• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 116514 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • 2018-9

PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY

Miesięcznik ISSN 0033-2119, e-ISSN 2449-9420 - rok powstania: 1946
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Jak zatrudnić cudzoziemca w gastronomii?


Jednym z głównych aktualnie problemów każdego restauratora są braki kadrowe. W celu znalezienia pracowników przedsiębiorcy coraz częściej decydują się na zatrudnienie cudzoziemców. Dopełnienie odpowiednich formalności w przypadku większości cudzoziemców jest długotrwałe i wymaga podjęcia szeregu działań. W oparciu o nasze wieloletnie doświadczenie poniżej przedstawiamy informację, jakie są możliwości legalnego zatrudnienia cudzoziemca w działalności gastronomicznej.Obywatele Unii Europejskiej Obywatele państwa unijnego mogą podejmować pracę w Polsce bez konieczności uzyskania zezwolenia na pracę. W 2009 r. weszła w życie regulacja, która zapewnia każdemu obywatelowi Unii prawo do swobodnego przemieszczania się i przebywania na terytorium państw członkowskich, z zastrzeżeniem warunków ustanowionych prawem UE. Swobodny przepływ pracowników wymaga równego traktowania obywateli państw Unii w zakresie wynagrodzenia oraz innych warunków pracy i zatrudnienia. Powyższe oznacza, że polski pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom-obywatelom UE takich samych warunków, jakie zapewniłby obywatelowi Polski lub innego państwa członkowskiego. Powyższe uwagi dotyczą jednak pracownika na porównywalnym stanowisku, z podobnym doświadczeniem i predyspozycjami. Jedyną formalnością pracownika z innego kraju unijnego jest obowiązek rejestracji we właściwym urzędzie wojewódzkim swojego pobytu i posiadanie ważnego paszportu. Obowiązek ten dotyczy jedynie przypadku przebywania w Polsce ponad 3 miesiące. Obywatele państw trzecich Zatrudnienie obywate [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 432,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 388,80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 342,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 171,00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 85,50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Czyste innowacje
Zgodnie z zapisami Polskiej Normy [5], zmywanie naczyń, oznacza proces usuwania zanieczyszczeń i drobnoustrojów z powierzchni naczyń, na który składa się: mycie, płukanie i wyparzanie.Mycie prowadzone jest wodą o temperaturze 55-65oC. Polega ono na mechanicznym i chemicznym usunięciu całości zabrudzenia. Działanie chemiczne w procesie mycia właściwego uzyskuje się za pomocą detergentów, będących najczęściej roztworami środków myjących, zdolnych usunąć każdy rodzaj zanieczyszczenia. Detergent, dzięki swym właściwościom powoduje dyspersje osadu w roztworze środków myjących oraz utrzymanie osadu w stanie zdyspergowanym, dzięki czemu każdy brud jest łatwy do usunięcia. Istotnym parametrem jest czas oddziaływania środka myjącego na mytą powierzchnię. Według Norm DIN [1, 2] bezpośredni kontakt mytych powierzchni z detergentem nie powinien być krótszy niż 1,5 min. Płukanie ma na celu usunięcie zdyspergowanego brudu oraz resztek detergentu z mytej powierzchni. Powinno być ono na tyle długie, aby zostały wyeliminowane wszystkie zabrudzenia, zarówno te mechaniczne, jak też mikrobiologiczne. Zastosowanie wysokiej temperatury wody płuczącej powoduje jednoczesną dezynfekcję naczyń. Rodzaje zmywarek Wszystkie etapy procesu mycia można wykonywać ręcznie lub przy użyciu zmywarki, czyli - jak podaje norma - urządzenia ze sterowaniem automatycznym lub półautomatycznym, w którym proces mycia naczyń odbywa się przez dynamiczne i termiczne oddziaływanie strumienia wody z dodatkiem chemicznych śro więcej »

