• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 116514 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • 2018-10

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (cz. B) MNiSW z liczbą punktów 12.

Rynek ryb i owoców morza w UE - konsumpcja i wydatki
(ang. The Seafood Market in the EU - Consumption and Expenditures)

DOI:10.15199/65.2018.10.2
Piotr J. Bykowski 
Streszczenie
2016 r. w krajach UE wydatki gospodarstw domowych na zakupy produktów rybnych i z akwakultury osiągnęły swój szczyt – 54,8 mld euro. Najwyższe wydatki na ten cel odnotowano w Hiszpanii, podczas gdy w Portugalii osiągnięto najwyższe wydatki na jednego mieszkańca – 327 euro, były one 3-krotnie wyższe od przeciętnych w UE. W czołowych w tej kategorii państwach odnotowano intensywny wzrost wydatków – o 63% w stosunku do 2000 r.. Przedstawiono też nawyki konsumentów dotyczące miejsca zakupów żywności pochodzenia wodnego. Produkty te są dostarczane przez różne kanały dystrybucyjne. W przemyśle i przetwórstwie ryb i owoców morza zarejestrowano 50 znaków – Chronione Oznaczenie Geograficzne, Chroniona Nazwa Pochodzenia i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Słowa kluczowe: rynek ryb i owoców morza, konsumpcja
Abstract
The household expenditure for fisheries and aquaculture products the EU reached peak in 2016, at EUR 54,8 billion. Spain has the highest household expenditure in the EU, while Portugal has maintained the leadership in terms of per capita spending. It recorded EUR 327, which was three times the EU average. Moreover, among the top countries, it has also recorded the most intense growth rate, with increase of 63% since 2000. Consumer attitudes, identifying where purchases of fish and seafood mainly occur, were also presented. The fisheries and aquaculture industry supplies fish and seafood through different distribution channels. There are 50 EU quality schemes registered as geographical indications (GiS) including Protected Designations of Origin (PDO) and Protected Geographical Indications (PGI) and in seafood sector, the Traditional Specalities Guaranteed (TSG).
Keywords: seafood market, consumption
We współczesnym społeczeństwie wzrasta zainteresowanie żywieniem jako sposobem zapewnienia zdrowia. Niewłaściwe odżywianie wiąże się ze wzrostem zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi. Przykładowo wg badań duńskich obserwuje się wpływ niewłaściwej diety na powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy otyłość. Badania żywności prowadzone w Japonii, USA i wielu krajach Europy wykazały, że oprócz zapewnienia efektu żywieniowego żywność ma także właściwości prozdrowotne. Ze względu na wartość odżywczą i korzystny wpływ na zdrowie człowieka ryby i przetwory rybne są produktami o szczególnym znaczeniu żywieniowymi zawierają bowiem białko bogate w niezbędne aminokwasy (lizyna, metionina, cystyna, treonina i tryptofan), mikro- i makroelementy (wapń, fosfor, fluor, jod), tłuszcze będące cennym źródłem energii, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym z rodziny omega-3, wykazujące wiele korzystnych działań związanych ze wzmocnieniem funkcjonowania organizmu oraz zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów. WYDATKI I SPOŻYCIE w krajach UE W 2016 r. wydatki gospodarstw domowych w krajach UE na ryby, produkty rybne i owoce morza - bez konsumpcji poza domem - wyniosły 54,8 mld euro, czyli o 1,5% więcej niż w roku poprzednim. Wyjątkami były Wlk. Brytania i Polska, a szczególnie duży spadek (7,9%) odnotowano w Wlk. Brytanii z blisko 5 tys. euro w 2015 r. do 4610 euro w 2016 r. W Polsce spadek wydatków był niewielki i wyniósł jedynie 1%. Zdecydowanym liderem w tym rankingu jest Hiszpania, która zanotowała 3% wzrost, osiągając 10,5 mld euro, a kolejne miejsca zajmują Włochy - 10,5 mld euro, Francja - 8,7 mld euro. Największą dynamikę odnotowano w Portugalii, która w ciągu 15 lat odnotowała wzrost o ponad 60%, osiągając w 2016 r. - 3,4 mld euro, tj. ponad trzykrotną unijną średnią. Spośród krajów "nowej" Unii najwyższe wydatki w tej [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405,00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180,00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90,00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Efektywne procesy pasteryzacji na urządzeniach Alfa Laval
Alfa Laval zaangażowana jest w rozwój przemysłu mleczarskiego od wczesnych lat XX w., kiedy to wprowadziła na rynek wirówkę do mleka pracującą w sposób ciągły oraz pasteryzator przepływowy. Obecnie szeroka gama innowacyjnych urządzeń higienicznych Alfa Laval stanowi kluczowy element w procesach mleczarskich, takich jak odbiór mleka i przechowywanie, pasteryzacja, fermentacja, oddzielanie i zatężanie oraz mycie w systemie CIP.Procesy pasteryzacji są wymagające pod wzglę więcej »

iTHERM TrustSens Poznaj termometr, który oszczędzi Twoje pieniądze i czas
Kalibracja wielu punktów pomiarowych w jednym zakładzie to prawdziwe wyzwanie dla menedżerów jakości, służb utrzymania ruchu i kontrolerów, których zadaniem jest zapewnienie ciągłości pracy, jakości i bezpieczeństwa oraz jak największej wydajności produkcji. Z myślą o nich, a także w celu usprawnienia pracy zakładów spożywczych i farmaceutycznych firma Endress+Hauser wprowadziła na rynek termometr iTHERM TrustSens, usprawniający proces wzorcowania.punktach pomiaru temperatury, istotnych dla zapewnienia wysokiej jakości produkcji, okresowe wzorcowanie, wymagane przez GMP (Dobra Praktyka Produkcji) oraz FDA, jest czasochłonnym i kosztownym zadaniem. Kompaktowy termometr iTHERM TrustSens, zaprojektowany do użycia w instalacjach higienicznych i aseptycznych, został wyposażony w funkcję samokalibracji podczas procesu produkcyjnego. Sprawdzenie sprawności termometru poprzez wzorcowanie odbywa się za każdym razem, gdy instalacja jes więcej »

Jakość fizykochemiczna i mikrobiologiczna lodów oferowanych na rynku - DOI:10.15199/65.2018.10.3
Jolanta Król Aneta Karasińska Aneta Brodziak Joanna Barłowska Monika Kędzierska-Matysek 
Lody są to produkty otrzymane przez napowietrzenie i zamrożenie mieszaniny składającej się z mleka, śmietanki, cukru, substancji stabilizujących i emulgatorów oraz licznych dodatków smakowo-zapachowych. Polska norma [18] definiuje lody jako produkty otrzymane z emulsji tłuszczu i białka z dodatkiem substancji dodatkowych (zgodnie z obowiązującymi przepisami) oraz produkty otrzymane z mieszaniny wody, cukru i innych substancji, poddane pasteryzacji, zamrożone i przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub po przechowywaniu. Bardziej precyzyjną definicję lodów proponuje IDFA (ang. International Dairy Foods Association) [7] i określa je jako żywność mrożoną, produkowaną na bazie surowców mlecznych, zawierającą co najmniej 10% tłuszczu mlecznego.Polska jest piątym największym producentem lodów we Wspólnocie. W 2017 r. wyprodukowano 295 mln l lodów [8]. Według danych Eurostatu w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. eksport lodów z Polski zwiększył się o 23% do 50,9 tys. t, a jego wartość wyniosła 104 mln euro (21% więcej niż przed rokiem). Największy udział w rynku mają mleczne lody spożywcze, stanowiąc 80-90% całkowitej produkcji lodów. Wyróżnia się 3 główne kategorie lodów: lody impulsowe (sprzedawane pojedynczo na patyku lub rożku), familijne (w dużych opakowaniach rodzinnych) i gastronomiczne (sprzedawane w postaci gałek w restauracjach i gastronomicznych punktach sezonowych). Ze względu na bazę surowcową ? wyprodukowane z tłuszczu mlecznego i białka mlecznego; ?? zawierające dodatkowo tłuszcz roślinny; ?? sorbety powstałe z soków owocowych; ?? oraz lody wodne niezawierające tłuszczu i białka, a składające się z wody, cukru i koncentratów owocowych. Lody mleczne klasyfikuje się również w zależności od stopnia zawartości tłuszczu, wówczas wyróżnia się produkty o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego (<10%), regularne (10-12%), premium (14-16%) i superpremium (16-18%) [11]. Do produkcji lodów oprócz tłuszczu (mleczny lub r więcej »

Ocena zawartości związków przeciwutleniających w owocach świdośliwy, aronii czarnoowocowej i czeremchy amerykańskiej - DOI:10.151.99/65.2018.10.7
Alicja Ponder Magdalena Morka Ewelina Hallmann 
Żywność pochodzenia roślinnego to bogate źródło substancji biologicznie czynnych. Liczną grupą wchodzącą w skład tych związków są substancje o działaniu przeciwutleniającym. Do przeciwutleniaczy zalicza się wszystkie rodzaje związków, które mają zdolność hamowania reakcji z tlenem bądź ozonem. Do tej grupy związków należą również substancje, które indukują enzymy o charakterze antyoksydacyjnym lub hamują te katalizujące procesy utleniania. Podkreśla się również ich zdolność do neutralizowania rodników ponadtlenkowych, hydroksylowych, nadtlenku wodoru oraz tlenu singletowego. Związki o właściwościach przeciwutleniających są reprezentowane głównie przez: polifenole (antocyjany, flawonoidy, kwasy fenolowe) oraz witaminę C [2]. Żywność bogata w związki przeciwutleniające może mieć istotny wpływ na profilaktykę wielu chorób. Badania naukowe wykazały istotną zależność pomiędzy zachorowalnością na niedokrwienną chorobę serca a spożywaniem produktów bogatych we flawonoidy. Flawonoidy hamują aktywność fosfodiesterazy oraz cyklooksygenazy i dzięki temu obniżają agregację płytek krwi, tym samym mają duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy [4]. Owoce są bogatym źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, głównie polifenoli. Na skład ilościowy oraz jakościowy związków polifenolowych ma wpływ nie tylko gatunek, ale także odmiana, stopień dojrzałości owocu oraz warunki przechowywania po zbiorze. Spośród różnych gatunków owoców bardzo dużą koncentracją polifenoli odznaczają się owoce różnych gatunków roślin z rodziny różowatych (aronii czarnoowocowej, świdośliwy, czeremchy amerykańskiej oraz jagody kamczackiej) [2, 4]. Aronia jest krzewem pochodzącym ze wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie największym producentem aronii na świecie jest Polska, której produkcja stanowi ok. 90% światowych zbiorów tych owoców [15]. Roślina należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i podrodziny jabłkowatych (Pomoideae). Obejmuje trzy gatun więcej »

