Jaka jest zatem definicja "pieczywa na zakwasie"?
Czy chleb "na kwasie" to to samo? A co z drożdżami?
Czy takie pytania nurtują obecnie producentów pieczywa,
czy może wyłącznie konsumentów, którzy z uporem poszukują
różnicy w nazwie i jakości?
Co to jest zakwas chlebowy?
Zakwas chlebowy to wynik
całości wielogodzinnego procesu
technologicznego, w którym
z mąki żytniej, wody oraz
dzięki wiedzy i dużej ilości
czasu powstaje naturalny półprodukt
pieczywa. Dalej pozostaje
przygotowanie ciasta
na pieczywo żytnie lub mieszane,
czyli z mąki żytniej
oraz pszennej. Dobry zakwas
zawiera namnożone bakterie
kwasów mlekowego, octowego
oraz dzikich drożdży bytujących
w środowisku. Proporcje
pomiędzy poszczególnymi fermentami
są bardzo ważne, wynikają
z odpowiedniego czasu,
temperatury oraz konsystencji
fermentującego podłoża. Tu potrzebna
już jest odpowiednia wiedza oraz doświadczenie
piekarza. Że nie jest to proces łatwy, przekona się każdy,
kto nad tym pracuje. Oczywiście można zrobić wszystko
byle jak, ale efekt też będzie byle
jaki, czyli pieczywo z wadami.
Zakwas używany jest tradycyjnie
do sporządzania ciasta, czyli wypieku
pieczywa, w którym spełnia
wiele zadań: - powoduje wyrastanie i spulchnianie
pieczywa, - w naturalny sposób konserwuje,
- bakterie kwasu mlekowego
eliminują z
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |