• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • 2008-9

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Optymalna higiena dzięki zastosowaniu poliuretanu (PUR)


Wraz z wprowadzeniem na rynek przed kilku laty odsiewacza SIRIUS, firma bühler zrewolucjonizowała proces przesiewania produktów przemiału. Obecnie opracowany przez Dział Młynarski firmy bühler nowy zestaw sit NOVAPUR stanowi dalsze udoskonalenie procesu produkcji mąki. "Drewno jest bez wątpienia popularnym materiałem konstrukcyjnym o wielu dobrych cechach" - mówi Urs Dübendorfer, menadżer [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 360.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 324.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 255.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 127.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Co nowego w doniesieniach o uprawie roślin GMO?
Wspólnotowe Centrum badawcze (JRC), dyrekcja generalna Komisji europejskiej, opublikowało raport potwierdzający pozytywne aspekty ekonomiczne dla europejskich rolników płynące z uprawy roślin transgenicznych. Jest to pierwszy tego typu raport oparty o wyniki badań dotyczący ekonomicznych aspektów uprawy kukurydzy Bt w krajach członkowskich Unii Europejskiej. Badania zostały zapoczątkowane w więcej »

Dodawanie mikroelementów do mąki coraz częstszą praktyką na świecie
Mąka jest najpowszechniejszym elementem pożywienia w wielu społeczeństwach, z której produkuje się szeroką gamę wyrobów piekarskich. FAO (Agenda ONZ) oceniała, że w sezonie 2002/03 światowe zużycie pszenicy osiągnęło ponad 600 mln ton, z czego większa część została przemielona na cele konsumpcyjne. Mąka (pszenna, kukurydziana, ryżowa) jest uważana za bardzo dobry nośnik mikroelementów, dzię więcej »

Firma "Janex" - czołowy producent kasz i główny sponsor festiwalu kaszy "Gryczaki 2008"
W dniach 9 i 10 sierpnia 2008 r. w Janowie Lubelskim odbyła się VI Wystawa Produktów Regionalnych "Gryczaki 2008" - pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Lubelskiego, której głównym sponsorem jest rodzinna firma "Janex"- czołowy producent kasz (na fot. 1 pokazano widok ogólny firmy, a na fot. 3 widok stoiska na festiwalu kaszy).Firma "Janex" działa w obecnej strukturze od 1990 r., ko więcej »

Główne problemy produkcji i przetwórstwa zbóż
ROMAN URBAN 
Spożycie przetworów zbożowych wykazuje wyraźną tendencję spadkową. W latach 2001-2007 zmniejszyło się ono o 5% (tab. 1).Wśród produktów zbożowych najsilniej obniża się spożycie domowe pieczywa i mąk. W ciągu ostatnich sześciu lat zmniejszyło się ono odpowiednio o: 19,3 i 22,3%, tj. 3,5 i 4,0% rocznie. Maleje także domowe spożycie kasz i płatków. Tendencje wzrostowe wykazuje domowe spożyci więcej »

ITALPACK s.r.l. - włoski producent urządzeń pakujących
Dzisiaj ponad 1000 linii tej firmy pracuje niemal na całym świecie, m.in. w USA, Kanadzie, Brazylii, Argentynie, Meksyku, Arabii Saudyjskiej, Algierii, Maroku, Kenii, Chinach, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji, Włoszech, Holandii, Hiszpanii, Finlandii, Rosji, Kazachstanie, na Ukrainie, Litwie i w Polsce. Od 1995 r. firma jest obecna na rynku polskim i ma już tu zainstalowanych ponad 80 więcej »

Koncepcja logistyki nowoczesnej technologii magazynowania i przetwórstwa zbóż
Józef Żuk 
W ostatnich latach w krajach o wysokim stopniu rozwoju gospodarczego oraz o wysokim standardzie życia obserwuje się zwiększone zaintersowanie problematyką jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.Również wraz z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej rynki produktów żywnościowych podlegają zwiększonym wymaganiom jakościowym, które zostały ustalone przez prawodastwo unijne uwzględniające wy więcej »

Konferencja na temat "Czy biopaliwa zagrażają bezpieczeństwu ekonomicznemu produkcji rolno-spożywczej w Polsce?"
W dniu 20 czerwca br. odbyła się Rada Gospodarki Żywnościowej pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na ww. temat. Poniżej przedstawiono wybrane fragmenty z niektórych wystąpień na konferencji - ograniczone do rynku zbóż.Jak wynika z danych Krajowej Izby Biopaliw, w polskich realiach ekonomicznych rozwój rynku produkcji biokomponentów jest uzależniony przede wszystkim od konsekwencji więcej »