Oczyszczanie ścieków w zakładach mleczarskich - DOI:10.151.99/65.2018.10.5
Paweł Reder Izabela Kruszelnicka Dobrochna Ginter-Kramarczyk 
Przemysł mleczarski stanowi główną gałąź w przemyśle spożywczym. W 2017 roku w Polsce wyprodukowano 3240 mln mleka przetworzonego, 210 tys. t. masła i pozostałych tłuszczów do smarowania, 451 tys. t. sera świeżego (niedojrzewającego, niekonserwowanego) łącznie z serem serwatkowym i twarogiem [1]. Niestety, konsekwencją produkcji jest to, że w zakładach przemysłu mleczarskiego powstają ścieki poprodukcyjne, których ilość zależy od rodzaju produkowanego asortymentu. CHARAKTERYSTYKA ścieków mleczarskich Ścieki mleczarskie charakteryzują się znacznie wyższymi wartościami wskaźników zanieczyszczeń oraz zmiennością ładunku w porównaniu ze ściekami komunalnymi [2-5]. Zawierają substancje organiczne, łatwo ulegające biodegradacji. Zanieczyszczenia te, ze względu na szybko zachodzące w nich procesy fermentacji, powodujące znaczne obniżenie odczynu pH do około 4,5 i intensywne zużycie tlenu, muszą być usunięte ze ścieków przed odprowadzeniem ich do odbiornika [6, 7]. W zakładach mleczarskich powstają dwa rodzaje ścieków: produkcyjne i nieprodukcyjne. Ścieki produkcyjne - mleczarskie, powstają w procesie mycia i płukania. Głównym ich zanieczyszczeniem są substancje organiczne, takie jak resztki mleka i jego przetworów, serwatka, tłuszcze oraz chemiczne środki myjące aparaturę mleczarską. Ścieki nieprodukcyjne to m.in. sanitarne, pochłodnicze, burzowe, które są zazwyczaj łączone ze ściekami produkcyjnymi i oczyszczane wspólnie [7, 8]. Skład ścieków powstających w zakładach przemysłu mleczarskiego jest uzależniony przede wszystkim od rodzaju produktów wytwarzanych w tym zakładzie oraz od zmienności produkcji w ciągu doby. Innymi czynnikami, które znacząco wpływają na ładunek ścieków, są używane surowce, zaawansowanie technologiczne zakładu, substancje stosowane w procesach mycia i dezynfekcji, a także ilość zużywanej wody. Produktem ubocznym w przemyśle mleczarskim jest serwatka. Zawiera ona laktozę, białka, związki wapnia i fosforu więcej »

Oddziaływanie wysokich ciśnień na jakość i trwałość dań gotowych i produktów mięsnych - DOI:10.151.99/65.2018.10.6
Barbara Krzysztofik 
Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją lub transportem żywności coraz częściej poszukują informacji o dostępnych technologiach umożliwiających zwiększenie jej bezpieczeństwa. Natomiast klienci oczekują wyrobów świeżych, zdrowych i bez konserwantów, wygodnych i smacznych. Sprzedawcy detaliczni, chcąc spełnić oczekiwania klienta, potrzebują produktu trwałego i bezpiecznego dla zdrowia [30]. Nowoczesne, alternatywne technologie utrwalania żywności są w głównej mierze oparte na koncepcji "minimalnego przetwarzania", a zastosowane metody przetwarzania i utrwalania nie wywołają w produkcie większych zmian fizycznych ani sensorycznych, natomiast znacznie poprawią czystość mikrobiologiczną, a tym samym bezpieczeństwo oraz wydłużą jego trwałość. W celu zaspokojenia potrzeb konsumentów przemysł żywnościowy wprowadził m.in. technologie łagodnego przetwarzania surowców, które sprzyjają zachowaniu w nich cech naturalnych [7, 31].Pod pojęciem żywności minimalnie przetworzonej rozumie się produkty żywnościowe otrzymywane nowoczesnymi metodami niskoenergetycznymi, zapewniającymi ochronę naturalnych właściwości surowca wyjściowego [28]. Według innych źródeł jest to żywność, której produkcja ogranicza się do podstawowych zabiegów, umożliwiających uzyskanie produktu gotowego do użycia o zachowanych naturalnych właściwościach [2, 7, 19]. Pomimo różnic w interpretacji samego pojęcia "żywności minimalnie przetworzonej" wyróżnić można wspólne cechy tej grupy produktów, do których należą [2, 4, 9, 17, 28, 30, 32]: ?? zachowanie sensorycznych cech świeżości, np. turgoru, barwy, zapachu, smaku, dzięki wykorzystaniu łagodnych metod obróbki termicznej i utrwalania; ?? zachowanie w procesach przetwórczych wrażliwych składników odżywczych, głównie witamin, prowitamin, fitoskładników i składników mineralnych; ?? stosowanie metod kombinowanych, w których łagodnym metodom przetwarzania i utrwalania żywności towarzyszą metody biologiczne lub fizykochemi więcej »

Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia człowieka w świetle prac Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - DOI:10.151.99/65.2018.10.8
Monika Mania Małgorzata Rebeniak Tomasz Szynal Jacek Postupolski 
Komisja Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius Commission - CAC) została powołana w 1963 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (World Health Organization - WHO). Główną misją tej organizacji jest zapewnienie ochrony zdrowia konsumentów oraz zapewnienie uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością. Aktualnie w skład Komsji wchodzi 189 państw członkowskich, w tym Unia Europejska. Polska jest państwem członkowskim Komisji Kodeksu Żywnościowego od poczatku jej istnienia. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO jest największym forum międzynarodowym zajmującym się bezpieczeństwem i jakością żywności, które gromadzi naukowców, ekspertów technicznych, przedstawiceli rządowych, jak również reprezentantów międzynarodowych organizacji konsumenckich oraz przemysłu. Głównym zadaniem Komisji jest opracowywanie norm z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności. Normy te nie mają charakteru obligatoryjnego, aczkolwiek stanowią wytyczne dla wielu państw nieposiadajacych swojego krajowego ustawodawstwa lub też mogą one być podstawą do opracowania krajowych aktów prawnych. Stanowią również odniesienie w przypadku sporów rozstrzyganych przez Światową Organizację Handlu (WTO). W ramach Komisji Kodeksu Żywnościowego działa 10 komitetów ogólnych, 12 komitetów branżowych, 6 regionalnych komitetów koordynacyjnych oraz Grupa Zadaniowa Ad Hoc, pracujących w poszczególnych obszarach związnych z funkcjonowaniem Komitetu. W skład komitetów ogólnych wchodzą: ?? Komitet KKŻ FAO/WHO ds. Zasad Ogólnych (CCGP) ?? Komitet KKŻ FAO/WHO ds. Substancji Dodatkowych do Żywności (CCFA) ?? Komitet KKŻ FAO/WHO ds. Higieny Żywności (CCFH) ?? Komitet KKŻ FAO/WHO ds. Znakowania Żywności (CCFL) ?? Komitet KKŻ FAO/WHO ds. Metod Analiz i Próbkobrania (CCMAS) ?? Komitet KKŻ FAO/WHO ds. Pozostałości Pestycydów (CCPR) ?? Komitet więcej »

Priorytety w zakresie bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej - DOI:10.151.99/65.2018.10.9
Halina Makała 
Polityka unijna dąży do ochrony zdrowia ludzkiego w całym łańcuchu rolno-spożywczym - obejmującym wszystkie etapy produkcji żywności od hodowli po konsumpcję - przez zapobieganie skażeniu żywności, promowanie higieny żywności i rozpowszechnianie informacji na temat żywności, zdrowia roślin oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt. Celem unijnej polityki bezpieczeństwa żywności jest zapewnienie obywatelom Unii Europejskiej bezpiecznej żywności o wysokiej wartości odżywczej i jednocześnie zagwarantowanie, aby przemysł spożywczy mógł działać w możliwie najlepszych warunkach, poprzez m.in.: zapewnienie, aby żywność i pasza dla zwierząt były bezpieczne i miały wysoką wartość odżywczą, zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz ochrony roślin, zapewnienie dokładnych i przejrzystych informacji o pochodzeniu, składzie i etykietowaniu oraz wykorzystaniu żywności [24]. Wostatnich latach żywność przestaje być postrzegana jedynie jako źródło składników odżywczych służących zaspokojeniu odpowiednich potrzeb pokarmowych człowieka, ale coraz częściej zwraca się uwagę na jej właściwości funkcjonalne, a zwłaszcza pozytywne oddziaływanie na stan zdrowia. Współczesna dieta jest jedną z najistotniejszych przyczyn występowania szeregu zaburzeń metabolicznych i stanowi podłoże rozwoju wielu chorób dietozależnych - otyłości, miażdżycy, niektórych postaci nowotworów. Rosnąca częstotliwość ich występowania rodzi potrzebę modyfikowania składu produktów spożywczych w kierunku zwiększenia w nich udziału substancji bioaktywnych, korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu [8, 9, 16, 23, 26]. UNIA EUROPEJSKA wobec bezpieczeństwa żywnościowego Poprzez swoją politykę rozwoju i partnerstwo z krajami rozwijającymi się UE może odegrać kluczową rolę w tworzeniu sytuacji przynoszących obopólne profity, w których zarówno kraje rozwinięte, jak i rozwijające się będą korzystać ze stabilnych dostaw surowców, w tym żywności, a tak więcej »

