• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • 2019-9

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY

Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Piekarzu, czy wiesz, że... pieczywo na zakwasie, które obecnie jest lansowane jako najzdrowsze (zresztą słusznie), nie zawsze powinno się tak nazywać?


Krystyna Jarosz 
Jaka jest zatem definicja "pieczywa na zakwasie"? Czy chleb "na kwasie" to to samo? A co z drożdżami? Czy takie pytania nurtują obecnie producentów pieczywa, czy może wyłącznie konsumentów, którzy z uporem poszukują różnicy w nazwie i jakości? Co to jest zakwas chlebowy? Zakwas chlebowy to wynik całości wielogodzinnego procesu technologicznego, w którym z mąki żytniej, wody oraz dzięki wiedzy i dużej ilości czasu powstaje naturalny półprodukt pieczywa. Dalej pozostaje przygotowanie ciasta na pieczywo żytnie lub mieszane, czyli z mąki żytniej oraz pszennej. Dobry zakwas zawiera namnożone bakterie kwasów mlekowego, octowego oraz dzikich drożdży bytujących w środowisku. Proporcje pomiędzy poszczególnymi fermentami są bardzo ważne, wynikają z odpowiedniego czasu, temperatury oraz konsystencji fermentującego podłoża. Tu potrzebna już jest odpowiednia wiedza oraz doświadczenie piekarza. Że nie jest to proces łatwy, przekona się każdy, kto nad tym pracuje. Oczywiście można zrobić wszystko byle jak, ale efekt też będzie byle jaki, czyli pieczywo z wadami. Zakwas używany jest tradycyjnie do sporządzania ciasta, czyli wypieku pieczywa, w którym spełnia wiele zadań: - powoduje wyrastanie i spulchnianie pieczywa, - w naturalny sposób konserwuje, - bakterie kwasu mlekowego eliminują z [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 378.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 340.20 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 288.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 144.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 72.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

9 sposobów redukcji kosztów poprzez cyfryzację
Adam Steć 
Mniejsze koszty, większy zysk w przemyśle piekarskim i cukierniczym Drogi surowiec, niskie marże, duża konkurencja rynkowa i nowe regulacje prawne: aktualne otoczenie biznesowe piekarstwa i cukiernictwa staje się wymagające jak nigdy dotąd. Tylko wdrożenie najlepszej praktyki i nowoczesnych technologii cyfrowych przynosi wymierne korzyści w postaci redukcji kosztów. Większa przejrzystość i wydajność dzięki automatyzacji i cyfryzacji, bezbłędna kontrola pochodzenia, zarządzanie całością procesów i prędkość działania - to korzyści, o które warto się postarać. 1. Cyfryzacja procesów oszczędza czas i koszty Wiele przedsiębiorstw dokumentuje procesy w formie papierowej. Coraz więcej wysiłku wymaga sprostanie konkurencji, jeśli ręcznie opracowujemy oferty, zlecenia, rachunki i dowody dostaw. Jeśli komunikacja pomiędzy poszczególnymi wydziałami w przedsiębiorstwie nie funkcjonuje, może dojść do tego, że niektóre dane będą wiele razy opracowywane - nakłady czasowe są duże, a praca ta generuje błędy i pomyłki. Cyfryzacja pozwala obniżyć koszty i zwiększyć jakość procesów. Już podczas samej kompletacji dostaw, posługując się mobilnymi urządzeniami rejestracji danych, możemy zredukować błędy i zwroty oraz zwiększyć stopień realizacji zleceń. W przypadku produkcji piekarskiej wspierane przez IT kontrole tolerancji przy opracowywaniu produkcji dbają o większ więcej »

