W artykule omówiono spożycie soków owocowych i warzywnych w gospodarstwach domowych w Polsce w ostatniej dekadzie oraz zmiany jakie zaszły w ich konsumpcji. Omówiono miesięczny rozkład spożycia soków w Polsce. Poziom spożycia soków w ostatnich latach ma szansę na wzrost, ponieważ od 2014 r. notuje się ożywienie gospodarcze w kraju. Spożycie soków NFC (Not From Concentrate) w krajach UE podobnie jak w Polsce rosło, a spadało JFC (Juice From Concentrate). Zmiany te wynikają ze wzrostu świadomości prozdrowotnych wartości soków w Polsce i krajach UE.
Słowa kluczowe: konsumpcja, soki, gospodarstwa domowe, soki NFC i JFC
Abstract
The article presents the consumption of fruit and vegetable juices in Poland in the last decade and changes that took place in their consumption. The following have also been discussed monthly distribution of juice consumption in Poland. The level of juice consumption in recent years has a chance to increase. Consumption of NFC juices (not from concentrate) in EU countries, similarly as in Poland, was growing and decreasing in JFC (juice from concentrate). These changes result from the increase in awareness of health-oriented values of juices in Poland and other EU countries.
Keywords: consumption, juices, household, juices NFC and JFC
nektarów 27 sokownictwo Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 10/2019 są mieszkańcy Niemiec, którzy w omawianych latach wypijali średnio w roku 30,8 l, a na drugiej pozycji uplasowała się Malta z konsumpcją 29,6 l/mieszkańca. Najmniej soków i nektarów spożywano w omawianych latach w Rumunii (3,0 l/mieszkańca), Słowacji (7,5 l), Bułgarii (9,0 l), a także w Czechach (9,3 l). Przeciętnie w krajach Unii ok. 82,5% soków i nektarów spożywane jest w domu (w Polsce ok. 90,8%), pozostała ilość konsumowana jest w obiektach żywienia zbiorowego - stołówkach, restauracjach, barach itp. Źródło: European Fruit Juices Association 2018 Market Report Rys. 4. Konsumpcja soków pitnych w krajach UE średnio w latac [...]


Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |
Prenumerata
Bibliografia
[1] Budżety gospodarstw domowych w 2017 r., Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2018.
[2] European Fruit Juices Association 2015-2018 Market Report.
[3] IŻŻ, piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej http://www.izz.waw.pl/attachments/article/
555/Piramida%20IZZ%201.pdf.
[4] Jarosz M. 2016. Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób - postępy 2016, I Narodowy
Kongres Żywieniowy, IŻŻ, 20 stycznia, Warszawa.
[5] Kwasek M. 2015. Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski, Rolnictwo polskie i UE 2020+,
Wyzwania, Szanse, Zagrożenia, Propozycje, nr 33 IERiGŻ - PIB, Warszawa.
[6] Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy, seria "Analizy Rynkowe", współaut.:
B. Nosecka (red.), A. Bugała, P. Kraciński, J. Mierwiński, J. Świetlik, I. Szczepaniak, I. Strojewska,
T. Smoleński, , IERiGŻ - PIB, Warszawa 2010-2019.
[7] Strojewska I., 2013: Spożycie owoców, warzyw i ich przetworów oraz soków na świecie, w Unii
Europejskiej i w Polsce, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, nr 562 IERiGŻ - PIB, Warszawa.
[8] Strojewska I. 2017. "Spożycie soków owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych w gospodarstwach
domowych w Polsce". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6, 4-6.