Przemysł mleczarski w Polsce - DOI:10.15199/65.2018.10.1
Mirosława Tereszczuk 
Przemysł mleczarski jest liczącą się branżą przemysłu spożywczego w Polsce. Jego udział w produkcji sprzedanej tego sektora gospodarki w 2017 roku wynosił ponad 12%, w zatrudnieniu - ok. 8%, w eksporcie rolno-spożywczym - przekraczał 7%, a w saldzie handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi - 13%. Jest to jedna z branż polskiego przemysłu spożywczego w największym stopniu wykorzystujących surowce pochodzenia krajowego. W 2017 roku sytuacja podażowo-popytowa na polskim rynku mleka i produktów mlecznych była korzystna dla branży mleczarskiej. Wynikało to między innymi z dobrej koniunktury na rynku międzynarodowym, czego wyrazem były wysokie ceny masła i serów na świecie. Przyczyniło się to do poprawy wyników handlu zagranicznego produktami mlecznymi. Eksport wzrósł o 37,5% rok do roku, import o 11%, a saldo handlu zagranicznego aż o 70% do 1,1 mld euro. Polski przemysł mleczarski przeszedł w ostatnich latach proces głębokiej restrukturyzacji i modernizacji. Konfrontacja z silną międzynarodową konkurencją na unijnym i globalnym rynku żywnościowym została poprzedzona procesami dostosowawczymi do funkcjonowania według zasad gospodarki rynkowej oraz Unii Europejskiej. W rezultacie polskie mleczarstwo przekształciło się w jedną z najnowocześniejszych branż polskiego przemysłu spożywczego, zdolną nie tylko przedstawić krajowemu konsumentowi atrakcyjną ofertę dobrych jakościowo produktów mlecznych w konkurencyjnych cenach, ale również skutecznie konkurować na wymagającym rynku międzynarodowym [6]. Polski przemysł mleczarski stał się liczącym producentem mleka i przetworów mlecznych w Unii Europejskiej. Polska jest ich czwartym producentem, z prawie 8% udziałem w unijnej produkcji przemysłu mleczarskiego. PRODUKCJA ARTYKUŁÓW przemysłu mleczarskiego Procesy restrukturyzacyjne i modernizacyjne, jakie dokonały się w polskim przemyśle mleczarskim po integracji z UE, wpłynęły korzystnie na zmiany w produkcji przemysłu mleczarski więcej »

