• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 116514 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • 2018-1-2

PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY

Miesięcznik ISSN 0033-2119, e-ISSN 2449-9420 - rok powstania: 1946
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Cicha woda


Aleksandra Partyka 
Często, idąc do restauracji lub do sklepu, stajemy przed dylematem, jaką wodę wybrać: naturalną mineralną, źródlaną, stołową? Kusząco wygląda,.Naturalna woda mineralna, zgodnie z brzmieniem art. 3 ust. 3 pkt 15 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz.U.2017.149 t.j. z póź. zm.), to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Ujęcia naturalnych wód mineralnych oraz instalacje i urządzenia służące do wydobywania, transportu i rozlewu tych wód, a także opakowania, muszą zabezpieczać te wody przed zanieczyszczeniem lub zmianą ich charakterystycznego składu mineralnego. Woda źródlana definiowana jest, jako woda podziemna, wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nieróżniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonej w przepisach ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U. z 2017 r. poz. 328 t.j. z póź. zm.). Woda stołowa jest to woda powstała przez dodanie: a) naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany lub węglany do wody źródlanej albo b) wody źródlanej lub soli mineralnych, o których mowa w lit. a, do naturalnej wody mineralnej. Opakowania. Naturalne wody mineralne mogą być wprowadzane do obrotu w opakowaniach zamkniętych w sposób zabezpieczający je przed zanieczyszczeniem oraz zmianą właściwości i zafałszowaniem naturalnej wody mineralne [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 432,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 388,80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 342,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 171,00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 85,50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Barmańska precyzja
W październiku ub.r. w klubokawiarni Miłość w Warszawie odbył się Ogólnopolski Konkurs Barmański LUBUSKI CUP 2017. Organizatorem tego przedsięwzięcia był producent i dystrybutor napojów alkoholow więcej »

Bez niespodzianek
Arletta Kowalik 
Sieć, to zespół hoteli posługujących się tą samą nazwą i znakiem handlowym, mających określone cechy użytkowe i jednolite warunki lokalizacyjne. Literatura zajmująca się problematyką hotelarstwa, zarówno w ujęciu międzynarodowym, jak i krajowym. wprowadziła pojęcie: międzynarodowe organizacje gospodarcze hoteli. To pojęcie oznacza często używane określenia: system, łańcuch, sieć, grupa, konsorcjum, korporacja, spółka, holding, marka, firma i inne.Międzynarodowe systemy hotelowe funkcjonują w bardzo szerokim zakresie usług hotelowych prawie we wszystkich krajach współczesnego świata. Przyjmują one różne formy własności oraz organizacji. Zróżnicowane jest ich nazewnictwo, dostosowane do różnych grup docelo więcej »

Chłodno, coraz chłodniej
Wiesława Grzesińska 
Ogromny wpływ na zachowanie bezpieczeństwa produktów żywnościowych ma temperatura. Niedotrzymanie reżimów temperaturowych powoduje rozmnażanie się drobnoustrojów, które mogą być przyczyną zatruć pokarmowych i psucia się artykułów spożywczych. Szczególnie istotne z punktu widzenia zasad Dobrych Praktyk jest utrzymanie łańcucha chłodniczego podczas przechowywania, przetwarzania i ekspedycji żywności. Dotyczy to wszystkich zakładów żywnościowych, w tym również zakładów gastronomicznych.We współczesnej gastronomii prawidłowy przebieg procesów technologicznych, zachowanie składników odżywczych oraz ograniczenie mikroflory produktu zapewniają urządzenia chłodnicze. Urządzenia chłodnicze dla gastronomii można podzielić na trzy grupy: - urządzenia chłodnicze magazynowe do przechowywania niezbędnych zapasów produktów spożywczych, umieszczone najczęściej na zapleczach zakładów gastronomicznych - urządzenia chłodnicze technologiczne, mające zastosowanie w produkcji lub obróbce wyrobów lub półfabrykatów spożywczych w zakładach gastronomicznych - urządzenia chłodnicze ekspedycyjne, stosowane jako wyposażenie sal konsumenckich zakładów gastronomicznych, W PG nr 9/2017 scharakteryzowane zostały już ekspedycyjne urządzenia chłodnicze, dlatego niniejszy artykuł został poświęcony pozostałym grupom urządzeń. Magazynowe ur więcej »