Dobre zboża - smaczne i zdrowe
Na przestrzeni ostatnich lat nawyki żywieniowe ludzi w krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo, w tym także w Polsce, uległy znaczącej i niestety niekorzystnej przemianie.Zmiany cywilizacyjne spowodowały wzrost spożycia żywności wysoko przetworzonej, zubożonej w składniki biologicznie czynne (witaminy i związki mineralne) oraz składniki włókna pokarmowego, chemicznie konserwowanej, bogatej w cukier rafinowany i tłuszcz (np. słodycze), sprzyjającej uzyskaniu dodatniego bilansu energetycznego, prowadząc do powstawania między innymi otyłości. Dieta a zdrowie Pojawiło się nowe pojęcie, określane mianem chorób cywilizacyjnych, a dotyczące tych wszystkich schorzeń, których częstotliwość występowania wyraźnie koreluje ze stopniem rozwoju cywilizacyjnego społeczeństwa i wynika z zachwiania równowagi pomiędzy potrzebami energetycznymi organizmu a wydatkowaniem kalorii. Spośród nich można wymienić między innymi próchnicę, otyłość, kamicę żółciową i nerkową, choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa), choroby układu pokarmowego (uchyłkowatość jelita grubego, przewlekłe zaparcia, wrzody, refluks), choroby psychiczne (depresja, anoreksja, bulimia, nerwica), nowotwory, osteoporozę, cukrzycę czy alergie [Dziugan et al. 2006, Bartnikowska 2009, Mościcki & Wójtowicz 2009, Diowksz 2010, Wojciechowicz & Gil 2010]. Konsumenci coraz częściej wiążą problemy zdrowotne ze sposobem odżywiania się, co powoduje ciągły wzrost popytu na żywność o ukierunkowanym, pożądanym oddziaływaniu na organizm. Dlatego też poszukuje się takich produktów spożywczych, które z jednej strony zapewniają uczucie sytości, a z drugiej nie dostarczają nadwyżek energii, które nasz organizm odkłada w postaci tkanki tłuszczowej. Taką właśnie szczególną rolę w diecie współczesnego człowieka powinny odgrywać produkty zbożowe i zawarty w nich błonnik pokarmowy [Rzedzicki & Kondzielska 2006]. Model zdrowego żywienia W modelu racjonalnego żywienia, więcej »

Kurki, prawdziwki i trufle
Gdzie można zjeść dobre faworki? U babci, w cukierni za rogiem albo trochę dalej. Prawdę mówiąc, nieco więcej niż trochę. W Chorwacji, na półwyspie Istria.Zazwyczaj na wakacjach wszystko smakuje lepiej. I zwyczajne wino, i pasta bez charakteru. Nic dziwnego, bo do kulinarnych doznań dodajemy słońce, miłe towarzystwo, urokliwy widok… Jednak mimo taryfy ulgowej, wcale nietrudno gastronomiczne doświadczenia podzielić na dwie grupy: rekomendacje i porażki. Najmniejsze miasto Faworki (krostole) miały wszystko to, co mieć powinny: złocisty kolor, kruchość, pęcherzyki z powietrzem, cukier puder dodający słodyczy i nie "ciążyły" tłuszczem. Może były nieco za twarde, ale to już kwestia osobistych upodobań. Jedno jest pewne: zdały egzamin, a jedna porcja za 15 kun wystarczyła dla dwóch osób. Do słodyczy na języku dołączył się jeszcze jeden smaczek. Urok miejsca, któremu nikt się nie oprze. Krostole serwowane były w najmniejszym mieście świata! Ilu dokładnie liczy mieszkańców trudno dociec, bo co rozmówca, to pada inna liczba. Jednak nigdy nie jest większa niż 25. Miasteczko Hum jest tak małe, że pozycję horyzontalną na plaży niż spacer po starym bruku, nie narzeka. Dwie bramy, dwie równoległe ulice i już zwiedzanie ma z głowy. Niezbyt imponujące rozmiary grodu wyjaśnia legenda. We więcej »

