• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • 2019-10

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Grupa Żywiec - kształtujemy przyszłość branży


Ostatnie lata działalności Grupy Żywiec były czasem, w którym zmienialiśmy nasz model biznesowy po to, aby skupiając się na kluczowych obszarach działalności - warzeniu najlepszego piwa i budowaniu silnych marek - odzyskać elastyczność w działaniu. Dzięki wdrożeniu nowego modelu działania wzmocniliśmy marki, ustabilizowaliśmy sprzedaż i wróciliśmy na ścieżkę wzrostu poprzez osiąganie z roku na rok lepszych wyników finansowych. Postawiliśmy na innowacje, dzięki czemu efektywnie przyczyniamy się do rozwoju zupełnie nowych segmentów rynku piwa w Polsce. To głównie dzięki produktom Grupy Żywiec, która w ostatnich latach wprowadziła na rynek ponad 40 nowości, rozwinęły się na większą skalę takie segmenty, jak: radlery, piwne specjalności, a w szczególności piwa bezalkoholowe. Ostatnie lata to także czas wielkich przeobrażeń w życiu społeczeństw i gospodarek. Żyjemy coraz szybciej i intensywniej niż choćby dekadę temu. Zużywamy także coraz więcej zasobów naturalnych, od których zależy nasze przetrwanie. Jednocześnie dysponujemy wiedzą i technologią, której wpływ na nasze życie jeszcze nigdy nie był tak duży, a która wymaga coraz większych zasobów energe [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Aktualności
Krzysztof Baranowski 
Scott Jennings - amerykański piwowar z amerykańskiego browaru Sierra Nevada i zarazem pionier amerykańskich piw kraftowych w Ameryce oraz Tobias Zollo - niemiecki piwowar z niemieckiego i zarazem najstarszego na świecie browaru Weihenstephan, uwarzyli wspólnie (w browarze Weihenstephan) nowe piwo pszeniczne Hefeweissbier o zawartości ekstraktu 14,5% wag., alkoholu 6% wag. oraz o poziomie goryczy IBU = 30. Zanim doszło do chmielenia brzeczki obydwaj piwowarzy podkreślili, jak wielk więcej »

Carlsberg warzy piwo dla lepszego dziś i jutra
Grupa Carlsberg na świecie, zgodnie z filozofią założyciela J.C Jacobsena, kieruje się misją "Warzymy dla lepszego dziś i jutra", która oznacza, że działamy z myślą o obecnych i przyszłych pokoleniach konsumentów oraz z myślą o pozytywnej przyszłości naszej planety, np. redukując zużycie wody i ślad węglowy. Carlsberg Polska jest jednym z trzech największych graczy na rynku piwa w Polsce. Od 2010 r. firma przekazała do budżetu państwa ok. 6,7 mld zł, w tym 5,3 mld pochodzi z akcyzy. Firma zatrudnia w Polsce ponad 1300 pracowników, jednocześnie tworząc pośrednio ponad 14 tys. miejsc pracy w rolnictwie, logistyce, usługach, handlu i gastronomii.Piwa Carlsberg Po więcej »

Ceny skupu owoców i warzyw w III kwartale 2019 r.
Irena Strojewska Tomasz Smoleński Paweł Kraciński 
W III kw. 2019 r. w wyniku szacowanych mniejszych zbiorów owoców w 2019 r. ceny skupu oferowane producentom, były większe niż ceny uzyskiwane w III kw. ub.r. Wg szacunków GUS (z dnia 27 września 2019 r.) produkcja owoców w Polsce w 2019 r. może wynieść ok. 4 mln t (tj. o 22% mniej niż w 2018 r.), w tym jabłek 3,4 mln t (tj. o ok. 25% mniej niż w ub.r.). Mniejsza krajowa produkcja i lepsza koniunktura na rynkach zagranicznych przyczyniły się do wzrostu cen większości gatunków owoców na wszystkich poziomach rynku. Na rynku krajowym w III kw. br., wobec analogicznego okresu 2018 r., z powodu mniejszej podaży owoców z bieżącej produkcji, ceny oferowane producentom w zakładach przetwórczych za wiśnie i śliwki do mrożenia wzrosły odpowiednio o 161 i 11%. Wzrosły też ceny porzeczki czarnej (do tłoczenia o 77% i do mrożenia o 202%), maliny (o 162%), aronii (o 142%), jabłka do tłoczenia (o 138%), jeżyny (o 21%), a także jagody leśnej (o 6%). Obniżyły się jedynie ceny skupu porzeczek czerwonych (o 26%). więcej »