Chleb "na rurce" i w "cyklotermiku"
PIECE RURKOWE na węgiel i drewno Pierwsze piece rurkowe opalane były paliwem stałym: węglem i drewnem. Dla wielu do dziś istniejących zakładów piece te były pierwszymi piecami piekarskimi, nierzadko źródłem dumy i dobrej prosperity, stąd tak duży mamy do nich wciąż sentyment. W tych modelach, w sposób naturalny, uzyskiwano różne temperatury w poszczególnych komorach. Zgodnie z zasadą piekarską temperatury zasadzania oraz samego wypieku były różne, co przekładało się na dość dobrą jakość pieczywa. Analogicznie zresztą funkcjonowały wcześniejsze konstrukcje pieców, gdzie ogrzewanie przez spalanie miało miejsce bezpośrednio w komorze wypiekowej. Zasadzanie odbywało się tuż po rozgrzaniu, a pieczenie przy spadającej temperaturze bez możliwości dogrzewania pieca. PIECE RURKOWE dziś i bezwładność cieplna Kontynuacją systemu rurkowego opalanego paliwem stałym miały być piece rurkowe na paliwa alternatywne. Zastosowanie nowego źródła grzewczego zmieniło jednak pierwotny zamysł konstrukcyjny. Współczesne konstrukcje pieców r więcej »

Co Słowacy zawdzięczają klęsce Napoleona pod Moskwą?
Jacek Paprocki 
Słowackiemu miasteczku Sered Wikipedia poświęca zaledwie dwa zdania. Z pierwszego dowiadujemy się, że leży ono na Słowacji, na Małej Nizinie Naddunajskiej, nad Wagiem i w roku 2011 liczyło około 16,2 tys. mieszkańców. Z drugiego, że urodził się tu Filip Muller - jeden z kilku członków Sonderkommando, którzy przeżyli obóz w Auschwitz. Turysta, który przypadkiem doń trafi , nie zobaczy tam wiele interesującego. Ot, nieciekawe miasteczko z blokami mieszkalnymi, jakich pełno w krajach obozu postsowieckiego. A jednak jest w Sered coś jeszcze, co sprawia, że warto je odwiedzić.To nie Reims W Sered, przy ulicy Vinarskiej 2 napotykamy na zespół nowoczesnych budynków z betonu i szkła. Wielka tablica z nazwą fi rmy informuje nas o roku jej założenia "Anno 1825". Wnętrze budynku, tak jak jego wygląd zewnętrzny, jednak w żaden sposób nie kojarzy się z początkiem XIX wieku. W halach produkcyjnych króluje stal i automatyka. W jednym tylko pomieszczeniu czas jakby się zatrzymał. Jedynym jego wyposażeniem są drewniane stojaki o bardzo prostej konstrukcji. Wyobraźmy sobie dwie drewniane płyty o wymiarach blatu sporego stołu z licznymi otworami, postawione ukośnie, połączone ze sobą górną krawędzią, tworzące odwróconą literę V. W blatach wycięto otwory o średnicy większej od szyjki, a mniejszej od szerszej części butelki. W każdy otwór, ukośnie, szyjką w dół włożono butelkę zamkniętą metalowym kapslem. Pracownik w białym fartuchu wyjmuje z otworów butelkę za butelką. Każdą ogląda, obraca i potrząsa, po czym wkłada więcej »

Czysta etykieta, czyli chwal się krótką listą składników
Justyna Stefańska 
Jeszcze niedawno konsumenci, którzy sprawdzali skład produktu, byli prawdziwą rzadkością. Dziś czytanie etykiet to już norma. Rosnąca świadomość żywieniowa sprawia, że już nie tylko smak, cena czy ładne opakowanie decydują o kulinarnych wyborach Polaków. Równie istotna jest etykieta! A zasada jej czytania jest prosta - im mniej składników tym lepiej.Równolegle ze wzrostem świadomości konsumentów idą zmiany prawne. Wprowadzone kilka lat temu przepisy nakładają na producentów żywności obowiązek podawania wartości odżywczej produktu czy pełnej listy składników. Dla piekarzy lub cukierników to nie lada wyzwanie. Nie dlatego, że chcą coś ukr więcej »

