• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • 2007-9

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Sektor zbożowo-paszowy w Polsce i Unii Europejskiej


AGNIESZKA JUDZIŃSKA 
W Unii uprawą zbóż objęte są 50-52 mln ha. Największą powierzchnią upraw dysponują: Francja, Polska, Niemcy oraz Hiszpania, gdzie obszar zasiewów wynosi 6,4-9,1 mln ha. Udział Polski w powierzchni upraw zbóż UE jest duży (ok. 17%). Polska charakteryzuje się najwyższym udziałem zasiewu zbóż w uprawie gruntów ornych (ok. 67%). Zbliżony poziom prezentuje jedynie Dania - pod uprawę zbóż wykorzys [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Amoniak bezpiecznym czynnikiem chłodniczym
URSZULA STĘPLEWSKA KRZYSZTOF MAĆKOWIAK PAWEŁ KULETA 
Amoniak jako czynnik chłodniczy nie stwarza niebezpieczeństwa dla ekosystemu, ma doskonałe właściwości termodynamiczne i użytkowe. Ze względu na ww. zalety jest obecnie najważniejszym czynnikiem chłodniczym. Świadczy o tym powstanie w USA Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa Amoniakalnego (IIAR) z siedzibą w Waszyngtonie. Instytut ten zajmuje się rozwojem techniki i doskonaleniem bezpieczeń więcej »

Chłodniczy transport żywności wymagania międzynarodowej umowy ATP
WIESŁAW ZWIERZYCKI KRZYSZTOF BIEŃCZAK TOMASZ ROCHATKA ARKADIUSZ STACHOWIAK PRZEMYSŁAW TYCZEWSKI 
Systematycznie wzrasta zapotrzebowanie na chłodnicze środki transportu żywności. Wynika to nie tylko z dużego udziału żywności mrożonej w rynku spożywczym, ale i ze wzrastającego popytu na żywność mało przetworzoną, wymagającą chłodzenia podczas transportu. Transport chłodniczy stanowi ważne ogniwo całego łańcucha żywnościowego. Zalecane warunki transportu żywności i skutki ich niedotrzymani więcej »

Gospodarka żywnościowa nowych członków Unii
ROBERT MROCZEK 
Rozszerzenie UE-15 o nowe kraje członkowskie wymagało od nich podjęcia znacznych wysiłków w celu osiągnięcia określonych standardów w zakresie produkcji, przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności. Procesy dostosowawcze sektora rolno-spożywczego rozpoczęto długo przed oficjalnym wstąpieniem kandydatów do Unii Europejskiej. Z uwagi na złożoną strukturę podmiotową sektora żywnościowego oraz opóźn więcej »

Grupa Döhler na targach ANUGA 2007
Grupa Döhler jest jednym z wiodących międzynarodowych producentów koncentratów soków owocowych, wsadów owocowych, zapraw, emulsji, aromatów i barwników dla przemysłu napojowego i mleczarskiego. Na tegorocznych targach ANUGA, które odbędą się w Kolonii w dniach 13-17 października, firma zaprezentuje wiele nowych rozwiązań w dziedzinie napojów. Perfekcyjny smak aromatów W swoich szesnastu za więcej »

Informacje biznesowe
Słabnie pozycja konkurencyjna przemysłu mięsnego Najpotężniejsza branża polskiego przemysłu spożywczego - branża mięsna - która w ciągu roku osiąga obroty w wysokości ok. 30 mld zł i zatrudnia ok. 100 tys. pracowników w ponad 3000 firm, wyraźnie traci konkurencyjność wobec zagranicznych dostawców. Wyrazem tego jest rosnący import mięsa. Ze statystyk handlu zagranicznego wynika, że wartość imp więcej »

Informatyka dla przemysłu spożywczego
Paweł Koprowski 
Zdaniem ekspertów i menedżerów z sektora spożywczego najistotniejsze jest zachowanie najwyższych standardów jakości regulowanych przez normy prawne. Liczne przykłady wskazują, że niezbędnym elementem systemu kontroli procesu wytwórczego są sprawnie funkcjonujące systemy informatyczne. Z jednej strony umożliwiają one śledzenie partii towaru, z drugiej zaś odpowiadają za sprawne zarządzanie ł więcej »