Najwyższa jakość
Łódzkie Zakłady Metalowe LOZAMET specjalizują się w produkcji zmywarek już od ponad 40 lat. Tak długie doświadczenie pozwoliło wypracować świetną technologię i doskonałą jakość maszyn do zmywania dostosowaną do wymagań odbiorców. Zmywarki produkowane są w wielu odmianach, co umożliwia klientom idealny dobór maszyny do własnych potrzeb i możliwości. Jednocześnie LOZAMET otacza opieką serwisową wszystkie wcześniej zakupione wyroby i zabezpiecza stały dostęp do części zamiennych. LOZAMET produkuje trzy typy zmywarek: - Zmywarki kapturowe ZKU - sterowane elektronicznie o wydajności do 1000 talerzy na godzinę, z więcej »

OD REDAKCJI
Drodzy Czytelnicy, Jak to zazwyczaj bywa - to, co dobre, szybko się kończy… Nadszedł wrzesień. Koniec wakacyjnej laby i długich, leniwych dni. Jest to pierwszy jesienny miesiąc roku. Dzieci wracają do szkoły, nauczyciele do nowych planów lekcyjnych. Branża gastronomiczna natomiast w tym czasie również ma więcej pracy niż zwykle. Chociażby, po dwumiesięcznej przerwie ruszają stołówki, punkty żywienia w szkołach lub przedszkolach. W tym m więcej »

Odcienie hiszpańskiego różu
winny maniak 
Wina różowe - chociaż fantastycznie orzeźwiające - są w polskiej gastronomii niezbyt popularne. Tymczasem są kraje, gdzie pija się ich całkiem sporo, zwłaszcza podczas upalnego lata. Do krajów tych należy niewątpliwie Hiszpania - i dlatego warto się zainteresować " różową" ofertą winiarzy stamtąd.Pod koniec czerwca br. Ambasada Hiszpanii zorganizowała w warszawskiej restauracji White One degustację 9 różnych win różowych z tego kraju. Wszystkie pochodziły z jednego regionu (Castilla y Leon), ale z różnych apelacji (DO Ribera del Duero, DO Bierzo, DO Rueda, DO Cigales, DO Tierra de Leon). Część z nich była klasyfikowana po prostu jako VdT Castilla y Leon. Nie było win z Navarry, Penedes, Utiel-Requeny, Riojy i Bullas - chociaż wina w kolorze różu powstają i tam. Róż różowi więcej »

Polskie wina z vitis vinifera
winny maniak 
Kiedyś uważano, że w Polsce nie da się w ogóle zrobić dobrych win gronowych z lokalnych winorośli. Rzeczywistość szybko obaliła ten mit. Potem uważano, że nadzieje na dobre wino można wiązać wyłącznie z tzw. hybrydami. Życie rozprawiło się i z tym mitem, o czym można się było przekonać na czerwcowej degustacji u Mielżyńskiego.Na świecie prawdziwe wina robi się ze szlachetnej winorośli vitis vinifera. Winorośl tę - pomimo wszelkich trudności - uprawia się już i u nas, m.in. w Winnicy Turnau, w Starej Winnej Górze u Marka Krojciga, w Winnicach Wzgórz Trzebnickich i Winnicy Wieliczka. Wytwarzane tam wina z vinifery zebrał na początku czerwca w swoim wine- -barze Mielżyński, będący znanym promotorem uprawy w Polsce winorośli szlachetnej. Pokaz zrobił wrażenie - tak dobrego zestawu więcej »

Pożywne i wygodne
Soups in Gastronomy 
Zupy są potrawami mającymi płynną lub półpłynną konsystencję, podawanymi na gorąco lub na zimno, z rozmaitymi dodatkami. Spożywa się je najczęściej jako danie obiadowe, ale też na śniadanie lub kolację [1, 2]. Zupy wytawrza się podczas gotowania różnorodnych składników (warzyw, owoców, mięs i kości). Istnieją też zupy niewymagające gotowania, a jedynie wymieszania odpowiednio przygotowanych składników [4, 8]. Zupy składają się z wywaru, głównego składnika, podprawy i przypraw. Wywary do zup sporządza się z mięsa, mięsa i warzyw, mięsa i kości, z kości, z ryb, z grzybów, z warzyw oraz z owoców [1, 4, 8]. Składnik główny zapewnia charakterystyczny smak, zapach i zabarwienie zupy. Dlatego wykorzystuje się produkty o wyrazistych cechach organoleptycznych. Jako składniki główne stosuje się warzywa, mięso, ryby, grzyby, owoce, makarony, kluski, kasze i sery. Nazwy zup pochodzą od zastosowanego głównego składnika [4, 8]. Podział zup Zupy można podzielić na różne kategorie, biorąc pod uwagę temperaturę podania, konsystencję, smak oraz obecność czynnika zagęszczającego, a także technikę wykonania [4, 12]. W zależności od temperatury podawania wyróżniamy zupy gorące (zupy na wywarach, zupy mleczne), które w trakcie podawania mają temperaturę 55oC i zupy zimne, których temperatura podawania wynosi 14oC [2, 4]. Zupy zimne należą do najchętniej spożywanych w porze letniej. Najpopularniejsze zupy zimne to chłodniki i zupy owocowe [4, 12]. Bazę do przyrządzania chłodników stanowią mleko, śmietana, kefir, jogurt, maślanka, bądź wywar z mięsa, zabielany lub zakwaszany kwasem buraczanym lub ogórkowym. Do takich zup dodaje się posiekany szczypior, koper, natkę pietruszki oraz gotowane jajka, pieczone mięsa, bądź szyjki rakowe [4, 8, 12]. Najpopularniejszy w Polsce chłodnik litewski przygotowuje się ze zsiadłego mleka, ogórków, botwiny, szczypiorku i natki pietruszki, z dodatkiem jajek na twardo [8]. Chłodniki są też specjalnością innych kuchn więcej »

Przedawnienie roszczeń majątkowych
W dniu 9 lipca 2018 r. znowelizowano przepisy kodeksu cywilnego [Dz.U.2018.1025 t.j. z dnia 2018.05.29]. Najistotniejsze zmiany dotyczą przedawnienia roszczeń majątkowych. Roszczenie, jest to uprawnienie polegające na możliwości domagania się od indywidualnie określonej osoby lub grupy osób jakiegoś zachowania się, np. zapłaty pożyczki, kredytu, faktury. Przedawnienie roszczenia ma na celu usunięcie stanu niepewności prawnej w sytuacji, gdy wierzyciel (uprawniony) przez bardzo długi czas nie wykonuje swoich praw podmiotowych, nie realizuje przysługujących mu roszczeń, np. nie wystąpi przeciwko nam przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju, a także nie wystąpi o wszczęcie mediacji czy też nie zawrze ugody z dłużnikiem. Po upływie okresów wskazanych w kodeksie cywilnym w przypadku gdy wierzyciel pozostaje bierny w swoich działaniach, roszczenie staje się przedawnione. Termin przedawnienia Artykuł 118 kodeksu cywilnego: "Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi sześć lat, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata. Jednakże koniec terminu przedawnienia przypada na ostatni dzień roku kalendarzowego, chyba że termin przedawnienia jest krótszy niż dwa lata." Terminy przedawnienia nie mogą być skracane ani przedłużane przez czynność prawną. "Zakaz ten dotyczy zarówno sytuacji, gdy roszczenie będące przedmiotem przedawnienia jeszcze nie powstało, jak i sytuacji, gdy roszczenie już powstało, ale nie stało się jeszcze wymagalne. Niewątpliwie zakaz ten obowiązuje do końca biegu terminu przedawnienia. Problem może powstać w sytuacji, gdy termin przedawnienia już upłynął. Niedopuszczalne jest przedłużanie lub skracanie terminu przedawnienia, również po jego upływie. Prowadziłoby to do obejścia przepisu art. 119, a czynność taka, jako zdziałana in fraudem legis, dotknięta więcej »

