006.
[19] X. Tang, S. Alavi, T.J. Herald, Cereal Chem. 2008, 85, 433.
[20] A.M. Slavutsky, M.A. Bertuzzi, M. Armada, Braz. J. Food Technol. 2012,
15, 208.
[21] N. Vigneshwaran, L. Ammayappan, Q. Huang, Appl. Nanosci. 2011,
1, 137.
[22] I. Świetlicka, S. Muszyński, A. Kwaśniewska, M. Świetlicki, K. Gołacki,
B. Gładyszewska, Przem. Chem. 2017, 96, 1135.
[23] Praca zbiorowa, Laboratorium z mikrobiologii ogólnej i środowiskowej,
(red. J. Mrozowska), Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 1999.
[24] S. Muszyński, A. Kwaśniewska, T. Oniszczuk, M. Szymanek
A. Tomczyk, A. Leus, B. Gładyszewska, Przem. Chem. 2017, 96, 698.
[25] S.R.B. Kim, Y.G. Choi, J.K. Kim, S.T. Lim, LWT - Food Sci. Technol.
2015, 64, 475.