• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • 2007-1

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Polski rynek zbóż w sezonie 2006-2007


W 2006 r. zebrano znacznie mniej zbóż niż w 2005 r. Spadek produkcji wynikał z niekorzystnych warunków agroklimatycznych, a mianowicie dotkliwej suszy, która wystąpiła w okresie letnim. Według GUS (przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych, GUS, Warszawa, 22.09.2005 r.; zbiory łącznie z gryką i prosem) zbiory zbóż wyniosły 22,0 mln ton i były o 18,4% niższe od zbioró [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 360.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 324.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 255.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 127.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Co zamiast bromku metylu? Debata trwa.
Dzięki sprzyjającej temperaturze i dostępności pożywienia młyny zbożowe przez okrągły rok stanowią idealne miejsce do życia dla owadów. Wśród zalecanych niechemicznych metod zwalczania szkodników w młynach wymienić trzeba: rotację zapasów, zabiegi sanitarno-porządkowe, aspirację, użycie maszyn uderzeniowych, uszczelnianie pęknięć i otworów, zamknięcia drzwi, kurtyny powietrzne, osiatkowanie więcej »

Jubileusz 60-lecia firmy PAVAn S.r.l.
W 2006 roku minęło 60 lat od powstania firmy Pavan S.r.l. Z tej okazji odbył się w dniach 8-10 listopada 2006 r. w Abano Terme we Włoszech Międzynarodowy Kongres. W czasie Kongresu wygłoszono następujące referaty: l Historyczny przegląd działalności Grupy Pavan - Pan andrea Cavagnis z C.E.O Pavan S.r.l., l Od analizy rynku do wybranych przemysłowych wdrożeń - Pan Massimo Frattini z fi więcej »

Konferencja pt. "Rzeczowe rezerwy państwowe wobec współczesnych wyzwań" oraz jubileusz 10-lecia działalności Agencji Rezerw Materiałowych
W 2006 roku minęło 10 lat od powołania Agencji Rezerw Materiałowych (ARM) ustawą z 30 maja 1996 r. Z okazji jubileuszu 10-lecia w dniach 15-17 listopada 2006 r. odbyła się międzynarodowa konferencja pt.: "Rzeczowe rezerwy państwowe wobec współczesnych wyzwań", z udziałem przedstawicieli instytucji zarządzających rezerwami materiałowymi z 22. krajów. Konferencja odbyła się pod honorowym patr więcej »

Kukurydza na Węgrzech
Według węgierskiego Ministerstwa rolnictwa zbiory kukurydzy w tym roku wyniosą 6,5 - 7 mln ton. Jest to znacznie mniej niż w roku ubiegłym, kiedy zbiory osiągnęły rekordowy poziom 9 milionów ton; jest to również mniej w stosunku do prognoz z września, kiedy oceniano je na 8 mln ton. ******* Po ostrym proteście Węgier, które uznały zapowiadane obostrzenia w zasadach unijnego skupu interwenc więcej »

O młynarstwie w Wielkiej Brytanii i Irlandii
Aktualnie w Wielkiej Brytanii pracuje 21 kompanii eksploatujących 63 młyny (na początku XX wieku było powyżej 1000 młynów). Począwszy od 1950 r. ilość czynnych młynów i kompanii młynarskich zaczęła się szybko zmniejszać (rys. 1). Aktualnie wszystkie czynne kompanie są członkami Narodowego Stowarzyszenia Młynarzy Brytyjskich i Irlandzkich więcej »

Obchody Jubileuszu 60-lecia Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
W dniu 17 listopada 2006 roku w Domu Technika NOT w Warszawie rozpoczął się XXXVII Krajowy Zjazd Delegatów SITSpoż. połączony z obchodami 60-lecia Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, organizacji skupiającej środowisko inżynierskie i techniczne, mającej zasadniczy wpływ na rozwój przemysłu spożywczego w Polsce. Obchody 60-lecia Stowarzyszenia więcej »

Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2006 roku
Jadwiga Rothkaehl 
Artykuł niniejszy przedstawia wyniki tzw. szybkiej oceny podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2006 roku, wykonanej przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa instytutu Biotechnologii Przemysłu rolno-Spożywczego. Ocena przydatności ziarna pszenicy do przetwórstwa na mąkę na cele piekarskie wykonywana jest corocznie, a jej przedmiotem jest ziarno pszenicy z towarowej więcej »