Sportowy apetyt bez końca
Marcin Zatyka 
W gastronomii można krocie zarabiać na sporcie. W Polsce, w przeciwieństwie do Hiszpanii i Portugalii, gdzie niemal przy każdym klubie działa bar lub restauracja, infrastruktura tego typu jest jeszcze mało rozbudowana.Oferta kulinarna na sportowych obiektach bądź w ich bliskim sąsiedztwie nie należy w Polsce do najbardziej imponujących. Z kretesem na tym polu przegrywamy z innymi krajami, nie tylko z południa Europy, gdzie wizyta w lokalu gastronomicznym stanowi nieodłączny element dnia codziennego. Hiszpanie i Portugalczycy krocie zarabiają w barach i restauracjach usytuowanych w pobliżu miejsc aktywnego wypoczynku. Przykładem mogą być iberyjskie kurorty, w których w ostatnich latach chętnie inwestują sportowe gwiazdy. W portugalskim Algarve swoje lokale mają m.in. Cristiano Ronaldo i Luis Figo, natomiast w podlizbońskiej Ericeirze czołowy surfer świata Tiago Pires. Ten ostatni w jednym pomieszczeniu połączył bar z dwupoziomowym sklepem ze sprzętem sportowym dla surferów. I nie tylko. Dookoła części gastronomicznej prezentowana jest bow więcej »

Spotkanie Szefów
Kongres Szefów Kuchni to prestiżowe i największe w Polsce doroczne spotkanie szefów kuchni. Tegoroczna edycja odbędzie się w EXPO XXI, w Warszawie, 9 października. Organizatorzy przewidują udział nawet 2.000 szefów z całej Polski. Udział w wydarzeniu dla szefów kuchni i ich zastępców jest bezpłatny. Rejestracja udziału jest jednak obowiązkowa.Celem Kongresu jest rozwój menedżerskich umiejętności szefów kuchni, edukacja oraz wymiana poglądów pomiędzy szefami, a także budowanie prestiżu tego zaw więcej »

Sprzedaż alkoholu w lokalu gastronomicznym
Dla powodzenia prowadzonej restauracji, kluczowe znaczenie ma możliwość sprzedaży alkoholu w lokalu gastronomicznym. Z jednej strony, sama sprzedaż alkoholu jest częścią dochodu (w segmencie restauracji premium odpowiada za ok. 20% przychodów), z drugiej - możliwość wypicia np. kieliszka wina determinuje decyzje gości o zamówieniu całego obiadu. Co więcej, badania konsumentów wykazały, że brak możliwości spożycia alkoholu w restauracji, powodował zupełną rezygnację gościa z zamówienia jedzenia lub napojów bezalkoholowych.W celu legalnego sprzedawania alkoholu należy dopełnić formalności legalizujące taką sprzedaż. Nieprzestrzeganie przepisów w powyższym zakresie grozi bardzo poważnymi konsekwencjami, jest to bowiem przestępstwo zagrożone wielotysięczną grzywną. Sąd może również zakazać właścicielowi prowadzenia w przyszłości działalności polegającej na sprzedaży alkoholu. Przedstawione poniżej uwagi dotyczą handlu detalicznego, taki bowiem jest charakter sprzedaży alkoholu przez restauratorów. Zezwolenie na sprzedaż alkoholu Aby móc legalnie sprzedawać alkohol należy uzyskać zezwolenie na sprzedaż alkoholu. W potocznym języku takie zezwolenie często nazywane jest mylnie " koncesją" na sprzedaż alkoholu. W celu otrzymania takiego zezwolenia należy złożyć wniosek w urzędzie miasta lub gminy, na terenie której ma być prowadzona sprzedaż alkoholu. We wniosku należy wskazać między innymi dane restauratora, adres punktu sprzedaży oraz adres magazynu dystrybucyjnego (czyli punktu składowania napojów alkoholowych). We wniosku należy również określić rodzaj zezwolenia, o który, przedsiębiorca się ubiega. Istnieją trzy rodzaje zezwoleń na sprzedaż alkoholu, a ich rozróżnienie polega na ustaleniu więcej »