Festiwal Kuchni Greckiej
Już po raz trzynasty mamy zaszczyt przedstawić Państwu - Festiwal Kuchni Greckiej, niezwykłe wydarzenie skupiające w jednym miejscu największe autorytety kulinarne oraz przedstawicieli branży gastronomicznej.Idea propagowania tradycji, kultury i kuchni greckiej została zrealizowana przez Teo Vaf więcej »

Kasza po beskidzku
W listopadzie ub.r. odbył się IX Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy, zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Z ramienia ZSEG przygotowaniem całego przedsięwzięcia zajmowały się: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka oraz mgr inż. Dorota Urbańczyk.Współorganizatorami konk więcej »

KRUSZWICA Olej z Esencją Masła - nowość dla profesjonalistów
Naturalne składniki, maślany smak i temperatura dymienia do 220oC to odpowiedź na rosnące oczekiwania świata gastronomii. KRUSZWICA Olej z Esencją Masła to produkt więcej »

Książkowe inspiracje
IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia odbył się 24 października 2017 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.Celami imprezy były: propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki. Również ważne było zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej. Adresatami konkursu byli uczniowie szkół ponadgimnazjalnych klas o profilu gastronomicznym, startujący w zespołach dwuosobowych. Inspirując się literackimi opisami dań zawodnicy przygotowywali zakąskę i deser oraz prezentację potraw. W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych drużyn z całej Polski. Patronaty Honorowe nad imprezą objęli: Marszałek Województwa Pomorskiego - Mieczysław Struk, Pomorski Kurator Oświaty - Monika Kończyk, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Pols więcej »

Kulinarno-kelnerskie zmagania
W listopadzie ub.r. odbył się finał IX Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu", zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie (przy ul. Komorskiej) oraz firmę Stalgast, przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.Tradycyjnie konkurs składał się z dwóch części: yy Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego, pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies yy Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum więcej »

Lokalne przysmaki
Przepis na roladę z wędzoną śliwką oraz pate z flambirowanej wątróbki z rozmarynowym masłem zapewnił uczniom z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie zwycięstwo w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Gotuj lokalnie". Organizatorem konkursu, który jest zwieńczeniem kolejnej edycji warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych, jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.W Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, 15 grudnia ub.r., odbył się finał projektu "Gotuj lokalnie". Lauratami zostali: - 1 miejsce: Dawid Ostrycharz i Krzysztof Burchardt z Zespołu więcej »

Młodzi adepci sztuki barmańskiej
Gala Finałowa MONIN CUP JUNIOR Poland 2017 odbyła się 7 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno- -Hotelarskich w Warszawie (przy ulicy Majdańskiej). Zwyciężyła Aleksandra Binkowska z Bielska-Białej, która będzie reprezentowała Polskę za granicą na konkursie barmańskim dla młodzieży szkolnej.Laureatka pierwszego miejsca - Aleksandra Binkowska - otrzymała również złoty shaker oraz profesjonalny zestaw sprzętu barmańskiego MONI. Drugie miejsce zdobyła Wiktoria Zacher, również z Bielska-Białej, wygrywając szkolenie barmańskie prowadzone przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz srebrny shaker. Trzecie miejsce (ex aequo) zajęły: Zuzanna Mataszek z Warszawy oraz Anna Frąckowiak z Gdyni. Obydwie zawodniczki otrzymały vouchery na dwutygodniowe szkolenie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów oraz brązowy shaker. Organizator zapewnił także wyróżnienia dla szkół, których reprezentanci zdobyli pięć pierwszych miejsc. Brand Ambasadorzy MONIN/Vitamix zorganizują całodniowe szkolenia dla wybranych klas o profilu kelnerskim i kucharskim. Z więcej »

Odliczamy dni do Targów EuroGastro i WorldHotel 2018
Trwają przygotowania do 22. edycji Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EUROGASTRO oraz 11. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Hotelowych WorldHotel. To niezwykłe wydarzenia na światowym poziomie, na których ka więcej »

Podróże kształcą
Małgorzata Płatek 
Uczniowie i nauczyciele ZSP nr 2 w Krośnie zakończyli zagraniczne staże w ramach projektu "Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe - staże zagraniczne".O tym, że podróże kształcą przekonali się uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie. A stało się to możliwe, dzięki napisaniu i zrealizowaniu projektu pt. "Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe - staże zagraniczne", realizowanego w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020). Fundusze europejskie umożliwiły trzem grupom uczniów i nauczycieli odbywać trzytygodniowe staże (uczniowie) oraz praktyki zawodowe (nauczyciele) we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii Zagraniczne sekrety Nowe doświadczenia zawodowe zdobywali uczniowie (kształcący się w zawodach kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik), a także nauczy więcej »

Redukcja ryzyka Regulacje dotyczące minimalizacji zawartości akryloamidu w produktach spożywczych - rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158
Waldemar Dzwolak 
Akryloamid należy do grupy szkodliwych substancji chemicznych, które powstają podczas procesów termicznych wskutek interakcji między składnikami żywności [1, 6, 8, 16, 21]. Prekursorami tej substancji są cukry redukujące (glukoza i fruktoza) oraz aminokwas asparagina, które podczas ogrzewania żywności w temperaturze ponad 120oC ulegają przemianom z wytworzeniem akryloamidu [1, 2, 13, 16]. Zagrożenie dla zdrowia konsumenta spowodowane przez akryloamid, wynika z tego, że dotychczasowe badania wskazują możliwe działanie neurotoksyczne [3, 15, 19], cytotoksyczne [15, 16], genotoksyczne [1, 13, 19] oraz rakotwórcze [4, 14, 20, 24]. O wadze tego zagrożenia chemicznego decyduje fakt, iż akryloamid jest bardzo rozpowszechniony w produktach spożywczych zawierających skrobię,: jak frytki, chipsy, pieczywo, wyroby ciastkarskie, płatki śniadaniowe, kawa palona, kawa zbożowa itp. [1, 2, 4, 7, 9]. Tak liczne źródła akryloamidu powodują, że jego dzienna dawka, pobierana z różnymi produktami spożywczymi, stanowi bardzo istotne zagrożenie dla zdrowia konsumenta [1, 10, 17, 21]. Mając to na uwadze, już 3 lata temu eksperci z Panelu ds. Zanieczyszczeń w Łańcuchu Żywnościowym CONTAM (Panel on Contaminants in the Food Chain - CONTAM Panel), działającego w ramach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA - European Food Safety Authority), zalecili podejmowanie działań zmierzających do redukcji poziomu tego zanieczyszczenia w produktach skrobiowych poddawanych wysokiej obróbce termicznej [8, 10]. Badania monitoringowe Mając na uwadze istotność akryloamidu w kształtowaniu poziomu bezpieczeństwa żywności w UE, kilka lat po odkryciu w 2001 r. faktu tworzenia akryloamidu w żywności poddawanej obróbce termicznej Panel CONTAM rozpoczął badania monitoringowe poziomu akryloamidu w żywności pochodzącej z krajów Unii Europejskiej [8, 22]. Badania te były prowadzone w latach 2007-2010 [7, 9, 22], natomiast od 2010 r. zebrane dane były analizowane p więcej »

Roślinożercy
Klaudia Kałwa 
W ostatnim czasie zdrowy tryb życia stał się bardzo modny, a bycie "fit" lub "eko" nie jest już niczym nadzwyczajnym. Wzrasta zainteresowanie ekologią, dlatego też coraz modniejsze stają się diety roślinne, wśród nich weganizm.Weganizm, to nie tylko dieta - to styl życia, w którym dąży się do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z jadłospisu, ale również z innych aspektów życia. Weganie rezygnują ze spożywania nie tylko mięsa, ale także produktów pochodzenia zwierzęcego, jak: mleko, jogurty, masło, sery, jajka czy nawet miód. Nie stosują również kosmetyków, ani nie noszą ubrań powstałych z produktów odzwierzęcych, takich jak: skóry, futra, jedwab lub wełna. Nie chodzą do miejsc, w których wykorzystuje się zwierzęta, np. zoo lub cyrk. Nie stosują produktów testowanych na zwierzętach. Przejście na dietę wegańską nie jest wcale takie proste. Zaprzestanie jedzenia mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego zdecydowanie nie wystarcz więcej »