Ocena rozwoju młynarstwa w Rosji
W Rosji obecnie - obok dużej ilości małych młynów - pracuje 530 średnich i dużych przedsiębiorstw młynarskich. Według oceny Instytutu Koniunktury Rynku Rolnego (IKAR) produkcja mąki w Rosji w 2005 r. wyniosła 11,4 mln ton, a w 2006 r. może wzrosnąć do 11,6-11,7 mln ton. Młynarstwo w Rosji posiada duże nadwyżki zdolności produkcyjnej (rys. 1). W 2005 r. średnie wykorzystanie zdolności przemia więcej »

Ogólne zasady bezpieczeństwa w UE i wytyczne dla obiektów,w których występuje ryzyko wybuchu (w tym młynów i silosów)
W Unii europejskiej trwa proces unifikacji przepisów odnoszących się do zabezpieczeń przed wybuchami we wszystkich miejscach roboczych, wszędzie tam, gdzie istnieje niebezpieczeństwo pochodzące z cieczy, gazu i pyłu lub ich mieszanek. W odróżnieniu od USA, Ue nie precyzuje specyficznych zabezpieczeń wobec eksplozji pyłów dla zakładów sektora spożywczego i rolnego, lecz wprowadza zasadę trak więcej »

Optymalizacja eksploatacji i bezpieczeństwa przeciwpożarowego suszarni zbożowej
Kontrola eksploatacji suszarni zbożowych powinna opierać się na czterech zasadach: czystości, funkcjonalności, integralności i bezpieczeństwa. Jeśli odniesiemy te zasady do każdego z aspektów pracy suszarni: elektrycznego, paliwowego, mechanicznego i konstrukcyjnego - otrzymamy dobry program konserwacji. Sporządzenie listy kontrolnej, na której należy zaznaczyć odpowiedzi "tak" lub "nie", w więcej »

Produkcja i jakość pszenicy ze zbiorów 2006 roku w USA
W dniu 6 listopada 2006 r. odbyło się w instytucie Biotechnologii Przemysłu rolno-Spożywczego w Warszawie seminarium zorganizowane przez U.S.Wheat Ass. na temat produkcji, zapasów, zużycia, przewidywanego eksportu i importu pszenicy na świecie oraz jej jakości ze zbiorów 2006 roku. Poniżej przedstawiono wybrane dane na ww. temat - z referatów wygłoszonych przez: l Pana dr. Berta D'Appolonia więcej »

Propozycje zastępowania mąki pszennej w produkcji pieczywa i makaronów oraz w produkcji żywności dietetycznej
Mieszanki mączne zawierające inne surowce skrobiowe lub białkowe (zastępujące mąkę pszenną) mogą być wykorzystywane do wytwarzania pieczywa, makaronów i produktów ekstrudowanych i zawierać takie surowce skrobiowe jak np. maniok, yam, ziemniaki; białkowe jak np. soję, orzeszki ziemne i mąkę z innych zbóż, jak np. z kukurydzy, ryżu, prosa, sorga. Mogą być wytwarzane z różnym udziałem lub be więcej »

Przemysł młynarski w Europie ważny sektor gospodarki
W ubiegłym roku 32 tys. młynów w 25 krajach Unii europejskiej przetworzyło 45,1 mln ton pszenicy i żyta na mąkę, kaszki i śrutę oraz produkty uboczne. W tym 89% stanowiły miękkie odmiany pszenicy (tzw. pszenica chlebowa), 6% żyto (prawie wyłącznie przeznaczone do produkcji pieczywa) i 5% pszenica durum (do produkcji wyrobów makaronowych) - tab. 1. Powyższe udziały mogą być zróżnicowane w posz więcej »

Rozważania na temat stabilizacji jakości mąki w młynie
Wiesław Kowalewski 
Młyn, aby mógł istnieć na rynku, musi wyprodukowaną mąkę sprzedać. Przy sprzedaży bierze się pod uwagę trzy wyróżniki: - jakość (stosowna do potrzeb), stabilność oraz cenę. Pojęcia: jakość i cena są powszechnie rozumiane przez wszystkich młynarzy; jeśli chodzi o stabilność to jest ona w większości przypadków niedoceniana lub traktowana z przymrużeniem oka. Trzeba wyraźnie podkreślić, że kor więcej »