Dyskryminacja i mobbing - nowe rozwiązania korzystne dla pracownika
Jacek Paprocki 
7 września bieżącego roku wejdą w życie zmiany w Kodeksie pracy wynikające z ustawy z dnia 16 maja 2019 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dziennik Ustaw 2019, poz. 1043). Otwarty katalog przesłanek uzasadniających stwierdzenie dyskryminacji Znowelizowane przepisy Kodeksu pracy wprowadzają zmiany w definicji dyskryminacji. Z ich nowej treści wynika, że za dyskryminację będzie uznawane każde nieuzasadnione obiektywnymi przyczynami nierówne traktowanie pracowników. Przepisy wymieniają niektóre przesłanki przyczyn dyskryminacji pracownika: są nimi płeć, wiek, niepełnosprawność, rasa, religia, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkowa, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientacja seksualna, zatrudnienie na czas określony lub nieokreślony, pełny lub niepełny wymiar czasu pracy. Katalog ten jest otwarty, co oznacza, że każde gorsze traktowanie pracownika ze względu na jakąś jego osobistą cechę lub właściwość, niezwiązaną z wykonywaną pracą, traktowane może być jako dyskryminacja. Jako przykłady przyczyn, które nie zostały wskazane w Kodeksie pracy wymienić można na przykład stan cywilny, nosicielstwo HIV, a niekiedy także wygląd pracownika. Przed zmianą dyskryminację stanowiło wyłącznie gorsze traktowanie pracownika ze względu na jakąś jego osobistą cechę lub właściwość niezwiązaną z wykonywaną pracą, przykładowo wymienioną w art. 183a par. 1 Kodeksu pracy, bądź ze względu na zatrudnienie na czas określony lub nieokreślony albo w pełnym lub w niepełnym wymiarze czasu pracy. Za dyskryminację nie uznawano natomiast nierówności wynikającej z przyczyn innych niż uznane za dyskryminujące, co powodowało nieuzasadnion więcej »

Dzielarki i linie do chleba Artezen
Na naszym rynku na dobre zagościła już firma Artezen ze swoimi dzielarkami Calybra, wyposażonymi w system OIL FREE. Dzięki niemu maszyna nie wymaga stosowania oleju do smarowania systemu dzielącego - efekty: spore oszczędności, poprawa bezpieczeństwa, brak filmu olejowego pozostawionego na cieście. Zadowoleni użytkownicy zwracają również uwagę na fakt, że jest to jedna z dzielarek, która bardzo delikatnie dzieli ciasto pozostawiając jego delikatną strukturę.Inną zaletą dzielarek Artezen jest to, że nie tylko dobrze sobie radzi z normalnym ciastem chlebowym, lecz nadaje się również do podziału ciast luźnych (pszennych, mieszanych, żytnich czy bezglutenowych). Dzięki opcjom takim jak: różne rodzaje taśm, możliwość zastosowania wielu posypywaczy, czy dedykowane V-taśmy z różnicą prędko więcej »

Faktura tylko za paragon z NIP-em
JACEK PAPROCKI 
Najprawdopodobniej od 1 września, zgodnie z rządowym projektem ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw, sprzedawca będzie mógł wystawić nabywcy fakturę do paragonu tylko wówczas, gdy paragon ten będzie zawierał NIP nabywcy. Ponieważ nie wszyscy przedsiębiorcy posiadają kasy rejestrujące umożliwiające umieszczenie na paragonie numeru NIP nabywcy, wystawianie faktur na podstawie paragonów ograniczone będzie do tej grupy kas, które mają tę funkcjonalność. Nie trzeba wymieniać kasy W pozostałych przypadkach, gdy sprzedawca nie będzie miał takiej kasy, nabywca powinien zadeklarować w momencie dokonywania zakupu, że nabywa towar lub usługę, jak więcej »