CO NOWEGO w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności
Katarzyna Oleksy 
SUROWCE , DODATKI I AROMATY Bell Flavour & Fragrances wprowadza naturalny aromat konopny Produkty z udziałem konopi coraz częściej pojawiają się w sektorze żywności i napojów. Trend konopny stał się głównym nurtem. Popularność konopi wynika z ich korzyści żywieniowych. Nasiona konopi cechują się dużą zawartością omega-3 i -6 oraz wysoce strawnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Wartość odżywcza 30 g nasion to ponad 9 g pełnowartościowego białka. Nasiona są też bogate w witaminy i minerały (wit. E, magnez, fosfor i potas), kwasy tłuszczowe (ALA - kwas alfa-linolenowy, omega-3) oraz są źródłem błonnika. Niemiecka firma Bell Flavour & Fragrances dodała do swojej oferty, skierowanej do klientów z Europy, gamę naturalnych aromatów konopi i wyciągów botanicznych. Mogą one być stosowane w produktach słodkich i pikantnych, w tym w napojach, takich jak: piwo, miksy piwne, cydry, napoje spirytusowe, napoje bezalkoholowe, a także w sosach (np. ketchupie i majonezie), olejach smakowych, marynatach do mięs czy wyrobach piekarskich i cukierniczych. Bell przewiduje, że największe zainteresowanie tym arom więcej »

Duze POLSKIE PIWO
Polska branża piwowarska w liczbach Wielkość i struktura rynku piwa w Polsce Produkcja piwa w Polsce: - 2017 r. - 39,90 mln hl, - 2018 r. - 40,93 mln hl. Polska jest trzecim producentem piwa w Europie, po Niemczech (95 mln hl) i Wielkiej Brytanii (43,7 mln hl) i czwartym krajem w UE pod względem konsumpcji 98 l/osobę, po Czechach 143 l, Niemczech 104 l i Austrii 103 l/osobę. Polski rynek piwa w 2018 r. W 2018 r. polscy piwowarzy: - wyprodukowali 40,93 mln hl piwa, - wprowadzili na rynek 2013 (!) premier piwnych, - uruchomili 68 nowych browarów, - sprzedali piwo za 16,8 mld zł. Głównym trendem konsumenckim je więcej »

Guayusa - aspekty praktyczne i rynkowe - DOI:10.15199/64.2019.10.4
Mariusz Jakubowski 
konsumentów Fot. 1. Guayusa w torebkach dostępna w kilku smakach pod marką Runa Fot. 2. Linia Cold-Pressed Energy w portfolio firmy Garden of Flavor z Cleveland w USA OGŁOSZENIE Do wynajęcia powierzchnia biurowa o łącznej powierzchni 78 m2 (trzy pokoje) w Warszawie, przy ul. Świętokrzyskiej 14 A, IV piętro. Budynek zlokalizowany jest w samym centrum stolicy, obok zbiegu ulic Nowy Świat - Świętokrzyska i w sąsiedztwie Starego Miasta. Budynek położony jest przy stacji II linii metra "Nowy więcej »

