Ameryka Północna daje mniej więcej
50 % światowej produkcji kukurydzy, która
tam skoncentrowana jest na obszarze "pasa
kukurydzianego" (Corn Belt). Pas ten obejmuje
12 stanów - Iowa, Illinois, Nebraska,
Minnesota, Indiana, Ohio, Południowa Dakota,
Kansas, Missouri, Wisconsin, Michigan
i K entucky. Kolejność przedstawiono
w tekście w zależności od wielkości produkcji;
na obszarze "pasa" zbiera się 88 %
całej produkcji kukurydzy w US A. Mimo
że kukurydza jest uprawiana na kontynencie
amerykańskim od setek, a właściwie od tysięcy
lat, to jednak to zboże pozostaje wciąż
w ofensywie, czego jaskrawym dowodem
jest wielkość plonu. W ciągu niecałych 100
lat plon jednostkowy kukurydzy wielokrotnie
wzrósł; w ostatnim pięćdziesięcioleciu
nastąpiły też rewolucyjne zmiany w hodowli
i technice uprawy, plon wzrósł z 2 do 8,6
t/ha. Koniecznością stało się wprowadzenie
standardów na ziarno. Znalazły się w nich
wymagania na najważniejsze składniki jakości
- ciężar objętościowy, ilość dopuszczalnych
ziaren uszkodzonych, zwłaszcza
uszkodzonych termicznie i określenie ilości
materiału obcego. Wymienione składniki
jakości wprowadzono do norm amerykańskich
i ustalono wymagania dla poszczególnych
klas jakości kukurydzy (tab. 1).
Poza pięcioma klasami jakości znalazło się
zboże pozaklasowe, najniższej jakości, dla
którego wymagania mogą być negocjowane
pomiędzy dostawcą i odbiorcą.
Poradmik Młynarza
Komen
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |