Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 10
Ziarna dające siłę
nr katalogowy: 116448
Zboża są grupą roślin rolniczych gromadzących skrobię w owocach lub nasionach. Wyróżniamy wśród nich zboża właściwe (cerealia) oraz zboża rzekome - pseudozboża (pseudocerealia).Zboża właściwe są to jednoroczne gatunki traw. Natomiast zboża rzekome należą do innych rodzin botanicznych, ale ze względu na skład chemiczny ich nasion, a przede wszystkim dominujący w nich udział skrobi, mogą być zamiennikami zbóż, względnie ich cennym uzupełnieniem. Zboża właściwe to: pszenica zwyczajna (Triticum aestivum), pszenica twarda (Triticum durum), pszenica orkisz (Triticum spelta), żyto zwyczajne (Secale cereale), pszenżyto (Triticosecale Wittm. ex A. Camus.), jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare), owies zwyczajny (Avena sativa), kukurydza zwyczajna (Zea mays.), proso zwyczajne (Panicum miliaceum), ryż (Oryza sativa), sorgo (Sorghum). Do grupy zbóż rzekomych zalicza się m.in. gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum), szarłat (Amaranthus), szałwia hiszpańska, chia (Salvia hispanica), komosa ryżowa, quinoa (Chenopodium Quinna), teff, miłka abisyńska (Eragrostis tef). Areał upraw Rośliny zbożowe stanowią najważniejszą na świecie grupę roślin uprawnych. Obecnie ponad 75% produktów pochodzenia roślinnego wytwarzane jest właśnie ze zbóż. Powierzchnia zasiewów zbóż ogółem, od wielu lat przekracza 700 mln ha. W światowej uprawie tej grupy pierwsze miejsce zajmuje pszenica, następne są: ryż, kukurydza i jęczmień. W Polsce uprawa zbóż zajmuje ponad 70% gruntów ornych. Na największym areale uprawiana jest pszenica, następnie żyto, jęczmień, pszenżyto, owies i kukurydza. Ziarno zbóż jest ważnym surowcem dla różnych gałęzi przemysłu. Znaczna jego część przetwarzana jest na pasze. W przemyśle spożywczym z ziarna wytwarza się: mąki, otręby, kasze, makarony, pieczywo, ciastka, krochmal, słód, alkohole wysokoprocentowe, syropy, kawy zbożowe, hydrolizaty białkowe, przyprawy. Część upraw prowa[...]
Bibliografia
[1] Borowy T., M. S. Kubiak. 2012. „Amarantus w piekarstwie”. Przegląd Zbożowo-Młynarski 1, 22-23. [2] Cacak-Pietrzak G., E. Gondek, K. Jończyk. 2013. „Porównanie struktury wewnętrznej oraz właściwości przemiałowych ziarna orkiszu i pszenicy zwyczajnej z uprawy ekologicznej”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 574, 3-10. [3] Choszcz D., S. Konopka, Zalewska K. 2010. „Charakterystyka właściwości fizycznych wybranych odmian orkiszu”. Inżynieria Rolnicza 4 (122): 23-28. [4] Czubaszek A. 2003. „Wybrane cechy fizyczne i skład chemiczny ziarna kilku odmian owsa”. Biuletyn IHAR 229: 307-315. [5] Frankowski J. 2017. „Właściwości odżywcze i lecznicze sorgo (Sorghum Moench)”. Post. Fitoter. 18 (3): 209-214. [6] Fujarczuk M., M. Żmijewski. 2009. „Jakość pieczywa pszennego w zależności od dodatku otrąb pochodzących z różnych odmian gryki”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6 (67): 91-101. [7] Hozyasz K.K., M. Słowik. 2009. „Teff – cenne zboże bezglutenowe”. Przegląd Gastroenterologiczny. 4 (5): 238-244. [8] Kawka A., 2004. „Jęczmień i jego produkty. Charakterystyka, otrzymywanie i wykorzystanie w żywieniu człowieka”. Roczniki Akademii Rolniczej Poznań, Rozprawy Naukowe 342: 1-78. [9] Kordulasińska I, Z. Bulińska-Radomska. 2014. „Ocena cech morfologicznych, użytkowych i składu chemicznego obiektów owsa zgromadzonych w Krajowym Centrum Roślinnych Zasobów Genowych w Radzikowie”. Polish Journal of Agronomy 16: 3-12. [10] MacGregor A.W., R.S Bhatty. 1993. „Barley: chemistry and technology”. AACC, St. Paul [11] Munoz LA., A. Cobos, O. Diaz, JM. Aguilera. 2013. „Chia seed (Salvia hispanica): AN Ancient Grain and a New Functional Food”. Food Reviews International 29 (4): 394-408. [12] Mystkowska I., K. Zarzecka, M. Gugała, A. Baranowska. 2016. „Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej”. Prob. Hig. Epidemiol. 97 (1): 29-31. [13] Przetaczek-Rożnowska I., E. Bubis. 2016. „Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię”. Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych 65, 1(310): 127-140. [14] Rachoń L., G. Szumiło, S. Stankowski. 2011. „Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. Vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta)”. Fragm. Agron. 28 (4): 52-59. [15] Zdrojewicz Z., A. Jagodziński, M. Kowalik. 2017. „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?” Med. Rodz. 20 (1): 53-59.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116448 "Ziarna dające siłę..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH