Streszczenie
2016 r. w krajach UE wydatki gospodarstw domowych na zakupy produktów rybnych i z akwakultury osiągnęły swój szczyt – 54,8 mld euro. Najwyższe wydatki na ten cel odnotowano w Hiszpanii, podczas gdy w Portugalii osiągnięto najwyższe wydatki na jednego mieszkańca – 327 euro, były one 3-krotnie wyższe od przeciętnych w UE. W czołowych w tej kategorii państwach odnotowano intensywny wzrost wydatków – o 63% w stosunku do 2000 r.. Przedstawiono też nawyki konsumentów dotyczące miejsca zakupów żywności pochodzenia wodnego. Produkty te są dostarczane przez różne kanały dystrybucyjne. W przemyśle i przetwórstwie ryb i owoców morza zarejestrowano 50 znaków – Chronione Oznaczenie Geograficzne, Chroniona Nazwa Pochodzenia i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Słowa kluczowe: rynek ryb i owoców morza, konsumpcja
Abstract
The household expenditure for fisheries and aquaculture products the EU reached peak in 2016, at EUR 54,8 billion. Spain has the highest household expenditure in the EU, while Portugal has maintained the leadership in terms of per capita spending. It recorded EUR 327, which was three times the EU average. Moreover, among the top countries, it has also recorded the most intense growth rate, with increase of 63% since 2000. Consumer attitudes, identifying where purchases of fish and seafood mainly occur, were also presented. The fisheries and aquaculture industry supplies fish and seafood through different distribution channels. There are 50 EU quality schemes registered as geographical indications (GiS) including Protected Designations of Origin (PDO) and Protected Geographical Indications (PGI) and in seafood sector, the Traditional Specalities Guaranteed (TSG).
Keywords: seafood market, consumption
We współczesnym społeczeństwie wzrasta zainteresowanie żywieniem jako sposobem zapewnienia zdrowia. Niewłaściwe odżywianie wiąże się ze wzrostem zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi. Przykładowo wg badań duńskich obserwuje się wpływ niewłaściwej diety na powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy otyłość. Badania żywności prowadzone w Japonii, USA i wielu krajach Europy wykazały, że oprócz zapewnienia efektu żywieniowego żywność ma także właściwości prozdrowotne. Ze względu na wartość odżywczą i korzystny wpływ na zdrowie człowieka ryby i przetwory rybne są produktami o szczególnym znaczeniu żywieniowymi zawierają bowiem białko bogate w niezbędne aminokwasy (lizyna, metionina, cystyna, treonina i tryptofan), mikro- i makroelementy (wapń, fosfor, fluor, jod), tłuszcze będące cennym źródłem energii, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym z rodziny omega-3, wykazujące wiele korzystnych działań związanych ze wzmocnieniem funkcjonowania organizmu oraz zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów. WYDATKI I SPOŻYCIE w krajach UE W 2016 r. wydatki gospodarstw domowych w krajach UE na ryby, produkty rybne i owoce morza - bez konsumpcji poza domem - wyniosły 54,8 mld euro, czyli o 1,5% więcej niż w roku poprzednim. Wyjątkami były Wlk. Brytania i Polska, a szczególnie duży spadek (7,9%) odnotowano w Wlk. Brytanii z blisko 5 tys. euro w 2015 r. do 4610 euro w 2016 r. W Polsce spadek wydatków był niewielki i wyniósł jedynie 1%. Zdecydowanym liderem w tym rankingu jest Hiszpania, która zanotowała 3% wzrost, osiągając 10,5 mld euro, a kolejne miejsca zajmują Włochy - 10,5 mld euro, Francja - 8,7 mld euro. Największą dynamikę odnotowano w Portugalii, która w ciągu 15 lat odnotowała wzrost o ponad 60%, osiągając w 2016 r. - 3,4 mld euro, tj. ponad trzykrotną unijną średnią. Spośród krajów "nowej" Unii najwyższe wydatki w tej [...]

2016 r. w krajach UE wydatki gospodarstw domowych na zakupy produktów rybnych i z akwakultury osiągnęły swój szczyt – 54,8 mld euro. Najwyższe wydatki na ten cel odnotowano w Hiszpanii, podczas gdy w Portugalii osiągnięto najwyższe wydatki na jednego mieszkańca – 327 euro, były one 3-krotnie wyższe od przeciętnych w UE. W czołowych w tej kategorii państwach odnotowano intensywny wzrost wydatków – o 63% w stosunku do 2000 r.. Przedstawiono też nawyki konsumentów dotyczące miejsca zakupów żywności pochodzenia wodnego. Produkty te są dostarczane przez różne kanały dystrybucyjne. W przemyśle i przetwórstwie ryb i owoców morza zarejestrowano 50 znaków – Chronione Oznaczenie Geograficzne, Chroniona Nazwa Pochodzenia i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Słowa kluczowe: rynek ryb i owoców morza, konsumpcja
Abstract
The household expenditure for fisheries and aquaculture products the EU reached peak in 2016, at EUR 54,8 billion. Spain has the highest household expenditure in the EU, while Portugal has maintained the leadership in terms of per capita spending. It recorded EUR 327, which was three times the EU average. Moreover, among the top countries, it has also recorded the most intense growth rate, with increase of 63% since 2000. Consumer attitudes, identifying where purchases of fish and seafood mainly occur, were also presented. The fisheries and aquaculture industry supplies fish and seafood through different distribution channels. There are 50 EU quality schemes registered as geographical indications (GiS) including Protected Designations of Origin (PDO) and Protected Geographical Indications (PGI) and in seafood sector, the Traditional Specalities Guaranteed (TSG).
Keywords: seafood market, consumption
We współczesnym społeczeństwie wzrasta zainteresowanie żywieniem jako sposobem zapewnienia zdrowia. Niewłaściwe odżywianie wiąże się ze wzrostem zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi. Przykładowo wg badań duńskich obserwuje się wpływ niewłaściwej diety na powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy otyłość. Badania żywności prowadzone w Japonii, USA i wielu krajach Europy wykazały, że oprócz zapewnienia efektu żywieniowego żywność ma także właściwości prozdrowotne. Ze względu na wartość odżywczą i korzystny wpływ na zdrowie człowieka ryby i przetwory rybne są produktami o szczególnym znaczeniu żywieniowymi zawierają bowiem białko bogate w niezbędne aminokwasy (lizyna, metionina, cystyna, treonina i tryptofan), mikro- i makroelementy (wapń, fosfor, fluor, jod), tłuszcze będące cennym źródłem energii, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym z rodziny omega-3, wykazujące wiele korzystnych działań związanych ze wzmocnieniem funkcjonowania organizmu oraz zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów. WYDATKI I SPOŻYCIE w krajach UE W 2016 r. wydatki gospodarstw domowych w krajach UE na ryby, produkty rybne i owoce morza - bez konsumpcji poza domem - wyniosły 54,8 mld euro, czyli o 1,5% więcej niż w roku poprzednim. Wyjątkami były Wlk. Brytania i Polska, a szczególnie duży spadek (7,9%) odnotowano w Wlk. Brytanii z blisko 5 tys. euro w 2015 r. do 4610 euro w 2016 r. W Polsce spadek wydatków był niewielki i wyniósł jedynie 1%. Zdecydowanym liderem w tym rankingu jest Hiszpania, która zanotowała 3% wzrost, osiągając 10,5 mld euro, a kolejne miejsca zajmują Włochy - 10,5 mld euro, Francja - 8,7 mld euro. Największą dynamikę odnotowano w Portugalii, która w ciągu 15 lat odnotowała wzrost o ponad 60%, osiągając w 2016 r. - 3,4 mld euro, tj. ponad trzykrotną unijną średnią. Spośród krajów "nowej" Unii najwyższe wydatki w tej [...]


Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS) |
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł | |
Metoda płatności: SMS Premium | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT) | |