Ryby, grzyby i przepiórki
Z wakacyjnymi podróżami już tak jest. Jedni zdają się na los i atrakcyjne oferty z ostatniej chwili, inni - już od początku roku marzą i planują. Wertują przewodniki, liczą kilometry i wydatki.Właśnie dla tych, którzy rozważają różne opcje, mam jeszcze jedną, do przemyślenia. Wyjazd do Włoch, ale tych mniej znanych i mniej zadeptanych przez turystów. Krótko mówiąc, do Umbrii. Prowincji, która przez lata była postrzegana jako uboższa krewna Toskanii. Trudno dociec dlaczego, skoro ma tak wiele do zaoferowania. Pustkowia, po których biegają konie i Bazylikę Św. Franciszka w Asyżu. Piękne średniowieczne miasta i wyjątkowej urody naturę. Lasy, góry, groty i wąwozy. Szczyty pokryte śniegiem i wodospady. Do tego, oryginalną kuchnię i przednie wina. Jednego, czego rzeczywiście Umbrii brakuje, to dostępu do morza. Dary natury Niestety, wakacje są zbyt krótkie, by poznać cały region i popróbować wszystkich kulinarnych specjałów. Produktów, o których można powiedzieć: sama natura, co brzmi nieco pompatycznie, ale nie mija się z prawdą. Rzeki i jeziora są pełne ryb, które potem trafiają na talerze. Zarówno w restauracjach, jak i prywatnych domach. Wystarczy pospacerować promenadą nad największym jeziorem, Lago Trasimeno. Tam wędki stoją rzędem, a cierpliwość wędkarzy jest często nagradzana. Łąki i pastwiska są soczystą stołówką i ptaszarnią, zaś lasy bogate są zarówno w zwierzynę jak i grzyb więcej »

Selgros fundatorem Wigilii Caritas dla niemal 10 tys. osób
Tegoroczne wigilijne spotkania dla osób ubogich, samotnych i potrzebujących, które co roku organizuje niemal w całej Polsce Caritas, wsparła firma Selgros Cash&Carry przekazując ponad 22 tys. litrów napojów i prawie 9 ton produktów spożywczych niezbędnych do ich przygotowania. Wieczerze odbyły się w największych miastach w całym kraju.- Idea zasiadania razem, przy wspólnym stole, jest nam niezwykle bliska i nabiera więcej »

Serwując tradycję
Marcin Zatyka 
Rząd Portugalii oraz władze gmin próbują przyciągać do siebie zagranicznych turystów imprezami o tradycyjnym charakterze. Większość z nich to wydarzenia masowe, odbywające się z reguły na prowincji.Portugalska Izba Turystyczna, agenda rządowa dbająca m.in. o napływ zagranicznych urlopowiczów do tego popularnego wśród zagranicznych turystów zakątka Europy, coraz częściej informuje cudzoziemców o imprezach o charakterze ludowym oraz religijnym. Festyny ku czci świętych, zwane romarias, lub inne masowe uroczystości, np. święta wina lub oliwy, są niezwykle liczne na tym zachodnio-południowym krańcu Starego Kontynentu. W każdym z portugalskich dystryktów odbywa się w roku kilkaset tego typu imprez. Zarabianie na festynach Choć romarias organizowane są praktycznie przez cały rok, to najwięcej ich przypada na okres maj-październik. W okresie tym wśród najbardziej znanych świąt religijnych o masowym udziale turystów jest obchodzony hucznie w Lizbonie dzień św. Antoniego, który urod więcej »

Smaki Pabianic
W niedzielę 19 listopada ub.r. zakończyła się pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Smaki Pabianic. Zwycięzcą została restauracja Osada Rybacka Sereczyn. Wyróżnienia przypadły w udziale restauracjom: Passado, Dom Tkacza oraz Wzorcownia by W. Bober.- Organizując pierwszą edycję, nie mieliśmy pojęcia jakiego odzewu możemy się spodziewać - mówi Witold Piątkowski - Kierow więcej »

Smakuj drób!
Związek Polskie Mięso zorganizował kolejne już wyjazdowe spotkanie dla przedstawicieli mediów ogólnopolskich, reprezentujących prasę, radio i telewizję. Zaproszeni dziennikarze wzięli udział w wydarzeniu z cyklu "Szlakiem Polskiego Mięsa", którego celem w tej edycji była promocja mięsa drobiowego. Spotkanie odbyło się w dniach 25-27 października ub.r., w hotelu Siedlisko Morena.Wspomniany projekt, to interesujące i niespotykane wydarzenie, pozwalające przybliżyć opiniotwórczej grupie dziennikarzy merytoryczne informacje, dotyczące polskiej produkcji drobiu. Spotkanie rozpoczęło się degustacyjną pięciodaniową kolacją, łączącą w sobie tradycyjne smaki polskiej kuchni z nutą orientalnych wpływów. Uroc więcej »

Szczep winorośli a smak wina
winny maniak 
Spośród 5000 znanych odmian winorośli, znaczenie praktyczne ma obecnie kilkadziesiąt szczepów. To niby niewiele, ale przecież w samej tylko skórce każdego grona występuje ponad 800 substancji aromatyczno-smakowych, a dochodzą do tego jeszcze różne smaki i aromaty z soku! Rodzaj szczepu musi w związku z tym wpływać istotnie na smak wina, ale zależność ta wcale nie jest prosta.Większość osób sądzi, że wina białe smakują inaczej niż wina czerwone - chociażby dlatego, że do produkcji tych pierwszych stosuje się inne odmiany winorośli niż tych drugich. Koloru wina nie potrafią jednak rozpoznać czasami prawidłowo nawet eksperci w degustacjach "z zasłoniętymi oczami". Niekwestionowanym królem "białych" szczepów jest Chardonnay, uprawiany dziś praktycznie na całym świecie i - zwłaszcza w chłodniejszym klimacie - dający wina doskonale nadające się do starzenia w dębowych beczułkach (co daje im typową, łatwo rozpoznawalną "chrypkę"). Cechami charakterystycznymi tych win są na ogół: owocowy charakter (jabłka i owoce tropikalne, zwłaszcza ananasy), treściwość oraz krzepkość. Jeżeli ktoś szuka wina aromatycznego, ciężkiego, trochę korzenno-maślanego w smaku - Chardonnay będzie bardzo dobrym pomysłem. Bywają jednak i inne wina z tego szczepu, na ogół powstające bez kontaktu z beczką - dość kwasowe, w stylu przypominające Sauvignon Blanc lub na odwrót - półwytrawne, choć nadal dość świeże. Gość zamawiający w restauracji butelkę z napisem Chardonnay nie wie często w związku z tym, co tak naprawdę znajdzie w kieliszku. Drugie miejsce na podium wśród szczepów "białych" zajmuje Sauvignon Blanc, najlepiej udający się we Francji (Bordeaux - Sancerre i Pouilly-Fume, Dolina Loary), północnych Włoszech i Nowej Zelandii. Szczep ten daje wina lekkie lub średnie, zazwyczaj wytrawne, bardzo odświeżające, m więcej »

Targi Branżowe Savpol 2017
Targi Branżowe Savpol zakończyły się wielkim sukcesem. Odświeżona formuła autorskich targów, zamiast corocznych dni otwartych, to nowa jakość w branżach piekarniczej, cukierniczej, lodziarskiej i Ho- ReCa, która zyskała duże uznanie u naszych partnerów biznesowych. Targi Branżowe Savpol 2017 odbyły się w dniach 29-30 września 2017 roku w nowoczesnym Międzynarodowym Centrum Kongresowym w ścis więcej »

Warzywne inspiracje
Z początkiem października 2017 r. miała miejsce inauguracja nowej strony internetowej Bonduelle Food Service.Firma, będąca liderem na rynku warzyw mrożonych i a więcej »

Wiedza owocowo-warzywna
Dnia 30 listopada 2017 r., w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie (przy ul. Majdańskiej) odbyła się jubileuszowa, dziesiąta konferencja dla nauczycieli ze szkół zawodowych i ogólnokształcących, którzy przygotowują uczniów do Olimpiady Wiedzy o Żywieniu więcej »

