• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • 2009-5

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Przewodnik po najnowszych przepisach dotyczących substancji dodatkowych, aromatów i enzymów


Joanna Gajda-Wyrębek 
W październiku ub.r. ukazały się trzy rozporządzenia Ministra Zdrowia: n rozporządzenie z 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (DzU nr 177, poz. 1094), n rozporządzenie Ministra Zdrowia z 4 września 2008 r. w sprawie stosowania oraz oznakowania aromatów (DzU nr 177, poz. 1092), n rozporządzenie Ministra Zdrowia z 4 września 2008 r. w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności (DzU nr 177, poz. 1093). Rozporządzenia te zastąpiły poprzednio obowiązujące rozporządzenie Ministra Zdrowia z 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (DzU nr 94, poz. 933 wraz ze zmianami). Rozporządzenia w sprawie aromatów i rozpuszczalników ekstrakcyjnych powst [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Anuga FoodTec targi innowacyjności dla branży spożywczej
Targi Anuga FoodTec, odbywające się co trzy lata w Kolonii w Niemczech, i w tym roku potwierdziły, że są największymi i najważniejszymi w Europie targami urządzeń dla branży spożywczej. Liczba wystawców i odwiedzających była porównywalna z tą sprzed trzech lat. W czasach światowego kryzysu taki wynik jest zadowalający i stanowi pozytywny sygnał dla branży. Producenci żywności wykazują wciąż duże zainteresowanie innowacyjnymi rozwiązaniami i uważają targi Anuga FoodTec za istotną platformę wymiany informacji oraz nawiązywania kontaktów biznesowych. Tematyka targów obejmuje wszystkie procesy technologiczne, a także higienę produkcji i bezpieczeństwo żywności oraz pakowanie, przechowywanie i dystrybucję. Na powierzchni brutto 115 tys. m2 swoją ofertę zaprezentowało 1194 wystawcó więcej »

Aromaty naturalne wyizolowane z surowców roślinnych
Krystyna Nowak Barbara Żmudzińska-Żurek 
Aromaty są substancjami użytymi lub przeznaczonymi do użycia w środkach spożywczych lub na nich w celu nadania im zapachu lub smaku. Aromat naturalny to substancja aromatyczna otrzymana w wyniku zastosowania odpowiednich procesów fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych z surowców roślinnych. Zalicza się do nich naturalne olejki eteryczne i składniki (tzw. izolaty) otrzymane (wyizolowane) z surowców roślinnych [1-3]. Do grupy substancji aromatycznych należą także olejki eteryczne identyczne z naturalnymi, otrzymane przy zastosowaniu procesów chemicznych oraz olejki syntetyczne, o składzie niespotykanym w surowcach roślinnych [4]. Badania prowadzone w krajach wysoko rozwiniętych pokazują, że wśród cech odpowiadających za jakość produktu spożywczego konsumenci za najwa więcej »

Barwniki do żywności trudności z ich doborem i stosowaniem
Elżbieta Dłużewska Andrzej Gasik 
Barwa produktów spożywczych, niezależnie od stopnia ich przetworzenia, jest jedną z ważniejszych cech decydujących o akceptacji żywności przez konsumenta. Jest wskaźnikiem jakości żywności, a także ma wpływ na odbieranie innych istotnych cech produktu, m.in. smaku [2, 5, 6]. Barwa jest determinowana przez zawarte w żywności lub celowo dodane do niej substancje barwiące. Jest wiele znanych i stosowanych barwników zarówno naturalnych, jak i syntetycznych. Stosowanie barwników do żywności reguluje prawo. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia [32] znajduje się wykaz dozwolonych barwników i środków spożywczych, do których nie mogą być dodawane barwniki. Jest też informacja, do jakich produktów barwniki mogą być dodawane na zasadzie quantum satis, do których mogą być dodawane tylko niek więcej »

Bonigrasa - składnik najlepszych receptur
Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom i przetwórcom z branż cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej, olejarskiej oraz mięsnej wysokiej jakości dodatki do żywności. Firma zdobywa zaufanie kontrahentów gwarantując wysoką i powtarzalną jakość produktów. Współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą, aby móc służyć swoim klientom najwyższej klasy doradztwem opartym na najnowszych osiągnięciach naukowych. Potwierdzeniem wysokiej jakości naszych produktów i usług są nagrody oraz wyróżnienia przyznawane na targach. Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje: n preparaty serwatkowo-tłuszczowe (Bonigrasa), n barwniki (Nucaro), n przeciwutleniacze (Nuprotec), n witaminy (Nutrevit), n produkty dla branży mięsnej. Preparat więcej »

