• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • 2005-8

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Jeszcze o dodatku kurkumy do makaronów


Roman Jurga 
W numerze 5/2000 "Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego" przedstawiliśmy artykuł Pana Stanisława Kmieciakapt. "Barwić czy nie barwić makarony kurkumą?". Ponieważ dodatek kurkumy do makaronów ciągle nurtuje p [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 360.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 324.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 255.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 127.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Dyrektywy Nowego Podejścia
Z chwilą uzyskania członkostwa w Unii Europejskiej zaczęły obowiązywać w Polsce Dyrektywy Nowego Podejścia - dotyczące bezpieczeństwa produktów. Uchwalone ustawy o bezpieczeństwie produktów i ocenie z więcej »

Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów ostatnich lat w Polsce
Jadwiga ROTHKAEHL Sylwia STĘPNIEWSKA 
Informacja o jakości ziarna pszenicy ze zbiorów danego roku jest bardzo ważna dla wszystkich uczestników rynku zbożowego danego kraju. Pozwala na podejmowanie decyzji w zakresie zaopatrzenia surowcowe więcej »

Kongres GAM w Brukseli
W dniach 19-20 kwietnia 2005 roku odbył się w Brukseli Kongres Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy GAM. Stowarzyszenie Młynarzy RP reprezentowali: Tatiana Białek, Longin Białek i Jadwiga Rothkaehl. więcej »

Listy rekomendowanych odmian pszenicy w Polsce
SYLWIA STĘPNIEWSKA 
Jakość ziarna pszenicy zapisana jest genetycznie jako cechy odmianowe, ale jest też kształtowana w dużym stopniu przez warunki agroklimatyczne w trakcie wegetacji rośliny i dojrzewania ziarna. Większe więcej »

Mikotoksyny i pleśnie - zagrożenie jakości zdrowotnej ziarna zbóż i ich przetworów oraz pieczywa
Ludwik CZERWIECKI 
Co to są mikotoksyny? Któż z nas nie spotykał się z pleśniami, które występują bardzo często, np. w zepsutych produktach spożywczych, a także w materiałach budowlanych i w budynkach? Dla mikrobiologa więcej »

Możliwości zwiększenia powierzchni uprawy kukurydzy w Polsce
W licznych dyskusjach przewija się pytanie: Jakie są możliwości produkcji kukurydzy w Polsce i jaką powierzchnię można by obsiać tą rośliną ? Odpowiedź na to pytanie jest trudna i musi być ujęta oddzi więcej »

Pan prof. dr hab. Jan Michniewicz nominowany tytułem Profesora
Wiktor Obuchowski 
W dniu 28 czerwca br. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej wręczył nominacje na tytuł profesora Panu Janowi Michniewiczowi, który jest autorem wielu artykułów publikowanych w "Przeglądzie Zbożowo-Młyna więcej »

Prognoza zbiorów zbóż w sezonie 2005 06
BOGDAN JUDZINSKI 
I. Świat 1. Zboża paszowe (w tym kukurydza) 2. Pszenica 3. Ryż 2004/05 2005/06 1010 955 (-65) 625 615 (-10) 402 410 ( + 8) Ogółem 2037 1980 Zdecydowanie łagodząco na spadek zbiorów zbóż w 2005 roku wp więcej »

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 183 2005 z dn. 12 stycznia 2005 r.w sprawie higieny pasz
Rozporządzenie opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE wchodzi w życie l stycznia 2006 r. Zawiera ono przepisy ogólne o higienie pasz oraz zapewnieniu możliwości identyfikacji na wszystkich etapach prod więcej »

Spotkanie z przedstawicielami rynku zbożowego Włoch - Jadwiga Rothkaehl
W dniu 7 lipca 2005 roku w siedzibie Izby Gospodarczej Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli rynku zbożowego Włoch i Polski. Ze strony włoski więcej »

Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy RP
W dniu 17 czerwca 2005 roku w Przysieku koło Torunia odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Obradom przewodniczyło Prezydium w składzie: Wojciech Górniak więcej »

Wpływ procesu magazynowania na właściwości komponentów paszowych
JAN KARCZEWSKI PIOTR DRELA MAŁGORZATA GADZIŃSKA ANNA SZYMKOWIAK 
Niezależnie od konstrukcji i lokalizacji silosów przechowywane w nich materiały narażone są na działanie czynników atmosferycznych, głównie temperatury i wilgotności powietrza. Duże znaczenie w zachow więcej »

Wpływ zabiegów hydrotermicznych na wydajność i jakość uzyskanych produktów przemiału ziarna jęczmienia
Zuzanna SZMYT Jan KIRYLUK 
W częściach zielonych roślin oraz w ich owocach występują grupy związków, które wykazują pozytywną dla organizmu człowieka aktywność biologiczną, a także mogą być regulatorem cech fizykochemicznych pr więcej »

Wyjazd szkoleniowy w dniach 16-21 kwietnia 2005 r Targi EUROPAIN w Paryżu
W dniach 16-21 kwietnia 2005 roku odbył się wyjazd szkoleniowy zorganizowany przez Zarząd Główny SMRP. Uczestniczyło w nim sześciu członków SMRP. W ramach wyjazdu zwiedzono wystawę "EUROPAIN" w Paryżu więcej »

Wykorzystanie produktów przemiału kukurydzy na sucho w przetwórstwie (część 3)
Krzysztof Zawadzki 
Główne produkty przemiału kukurydzy na sucho z wydzieleniem zarodków, tj. kaszki, mączki i mąki, wykorzystuje się komercyjnie przede wszystkim w następujących segmentach rynku żywnościowego: I. Gotowe więcej »

XXII Konferencja w Krynicy Morskiej na temat Sterowanie jakością zdrowotną i technologiczną surowców i produktów
Roman Jurga 
W dniach 18-21 maja 2005 r. odbyła się w Krynicy Morskiej, organizowana przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego, kolejna - już XXII - Konferen więcej »

Zanieczyszczenie zbóż na podstawie badań monitoringowych
Barbara SZTEKE Krystyna SZYMCZYK 
W Polsce, jak i we wszystkich krajach Unii Europejskiej, zapewnienie bezpieczeństwa żywności to podstawowe zadanie zarówno dla producentów, jak i instytucji oceniających i kontrolujących jakość żywnoś więcej »

Zarodki żytnie - skład chemiczny i wykorzystanie
Henryk GĄSIOROWSKI Piotr KOŁODZIEJCZYK 
Polska - obok Rosji i Niemiec -jest głównym producentem ziarna żyta na świecie, jednak w ostatnich latach w naszym kraju na cele konsumpcyjne przeznacza się zaledwie ok. 20-25% zbiorów tego zboża. Jes więcej »

Ziarno żyta jako źródło fitoestrogenów - związków o aktywności hormonalnej
Iwona JASIŃSKA Piotr KOŁODZIEJCZYK Jan MICHNIEWICZ 
Związek między rodzajem stosowanej diety a zdrowiem człowieka dostrzegany był od dawna. Hipokrates (470-377 p.n.e.) pisał, że "żywność może być lekiem, a lek żywnością". Świadome wykorzystywanie skład więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software