• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • 2009-10

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Terroryzm żywnościowy - wytyczne WHO


Waldemar Dzwolak 
Do strategii amerykańskiej FDA (świadomość - zapobieganie - gotowość - reagowanie), omówionej w artykule "Terroryzm żywnościowy - czynniki zagrożenia" opublikowanym w nr. 9 "Przemysłu Spożywczego", nawiązuje także opracowanie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2008 r.1 opisujące dobre praktyki przeciwdziałania aktom terroryzmu żywnościowego. WHO podkreśla znaczenie dobrych praktyk i HACCP jako podstawowego elementu przeciwdziałania terroryzmowi żywnościowemu. W odniesieniu do obligatoryjnego gwarantowania bezpieczeństwa żywności, w zakresie identyfikacji zagrożeń i analizy ryzyka, systemy zakładowe powinny dodatkowo uwzględniać zagrożenia będące efektem działań sabotażowych. Wdokumencie Światowej Organizacji Zdrowia zakres przeciwdziałania terroryzmowi żywnościowemu w zakł [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Bonigrasa - składnik najlepszych receptur
Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom i przetwórcom z branż cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej, olejarskiej oraz mięsnej wysokiej jakości dodatki do żywności. Firma zdobywa zaufanie kontrahentów gwarantując wysoką i powtarzalną jakość produktów. Współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą, aby móc służyć swoim klientom najwyższej klasy doradztwem opartym na najnowszych osiągnięciach naukowych. Potwierdzeniem wysokiej jakości naszych produktów i usług są nagrody oraz wyróżnienia przyznawane na targach. Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje: n preparaty serwatkowo-tłuszczowe (Bonigrasa), n barwniki (Nucaro), n przeciwutleniacze (Nuprotec), n witaminy (Nutrevit), n produkty dla branży mięsnej. Preparat więcej »

Fosfor w produktach spożywczych
Dariusz Nowak Joanna Jarząbek 
Fosfor, należący do makroelementów, spełnia ważną funkcję w organizmie człowieka. Ponad 85% tego pierwiastka jest głównie zgromadzone w tkance szkieletowej i zębach w postaci soli wapniowych. Pozostała część (ok. 14%) znajduje się w tkankach miękkich, a tylko 1% w płynach ustrojowych w postaci fosforu nieorganicznego [2, 9, 14]. Fosfor wchodzi również w skład wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu związków, m.in. fosfolipidów, enzymów i koenzymów, węglowodanów, kwasów nukleinowych oraz związków wysokoenergetycznych (ATP). Bierze udział w procesach metabolicznych i anabolicznych ustroju, w dystrybucji energii, a także pełni istotną funkcję w podziale komórek, reprodukcji i przenoszeniu cech dziedzicznych [14]. Zapotrzebowanie na fosfor u dzieci i młodzieży wiąże się z budow więcej »

Inulina znaczenie żywieniowe i technologiczne
Danuta Górecka Piotr Konieczny Anna Gramza-Michałowska 
Szybki rozwój rynku żywnościowego, wzrost świadomości żywieniowej konsumentów oraz dbałość o zdrowie przyczyniły się do wytworzenia produktów specjalnego żywieniowego przeznaczenia, nazywanych również żywnością funkcjonalną. Żywności takiej przypisuje się funkcję wspomagającą organizm w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia oraz w zapobieganiu i leczeniu niektórych schorzeń. Konsumenci coraz częściej poszukują żywności o mniejszej wartości energetycznej, producenci żywności nie ustają więc w pracach nad dostarczaniem konsumentom nie tylko produktów o korzyściach zdrowotnych, ale również o odpowiednich zaletach sensorycznych. Jednym z ważniejszych elementów wpływających na akceptację żywności przez konsumentów jest tekstura produktów, istotna zwłaszcza w przypadku produktów o obniż więcej »

Mleko i przetwory mleczne jako źródło wapnia
Stanisław Zmarlicki 
W ostatnich latach, w goniących za sensacjami tabloidach, ukazywały się informacje na temat wartości odżywczej mleka, mające niewiele wspólnego z prawdą. Jednocześnie nauka dostarcza coraz więcej faktów potwierdzających unikalne walory żywieniowe i zdrowotne mleka oraz jego przetworów. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie w zarysie aktualnej wiedzy na temat znaczenia mleka i produktów mlecznych jako niezastąpionego źródła wapnia w naszym pożywieniu i roli tych środków spożywczych w zapobieganiu jednej z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych - osteoporozie. Organizm dorosłego człowieka zawiera średnio 1,2 kg wapnia, przy czym 99% tego pierwiastka znajduje się w kościach i zębach, pozostałe zaś 1% we krwi i tkankach miękkich. O ważności wapnia najlepiej świadczy fak więcej »

Perspektywy mleczarstwa a kryzys gospodarczy
Jadwiga Seremak-Bulge 
Sytuacja na rynku mleka jest trudna. Po kilku latach wysokich cen i rosnących dochodów zarówno producentów, jak i przetwórców mleka rosną obawy o perspektywy rozwoju sektora mleczarskiego. Coraz niższe są ceny skupu. Ceny zbytu - zdaniem przetwórców - są zbyt niskie, a ceny detaliczne są obniżane zbyt wolno, aby mogły spowodować wzrost spożycia mleka. Maleje eksport, a odpowiedzialność za trudną sytuację przypisuje się kryzysowi gospodarczemu oraz stopniowemu powiększaniu kwot mlecznych, co nie wydaje się do końca słuszne. Przyczyny trudności sektora mleczarskiego nie tylko w Polsce, ale w całej Unii są bowiem znacznie głębsze i tkwią przede wszystkim w opóźnieniu wprowadzania reformy wspólnej polityki rolnej (WPR) na rynku mleka oraz niezbędnych zmian dostosowawczych do funkcj więcej »

Polska - krajem "doganiającym"?
Pytanie wydaje się zasadne zważywszy z jednej strony na panujący kryzys globalny, z drugiej zaś na dobrą pozycję Polski jako kraju dzielnie sobie radzącego z kryzysem. Gospodarka Polski jest bowiem zintegrowana z rynkiem światowym, w tym z rynkiem europejskim. Owo radzenie sobie z kryzysem poprzez - jak wskazują wyniki gospodarcze - zmniejszenie tempa przyrostu PKB i niepopadnięcie w recesję gospodarczą jest jednak tylko fragmentarycznym sukcesem polskiej gospodarki. O ile można ten sukces przypisać stosunkowo małemu udziałowi wymiany międzynarodowej (w każdym znaczeniu - towarów, usług, osób i kapitału), to wyjście z kryzysu (a w Polsce ze spowolnienia) następuje wyłącznie poprzez innowacje. Tu - jak się wydaje Polska ma ogromne zaległości do nadrobienia. Wrankingach Polska p więcej »

Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności 34. sesja Komitetu Nauk o Żywności PAN
W dniach 29 czerwca - 1 lipca br. w Poznaniu odbyła się 34. Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, zorganizowana przez poznańskie środowisko naukowe reprezentowane przez Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Oddział Wielkopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. W sesji wzięło udział 220 osób reprezentujących wszystkie krajowe ośrodki akademickie i instytuty prowadzące badania w dziedzinie nauki o żywności i żywieniu. Program sesji obejmował zarówno obrady podczas sesji plenarnych, jak i w ramach czterech sekcji tematycznych obejmujących część referatową i posterową. Obrady sesji plenarnej zainaugurował wykład prof. dr Iciar Martinez, reprezentującej norweski uniwersytet w Tromsø oraz organizację więcej »