EXBERRY - żywność barwiąca to barwy pochodzące z natury
Coraz większa liczba producentów żywności i napojów w odpowiedzi na zmieniające się preferencje konsumentów stosuje obecnie naturalne zamienniki syntetycznych barwników do żywności. Zarówno deklaracje umieszczane na produktach, jak i informacje w mediach zwiększyły świadomość konsumencką w zakresie składników żywności. Prowadzone badania spowodowały, że konsumenci są zaniepokojeni spożywaniem syntetycznych barwników. Ze względu na bezpieczeństwo żywności, w ostatnich latach rządy USA oraz krajów Europy zmniejszyły liczbę zaaprobowanych dodatków do żywności. PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY CHCE zastąpienia "szóstki z Southampton" Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego (WE) nr 1333/2008 od lipca 2010 r. na opakowaniach żywności i napojów, które będą zawierać któryś z barwników więcej »

Nowoczesne dodatki dla piekarnictwa i cukiernictwa
Substancje dodatkowe przyjazne konsumentowi w piekarnictwie i cukiernictwie" - pod takim tytułem odbyła się w marcu br. XII konferencja naukowo-promocyjna Polskiej Izby Dodatków do Żywności. Substancje dodatkowe są wprowadzane do wyrobów piekarsko-ciastkarskich w celu podwyższenia ich atrakcyjności. W zaspokajaniu oczekiwań konsumentów coraz większą rolę odgrywają nowe strukturotwórcze i prozdrowotne dodatki do żywności. Wymagania konsumentów kreują nowe produkty spożywcze. Obecnie coraz częściej kupuje się produkty gotowe do spożycia. W społeczeństwie jest także coraz więcej osób starszych, które wymagają innego żywienia. Konsumenci dysponują też większą wiedzą nt. wpływu spożywanych składników żywności na stan zdrowia. Wzrasta także zapotrzebowanie na żywność o szczególnie więcej »

Olejki eteryczne naturalne substancje antydrobnoustrojowe
Alina Kunicka-Styczyńska 
Rośliny oraz pozyskiwane z nich ekstrakty i olejki eteryczne towarzyszą człowiekowi od początków rozwoju cywilizacji. Silnie działające na zmysły człowieka olejki eteryczne są powszechnie wykorzystywane w medycynie i kosmetologii, a wprowadzane wraz z przyprawami do żywności poprawiają jej zalety organoleptyczne. Większość surowców, z których otrzymuje się ponad 100 olejków eterycznych stosowanych jako aromaty (np. olejek cytrynowy, bazyliowy czy kardamonowy) to rośliny jadalne, a tylko nieliczne są ekstraktami roślin niejadalnych, np. cedru czy jodły [13]. Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny wtórnych metabolitów roślin, zawierające od kilkudziesięciu do kilkuset związków, głównie mono- i seskwiterpenowych węglowodorów i ich tlenowych pochodnych [6]. Pozyskiwane s więcej »

Polifenole w żywności Wpływ na cechy organoleptyczne żywności
Marta Mitek Andrzej Gasik 
Związki polifenolowe pełnią w żywności wiele bardzo ważnych funkcji. Pod względem jakości żywności podstawową funkcją polifenoli jest ich wpływ na cechy sensoryczne. Ze względu na różnorodność budowy chemicznej i związaną z tym reaktywność polifenoli, mają one wpływ na wszystkie podstawowe cechy jakości sensorycznej: barwę, smakowitość, wygląd zewnętrzny, konsystencję. O jakości sensorycznej świeżych surowców roślinnych decyduje skład ilościowy i jakościowy frakcji polifenolowej. Surowce bogate w antocyjany charakteryzują się intensywną czerwoną lub niebieską barwą, cierpki smak jabłek czy herbaty pochodzi od zawartych w nich katechin i procyjanidyn. Natomiast za gorzki smak niektórych surowców (jabłka, grejpfruty, pomarańcze) jest odpowiedzialna florydzyna i naringina. Jakość więcej »

Pullulan nowy dodatek do żywności
Małgorzata Gniewosz 
W 1959 r. Bender, Lehmann i Wallenfels [1, 2] w serii publikacji opisali strukturę oraz podstawowe właściwości polisacharydu wytwarzanego pozakomórkowo przez grzyb Aureobasidium pullulans (syn. Pullularia pullulans) i nazwali go pullulanem. Od tej pory zainteresowanie naukowców tym związkiem i możliwościami jego zagospodarowania nie maleje. Pullulan znajduje się w ofercie handlowej wielu światowych firm. Pierwszą firmą na świecie, która wprowadziła pullulan na rynek w 1976 r., była Hayashibara Biochemical Laboratories Inc., Okahama, Japonia, która produkuje ponad 10 tys. t rocznie pullulanu. Obecnie cena 1 kg pullulanu stosowanego jako dodatek do żywności (PF-20) wynosi ok. 20 USD, a dejonizowanego pullulanu (PI-20) stosowanego w farmaceutyce 25 USD [3]. Pullulan wykazuje pewn więcej »