IBIS Urządzenia wszechstronne w zastosowaniu Mieszanie - Zaparzanie - Gotowanie - Przygotowywanie - Topienie - Magazynowanie
Maszyny do kremów produkowane przez firmę IBIS to idealne urządzenia do wszechstronnej produkcji cukierniczej i piekarskiej. Urządzenia znajdują również zastosowanie w lokalach gastronomicznych, kuchniach hotelowych czy restauracjach i wszędzie tam, gdzie wymagane jest przygotowywanie, mieszanie, gotowanie i składowani więcej »

IV edycja wyjątkowego programu z aspektem CSR już za nami!
Alicja Załoga 
Biznes ma serce i dzieli się nim często i hojnie. Tak można podsumować IV edycję prekursorskiej akcji Lesaffre Prestige Group, propagującej ideę Społecznej Odpowiedzialności Biznesu na co dzień. Tegoroczna akcja była wyjątkowa, bowiem zbiegła się z jubileuszem 20-lecia  rmy Lesaffre w Polsce.W tym roku, po raz kolejny, wspólnie z naszymi klientami udowodniliśmy, że Społeczna Odpowiedzialność Biznesu jest spójna z naszym systemem wartości, a to właśnie wartości przekazywane pracownikom i klientom są fundamentem wpisującym się w fi lozofi ę zarządzania fi rmą. Ponieważ powstanie każdej fi rmy poprzedza marzenie, dlatego tematem przewodnim IV edycj więcej »

Jak uczynić firmę doskonalszą od wewnątrz Odc. 12. Wspieram Ciebie, czyli mentoring w firmie (cz.1)
Istotna potrzeba, jaką jest radzenie sobie w ciągle zmieniającej się rzeczywistości, z jej złożonością i niepewnością, nieustannie zwraca nam uwagę na niezbędne doskonalenie firmy od wewnątrz. To tutaj zawarta jest siła naszej firmy. Tutaj ukryte są jej prawdziwe zasoby, stanowiące o przewadze konkurencyjnej. Wewnętrzna tożsamość naszej firmy często decyduje o tym, że pracownicy są zaangażowani i utożsamiają się z nią. Dlatego tak ważne jest budowanie sprzyjającej pracownikom kultury firmowej we wszystkich fragmentach ich życia z firmą. Tak, aby czuli się chciani, aby tworzyła się relacja z firmą i budowało się zaufanie. Bez tego trudno budować trwały biznes, zapewniający klientom nie tylko produkty i usługi, ale również jakość, która płynie z atmosfery tworzonej przez pracowników w momencie zetknięcia się klienta z firmą. Jakość, która wyraża się również w postrzeganiu firmy w aspekcie jej wartości, jej zaangażowania społecznego czy wizerunku pracodawcy. Silne zasoby wewnętrzne, w postaci zaangażowanego zespołu pracowników, tworzymy poprzez wiele działań prowadzonych na różnych etapach życia pracownika z firmą. W majowym artykule1 zwróciliśmy uwagę na element ważności pierwszego kontaktu pracownika z firmą. więcej »

Już czas pomyśleć o przyszłym roku
Zostało równo pół roku do najsłodszego wydarzenia w branży, czyli targów Expo Sweet 2020, a my już możemy uchylić rąbka tajemnicy, co interesującego wydarzy się w Warszawie. Po raz drugi zostaną rozegrane Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów. Zachęcamy już do zgłaszania się, gdyż w konkursie mogą oczywiście brać udział także profesjonaliści z Polski. Jeśli ktoś woli przywieźć gotową pracę, to powinien zgłosić się na wystawę eksponatów cukierniczych - tortów, figurek, babeczek i innych arcydzieł wykonanych z masy cukrowej. Ten konkurs jest przeznaczony zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów. Warto podkreślić, że wszelkie więcej »

Kolejne zmiany w podatku VAT, PIT i CIT - zapłata należności tylko na zgłoszony rachunek sprzedawcy
JACEK PAPROCKI 
Obowiązek płatności należności na rachunek bankowy kontrahenta zgłoszony fiskusowi i konsekwencje jego niewykonania, to najważniejsze regulacje wprowadzone ustawą z dnia 12 kwietnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw. Nowela została ogłoszona w Dzienniku Ustaw z 31 maja 2019 r. pod poz. 1018. Zgodnie z nowelą ustawy o VAT dwa obecnie istniejące wykazy podatników VAT zastąpione zostaną jednym, poszerzonym dodatkowo o informacje odnoszące się do statusu podatników VAT czynnych i zwolnionych z tego podatku (także tych, którym fiskus przywrócił rejestrację). Jak czytamy w art. 96b ust. 3 pkt 13 ustawy, wykaz zawierać będzie "numery rachunków rozliczeniowych, o których mowa w art. 49 ust. 1 pkt 1 ust więcej »

Koniec lata, początek nowych możliwości
Paulina Steklińska 
Latem większość z nas skupia się na poszukiwaniu wypoczynku - jednak w cukiernictwie jest jak z wakacyjną pogodą i można nazwać ten czas gorącym sezonem. Wypieki ślubne stanowią największe wyzwanie dla cukierników, którzy prześcigają się w pomysłach na to, jak przygotować tort odporny na wysokie temperatury, a jednocześnie pyszny i pięknie udekorowany. Koniec lata niezmiennie wiąże się ze zmianami i nie inaczej jest w słodkiej branży - co prawda sezon weselny nadal trwa, ale pogoda sprzyja większemu więcej »

Kto ma zrestrukturyzować piekarnię, aby podnieść jej wartość do sprzedaży?
Wojciech Moszczyński 
Aby dobrze sprzedać piekarnię, trzeba ją przygotować i zrestrukturyzować. Działanie te podnoszą jej wartość do sprzedaży. Sprzedawanie zakładu bez przygotowania jest nierozsądne. Czasami kilka drobnych zabiegów potrafi podnieść cenę rynkową przedsiębiorstwa o 10-20%. Duża restrukturyzacja może nawet podwoić pierwotną wartość cukierni lub piekarni. Postawiony przed koniecznością restrukturyzacji właściciel musi podjąć wiele nietypowych, często niepopularnych, działań. W pierwszej kolejności powinien wytypować z grona pracowników kilku liderów zmian. Osoby te powinny być otwarte na zmiany i gotowe na nowe wyzwania. Niestety przeprowadzenie restrukturyzacji wyłącznie w oparciu o własnych pracowników czy wiedzę i doświadczenie właściciela zakładu jest ryzykowne. Często spotykamy się z dylematem: kto właściwie powinien restrukturyzować piekarnię, aby podnieść jej wartość do sprzedaży? Odpowiedź jest oczywista. Restrukturyzację powinien przeprowadzić doświadczony lider firmy realnie zarządzający piekarnią. Czy takim liderem może być właściciel lub doświadczony pracownik firmy? Niezwykle trudno jes więcej »

Maciej Wiśniewski ambasadorem Cacao Barry
Klub Ambasadorów Barry Callebaut zrzesza znakomitych mistrzów cukiernictwa, cieszących się uznaniem w swoim środowisku. Misją ambasadorów jest przekazywanie innym rzemieślnikom wiedzy i techni więcej »

Mochi także na lato
Wakacje to pora podróży, odkrywania ciekawych zakątków kraju i świata oraz poznawania nowych smaków. Wielu orientalnych produktów można już spróbować w Europie, warto jednak wiedzieć, skąd pochodzą i jaka jest ich tradycja. Mochi, małe ciasteczka rodem z Japonii, zdobywają serca i podniebienia wielu Europejczyków, szczególnie latem. Dlaczego? Zacznijmy po kolei. Znane od ok. 2 tys. lat mochi są podstawą wielu wagashi, czyli tradycyjnych słodyczy podawanych podczas ceremonii więcej »

