Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6
Europejskie systemy zapewnienia jakości na bazie HACCP
W dniu 18 marca br. odbyło się seminarium na ww. temat zorganizowane przez: Europejskie Stowarzyszenie Producentów Pasz (w skrócie FEFAC), Izbę Zbożowo-Paszową i Polski Związek Producentów Pasz. Na se
[...]
W zależności od surowców stosowanych do produkcji makaronów można je podzielić np. na: pszenne, gryczane oraz pszenno-gryczane, skrobiowe i ryżowe. Makarony koreańskie i japońskie wytwarza się z mąki więcej »
Specjalistyczne targi IGRUMA będące europejskim punktem spotkań przedstawicieli branży rolno-spożywczej oraz paszowej odbędą się w dniach 31 maja-2 czerwca 2005 r. w Lipsku (Niemcy). Po zakończonej su więcej »
Podstawowe cechy suchego makaronu produkowanego we Włoszech określają następujące parametry: zawartość wody, zawartość popiołu, zawartość celulozy, zawartość substancji azotowych, stopień kwasowości. więcej »
Konieczność stosowania w państwach członkowskich jednolitych zasad i reguł prawnych nakłada na te państwa obowiązek stałego dostosowywania krajowych przepisów prawnych do prawa Unii Europejskiej. W od więcej »
W Unii Europejskiej trwa proces unifikacji przepisów odnoszących się do zabezpieczeń przed wybuchami we wszystkich miejscach roboczych, wszędzie tam, gdzie istnieje niebezpieczeństwo pochodzące z ciec więcej »
Ważnym elementem przygotowania firmy młynarskiej do konkurowania na rynku z młynami ze "starych" państw unijnych jest stałe podnoszenie kwalifikacji pracowników zatrudnionych na wszystkich stanowiskac więcej »
W sezonie 2004/05 na rynku surowców paszowych zasadniczo zmieniły się relacje popytu i podaży, prowadząc do znaczącego obniżenia cen tych surowców. Ten spadek bardzo wolno jednak przekładał się na niż więcej »
Po stronie rozchodowej (popytu) krajowego i unijnego bilansu zbożowego nie widać nowych sygnałów i większych zmian. Warto wiec przypomnieć, że prawie stałe elementy bilansu to: konsumpcja, zużycie prz więcej »
Codrico b.v. - uznany europejski producent kukurydzianych przetworów młynarskich specjalizuje się w dostawach najwyższej jakości kaszek, grysów, mączek oraz wstępnie przetworzonych półproduktów zbożow więcej »
W roku 2003/2004 zebrano na świecie 28,5 min ton pszenicy durum. Nastąpił więc wzrost o 6% w porównaniu z rokiem 2002. Połowa zebranej na świecie pszenicy pochodziła z USA, Kanady i Unii Europejskiej. więcej »
Areał uprawy żyta w ostatnim dziesięcioleciu zmniejszył się o ok. l min ha i wynosił w 2004 r. ok. 1550 tyś. ha. W tym samym czasie wzrosła zdecydowanie ilość odmian z 10 do 30. Jednocześnie pojawiły więcej »
Jednym ze skutków włączenia Polski w struktury gospodarcze Unii Europejskiej jest zwiększanie się konkurencji na polskim rynku zboża i mąki. Zasada swobodnego przepływu towarów, ludzi i kapitału powod więcej »
Coroczne Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej - w tym roku sprawozdawcze - odbędzie się w dniu 17 czerwca w Przysieku koło Torunia. Jest to najlepsza okazja dla ws więcej »
Produkcja, wykorzystanie i charakterystyka fizykochemiczna Zarodki zbożowe zostały zaliczone do surowców tłuszczowych. Choć olej zarodkowy wytwarza się stosunkowo w niewielkich ilościach, to jednak z więcej »