Rynek lodów w Polsce
Piotr Szajner 
W latach 2003-2007 produkcja lodów w Polsce zwiększyła się o 34,5% do 2,4 mln hl, a wartość przychodów ze sprzedaży - tylko o 6% do 740 mln zł. Dane te nie obejmują produkcji w najmniejszych firmach, w tym w zakładach rzemieślniczych (np. cukierniach). Cechą polskiego rynku lodów jest duża sezonowość produkcji i konsumpcji. W okresie letnim znacząco wzrasta popyt na lody i wówczas produkcję uruchamiają liczne małe zakłady cukiernicze. W 2008 r. według wstępnych szacunków produkcja lodów w Polsce zwiększyła się do 2,5 mln hl. W2007 r. na skalę przemysłową lody produkowały 24 przedsiębiorstwa, tj. o 3 mniej niż przed akcesją do UE (tabela). Wzrost koncentracji produkcji odzwierciedla rosnąca wielkość produkcji przypadająca na firmę, która w 2007 r. wyniosła ok. 102 tys. hl, tj. więcej »

Słodko-gorzka prawda o stewii
Joanna Ziembicka 
To, że cukier krzepi, ale również może być niekorzystny dla zdrowia, gdy jest spożywany w nadmiarze, wiadomo każdemu. Czy istnieją jednak na dzisiejszym rynku żywności zamienniki sacharozy i sztucznych słodzików? Tak. Takim zamiennikiem jest m.in. Stevia Rebaudiana Bertoni - słodka roślina, której zastosowanie w produkcji żywności jest dotychczas bardzo ograniczone. Dlaczego tak się dzieje pomimo jej wielu niezaprzeczalnych zalet? Co decyduje o braku jej akceptacji ze strony organów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności, również w Unii Europejskiej? Jaka jest aktualna sytuacja stewii na światowym rynku i jakie są perspektywy jej stosowania na przyszłość? Powszechnie wiadomo, że nadmierne spożycie sacharozy może przyczyniać się do rozwoju otyłości i chorób dietozależnych więcej »

Testowanie zmiennych parametrów produktów mleczarskich
Obecna niestabilna sytuacja gospodarcza niekorzystnie wpłynęła na rynek produktów mleczarskich z powodu zmniejszenia wydatków na żywność, wzrostu cen energii elektrycznej i surowców oraz licznych nacisków ze strony grup środowiskowych. Pomimo to popyt na podstawowe produkty, do których należą mleko, jogurty i sery, nadal rośnie. W latach 2003-2008 popyt ogółem na produkty przemysłu mleczarskiego wzrósł o 15% lub - w ujęciu ilościowym - o 47 mln t1. Rynek żywności zalewany jest produktami różnych marek, począwszy od tych dostępnych w tanich sklepach i supermarketach po produkty klasy premium. Podejmując decyzję o zakupie, konsumenci coraz częściej kierują się przekonaniem, że warto zainwestować w produkt, co do którego istnieje pewność, że jego jakość pozostanie na niezmienion więcej »

Trudności z interpretacją przepisów o substancjach dodatkowych
Joanna Gajda-Wyrębek Jolanta Jarecka Jarecka Kuźma Martyna Mirkowska 
Stosowanie substancji dodatkowych do żywności w Polsce jest obecnie uregulowane rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (DzU nr 177, poz. 1094). Zapisy rozporządzenia są zgodne z dyrektywami Unii Europejskiej w tym zakresie. Rozporządzenie Ministra Zdrowia zawiera postanowienia 13 dyrektyw, które ukazały się w latach 1989-2006. Mimo że przepisy unijne dotyczące substancji dodatkowych zostały wprowadzone do przepisów polskich już w 2003 r., producenci żywności oraz instytucje przeprowadzające urzędową kontrolę żywności mają czasami trudności z interpretacją zapisów rozporządzenia Ministra Zdrowia. W artykule omówiono te postanowienia, co do których jest najwięcej zapytań ze strony użytkowników rozporządzenia. SUBSTANCJ więcej »

WYDARZENIA
Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów Pod redakcją Piotra P. Lewickiego Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.Dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp w technologii powodują, że pojawiają się nowe definicje, nazwy i terminy, a znaczenie od dawna używanych pojęć ulega modyfikacji lub dezaktualizacji. Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk podjął inicjatywę wydania leksykonu, który w sposób możliwie prosty i zwięzły prezentuje podstawowe terminy oraz informacje o nauce o żywości i żywieniu człowieka, zapełniając lukę w tym zakresie na rynku księgarskim. Nawet jeśli pewne określenia znajdują się w innych słownikach, to są one rzadko odnoszone do nauki o żywności i żywieniu człowieka. Leksykon więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software