Nowy wzór świadectwa pracy. Wyższe kary dla pracodawców
JACEK PAPROCKI 
Bez imion rodziców 28 czerwca 2019 r. w Dzienniku Ustaw (Dz.U. 2019, poz. 1197) opublikowano rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 czerwca 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie świadectwa pracy. Rozporządzenie weszło w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia - a więc 29 czerwca 2019 r. Rozporządzenie zmienia wzór świadectwa pracy, określony w rozporządzeniu MRPiPS z 30 grudnia 2016 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 1289), usuwając z niego imiona rodziców pracownika. Wzór świadectwa pracy stanowi załącznik do rozporządzenia. Konieczność zmiany wzoru świadectwa pracy wynika z uchwalonej przez Sejm 21 lutego 2019 r. ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia Parlamentu więcej »

Obowiązkowa płatność podzielona dla niektórych transakcji powyżej 15 tys. zł już od listopada 2019 r.
JACEK PAPROCKI 
Rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o podatku VAT oraz niektórych innych ustaw wprowadzający obowiązkową podzieloną płatność (tak zwany split payment) za niektóre transakcje. Obowiązek ten miał wejść w życie od września br., przed końcem prac sejmowych zdecydowano się jednak na opóźnienie go do listopada br. Ob więcej »

Patronacka klasa Cukierni Sowa
Kształcenie zawodowe młodzieży to bardzo ważny element, mający wpływ na przyszłość naszej branży. Bez dobrej, wykwalifikowanej kadry nie może być mowy o przetrwaniu prawdziwego rzemiosła. Wobec wielu bolączek szkolnictwa zawodowego niezwykle ważna jest dobra współpraca szkół z zakładami rzemieślniczymi. Przykład takiej wzorowej współpra więcej »

Polskie termoolejowe piece piekarskie Termosystem - technologia przyszłości
Olej termalny, będący medium grzewczym, zapewnia szybką cyrkulację i jest szybko rozprowadzany w panelach grzewczych pieca. Technologia gwarantuje zawsze równomierny rozkład temperatur na komorach, ponieważ olej jest nieustannie tłoczony przez pompę z kotła grzewczego do pieca. Poprzez panel następuje lekkie podgrzewanie, które zapewnia kruchość i lekkość wypiekanego ciasta bez jego przypiekania. Proces wypieku przy zastosowaniu pieców termoolejowych, funkcjonujących na zasadzie centralnego ogrzewania, jest najlepszy i najmniej kosztowny. Kocioł grzewczy może być ustawiony w piwnicy, magazynie czy więcej »

Pracownicze Plany Kapitałowe
Jacek Paprocki 
Pracownicze Plany Kapitałowe (PPK) to program dodatkowego, dobrowolnego systematycznego, długoterminowego oszczędzania, przeznaczony dla osób zatrudnionych - na umowę o pracę i umowę-zlecenie. PPK ma umożliwić pracownikom gromadzenie długoterminowych oszczędności, które wypłacane im będą po zakończeniu 60. roku życia (ten sam wiek dla kobiet i mężczyzn wprowadzono zgodnie z zasadami równego traktowania, w odniesieniu do dobrowolnych systemów zabezpieczenia emerytalnego pracowników). Środki zgromadzone w PPK będą stanowić prywatną własność uczestników programu. Wysokość wpłat i źródła finansowania Wpłat do PPK dokonywać będzie podmiot zatrudniający i uczestnik programu. Wpłata podstawowa do PPK wyniesie 2% wynagrodzenia, stanowiącego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, od uczestnika programu i 1,5% wynagrodzenia, stanowiącego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, od podmiotu zatrudniającego, co oznacza, że pracodawca będzie musiał dopłacić każdemu pracownikowi do jego pensji co najmniej 1,5%. Uczestnik PPK, którego miesięczne wynagrodzenie uzyskiwane z różnych źródeł, będzie równe lub niższe niż 120% minimalnego wynagrodzenia w danym roku, będzie mógł dokonywać wpłaty podstawowej niższej niż 2%, ale nie mniejszej niż 0,5%. Podmiot zatrudniający będzie mógł zadeklarować w umowie o zarządzanie PPK dokonywanie wpłaty dodatkowej więcej »