Kongres GAM 2008 - Helsinki, Finlandia
W dniach 12-13 czerwca 2008 r. w Helsinkach w Finlandii odbył się Kongres europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy GAM. W Kongresie uczestniczyło 79 osób z 17 krajów członkowskich Unii europejskiej oraz z Turcji, Szwajcarii i USA. Stowarzyszenie Młynarzy RP reprezentowali: prezes Jadwiga Rothkaehl i wiceprezes Tadeusz Kapka. Uczestnicy Kongresu otrzymali nowe (uaktualniane co 2 lata) wydani więcej »

Możliwości kształtowania właściwości użytkowych mąki pszennej w młynie
ROMAN JURGA 
Od dawna wiadomo, że jakość i skład chemiczny poszczególnych mąk pasażowych w młynie pszennym jest bardzo różna. Mąki pasażowe różnią się (często bardzo znacznie) między sobą w zakresie: zawartości białka i glutenu, wodochłonności, liczby opadania, zawartości skrobi i witamin, zawartości składników mineralnych (tzw. popiołu) i innymi. Znajomość tych różnic przez młynarza może mieć dla niego więcej »

Możliwości wykorzystania skrobi zbożowych w innych niż spożywczy przemysłach
Najpowszechniej wykorzystywanym w przemyśle surowcem pochodzenia zbożowego jest skrobia. W przyrodzie jest ona jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji organicznych. Corocznie w wyniku procesów fotosyntezy wytwarzane są ogromne ilości skrobi z dwutlenku węgla i wody, przy udziale energii świetlnej. Skrobia od początku istnienia ludzkości stanowiła składnik pożywienia człowieka, pas więcej »

Nestor młynarstwa - EUGENIUSZ WYSZKOWSKI - nie żyje
W dniu 12 lipca 2008 roku zakończył życie Nestor polskiego młynarstwa i Zasłużony działacz Stowarzyszenia SITSpoż. i Stowarzyszenia Młynarzy RP - eugeniusz Wyszkowski. Urodził się w 1920 roku. Zamierzał być wojskowym. Po ukończeniu gimnazjum rozpoczął naukę w Szkole Podchorążych we Włodzimierzu Wołyńskim, a następnie kontynuował ją w szkole Artylerii w Toruniu. Umiejętności w tych szkołach więcej »

Nowoczesność i jakość FP SPOMAX S.A.
MAREK LEWICKI 
W grudniu roku 2007 ruszył nowy program Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dotacje inwestycyjne dla Zakładów Sektora Paszowo-Młynarskiego. FP SPOMAX wraz z firmą doradczą realizującą projekty dofinansowywane w ramach działania SPO - ROL 1.5 "Poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych", zorganizowała szkolenie dla młynarzy odnośnie wymaganych dokumentów, procedur, możliwości i w więcej »

O parametrach strumienia powietrza wykorzystywanego do transportu i w procesie technologicznym w młynach
KAZIMIERZ BOGACZYŃSKI 
Powietrze w procesie przerobu ziarna wykorzystuje się od dawien dawna. Najpierw naturalny wiatr wykorzystywano do czyszczenia z zanieczyszczeń lekkich zebranego przez rolnika ziarna i do jego suszenia, a potem - już w samym młynie w procesie technologicznym - do dokładniejszego oczyszczania ziarna ze składników lekkich, następnie w samym procesie przemiału do czyszczenia kaszek oraz do tran więcej »

Ogólna charakterystyka procesu przemiału ziarna
ROMAN JURGA 
Pod określeniem "przemiał ziarna" rozumie się rozdrabnianie - początkowo całego ziarna uprzednio oczyszczonego i kondycjonowanego, a następnie tzw. mlewa, czyli międzyproduktów przemiału, aż do wydzielenia przez odsiewanie końcowego produktu - mąki. Dzięki takiemu stopniowemu i selektywnemu rozdrabnianiu i odsiewaniu, współczesne młyny uzyskują wydajność mąki jasnej (a więc o zawartości popi więcej »

Posiedzenie Rady Sekretarzy Generalnych GAM w dniu 4 lipca 2008 r. w budapeszcie
W dniu 4 lipca 2008 r. odbyło się w budapeszcie posiedzenie robocze (tzw. letnie) Rady Sekretarzy Generalnych organizacji członkowskich europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy GAM. W posiedzeniu uczestniczyli przedstawiciele organizacji młynarskich z: Rumunii, Francji, Niemiec, Wielkiej brytanii, Węgier, Hiszpanii, Danii, Holandii, Polski i Sekretariatu GAM. Stowarzyszenie Młynarzy RP reprezen więcej »

Posiedzenie Zarządu GAM
bezpośrednio przed Walnym Zebraniem Członków GAM, w dniu 12 czerwca br. odbyło się posiedzenie Zarządu GAM (executive Committee Meeting). Oficjalnie przyjęto trzech nowych członków, reprezentujących kraje skandynawskie (Dania, Szwecja i Finlandia), Wielką brytanię oraz Polskę. Stowarzyszenie Młynarzy RP - zgodnie z decyzją Zarządu Głównego z dn. 18 stycznia 2008 r. - w Zarządzie GAM reprezen więcej »