INNOWACJE W OPAKOWANIACH
Katarzyna Oleksy 
Limitowana wersja Fanty na Halloween We wrześniu w ofercie Coca-Coli pokazała się limitowana wersja Fanty. Fanta Dark Orange to pierwszy w historii firmy napój Fanta, który zmienił kolor na kruczoczarny, a jego etykietę zdobi głowa wilkołaka. W ub.r. również ukazała się limitowana wersja Fanty z okazji Halloween, a jej sprzedaż osiągnęła rekordową wysokość - 15,8 mln GBP w ciągu czterech tygodni poprzedzających Halloween. Producent jest przekonany, że w tym roku Fanta Dark Orange pobije ten rekord, co jeszcze bardziej wzmocni związek Fanty z Halloween, który staje się synonimem związku Coca-Coli z Bożym Narodzeniem. Biodegradowalne opakowanie ochronne na butelki wina Dostawca opakowań ochronnych firma Macfarlane Packaging wprowadziła do swojej oferty innowacyjny system pakowania Flexi-Hex®. Jest on wykonany z materiałów pochodzących z recyklingu i jest biodegradowalny oraz całkowicie pozbawiony plastiku. Jego konstrukcja obejmuje rękaw ochronny w kształcie plastra miodu, który rozszerza się, tworzą więcej »

Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz 
ALKO HOLE Stagnacja sprzedaży Brown Forman Firma Brown Forman, właściciel whisky Jack Daniel's poinformowała, że w pierwszym kwartale roku podatkowego 2020 sprzedaż netto wyniosła 766 mln USD, a przychody operacyjne za ten okres spadły o 6% - do 248 mln USD. Na taki stan rzeczy miały wpływ taryfy na amerykańską whisky; Jack Daniel’s ma podrożeć w związku z wojną handlową UE - USA. Sprzedaż netto na podstawowych rynkach wschodzących i w Meksyku wzrosła o 3%, w Rosji o 62%, w Chinach i Indiach odnotowano silny dwucyfrowy wzrost. Sprzedaż netto na rozwiniętych rynkach międzynarodowych spadła o 3%. Wielka Brytania odnotowała spadek o 14%, a Niemcy o 9%. W roku podatkowym 2020 firma spodziewa się wzrostu sprzedaży netto o 5 - 7%, a przychody operacyjne mają wzrosnąć o 3 - 5%. Doskonały rok sprzedaży dla Pernod Ricard Sprzedaż Pernod Ricard w roku obrotowym zakończonym 30 czerwca 2019 r. osiągnęła wysokość 10,17 mld USD dzięki całorocznej zwiększającej się sprzedaży w Azji, przy wzroście organicznym wynoszącym 6%. Chiny odnotowały wzrost sprzedaży o 21% w porównaniu z rokiem ubiegłym, a Indie o 20%. Wzrost więcej »

KAMPOL-FRUIT
inwestuje w posadzki Flowfresh w swoim zakładzie przetwórstwa owoców i warzyw w Milejowie.KAMPOL-FRUIT, jedna z czołowych polskich firm przetwórstwa owocowo-warzywnego, w swoim zakładzie w Milejowie zastosowała specjalistyczne antybakteryjne posadzki żywiczne Flowfresh z certyfikatem organizacji HACCP International, które spełniają najwyższe światowe standardy w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności. Dostawcą tego systemu posadzkowego jest Flowcrete Pols więcej »

Kompania Piwowarska - lider na polskim rynku piwa
Kompania Piwowarska skupia trzy browary o wieloletniej historii: Tyskie Browary Książęce (rok założenia - 1629), Browar Dojlidy w Białymstoku (1768) i Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu (1895). To w nich KP warzy najchętniej wybierane przez Polaków piwa, między innymi: Żubra, Tyskie, Lecha, Redd’sa, a także kolekcję specjalności Książęcego oraz cenione w Polsce piwa czeskie: Pilsner Urquell (ikona czeskiego piwa) i Kozel (najczęściej wybierane przez Czechów piwo). W ofercie KP znajdują się także piwa bezalkoholowe sygnowane marką Lech Free 0,0% oraz warzone napoje botaniczne B-life Botanicals, będące połączeniem piwa bezalkoholowego 0,0% oraz lemoniad, powstałych z wody i naturalnych wyciągów oraz aromatów roślinnych z ziół i owoców. Sprawdzone receptury, naturalne składniki, nieskazitelna czystość w browarach, a przede wszystkim umiejętności doświadczonych piwowarów - to wszystko sprawia, że warzone w KP piwa są cenione w Polsce i za granicą. Kompania Piwowarska jest liderem polskiego rynku piwnego, z udziałem 36,3% (dane GUS, 2018). Firma zatrudnia ponad 2700 osób w swoich browarach i oddziałach w całej Polsce. Kompania Piwowarska realizuje strategię zrównoważonego rozwoju, której celem są spójne działania wyznaczone w czterech obszarach: środowisko naturalne, ludzie i społeczeństwo, odpowiedzialne wybory i odpowiedzialny biznes. Tym samy więcej »

Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz 
SERWIS INFORMACYJNY Coca-Cola Energy w USA w kilku smakach Coca-Cola planuje wprowadzić od styczniu 2020 r. napój Coca-Cola Energy w USA w kilku wriantach smakowych. Będą to Coca-Cola Energy i Coca-Cola Energy Cherry - aromat dostępny tylko w USA oraz ich odpowiedniki zero cukru, w puszkach sleek o pojemności 12 uncji. Każdy z wymienionych napojów zawiera: 114 mg kofeiny, ekstrakt z guarany i witaminy z grupy B. Coca-Cola Energy pojawiła się na początku roku najpierw w Hiszpanii i na Węgrzech, a obecnie jest dostępna w 25 krajach, m.in.: w Wlk. Brytanii, Irlandii, Niemczech, Holandii, Norwegii, Szwecji, Francji, Belgii, Rumunii i Australii. Coca-Cola rozpoczęła odważne rozszerzanie swojej ikonowej marki. Już niebawem pojawią się Coca-Cola Cinnamon (na jesieni), a Coca-Cola Cherry Vanilla i Coca-Cola Cherry Vanilla Zero pojawią się przyszłym roku. Nowy trend - naturalna energia Naturalna energia to nowy, rosnący trend w napojach funkcjonalnych. Firma badawcza Grand View Research oceniła, że w 2025 r. sprzedaż ekologicznych napojów energetycznych pr więcej »

Okrągły jubileusz Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie
Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie jest organizacją, która skupia i reprezentuje największe firmy piwowarskie w Polsce. Do jej zadań należy dbanie o dobre imię branży poprzez promowanie odpowiedzialnej konsumpcji, współpracę z organami administracji rządowej, samorządowej i innymi organizacjami czy propagowanie kultury piwnej. W bieżącym roku Związek Browary Polskie świętuje 20-lecie istnienia. Z okazji jubileuszu prezentujemy przegląd 20 najważniejszych inicjatyw podejmowanych przez Związek w minionych dwóch dekadach. Społeczna odpowiedzialność 1. Działania branży przeciwko spożywaniu alkoholu przez nieletnich. W odpowiedzi na ważny problem społeczny, jakim jest spożywanie alkoholu przez niepełnoletnich, Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie zainicjował działania edukacyjne, w których szczególne znaczenie miała zmiana postaw obywatelskich. Wśród adresatów kampanii znaleźli się: konsumenci (kampania "Reaguj, gdy niepełnoletni kupuje alkohol. Twój sprzeciw ma znaczenie" realizowana w latach 2004- 2008), rodzice (kampania "Reaguj, zanim Twoje dziecko sięgnie po alkohol") oraz sprzedawcy i właściciele sklepów z napojami alkoholowymi (kampania "Alkohol - nieletnim dostęp wzbroniony", realizowana w latach 2003-2008, kampania "Pozory mylą, dowód nie. Sprawdzaj dowód osobisty" oraz platforma szkoleniowa "Odpowiedzialny Sprzedawca" uruchomiona w 2014 r.). W efekcie prowadzonych działań przekaz edukacyjny dotarł do: 450 tys. punktów sprzedaży, ponad 455 tys. rodziców, blisko 150 tys. nauczycieli, około 38 tys. przeszkolonych sprzedawców i blisko 600 samorządów. 2. Działania branży przeciwko prowadzeniu pojazdów pod wpływem alkoholu. Działania Związku Browary Polskie na rzecz zmiany społecznego podejścia do prowadzenia pojazdów pod wpływem alkoholu oraz zmniejszenia liczby nietrzeźwych kierowców zostały zapoczątkowane w 2006 r., wraz z podpisaniem Europejskiej Karty Bezpieczeństwa Ruchu Dro więcej »

Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w sezonie 2018/19 - DOI:10.15199/64.2019.10.2
Anna Bugała 
Wstęp Według raportu "EU - Frozen Fruits - Market Analysis, Forecast, Size, Trends and Insights", wydanym przez IndexBox, w 2018 r. Polska była największym w UE producentem i eksporterem mrożonych owoców (35% wolumenu eksportu UE). Kolejne miejsca wśród eksporterów zajmowały: Holandia, Belgia, Hiszpania i Niemcy (łącznie blisko 40% eksportu UE). W produkcji mrożonych warzyw Polska zajmowała drugie miejsce (po Belgii), a w eksporcie trzecie (po Belgii i Hiszpanii). Zgodnie z danymi GUS produkcja mrożonek owocowych w sezonie 2018/19 wzrosła o ok. 15% w stosunku do sezonu poprzedniego (najbardziej zwiększyła się produkcja mrożonych wiśni). O wzroście produkcji zadecydowały większe zbiory owoców w 2018 r. Zdecydowanie mniejsza, w wyniku spadku zbiorów większości warzyw, była natomiast produkcja mrożonek warzywnych. W największym stopniu zmalała produkcja mrożonej cebuli, marchwi, kalafiorów, brokułów i fasolki szparagowej. Według wstępnych szacunków GUS w 2019 r., w porównaniu z 2018 r., podaż owoców z krzewów i plantacji jagodowych w wyniku uszkodzeń przymrozkowych i niedostatecznej ilości wilgoci w glebie, będzie o ok. 20% mniejsza. Zbiory wiśni zmniej wy- Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny  10/2019 21 niósł 441 tys. t. W efekcie wzrostu cen, po niższych zbiorach warzyw w większości krajów UE w 2018 r., wartość sprzedaży mrożonek warzywnych była o 9% większa i wyniosła 292 mln EUR. Eksport "pozostałych warzyw mrożonych" obniżył się o 13% do 269 tys. t, a wartość ich eksportu była o 9% wyższa i przekroczyła 170 mln EUR. W sezonie 2018/19 mrożonki sprzedawane były głównie do Niemiec (niemal 30% wolumenu eksportu) i Francji (15%). Zmniejszył się eksport mrożonej więcej »

Polski Kongres Napojowy 2019
Jak co roku jesienią, w dn. 25-27 września odbył się Polski Kongres Napojowy. Wzięło w nim udział blisko 200 uczestników, a wśród nich producenci wód i napojów, i specjaliści z branży oraz dostawcy surowców, rozwiązań, urządzeń i technologii. Miejscem spotkania było Zawiercie, czyli Jura Krakowsko-Częstochowska, a jak Jura to pierwsze "branżowe" skojarzenie, które się nasuwa to Jurajska. I właśnie producent tej marki wody był partnerem branżowym kongresu, a ostatniego dnia spotkania uczestnicy mieli okazję zwiedzić zakład produkcyjny Jurajskiej w Kozigłowach. Sponsorem generalnym Polskiego Kongresu Napojowego była firma Carotex, która w tym roku świętuje swój 30 Jubileusz. Aby celebrować to wydarzenie wraz ze swoimi klientami i uczestnikami kongresu, Carotex zapewnił liczne atrakcje, które u więcej »