Wyjątkowe srebrne gody
Niemal 400 Wystawców z 20 krajów, ponad 15 000 branżowych zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów prowadzonych przez wybitnych szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek najlepszych win z całego świata - w dniach 15-17 listopada 2017 r. uwaga całej branży po raz kolejny skupiona była na EXPO Kraków, gdzie odbywały się 25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 15. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®.Wydarzenia te z roku na rok zyskują na znaczeniu - inspirują, są wyjątkowym miejscem spotkań i wymiany myśli, okazją do poszerzenia branżowych horyzontów. Są jak idealnie skomponowane menu: kompletne i bogate! Koncertowy popis Pierwszego dnia Targów zwiedzający byli świadkami wydarzenia bez precedensu. Na jednej scenie wystąpiło 55 m więcej »

Zawsze świeże i pachnące
Dorota Czerwińska 
Zamrażanie należy do powszechnie stosowanych metod utrwalania i przechowywania żywności. Pod wpływem ujemnej temperatury niszczone są drobnoustroje oraz zahamowane zostają nieko-rzystne przemiany biochemiczne, fizyczne i chemiczne zachodzące w produktach spożywczych. Zamrażanie polega na doprowadzeniu produktu do temperatury -30oC, a następnie przechowywaniu go w komorach chłodniczych w temperaturze -15÷-20oC. Produkty mrożone przechowywane w odpowiedniej temperaturze są trwałe przez wiele miesięcy, bez zmian jakości [1, 12]. Mrożone produkty uzyskują trwałość bez konieczności dodawania substancji konserwujących. Mrożenie nie powoduje zmian wartości odżywczej produktów. Także właściwości organoleptyczne produktów mrożonych są podobne, jak świeżych [1]. Do mrożenia przeznacza się wiele różnych produktów o krótkiej trwałości - mięso, ryby, warzywa i owoce [1, 12]. Można również mrozić wyroby piekarskie [7]. Mrożenie gotowych wyrobów Pieczywo zamraża się w celu przedłużania jego okresu trwałości (świeżości). Zamrażanie stosuje się wtedy, gdy dostępność świeżego pieczywa jest utrudniona (np. w dni świąteczne) lub gdy zachodzi konieczność przechowania nadmiaru pieczywa [7, 11]. Do mrożenia najlepiej przeznaczać pieczywo ciepłe, ale nie gorące. Można je mrozić w całości lub podzielone na porcje, uprzednio zabezpieczone foliowym opakowaniem [11]. Z przeprowadzonych analiz wynika, że bułki pszenne (kajzerki) można przechowywać nawet przez 20 tygodni w warunkach zamrażalniczych (-18°C). Po rozmrożeniu bułki zachowują cechy pieczywa świeżego [6]. Również chleb tostowy można utrwalać przez zamrażanie. W opa więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

2018-08-22

SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY»

2018-06-26

BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ»

2018-06-20

BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie»

Możliwości współpracy automatyki samoczynnego załączania rezerwy i systemu FDIR

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-12)»

Modelowanie spalania paliw gazowych w komorach grzewczych metodą DRGEPSA

HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
(2018-12)»

Wybrane zagadnienia postępowania z odpadami w kontekście bezpieczeństwa ekologicznego na przykładzie Wojskowych Zakładów Uzbrojenia S.A.

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-12)»

Jak zmiany klimatu wpływają na niedźwiedzia brunatnego?

AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
(2018-12)»

Wybrane aspekty dotyczące fałszowania żywności

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-12)»

Radar harmoniczny do wykrywania zdalnie uruchamianych ładunków IED

ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
(2018-12)»

Długoterminowe magazynowanie energii w złożach adsorpcyjnych

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością usług w podmiotach leczniczych. Analiza przypadków

PROBLEMY JAKOŚCI
(2019-1)»

Zawodowe i środowiskowe narażenie narządu słuchu na toksyczne działanie metali ciężkich

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-12)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

aura żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo Amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik Przemysl Chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa wzbogacanie żywności antocyjany Akrylamid ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności Wiadomości elektrotechniczne celiakia salmonella przyprawy probiotyki PIWO
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software