Street food w Europie
Ewa Czarniecka-Skubina Michał Wiatrowski 
Gastronomia uliczna (street food) według definicji to żywność i napoje sprzedawane na ulicy lub w innych miejscach publicznych, takich jak: parki, centra handlowe. Jest to żywność gotowa do natychmiastowego albo do późniejszego spożycia, bez konieczności użycia dalszych procesów obróbki wstępnej i cieplnej. WHO uznaje za gastronomię uliczną również świeże warzywa i owoce, które nie są sprzedawane w autoryzowanych sklepach, ale na przykład na bazarach albo przy drogach [20]. Dotychczas była ona popularna głównie w krajach Azji, Afryki czy Ameryki. Obecnie zyskuje jednak na coraz większej popularności również w Europie. Jest to pewnego rodzaju powrót do tego, czym była pierwotnie gastronomia, tylko w zmienionej formie i dzięki nowoczesnym możliwościom technicznym oraz dostępności surowców. Mimo że idea jedzenia ulicznego jest niezmieniona, to zmieniła się forma street food. Pierwotnie produkty sprzedawane były przez straganiarzy na rynkach lub roznoszone przez roznosicieli, przemierzających ulice miast. Współcześnie technologia umożliwiła na łatwiejsze, bardziej bezpieczne z punktu widzenia zdrowia i urozmaicone przygotowywanie żywności. W krajach rozwiniętych dominują specjalnie przystosowane do tego celu samochody dostawcze, zwane food truckami oraz specjalne stoiska i mobilne kioski, które można w ciągu jednego dnia swobodnie przemieścić w inne miejsce. W państwach rozwijających się natomiast przeważają stoiska oraz lady wystawowe z budynków [11]. Różnice między gastronomią mobilną w krajach rozwijających się, a krajach rozwiniętych przedstawiono w tabeli 1. Na ulicach Francji Interesujące jest, że nawet Francuzi (słynący dotychczas raczej z ekskluzywnej, restauracyjnej gastronomii) zachwycili się gastronomią uliczną i można zauważyć również np. na ulicach Paryża, wiele tego typu obiektów gastronomicznych. Gastronomia mobilna we Francji nie była tak popularna, jak w innych krajach. Powodów należy prawdopodobnie upatrywać w więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

2018-08-22

SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY»

2018-06-26

BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ»

2018-06-20

BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie»

Możliwości współpracy automatyki samoczynnego załączania rezerwy i systemu FDIR

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-12)»

Modelowanie spalania paliw gazowych w komorach grzewczych metodą DRGEPSA

HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
(2018-12)»

Wybrane zagadnienia postępowania z odpadami w kontekście bezpieczeństwa ekologicznego na przykładzie Wojskowych Zakładów Uzbrojenia S.A.

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-12)»

Jak zmiany klimatu wpływają na niedźwiedzia brunatnego?

AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
(2018-12)»

Wybrane aspekty dotyczące fałszowania żywności

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-12)»

Radar harmoniczny do wykrywania zdalnie uruchamianych ładunków IED

ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
(2018-12)»

Długoterminowe magazynowanie energii w złożach adsorpcyjnych

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością usług w podmiotach leczniczych. Analiza przypadków

PROBLEMY JAKOŚCI
(2019-1)»

Zawodowe i środowiskowe narażenie narządu słuchu na toksyczne działanie metali ciężkich

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-12)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

aura żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo Amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik Przemysl Chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa wzbogacanie żywności antocyjany Akrylamid ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności Wiadomości elektrotechniczne celiakia salmonella przyprawy probiotyki PIWO
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software