Produkty mleczne z naturalnie zwiększoną zawartością witaminy B12
Dorota Zaręba Małgorzata Ziarno 
Produkcja fermentowanych artykułów żywnościowych o podwyższonej zawartości witamin z grupy B wpływa korzystnie na ich wartość handlową, odżywczą i eliminuje potrzebę późniejszej sztucznej fortyfikacji tymi składnikami. Do jednej z podstawowych witamin z grupy B należy witamina B12 - kobalamina. Najważniejszymi formami bioaktywnymi kobalaminy są formy naturalnie występujące w organizmie człowieka: adenozylokobalamina, hydroksykobalamina i metylokobalamina, z czego dwie ostatnie są również formami witaminy B12 dominującymi w mleku. Formą witaminy B12, powszechnie stosowaną w farmaceutyce i wykorzystywaną do wzbogacania żywności, jest pozyskiwana cyjanokobalamina - stabilna i łatwo ulegająca przekształceniu w organizmie człowieka do metylokobalaminy i adenozylokobalaminy. Każda z więcej »

Sery podpuszczkowe o zmniejszonej zawartości tłuszczu
Antoni Pluta 
W ostatnich dziesięcioleciach obserwuje się wzrost spożycia produktów o zmniejszonej zawartości tłuszczu, wartości energetycznej i cholesterolu. Konsumenci zarówno na Zachodzie, jak i w Polsce, coraz bardziej świadomi zagrożeń zdrowia związanych z żywnością o wysokiej wartości energetycznej, chętnie sięgają po produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Tłuszcz mleczny ma wiele zalet żywieniowych i ograniczanie jego spożycia nie wydaje się słuszne, jednak obiegowe opinie i rynek wymuszają produkcję artykułów mlecznych o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Sery podpuszczkowe stanowią jeden z podstawowych produktów diety większości ludzi w krajach klimatu umiarkowanego Wynika to zarówno z ich różnorodności, jak i wysokiej wartości odżywczej. W Polsce spożywa się ok. 4,4 kg serów więcej »

W jedności siła
Z Bronisławem Wesołowskim, Sekretarzem Generalnym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego rozmawia Henryk Piekut.Stowarzyszenie SITSpoż. ma bogaty dorobek i może się chwalić wspaniałymi osiągnięciami z przeszłości. Na jakich formach działalności koncentruje się to inżynierskie Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne obecnie? Muszę przyznać, że rzeczywiście tych form działalności oferowaliśmy naszym członkom w przeszłości znacznie więcej niż obecnie. Niektóre z nich uchodziły za bardzo atrakcyjne. W czasach, gdy każdy wyjazd na Zachód był dla polskiego inżyniera wręcz marzeniem - czymś bardzo trudnym, dzięki organizowanym przez Stowarzyszenie wyjazdom naukowo-technicznym stawało się to osiągalne dla naszych członków. Warto też przypomnieć, że więcej »

Zakażenie bakteriofagowe zagrożenie procesów fermentacyjnych w mleczarniach
Marcin Schmidt Agnieszka Olejnik-Schmidt 
Infekcje bakteriofagowe stały się poważnym problemem w przemyśle fermentacyjnym, zwłaszcza w mleczarniach. Zanieczyszczenie fagami może się przyczynić do lizy kultury starterowej - powoduje spowolnienie fermentacji lub całkowite jej zahamowanie, co prowadzi do spadku jakości produktu lub jego całkowitego zepsucia. Szacuje się, że nawet do 70% zaburzeń procesów technologicznych w produkcji serów twarogowych i twardych wynika z infekcji fagowych. Procesy biotechnologiczne prowadzone w zakładach mleczarskich są podatne na infekcje bakteriofagami, gdyż surowiec nie jest sterylny. Dodatkowo, stałe stosowanie tej samej kultury starterowej (szczepionki) dostarcza komórek gospodarza dla bakteriofagów [9, 20]. Bakteriofagi (fagi) są wirusami infekującymi komórki bakterii. Są to pasożyt więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software