Z żałobnej karty W dniu 3 czerwca 2018 r. zmarł w wieku 98 lat prof. dr inż. Antoni Rutkowski
Profesor Antoni Rutkowski urodził się 13 listopada 1920 r. w Poznaniu w rodzinie inteligenckiej o dużych tradycjach patriotycznych. W szkole średniej brał aktywny udział w ruchu harcerskim uzyskując w 1938 r. stopień harcerza Rzeczpospolitej, a następnie podharcmistrza (1939). Jako ochotnik brał udział w bitwie nad Bzurą, podczas której dostał się do niewoli niemieckiej. Zwolniony w końcu listopada 1939 r. próbował przedostać się na Węgry, a aresztowany na Słowacji (Orlov) został osadzony w areszcie w Muszynie. Po kilku dniach został zwolniony i osiedlił się w Nowym Sączu. W latach 1940-1942 uczęszczał do znanej Państwowej Wyższej Szkoły Rolniczej w Czernichowie. Po ukończeniu szkoły i odbyciu praktyki podjął pracę w Krakowskiej Izbie Rolniczej, początkowo jako agronom gminny w Starym Sączu, a następnie jako powiatowy instruktor organizacji gospodarstw wiejskich w Nowym Sączu. Po wyzwoleniu powierzono Mu kierowanie Wydziałem Rolnictwa w Starostwie Powiatowym w Nowym Sączu. W 1945 r. podjął studia na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu Poznańskiego. Jednocześnie działał aktywnie w środowisku akademickim, będąc m.in. prezesem i członkiem honorowym Koła Rolników Studentów Uniwersytetu Poznańskiego, organizował też ogólnopolski Zjazd Prezesów Kół Rolniczych (1948 r.). W końcu 1945 r. jako wolontariusz, a następnie jako asystent, a później adiunkt pracował pod kierunkiem prof. dr. Józefa Janickiego w Katedrze Technologii Rolnej Uniwersytetu Poznańskiego. Studia ukończył w 1948 r. ze stopniem celującym, przedkładając pracę magisterską pt. "Skóra wątłusza jako surowiec w przemyśle skórzanym", a w 1951 r. na podstawie rozprawy pt. "Rozkład chemiczny więcej »

Żywieniowe i technologiczne uwarunkowania zmniejszania zawartości laktozy w mleku i produktach mlecznych - DOI:10.15199/65.2018.10.4
Magdalena Świątek Włodzimierz Bednarski Mariusz Śliwiński 
Postęp wiedzy o składnikach żywności oraz ich wartości żywieniowej dotyczy również mleka. W literaturze spotkać można kontrowersyjne opinie wskazujące na eliminację z diety tłuszczu mlecznego, białek mleka, a także laktozy. Część z nich jest uzasadniona, ale tylko w odniesieniu do określonych grup konsumentów, u których stwierdza się występowanie np. alergii na niektóre frakcje białek mleka lub metaboliczne trudności z przyswajaniem laktozy [11, 13]. Współcześnie dość dobrze znane są uwarunkowania nietolerancji cukru mlekowego. Ich spektrum jest bardzo szerokie i dotyczy np. czynni więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

2018-08-22

SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY»

2018-06-26

BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ»

2018-06-20

BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie»

Możliwości współpracy automatyki samoczynnego załączania rezerwy i systemu FDIR

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-12)»

Modelowanie spalania paliw gazowych w komorach grzewczych metodą DRGEPSA

HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
(2018-12)»

Wybrane zagadnienia postępowania z odpadami w kontekście bezpieczeństwa ekologicznego na przykładzie Wojskowych Zakładów Uzbrojenia S.A.

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-12)»

Jak zmiany klimatu wpływają na niedźwiedzia brunatnego?

AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
(2018-12)»

Wybrane aspekty dotyczące fałszowania żywności

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-12)»

Radar harmoniczny do wykrywania zdalnie uruchamianych ładunków IED

ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
(2018-12)»

Długoterminowe magazynowanie energii w złożach adsorpcyjnych

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością usług w podmiotach leczniczych. Analiza przypadków

PROBLEMY JAKOŚCI
(2019-1)»

Zawodowe i środowiskowe narażenie narządu słuchu na toksyczne działanie metali ciężkich

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-12)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

aura żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo Amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik Przemysl Chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa wzbogacanie żywności antocyjany Akrylamid ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności Wiadomości elektrotechniczne celiakia salmonella przyprawy probiotyki PIWO
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software