• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • 2008-10

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Wartość technologiczna polskich odmian pszenżyta


ALICJA CEGLIŃSKA MONIKA PIESIO 
Pszenżyto (Triticale) jest rośliną zbożową wyhodowaną przez człowieka ponad 100 lat temu. Powstało na drodze skrzyżowania pszenicy (Triticum) z żytem (Secale). Stąd łączy w sobie korzystne cechy obu zbóż rodzicielskich, tj. małe wymagania glebowe żyta z dużą ilością białka pszenicy o korzystnym składzie aminokwasów. Od początku jego powstania hodowcy dążą do otrzymywania odmian bardzo plenn [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 360.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 324.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 255.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 127.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Aktywność przeciwutleniająca ziarniaków gryki
KAROLINA CHRISTA 
Za występowanie chorób cywilizacyjnych odpowiedzialne są wolne rodniki, powstające w nadmiarze w organizmie człowieka. W ostatnich latach do produkcji żywności poszukuje się surowców zawierających metabolity wtórne o działaniu przeciwutleniającym. Ziarniaki gryki i łupina zawierają kilka komponentów wykazujących specyficzne właściwości o biologicznej aktywności. Są to: flawonoidy, flawony, więcej »

Analiza Okrężna - skuteczna metoda doskonalenia pracy laboratoriów zbożowych
ANNA SZAFRAŃSKA 
Badania międzylaboratoryjne mają na celu porównywanie wyników oznaczań uzyskiwanych przez poszczególne laboratoria. Obecnie należą do jednych z najważniejszych elementów systemów zapewnienia odpowiedniej jakości pracy każdego laboratorium i służą poprawie jakości uzyskiwanych wyników oznaczań. Badania te polegają na regularnej i obiektywnej ocenie przez niezależny ośrodek zewnętrzny dokładnoś więcej »

Chloropropanole - znaczenie duże czy małe dla jakości zdrowotnej wyrobów przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego?
LUDWIK CZERWIECKI 
Na początek małe wyjaśnienie - substancje, o których mowa w tytule nie są tak naprawdę "nowymi" zanieczyszczeniami produktów spożywczych. Problem ich występowania w żywności sygnalizowano już w latach 80. ubiegłego stulecia. Wykryto wtedy w Wielkiej Brytanii jeden ze związków tego typu w hydrolizatach białek roślinnych pochodzących m.in. z soi, kukurydzy, pszenicy, ziemniaków itp. Określe więcej »

Czy zmowa cenowa niemieckich młynarzy?
W końcu lutego br. Niemiecki Federalny Urząd Nadzoru działalności karteli przeprowadził kontrolę 18 dużych przedsiębiorstw niemieckich oraz związanych z nimi karteli i Stowarzyszenia Niemieckich Młynarzy. Urząd ten obwinia młynarzy o samowolne podwyższenie w 2007 r. cen na mąkę, co spowodowało pogorszenie wyników działalności piekarń i naruszyło porozumienie o obronie praw konsumentów. Opró więcej »

Gryka (cz. 3.) Produkcja gryki w Polsce i aspekty prozdrowotne
HENRYK GĄSIOROWSKI 
Gryka należy do zbóż nie mających dotychczas większego znaczenia gospodarczego. W latach 30. XX wieku obszar uprawy tego zboża w skali światowej był niewielki i wynosił 3-3,5 mln ha, głównie w strefie umiarkowanej na północnej półkuli. Główny obszar uprawy gryki znajdował się na terenie dawnego Związku Radzieckiego; wynosił 70-80% produkcji światowej. Również w Polsce gryka nie miała większ więcej »

Nowe normy w Katalogu Polskich Norm dotyczące metod oznaczania jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych
ANNA GAJEWSKA 
Polski Komitet Normalizacyjny (PKN) będąc członkiem europejskiego Komitetu Normalizacyjnego (CeN) zobowiązany jest do bezzwłocznego wdrażania do Katalogu Polskich Norm, metodą uznania, ustanawianych norm europejskich eN. Normy te w wersji oryginalnej (najczęściej w języku angielskim) z przetłumaczonym na język polski jedynie tytułem, oznaczane są symbolem (oryg.). Decyzja co do wdrożenia taki więcej »

Poziom i struktura spożycia produktów zbożowych w różnych typach gospodarstw domowych
MARLENA PIEKUT 
Poziom spożycia żywności, w tym produktów zbożowych zależy od wielu czynników, wśród których można wymienić: przynależność do określonej grupy społeczno- ekonomicznej, poziom dochodów, liczba osób w gospodarstwie domowym, wiek, wykształcenie i stan cywilny członków gospodarstwa domowego i inne. Celem przeprowadzonego badania było określenie poziomu i struktury spożycia produktów zbożowych więcej »

Rola procesu utleniania w kształtowaniu wartości wypiekowej mąki pszennej
MIECZYSŁAW JANKIEWICZ 
Ostatnie lata przyniosły zwiększone zainteresowanie technologów zbóż zagadnieniem czynników poprawiających wartość wypiekową mąki pszennej i ich rolą we współczesnym piekarstwie. Zaczęło się od objaśnienia fenomenu tzw. dojrzewania mąki. Piekarze już dawno zauważyli, że użycie do produkcji chleba mąki bezpośrednio po przemiale nie pozwala uzyskać optymalnego efektu technologicznego. Wartość więcej »

Rozdrabnianie ziarna w mlewnikach walcowych Część 1. Wpływ parametrów pracy walców na efektywność rozdrabniania
ROMAN jURGA 
Wydajność pary walców zależy od ich długości, odległości między nimi (w młynarstwie ta odległość nosi nazwę szczeliny mielącej), szybkości przechodzenia ziarna i mlewa przez szczelinę mielącą, masy objętościowej mlewa i stopnia wypełnienia szczeliny mielącej. Wielkość szczeliny mielącej ustala się w zależności od fizykomechanicznych własności ziarna i miejsca mlewnika w schemacie przemiałow więcej »

Rynki nowych produktów zbożowych
BOHDAN ACHREMOWICZ WIKTOR BERSKI RAFAŁ ZIOBRO 
Polski przemysł piekarski i ciastkarski znany jest z wysokiej jakości i doskonałego smaku produkowanych wyrobów. Pieczywo dostarczane jest ostatnio do Austrii, Czech, Niemiec, a nawet Wielkiej Brytanii czy Rosji. Piekarnie z polskimi wyrobami cieszą się dużym uznaniem, nie tylko wśród mieszkających tam rodaków. Przedstawione w niniejszym artykule możliwości opracowania nowych produktów piek więcej »

Sytuacja cenowa na światowym i krajowym rynku pszenicy
MARIAN BOREK 
Zarówno rok ubiegły jak i bieżący wskazują na silną integrację krajowego rynku zbóż z rynkiem wspólnotowym. Z tego też względu, dla budowania własnej strategii zaopatrzenia przedsiębiorstwa w surowiec jakim jest ziarno, oprócz analizy uwarunkowań krajowych należy dokonać analizy rynku Wspólnotowego. Celem niniejszego opracowania jest zobrazowanie silnego powiązania ryku wspólnotowego z rynkie więcej »

Wpływ dodatku kwasu askorbinowego na cechy reologiczne ciasta i jakość pieczywa pszennego
BOŻENA LEWICKA 
Najliczniejszą grupą związków stosowanych w piekarstwie jako polepszacze są substancje utleniające (utleniacze). Do typowych utleniaczy należą: azodikarbonamid, bromiany, cystyna, jodany, kwas askorbinowy, nadborany, nadtlenek wapnia oraz nadsiarczany. Kwas askorbinowy, powszechnie znany jako witamina C, jest najczęściej stosowanym polepszaczem w piekarstwie. Jego stosowanie nie budzi zastrze więcej »

Wpływ warunków rozdrabniania ziarna pszenicy na wynik oceny alweograficznej
DANUTA ABRAMCZYK 
Oznaczanie cech alweograficznych mąki pszennej jest testem umownym, w którym powtarzalność i odtwarzalność uzyskiwanych wyników jest w bardzo dużym stopniu uzależniona od przestrzegania wszelkich szczegółów metodyki opisanej w normie PN-ISO 5530- 4:2004 Mąka pszenna (Triticum aestivum l.) - Fizyczne właściwości ciasta - Oznaczanie cech reologicznych ciasta za pomocą alweografu. Dotyczy to m.in więcej »

Wpływ własności mąki pszennej ciemnej na jakość makaronów
Produkcja makaronów z mąk o podwyższonym wyciągu (ciemnych) powinna być rozwijana jako produkcja ekonomicznie i prozdrowotnie uzasadniona (większa zawartość błonnika pokarmowego, białka, soli mineralnych w porównaniu z makaronami z mąk jasnych). Poniżej przedstawiono wyniki badań Moskiewskiego Instytutu Przemysłu Spożywczego(MTIPP). Badania prowadzono na mące (jako surowcu makaronowym) o w więcej »

Wybrane doniesienia z rynku zbóż
Według szacunku Izby Zbożowo Paszowej (na koniec sierpnia br.) wstępny szacunek zbiorów zbóż w Polsce to: W tabeli 1 przedstawiono bilans zbóż ogółem według GUS i IERiGŻ. Wybrane doniesienia z rynku zbóż areał wydajność produkcja (tus. ha) (q/ha) (tys. ton) pszenica 2 240 37,8 8 467 żyto 1 330 23,7 3 152 jęczmień 1 175 28,3 3 325 pszenżyto 1 251 31,5 3 941 owies 560 22,7 1 271 mieszan więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software