• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • 2007-3

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Zmiany w regulacji wspólnotowego rynku kukurydzy


Marian Borek 
Produkcja kukurydzy w Unii Europejskiej oraz Rumunii i Bułgarii w roku gospodarczym 2006/2007 prowadzona była łącznie na obszarze 8,5 mln hektarów. Średni plon kukurydzy osiągnął poziom 6,38 t/ha i był wyższy od średniego plonu zbóż ogółem o 27,1%. W omawianym okresie w UE zebrano 54,6 mln ton ziarna kukurydzy, co stanowiło 20,5% zbiorów zbóż ogółem.Największy udział w produkcji kukurydzy w [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 360.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 324.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 255.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 127.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

15- lat działalności Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego damłyn Sp. z o.o.
DAMŁYN powstał w 1992 roku. Zaczynał wówczas swoją działalność pracując na niewielkim młynie o wydajności 28 ton na dobę. Kilka lat później zastąpił go młyn w Gołańczy o wydajności do 100 ton na dobę, a trzy lata temu Damłyn uruchomił kolejny, zupełnie nowy młyn w Damasławku o wydajności 150 ton na dobę, stając się jednym z najbardziej znaczących producentów przetworów mącznych w Wielk więcej »

Dezynsekcja młynów wysoką temperaturą
Stanisław Ignatowicz 
Temperatura jest najważniejszym czynnikiem otoczenia, który określa możliwości przeżycia i tempo rozmnażania się szkodników magazynowych, a w końcu - rozmiary szkód, jakie one powodują. Owady z łatwością przystosowują się do różnych warunków środowiskowych, ale zakres temperatur im sprzyjający jest raczej wąski (tab. 1). Większość owadów - szkodników produktów przechowywanych preferuje tempe więcej »

Dodawanie do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji - rozporządzenie PE i RU nr 1925/2006
W Polsce regulacje dotyczące wzbogacania żywności zawarto w rozporządzeniu ministra zdrowia z 19 grudnia 2002 r. (Dz. U. nr 27 poz. 237). W rozporządzeniu tym zawarto wykaz środków spożywczych, do których mogą być dodawane składniki odżywcze, oraz wymieniono witaminy i składniki mineralne wraz z ich formami chemicznymi, które mogą być stosowane do dobrowolnego wzbogacania żywności. Rozporzą więcej »

Handel zagraniczny zbożami
W sezonie 2005/06 nastąpiła dalsza poprawa sytuacji w handlu zagranicznym zbożami i produktami pochodnymi. Wzrost obrotów wynikał z członkowstwa Polski w UE, które gwarantuje łatwy dostęp do dużego rynku oraz wspieranie eksportu. Do wzrostu eksportu przyczyniła się również duża podaż i niskie ceny na krajowym rynku.Po zbiorach w 2006 r. podaż zbóż na krajowym rynku, szczególnie konsumpcyjny więcej »

Możliwości sterowania jakością mąki w młynie Przemiał wielo- czy jednogatunkowy?
Kazimierz Bogaczyński 
W ostatnich latach zbudowano lub zmodernizowano wiele młynów, stosując w nich współczesną technologię pozwalającą na bardziej dokładne oddzielenie okrywy od bielma ziarnowego. Skutkiem tego postępu powstała możliwość znacznego zwiększenia wyciągu mąki jasnej. Równocześnie z tą modernizacją wystąpiły narzekania piekarzy na jakość mąki chlebowej.Wiadome jest, że z przemiału oddzielnych odmian więcej »

Nowe techniki czyszczenia ziarna gwarantujące jakość przetworów zgodną z wymaganiami unijnymi
Roman Jurga 
W ciągu ostatnich kilku lat dokonano dużego postępu w technice i technologii czyszczenia ziarna, zwłaszcza pszenicy. Było to spowodowane częściowym wycofywaniem się ze stosowania pestycydów w uprawie zbóż, co spowodowało zwiększoną ilość w masie zbożowej: ziarna szczupłego, sporyszu, nasion chwastów oraz ziarna uszkodzonego oraz porażonego pleśniami (mykotoksynami) i mikroorganizmami. W więcej »