Praktyczny przewodnik dla wegan (część II)
Ewa Ceborska-Scheiterbauer 
W poprzednim numerze pisaliśmy o makroskładnikach w diecie wegańskiej. W poniższym opracowaniu skupimy się na witaminie B12 i składnikach mineralnych (wapń, żelazo, cynk), które najtrudniej zbilansować stosując dietę roślinną. Witamina B12 - kobalamina Witaminą, którą należy wziąć na tapetę mówiąc o diecie roślinnej jest witamina B12, którą do organizmu dostarczamy jedynie z żywnością pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, produkty mleczne, jaja). Osoby będące na diecie roślinnej nie pokrywają zapotrzebowania z żywności. Badania wskazują również, że osoby będące na diecie wegetariańskiej, które spożywają produkty mleczne i nabiał mogą wykazywać niedobory witaminy B12. Niezbędna jest zatem suplementacja. Odbywa się ona w sposób dwojaki - poprzez spożywanie żywności wzbogaconej w witaminę B12 (np. desery sojowe, napoje roślinne, batoniki) oraz poprzez zażywanie preparatów z witaminą B12. Jednakże ilość witaminy B12 w fortyfikowanej żywności jest z reguły niewystarczająca i jest potrzebna suplementacja preparatem witaminy B12. Wartości całkowitej witaminy B12 w surowicy, które są zadowalające to 150 pmol/l, dobre wyniki to 300 pmol/l. Należy poddawać się okresowym badaniom, aby nie dopuścić do niedoborów. Dawka witaminy powinna być ustalana w zależności od wieku i stanu fizjologicznego (ciąża, karmienie). Dla młodzieży i osób dor więcej »

Przechowywanie pieczywa w domu
Andrzej Piętka 
Klient kupujący chleb chce otrzymać produkt możliwie najświeższy, chrupiący i smaczny. Takiego samego oczekuje później w domu, w czasie posiłku, do kanapek i do dań. W jaki sposób powinno być sprzedawane pieczywo, aby zachowało długo świeżość? Jak nauczyć klientów przechowywania pieczywa w domu? Piekarnia może i powinna edukować swoich klientów w tym względzie. Może to robić na wiele sposobów. Co może stać się z chlebem w domowej kuchni? Są trzy możliwości. Po pierwsze, może on zostać bardzo szybko zjedzony, zanim cokolwiek mu zdąży się stać. Po drugie, może sczerstwieć, a po trzecie spleśnieć, gdy dłużej będzie leżał w niekorzystnych warunkach. O ile pierwsza możliwość nie stanowi problemu, to dwie pozostałe tak. Jak zapobiec czerstwieniu chleba? Każdy rodzaj pieczywa zachowuje swoją trwałość przez inny czas, dotyczy to chle więcej »

Przyszłość marketingu - dokąd zmierzamy
Aneta Banaszak Sławomir Banaszak 
Tytuł niniejszego artykułu nie stanowi podsumowania. Tym bardziej, nie kończy naszych rozważań o nowoczesnych instrumentach marketingowych. Jest raczej próbą zastanowienia się, w jaki sposób zmieniający się świat wpływa na marketingowe funkcje nowoczesnych przedsiębiorstw i instytucji. Realnie, a nie jedynie jako punkt odniesienia. Dlatego sięgamy tu zarówno do diagnoz otoczenia społecznego i kulturowego organizacji, jak również staramy się poczynić wgląd w indywidualne, konsumenckie wartości, postawy i oczekiwania. To one przecież kształtują popyt w szerokim rozumieniu i to one, jeśli są trafnie rozpoznane, kształtują działania marketerów. Spróbujmy je więc, w formie skondensowanej, omówić i odnieść się do ich znaczenia. Co się zmienia? Odpowiadając na pytanie o to, co się zmienia, warto choćby wstępnie odnieść się do zagadnienia wszechobecnej zmiany, która jakoby miała nas od lat otaczać. Otóż, wbrew niektórym przedstawicielom nauki, reprezentantom marketingowej praktyki, wreszcie określonym kategoriom konsumentów, uważamy, że zmianie towarzyszy jednakże tendencja do konserwacji tego, co było, do zachowywania elementów starego porządku oraz tendencja do nostalgicznego powrotu do minionych zasad, więcej »

Puchar Świata w Lodziarstwie
Największa impreza konkursowa świata lodziarskiego zbliża się wielkimi krokami. W dniach 19-21 stycznia 2020 r. podczas targów Sigep w Rimini odbędzie się kolejna edycja Pucharu Świata w Lodziarstwie. Weźmie w niej udział 12 ekip wybranych przez ekspertów w eliminacjach, które odbywały się na całym świeci więcej »

Revent wypieka nawet serniki
Piece Revent cieszą się popularnością zarówno wśród piekarzy jak i cukierników. Nawet przy wypiekach bez zastosowania zaparowania Revent wykorzystuje 2-funkcyjny generator - jeśli bez pary to z tym większym odzyskiem zakumulowanego ciepła do procesu wypiekowego. Piece Revent wyposażone są standardowo w kulowy generator pary HVS z systemem odzysku ciepła do procesu wypiekowego. Duża masa czyni z niego potężny akumulator cieplny, który po zaparowaniu oddaje ciepło do komory wypiekowej. Gorące powietrze, któ więcej »

Sprzedaż żywności do własnych opakowań - informacja GIS
W zakresie wymagań higienicznych przedsiębiorcy branży spożywczej są obowiązani do przestrzegania przepisów rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319). Rozporządzenie to nakłada na przedsiębiorców określone obowiązki, jednakże nie reguluje szczegółowo kwestii wymagań higienicznyc więcej »

Targi Branżowe SAVPOL
W dniach 19-20 października br. w Arenie Gliwice już po raz kolejny odbędą się Targi Branżowe SAVPOL. Jest to jedyne takie wydarzenie w Polsce skierowa więcej »

Właściwe odczytania i stosowanie przyjętych w ustawie zapisów ma kolosalne znaczenie
Włodzimierz Gubała 
Czytelnik zamierza wybudować na swojej działce, obok istniejącej piekarni, mały obiekt z przeznaczeniem na składowanie w nim surowców. Jest ciekawy czy i w jakim stopniu, w nowej, zliberalizowanej ustawie-prawo budowlane uległy zmianie przepisy dotyczące ustanowienia nad budową inspektora nadzoru inwestycyjnego. Aktualnie obowiązuje rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 19.11.2001 roku (opublikowane w DU-2001/nr 138, poz. 1554) określające rodzaje obiektów budowlanych, dla których wymóg ten ma charakter obligatoryjny. Rozporządzenie ustala w sposób szczegółowy zarówno listę tych obiektów, jak i kryteria techniczne jakimi powinien kierować s więcej »

Z KRAJU I ZE ŚWIATA
Redsugar - naturalny preparat zachowujący smak produktu, mimo obniżonej zawartości cukru.Bell Flavors & Fragrances EMEA, jeden z wiodących dostawców aromatów, ekstraktów roślinnych oraz specjalnych funkcjonalnych dodatków do żywności, opracował i oferuje preparat o nazwie Redsugar, pozwalający na zachowanie oryginalnego smaku produktu mimo znacznie zredukowanej - nawet o 30% - zawartości cukru. Preparat przeznaczony do zastosowania w wyrobach cukierniczych, piekarskich, a także w lodach jest odpowiedzią na silne tendencje panujące na rynku żywności, wśród których dominuje konieczność ograniczania zawartości cukru w produktach. Co istotne, Redsugar odpowiada zarazem innej równie silnej tendencji, j więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software