Spożycie soków owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych w Polsce i w UE - DOI:10.15199/64.2019.10.3
Irena Strojewska 
nektarów 27 sokownictwo Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny  10/2019 są mieszkańcy Niemiec, którzy w omawianych latach wypijali średnio w roku 30,8 l, a na drugiej pozycji uplasowała się Malta z konsumpcją 29,6 l/mieszkańca. Najmniej soków i nektarów spożywano w omawianych latach w Rumunii (3,0 l/mieszkańca), Słowacji (7,5 l), Bułgarii (9,0 l), a także w Czechach (9,3 l). Przeciętnie w krajach Unii ok. 82,5% soków i nektarów spożywane jest w domu (w Polsce ok. 90,8%), pozostała ilość konsumowana jest w obiektach żywienia zbiorowego - stołówkach, restauracjach, barach itp. Źródło: European Fruit Juices Association 2018 Market Report Rys. 4. Konsumpcja soków pitnych w krajach UE średnio w latac więcej »

The effect of malting on green lentils and their suitability for wort production - DOI:10.15199/64.2019.10.1
Jonas Trummer Aleksander Poreda Wiktor Berski 
Introduction Lentils (Lens culinaris) are the edible lens-shaped seeds of the lentil plant [7]. Similar to soybeans and peas, lentils are legumes and belong to the family of the Leguminosae [34]. They were one of the earliest crops to be domesticated by humans, along with grains such as einkorn, emmer and barley. Modern lentil production has been mainly led by Canada, India and Turkey, with an average crop production of 3.73, 1.22 and 0.43 million metric tonnes in 2017 [28]. Normally cooked and processed into a solid dish, the most common vari więcej »

Wieści konopne
Krystyna Bogacz 
Zwiększa się areał upraw konopi W Europie w 2011 r. uprawiano konopie przemysłowe na 8000 ha, w 2015 r. było już 33 000 ha, a w 2017 r. odnotowano 47 000 ha. W Polsce w 2016 r. areał upraw konopi włóknistych wyniósł 735 ha, w 2017 r. wzrósł do 1187 ha. W 2019 r. odnotowano już 1500 ha upraw i przewiduje się, że w 2020 r. powierzchnia ta przekroczy 5000 ha. Powodem tego wzrostu jest coraz większe zainteresowanie rynkiem konopi oraz uprawami konopi przemysłowych, jak i organicznych. Ekwador zatwierdził pełny 1% THC dla upraw konopi przemysłowych Ekwador zatwierdził pełny 1% THC dla upraw konopi przemysłowych, dołączając tym samym do Urugwaju, Szwajcarii i Australii. Limit w większej części świata, w tym w Ameryce Północnej wynosi 0,3% THC, a w Europie 0,2% THC. Taki poziom ogranicza wybór odmian dla europejskich plantatorów - jest ich około sześćdziesięciu, a wzrost poziomu THC może tę liczbę znacznie zwiększyć. Unia Europejska może w niedługim czasie podnieść poziom THC do 0,3%. Jeśli prace będą przebiegały bez przeszkód, a zmiany zostaną zatwierdzone przez Parlament Europejski i Radę UE, mogą zacząć obowiązywać więcej »

Zasłużeni dla branży piwowarskiej, którzy niedawno odeszli
Urszula Krasińska-Ozdarska 1937-2019.Urszula Krasińska-Ozdarska urodzona 25 września 1937 r. w Starachowicach zmarła 01.03.2019 r. Absolwentka Wydziału Mleczarskiego Akademii Rolniczej w Olsztynie. Od ukończenia studiów w 1964 r. związana była z ciechanowskim mleczarstwem, gdzie pracowała na stanowiskach kierownika Laboratorium i dyrektora Zakładu. Od października 1993 r. związana była z Browarem w Ciechanowie, w którym pełniła funkcje kierownika, a następnie dyrektora zakładu, wchodzącego w skład Browarów Warszawskich. Rozpoczęła szeroko zakrojone prace modernizacyjne. Wprowadzono wówczas nowe rozwiązania linii technologicznych, wyeliminowano całkowicie kontakt wytwarzanego piwa ze stalą czar więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software