eksperci twierdzą, że trend spadkowy powierzchni
uprawy pszenicy można odwrócić tylko wtedy, gdy
wprowadzone zostaną do użytku odmiany pszenicy
genetycznie modyfikowanej (GM). W 2008 r. w uSA
100% buraka cukrowego, 90% soi, 80% kukurydzy
i 85% bawełny pochodziło z odmian GM, podczas gdy
dla pszenicy wskaźnik ten wyniósł 0%.
zmiany w ustawie o gospodarce rolnej (Farm Bill) w 1996 r.
pozwoliły farmerom amerykańskim na większą swobodę wyboru
upraw, stosownie do warunków rynkowych i opłacalności.
Efektem jest coraz większy udział kukurydzy i soi w pasie
wielkich Równin, będących tradycyjnym obszarem uprawy
pszenicy. w 2007 r. w stanie kansas zwanym przez długi czas
"Stanem Pszenicy" zebrano więcej kukurydzy niż pszenicy. Gdy
farmerzy mają problemy np. z pleśnią pszeniczną, najpro
[...]