Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6
W numerze 5/2000 "Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego" przedstawiliśmy artykuł Pana Stanisława Kmieciakapt. "Barwić czy nie barwić makarony kurkumą?". Ponieważ dodatek kurkumy do makaronów ciągle nurtuje p
[...]
Z chwilą uzyskania członkostwa w Unii Europejskiej zaczęły obowiązywać w Polsce Dyrektywy Nowego Podejścia - dotyczące bezpieczeństwa produktów. Uchwalone ustawy o bezpieczeństwie produktów i ocenie z więcej »
Informacja o jakości ziarna pszenicy ze zbiorów danego roku jest bardzo ważna dla wszystkich uczestników rynku zbożowego danego kraju. Pozwala na podejmowanie decyzji w zakresie zaopatrzenia surowcowe więcej »
W dniach 19-20 kwietnia 2005 roku odbył się w Brukseli Kongres Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy GAM. Stowarzyszenie Młynarzy RP reprezentowali: Tatiana Białek, Longin Białek i Jadwiga Rothkaehl. więcej »
Jakość ziarna pszenicy zapisana jest genetycznie jako cechy odmianowe, ale jest też kształtowana w dużym stopniu przez warunki agroklimatyczne w trakcie wegetacji rośliny i dojrzewania ziarna. Większe więcej »
Co to są mikotoksyny? Któż z nas nie spotykał się z pleśniami, które występują bardzo często, np. w zepsutych produktach spożywczych, a także w materiałach budowlanych i w budynkach? Dla mikrobiologa więcej »
W licznych dyskusjach przewija się pytanie: Jakie są możliwości produkcji kukurydzy w Polsce i jaką powierzchnię można by obsiać tą rośliną ? Odpowiedź na to pytanie jest trudna i musi być ujęta oddzi więcej »
W dniu 28 czerwca br. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej wręczył nominacje na tytuł profesora Panu Janowi Michniewiczowi, który jest autorem wielu artykułów publikowanych w "Przeglądzie Zbożowo-Młyna więcej »
I. Świat 1. Zboża paszowe (w tym kukurydza) 2. Pszenica 3. Ryż 2004/05 2005/06 1010 955 (-65) 625 615 (-10) 402 410 ( + 8) Ogółem 2037 1980 Zdecydowanie łagodząco na spadek zbiorów zbóż w 2005 roku wp więcej »
Rozporządzenie opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE wchodzi w życie l stycznia 2006 r. Zawiera ono przepisy ogólne o higienie pasz oraz zapewnieniu możliwości identyfikacji na wszystkich etapach prod więcej »
W dniu 7 lipca 2005 roku w siedzibie Izby Gospodarczej Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli rynku zbożowego Włoch i Polski. Ze strony włoski więcej »
W dniu 17 czerwca 2005 roku w Przysieku koło Torunia odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Obradom przewodniczyło Prezydium w składzie: Wojciech Górniak więcej »
Niezależnie od konstrukcji i lokalizacji silosów przechowywane w nich materiały narażone są na działanie czynników atmosferycznych, głównie temperatury i wilgotności powietrza. Duże znaczenie w zachow więcej »
W częściach zielonych roślin oraz w ich owocach występują grupy związków, które wykazują pozytywną dla organizmu człowieka aktywność biologiczną, a także mogą być regulatorem cech fizykochemicznych pr więcej »
W dniach 16-21 kwietnia 2005 roku odbył się wyjazd szkoleniowy zorganizowany przez Zarząd Główny SMRP. Uczestniczyło w nim sześciu członków SMRP. W ramach wyjazdu zwiedzono wystawę "EUROPAIN" w Paryżu więcej »
Główne produkty przemiału kukurydzy na sucho z wydzieleniem zarodków, tj. kaszki, mączki i mąki, wykorzystuje się komercyjnie przede wszystkim w następujących segmentach rynku żywnościowego: I. Gotowe więcej »
W dniach 18-21 maja 2005 r. odbyła się w Krynicy Morskiej, organizowana przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego, kolejna - już XXII - Konferen więcej »
W Polsce, jak i we wszystkich krajach Unii Europejskiej, zapewnienie bezpieczeństwa żywności to podstawowe zadanie zarówno dla producentów, jak i instytucji oceniających i kontrolujących jakość żywnoś więcej »
Polska - obok Rosji i Niemiec -jest głównym producentem ziarna żyta na świecie, jednak w ostatnich latach w naszym kraju na cele konsumpcyjne przeznacza się zaledwie ok. 20-25% zbiorów tego zboża. Jes więcej »
Związek między rodzajem stosowanej diety a zdrowiem człowieka dostrzegany był od dawna. Hipokrates (470-377 p.n.e.) pisał, że "żywność może być lekiem, a lek żywnością". Świadome wykorzystywanie skład więcej »