Systemy monitorowania w elewatorach zbożowych Część 4. Układy automatycznej regulacji temperatury i efektywność systemów monitorowania
Od redakcji: w numerach 6/08, 7/08 i 8/08 przedstawiliśmy fragmenty z książki Pana dr. Andrzeja Kobosko pt. " Systemy monitorowania w elewatorach zbożowych", wydanej w 2000 r. tylko w 150 egz. przez PIAP w Warszawie. Poniżej ostatnia publikacja z wybranych fragmentów z tej książki.W warunkach klimatycznych Polski sterowanie mikroklimatem w magazynach płaskich, silosach metalowych i elewatora więcej »

Sytuacja na rynku zbożowym Ue u progu nowego sezonu 2008/09, rozpoczynającego się 01.07.2008 r.
Mijający sezon 2007/08 zapisał się jako jeden z najgorszych w ostatnich latach pod względem zbiorów zbóż. W wyniku ulewnego lata w krajach zachodnich oraz suszy w krajach bałkańskich doszło do znaczących strat w produkcji pszenicy i jęczmienia w europie, jak również kukurydzy, szczególnie na terenach jej tradycyjnej uprawy, tj. Węgier, Rumunii i bułgarii. Zbiory zbóż wyniosły zaledwie poniże więcej »

Szanowni Czytelnicy!
Roman Jurga 
Oddajemy do Państwa rąk numer specjalny "Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego", poświęcony tradycyjnie Targom POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TeCH oraz Międzynarodowemu Salonowi Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK w Poznaniu. Jak wynika z doświadczeń ubiegłorocznej POLAGRY, taki podział zapewnił lepszą komunikację producentów i dystrybutorów maszyn oraz urządzeń poszczególnych sektorów przemysłu spoży więcej »

Szybkie i skuteczne wykrywanie mikotoksyn (DON i ZeA) w zbożach i kukurydzy
Według informacji podanych przez producenta, niżej opisana nowoczesna metoda wykrywania DON i ZEA w zbożu i kukurydzy jest metodą i szybką i dokładną oraz prostą w użytkowaniu. Obecnie konsumenci są bardzo zaniepokojeni informacjami odnośnie zanieczyszczenia żywności wywołanego mikotoksynami w rodzaju: Deoxynivalenolu (DON) i Zearalenonu (ZEA). Coraz częściej domagają się pełnego nadzoru nad więcej »

Światowy rynek enzymów poprawiających jakość pieczywa (mąki) - perspektywy rozwoju
Zaopatrzenie ludzkości w podstawową żywność jest wyzwaniem wobec wzrostu populacji. Prognozuje się, że od 2007 r. do 2050 r. średni wskaźnik przyrostu demograficznego świata wyniesie 0,8%, co odpowiada zwiększeniu liczby ludzi z 6,7 mld do 9,3 mld. Zakładając, że jednostkowe spożycie podstawowych artykułów pozostanie bez zmian, zbiory pszenicy i ryżu z obecnego poziomu (po 600 mln ton) musz więcej »

Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy RP w dniu 20 czerwca 2008 r. w Przysieku koło Torunia
Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej za 2008 r. odbyło się w dniu 20 czerwca, już tradycyjnie w Przysieku koło Torunia. Zarząd Główny SMRP przedstawił sprawozdanie merytoryczne i finansowe ze swojej działalności w minionym roku. Po przeprowadzonej dyskusji uczestnicy Walnego Zebrania podjęli uchwały przyjmujące i zatwierdzające ww. sprawozdania oraz udzie więcej »

Zapobiegawcze metody zwalczania szkodników stosowane w zakładach przemysłu zbożowego
STANISŁAW IGNATOWICZ 
Integrowane metody zwalczania szkodników (IPM) obejmują różnorodne metody zapobiegawcze, których zastosowanie stanowi najważniejszy warunek wstępny właściwej ochrony pomieszczeń i produktów przed organizmami szkodliwymi. Szkodniki wymagają do życia pokarmu, wody i kryjówki. Należy wdrożyć metody prewencyjne, aby ograniczyć im dostęp właśnie do tego, co najbardziej potrzebują. Najpierw należ więcej »

Zmiany przepisów w zakresie substancji dodatkowych i enzymów
JOANNA GAJDA-WYRĘBEK 
W zakresie substancji dodatkowych w Polsce obecnie obowiązuje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz. U. RP Nr 94, poz. 933 wraz ze zmianami). Jednakże w związku z wejściem w życie Ustawy z dn. 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., Nr 171, poz. więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software