Podstawowe informacje o mykotoksynach
Termin "mykotoksyny" pochodzi od słów z greckiego "mycos" - grzyb oraz łacińskiego "toxicum" - trucizna. Określa się w ten sposób toksyczne substancje chemiczne, wytwarzane przez pewne gatunki pleśni rozwijającej się na niektórych produktach żywnościowych, zwłaszcza zbożach. Należy pamiętać, że nie wszystkie pleśnie są toksyczne. Niektóre, jak się okazuje, mają wręcz korzystne właściwości i więcej »

Produkcja zbóż w 2006 roku - słabości tylko częściowo usprawiedliwione
Bogdan Judziński 
Wprawdzie 2006 rok był raczej słaby dla produkcji zbóż nie tylko w Polsce, ale i w Unii Europejskiej oraz na świecie, niemniej jednak nasze wyniki w zbiorach zbóż trudno pozostawić bez komentarza. Na skutek złych - ponad racjonalne oczekiwania - zbiorów branże: zbożowo-młynarska i paszowa (zużywając ok. 85% zbóż ogółem) zostały wystawione na ciężką próbę w zabezpieczeniu swoich potrzeb surow więcej »

Produkty innowacyjne i nietradycyjne makarony
W związku ze stale zmieniającym się światem, coraz większym oczekiwaniem i stale rosnącym popytem będą cieszyły się produkty innowacyjne i nietradycyjne makarony. Te światowe zmiany można scharakteryzować jako:coraz krótszy czas na przemieszczanie się z kontynentu na kontynent, - coraz lepsza i szybsza komunikacja, - stale rosnąca populacja ludzi na świecie (1,14% rocznie), - migracja l więcej »

Przemysł zbożowo-młynarski i paszowy w Kanadzie
Kanada należy do małej grupy krajów (obok Australii i Argentyny), których eksport pszenicy znacząco przekracza potrzeby wewnętrzne. Kanadyjska pszenica z prowincji Alberta, Saskatchewan i Manitoba stanowi 20 % handlu światowego, pszenica durum - 65 %, jęczmień paszowy - 15 %, jęczmień browarniany - 30 %.Zbiory jęczmienia (średnia z ostatnich 5 lat) wyniosły 10,2 mln ton, przy dużych wahania więcej »

Przemysłowe wykorzystanie zbóż na świecie wykazuje wysoką dynamikę wzrostu dzięki przetwórstwu na etanol
Wzrastająca produkcja bioetanolu, szczególnie w USA i Chinach, sprawia, że sektor przemysłowego wykorzystania zbóż rozwija się szybko i wykazuje wysoki wskaźnik wzrostu (średnia z ostatnich 5 lat: + 9%), wyprzedzając znacznie zarówno dynamikę przetwórstwa zbóż na pasze i żywność (wzrost + 1% rocznie), jak i przyrost światowej populacji.Według ostatniego raportu Międzynarodowej Rady Zbożowej więcej »

Wpływ mieszania odmian pszenicy durum o różnej jakości glutenu na właściwości ciasta i teksturę makaronu
Niektórzy młynarze (producenci makaronu) sporządzają mieszanki pszenicy durum (semoliny) o różnej mocy glutenu, mając na celu uzyskanie optymalnej charakterystyki surowca, poprawę jakości produktu finalnego i oszczędność ekonomiczną, gdy miesza się surowiec o bardzo mocnym glutenie z surowcem (tańszym) o glutenie słabym. W badaniach sprawdzono zdolność odmian kanadyjskiej pszenicy durum ( więcej »

Wspólny komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w sprawie OCHRATOKSYNY A w mące
Andrzej Wojtyła 
W związku z informacjami szeroko komentowanymi w mediach, dotyczącymi zanieczyszczenia ochratoksyną A mąki i pieczywa, informujemy, że dotychczasowe działania podjęte przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych nie potwierdzają istnienia zagrożenia dla życia i zdrowia, niemniej jednak podjęte specjalne środki w tym zakresie są kontynuowa więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software