• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • 2005-2

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Nowa linia przemiału żyta o zdolności produkcyjnej 100 tdobę


Roman Jurga 
W numerze 9/04 "Przeglądu Zbożowo- -Młynarskiego" przedstawiliśmy uruchomioną 15 lipca 2004 r. nową linię przemiału pszenicy o zdolności 1401/dobę, zainstalowaną w budynku już pracującego od 2002 r. m [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 360.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 324.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 255.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 127.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Dr inż. Janusz Bronisław Berdowski laureatem Polskiej Honorowej Nagrody Jakości
W dniu 11 listopada 2004 r. Pan Premier Marek Belka wręczył Panu dr. Januszowi B. Berdowskiemu Polską Honorową Nagrodą Jakości. Z tej okazji przedstawiamy poniżej życiorys zawodowy Laureata. Absolwent więcej »

Europejskie Motyle z Augustowa
Pracowniczy Ośrodek Maszynowy Sp. z o.o. w Augustowie jest wiodącym na rynku krajowym producentem rozsiewaczy do nawozów. Firma stale rozszerza i wzbogaca swoją ofertę produkcyjną, wychodząc naprzeciw więcej »

Granulacja surowców makaronowych z pszenicy durum
Roman Jurga 
Powszechnie wiadomo producentom makaronów, że granulacja mąki lub kaszki z pszenicy T. durum decyduje o jakości makaronu. Jednak szczegółowe określenie tych wymagań różni się znacznie w różnych krajac więcej »

Jakość pszenicy zebranej w Austrii,na Węgrzech i we Francji w 2004 r
Andrzej Tyburcy 
Powierzchnia upraw pszenicy w 2004 r. wyniosła w Austrii 266 tyś. ha. Była więc o 8,5% większa niż w 2003 r. Zbiory pszenicy (prawie l ,6 min ton) były dzięki korzystnym warunkom pogodowym o 42,0% wię więcej »

Moje życie i praca(Część 2)
JERZY POL 
Nadszedł rok 1939. W sierpniu tego roku otrzymałem zadanie dokonania pomiarów i określenia wielkości przepływu potrzebnych do zainstalowania turbiny wodnej na rzece Zbrucz, stanowiącej granicę ze Zwią więcej »

Możliwości większego wykorzystania żyta w produkcji pasz
Andrzej Tyburcy 
W 2004 r. UE zaprzestała interwencji na rynku żyta. W związku z tym należy spodziewać się, że większe ilości tego zboża zostaną wykorzystane do produkcji etanolu oraz na cele paszowe. Obecnie znaczeni więcej »

Nowe podejście do bezpieczeństwa żywności
BARBARA ROBAK JAKUB DOMAGALSKI 
Jeszcze kilka lat temu wystarczyło, aby producent żywności mógł wylegitymować się posiadaniem certyfikatu ISO czy HACCP. Dziś to już nie wystarczy, wymagania rynku znacznie wzrosły i producenci muszą więcej »

Perspektywy handlu zagranicznego zbożami
RoJ 
Import produktów zbożowych W sezonie 2003/04 sprowadzono do kraju ok. 666 tyś. ton ziarna (bez ryżu, ok. 258 tyś. ton produktów przemiału zbóż oraz 58 tyś. ton produktów wtórnego ich przetwórstwa). W więcej »

Polskie Młyny S. A. zakończyły 2004 rok sukcesem
RoJ 
Podczas konferencji prasowej w dniu 17 grudnia 2004 r. prezesi Polskich Młynów S. A.: Adam Tański, Roman Kalkowski i Piotr Szysz przedstawili sytuację na polskim rynku zbóż oraz w spółce na koniec 200 więcej »

Potencjał zbożowo-paszowy Niemiec
MAREK ZIELNIK 
Obok Francji, Danii, Finlandii i Szwecji, Niemcy należą to tych krajów dawnej "15", które w zakresie zaopatrzenia w zboże ogółem w każdym z minionych pięciu sezonów żniwnych były samowystarczalne. Sto więcej »

Prawo żywnościowe Unii Europejskiej - stan na 2005 rok
Jadwiga Rothkaehl 
ECCO - European Consulting Company - to założona w Brukseli w 1975 r. firma konsultingowa działająca na rzecz organizacji branżowych sektora żywnościowego, specjalizująca się w zagadnieniach dotyczący więcej »

Problemy związane z międzynarodowym obrotemorganizmami modyfikowanymi genetycznie
Krzysztof Zawadzki 
Protokół z Kartageny (pełna nazwa: "Cartagena Protocol on Biosafety" - w skrócie BSP), regulujący przede wszystkim zagadnienia dotyczące bezpiecznego obchodzenia się, transportu, pakowania i identyfik więcej »

Produkcja zbóż w Polsce w okresie minionego piętnastolecia i prognoza do 2009 r.
BOGDAN JUDZIŃSKI 
Zbiory zbóż w Polsce w okresie ostatnich piętnastu lat uległy bardzo istotnym wahaniom, bo od ok. 19 min ton w 1992 r. do ok. 29 min ton w 2004 r. Przy czym nie był to proces stałego - choć z wahaniam więcej »

Produkcja, zużycie i zapasy pszenicy ze zbiorów 2004 roku
Roman Jurga 
4 listopada br. w Instytucie Biotechnologii w Warszawie odbyło się seminarium zorganizowane przez U.S. Wheat Ass. na temat produkcji, zapasów, zużycia, eksportu i importu pszenicy na świecie i jej jak więcej »

Recenzja monografii Pszenica - chemia i technologia
Zygmunt Gil 
Pszenica jest najważniejszą i najbardziej rozpowszechnioną na świecie rośliną uprawną. Obecnie również w Polsce odgrywa dominującą rolę. Jej wysoka pozycja wynika ze szczególnych cech użytkowych ziarn więcej »

Schładzanie kukurydzy w połączeniu z suszeniem
Zbigniew Kostecki 
Uprawa kukurydzy na świecie jest bardzo rozpowszechniona, a wykorzystuje się ją zarówno jako surowiec spożywczy, jak i paszowy. Dla uzyskania trwałości przechowalniczej ziarna kukurydzy niezbędne jest więcej »

Silna konsolidacja przemysłu młynarskiego
Roman Jurga 
Ze szczytowego poziomu ok. 11 min ton (w sezonie 1996-97) do poniżej 8 min ton (w sezonie 2001-02) - i nie oczekuje się w najbliższej przyszłości odwrotu tej tendencji. Główną tego przyczyną jest rozb więcej »

Stowarzyszenie Młynarzy RP w 2005 roku
Miniony rok był niewątpliwie inny niż wszystkie dotychczasowe, bo faktyczne członkostwo Polski w Unii Europejskiej od l maja 2004 roku nie tylko całkowicie zmieniło funkcjonowanie polskiego rynku psze więcej »

Węgierski rynek zbożowy
Poniższy tekst został opracowany na podstawie informacji przedstawionych przez Pana George Makay - Sekretarza Generalnego Węgierskiego Stowarzyszenia Zbóż i Pasz - w ramach "Granltalia 2004", tj. spot więcej »

Zarodki pszenne
HENRYK GĄSIOROWSKI 
Białka zbożowe, podobnie jak i inne białka roślinne, nie dorównują pod względem zawartości aminokwasów egzogennych i ich zrównoważenia białkom zwierzęcym. Są one gorzej wykorzystywane przez organizm c więcej »

Zmutowana kukurydza na polskich polach
Małgorzata Kamińska 
Niewykluczone, że już niedługo na polskich polach pojawi się kukurydza genetycznie zmodyfikowana. Rolnik, który będzie uprawiał odmiany GMO (Genetycznie Zmodyfikowane Organizmy), będzie musiał dopełni więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software