Międzynarodowe spotkanie branży tłuszczowo-olejarskiej w Monachium
W dniach 20-22 listopada 2007 r. w targowym centrum MOC w Monachium odbędą się Międzynarodowe Targi Produkcji i Przetwórstwa Olejów i Tłuszczów z Surowców Odnawialnych oils+fats. Targi oils+fats wspierają organizacje i stowarzyszenia branżowe.Koncepcję organizacji targów oils+fats pozytywnie przyjęła branża tłuszczowo-olejarska. Udział w listopadowej imprezie już w lipcu potwierdziło ponad 4 więcej »

Odpowiednia strategia sprzedaży
Firmy spożywcze przyjmują różnorodne strategie rozwoju, w tym strategię sprzedaży wyrobów. Do tej ostatniej przywiązują różną wagę. O tym, jakie znaczenie może mieć przyjęcie właściwej strategii sprzedaży i nadanie jej właściwej roli w całym procesie kierowania firmą przekonuje przykład Grupy Lambertz. Szczycącej się bardzo długą historią niemieckiej firmie (jej powstanie datuje się na 1 więcej »

Polifenole w żywności Właściwości przeciwutleniające
MARTA MITEK ANDRZEJ GASIK 
Związki polifenolowe, występujące powszechnie w surowcach roślinnych, są zaliczane do metabolitów wtórnych. Powstają z metabolitów pierwotnych, L-tyrozyny lub L-fenyloalaniny na drodze tzw. szlaku szikimowego [32]. Enzymy uczestniczące w tych przemianach nie występują w organizmach zwierzęcych i dlatego zwierzęta nie mogą syntetyzować pierścieni fenolowych (ani też ich rozkładać), mają nato więcej »

Polska - Unia -Świat
Komisja Europejska zakazała eksportu brytyjskich zwierząt Komisja Europejska (KE) zakazała eksportu zwierząt i produktów zwierzęcych z Wielkiej Brytanii w związku z wystąpieniem pryszczycy na jednej z ferm w Anglii. "Nie wolno wywozić z Wielkiej Brytanii żywych zwierząt mogących zachorować na pryszczycę (bydła, owiec, kóz i świń) ani produktów z nich pochodzących. Inne państwa członkowskie (U więcej »

Polska - znaczący producent żywności w Unii Europejskiej
"Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu UE" to tytuł międzynarodowej konferencji, która odbyła się 13-16 czerwca 2007 r. w Wigrach. Zadaniem konferencji była identyfikacja i omówienie zmian, jakie w latach 2001-2006 wystąpiły w sektorze żywnościowym nowych krajów członkowskich UE w okresie integracji z Unią Europejską.Konferencję zorganizował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki więcej »

Śledzenie pochodzenia i bezpieczeństwo produktów. Cz. II
Arkadiusz Krzywiński Hermann Schalk 
Podstawowym celem kontroli pochodzenia surowca i produktu w przemyśle spożywczym jest ochrona konsumenta, czyli dostarczenie mu bezpiecznych produktów i ochrona przedsiębiorstw przez wdrożenie procedur określających przebieg procesów produkcyjnych. Kontrola pochodzenia w obrębie zakładu W celu konsekwentnego wdrożenia wszystkich elementów kontroli pochodzenia należy jednoznacznie oznakować więcej »

Wysoko przetworzona żywność i napoje dominują w unijnym eksporcie rolno-spożywczym
Dodatnie saldo w obrotach UE produktami rolno-spożywczymi wykazuje wyraźną tendencję wzrostową - wynika z opublikowanego w lipcu br. najnowszego raportu Komisji Europejskiej "The Changing Face of EU Agricultural Trade" opracowanego przez MAP (Monitoring Agriculture Policy). W ciągu ostatnich 10 lat w unijnym eksporcie towarów rolno-spożywczych udział surowców rolnych i półproduktów pozostawa więcej »

Zmiany na rynku mrożonych owoców i warzyw
BOŻENA NOSECKA 
Mrożonki owocowe i warzywne stanowią ponad 30% łącznej wartości produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Udział mrożonek we wpływach z eksportu rolno-spożywczego wynosi w bieżącej dekadzie 6-9%, a w eksporcie przetworzonych owoców i warzyw - ok. 50%. Mrożonki owocowe i warzywne są największą, oprócz mięsa drobiu, wyrobów cukierniczych i ryb, pozycją w polskim eksporcie produktów gospoda więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software