Stosowanie zabiegów poprawiających jakość mąki przed jej ekspedycją
We współczesnych nowych bądź zmodernizowanych młynach mąka transportowana jest do komór przeładunkowych lub urządzeń pakujących za pomocą instalacji pneumatycznych. W przeciwieństwie do przenośników mechanicznych nie stwarzają one problemów związanych z rozwojem szkodników lub pleśni. W produkcie końcowym mogą się jednak znaleźć ciała obce, takie jak np. cząstki metaliczne, zawieszki pozost więcej »

Wsparcie eksportu zbóż i produktów ich przetwórstwa w ramach Wspólnej Polityki Rolnej
Marian Borek 
Znajomość instrumentów wsparcia eksportu ziarna zbóż i produktów uzyskiwanych w procesie ich przetwórstwa jest szczególnie istotna dla handlowców oraz przetwórców zbóż. Z uwagi na wdrażanie instrumentów wsparcia rynku wewnętrznego w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, takich jak zakupy interwencyjne oraz ochrona rynku przed importem tanich zbóż z krajów trzecich, przetwórcy i handlowcy realizuj więcej »

Wykorzystanie nowoczesnej technologii w zakładach produkcji mieszanek paszowych przynosi istotne korzyści
Bardziej szczegółowe wymagania indywidualnych klientów, zaostrzona konkurencja, urzędowe regulacje i zmieniające się warunki rynkowe zwiększają presję na producentów mieszanek paszowych. coraz więcej firm z tej branży zdaje sobie sprawę, że stosowanie nowoczesnych technologii poprawia zysk. targi Victam international 2007, które odbędą się w dniach 8-10 maja 2007 r. w Utrechcie (holandia), więcej »

XVI edycja plebiscytu "AGROBIZNESMEN 2006 roku"
W dniu 6 grudnia 2006 roku odbyła się uroczysta gala wręczenia szabel oficerskich laureatom plebiscytu-konkursu "Agrobiznesmen Roku", które są wyrazem dokonań liderów-menedżerów w polskiej gospodarce rolno-żywnościowej. W ciągu 16 lat to zaszczytne i prestiżowe wyróżnienie otrzymało 190 osób spośród 700 zgłoszonych do konkursu. Kapituła nagrodziła ponadto 30 osób, które wniosły znaczący wkła więcej »

Zmiany w formule Międzynarodowych Targów POLAGRA-FARM w 2007 r.
Od 2007 roku zmianie ulegnie praktycznie cały kalendarz targów dedykowanych sektorowi rolniczemu. Międzynarodowe targi Poznańskie zmieniają formułę targów POLAGRA-FARM. W 2006 roku miała miejsce ostatnia edycja Międzynarodowych targów rolniczych POLAGRA-FARM w dotychczasowej formule. Najbliższa edycja to POLAGRA AGRO-PREMIERY (23.02.2007 r. - 25.02.2007 r. Poznań) Sezon wystawienniczy 2007 więcej »

Zmieniona formuła targów POLAGRA-FOOD
Targi Polagra-Food rozpoczynają w roku 2007 wielką zmianę. Podzielone zostały na Międzynarodowe targi Wyrobów Spożywczych i Gastronomii POLAGRA-FOOD oraz Międzynarodowe targi technologii Spożywczych POLAGRA-Tech i odbędą się w tym samym terminie - 17-20 września 2007 w Poznaniu. Zmieniona POLAGRA-FOOD Polagra-Food podzielona zostanie na pięć tematycznych salonów: Salon Gastronomii, Salon Wi więcej »

Znaczenie twardości ziarna dla procesu jego przygotowania do przemiału
Twardość ziarna wpływa na proces przemiału. Mąki z twardych odmian pszenicy charakteryzują się dużym udziałem zdeformowanych ziaren skrobiowych, które decydują o wodochłonności. Twardość ziarna nie zależy od cech cząstek białkowych lub ziaren skrobiowych, lecz od matrycy białkowej, którą otoczone są ziarna skrobiowe. Różnice w twardości ziarna wynikają z różnego związania między ziarnami więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software