• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • 2011-7-8

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Czy zawartość amin biogennych w piwie może być jednym z parametrów oceny jego jakości zdrowotnej?


Krzysztof Baranowski Elżbieta Baca Agnieszka Salamon Dorota Michałowska Dorota Zielińska Marcin Karaś 
Does the content of biogenic amines in beer may be one of the parameters of its health quality evaluation? The content of the selected biogenic amines (phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine and spermidine) in the light and dark beers of domestic breweries production has been studied. Twenty samples of beer available on the market were evaluated. For the quantification of the above compounds in beer the method of gas chromatography after their prior derivatization was used. It were found the differences in the presence of selected biogenic amines in analyzed samples of beer, while in some cases exceeding the limit value of total concentrations of selected amines was observed. The authors suggest the desirability of controlling the level of biogenic amines occurrence in beer as one of the parameters of its health quality evaluation. Aminy biogenne występujące w przyrodzie - to grupa aktywnych biologicznie związków o małych masach cząsteczkowych (100-400 daltonów), które w komórkach drobnoustrojów, organizmów ssaków, a także ludzi pełnią rolę modulatorów i regulatorów ważnych czynności życiowych [1, 2]. Działają pobudzająco lub hamująco na czynności takich narządów, jak: mięśnie, gruczoły wydzielania zewnętrznego i wewnętrznego, układ nerwowy i naczyniowy, na syntezę białek oraz metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Do najważniejszych z nich zalicza się fenyloetyloaminy (fenyloetyloamina, tyramina, oktapamina, dopamina, noradrenalina, adrenalina), indoloalkiloaminy (tryptamina, serotonina), imidazoloaminy (histamina), tiaminy (putrescyna, kadaweryna) i poliaminy (spermidyna, spermina). Ze względu na fizjologiczne działanie aminy biogenne dzielą się na [14]: - aminy psychoaktywne, działające jako naturalne przekaźniki w centralnym systemie nerwowym, - aminy działające na układ krążenia, powodujące wzrost lub spadek ciśnienia krwi (histamina, tyramina). Aminy biogenne jako naturalne składniki surowców roślinnych [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

ANUGA 2011 w Kolonii - już po raz 31.
A. Karwowska 
Anuga - jak wskazują liczby - wyraźnie zyskuje status Mekki europejskiego rynku spożywczego. W połowie maja, czyli na pół roku przed rozpoczęciem targów, prawie wszystkie miejsca w halach targowych Kolonii były wyprzedane.W tym roku na targi w Kolonii przyjedzie 6500 wystawców z blisko 100 krajów świata, ze wszystkich kontynentów. Znajdą się wśród nich wiodące w rynkach producenckie tuzy oraz przedsiębiorstwa małe i średnie, które chcą poddać swoje dokonania ocenie europejskiego klienta. Ta wielka, ws więcej »

Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości
Jan Oszmiański Paulina Nowicka Paweł Rubiński 
Aronia - underestimated fruit in Poland in the prevention of obesity The World Health Organization has recognized the epidemic of obesity as one of the top ten global health problems. More than 8000 polyphenolic compounds are found in foods of plant origin; these compounds have been known for more than 20 years for their antioxidant properties, but it is now becoming clear that they may have other health benefits, including a role in energy control and weight management. Dietary guidelines recommend an increase of fruit and vegetable consumption, and interpretation of epidemiological evidence suggests that this may have an effect on weight management and obesity. A concern, however, is that a high intake of fruit juice could promote the development of obesity, but results have not been consistent across studies. Our results indicated that the components present in aronia juice significantly reduced concentration of glucose in blood. WHO uznało epidemię otyłości za jedno z głównych globalnych problemów zdrowotnych. Ponad 8000 związków polifenolowych znaleziono w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego, w których od ponad 20 lat wykazywano aktywność przeciwutleniającą; obecnie stwierdza się, że mają one także korzystny wpływ na zdrowie, ograniczając wartość energetyczną pokarmów i przyrost masy ciała. Wytyczne żywieniowe zalecają zwiększenie spożycia owoców i warzyw, gdyż w badaniach epidemiologicznych wykazano, że mają one korzystny wpływ na zmniejszenie otyłości. Natomiast niejednoznaczne są opinie dotyczące spożycia soków owocowych, którym przypisuje się wpływ na zwiększenie otyłości. Nasze badania wykazały, że substancje zawarte w soku aroniowym znacznie obniżają poziom cukru we krwi. Otyłość Dotychczasowe badania wykazały, że zdrowie człowieka w ponad 50% zależy od jego sposobu odżywiania się i stylu życia. Rozwój badań epidemiologicznych oraz analiza etiologii chorób cywilizacyjnych wskazują na istnienie związku przyczyn więcej »

Aseptyka Krones - kompaktowo i na sucho PET-Asept D Compact – kompaktowe rozwiązanie aseptyki ze sterylizacją suchą dla niższego zakresu wydajności
Roland Laumer 
Opracowana i wypróbowana w przemyśle kompaktowa rozlewaczka aseptyczna Krones zapoczątkowała nową erę w aseptyce: aseptyka PET stała się również aseptyką dla średniej wielkości produkcji. Firmy rozlewnicze mają teraz możliwość aseptycznego, a jednocześnie ekonomicznego prowadzenia rozlewu stosunkowo małych partii produktu. Aseptyczny rozlew w opakowania PET w aseptycznej instalacji kompaktowej ułatwia przejście z opakowań kartonowych na popularniejsze wśród konsumentów PET-y oraz produkcję wrażliwych napojów w PET-ach bez środków konserwujących. Firma Krones AG, Neutraubling, stworzyła instalację PET-Asept D Compact, przeznaczoną do aseptycznego rozlewu ze sterylizacją suchą w produkcji o małej wydajności, charakteryzującą się wysoką dyspozycyjnością i elastycznością. Dodatkowe zastosowanie zakraplacza azotu umożliwia zmniejszenie ciężaru butelki PET i sprawia, że nowa technika przewyższa ekonomicznie technikę liniową dla opakowań kartonowych. PET-Asept D Compact to rozwią więcej »

Brau Beviale Konferencja prasowa przed targami
K. Oleksy 
9-11 listopada br. to czas, kiedy wszyscy specjaliści z branży napojowej spotykają się na targach BrauBeviale w Norymberdze. W tym roku targi te obchodzą jubileusz - odbędą się po raz 50. Organizatorzy spodziewają się, że swoje produkty, technologie i urządzenia zaprezentuje ponad 1300 wystawców, a odwiedzi targi ok. 32 tys. zwiedzających specjalistów. Podczas targów będzie można zapoznać się z ofertą wystawców z ponad 40 krajów, głównie z Niemiec, Włoch, Wlk. Brytanii, Austrii, Szwajcarii i Belgii. Oferta g więcej »

Ceny skupu owoców i warzyw w II kwartale 2011 r.
Irena Strojewska Tomasz Smoleński Grażyna Stępka 
Ceny skupu owoców W II kw. 2011 r. w wyniku nierównowagi podażowo-popytowej nie tylko na rynku polskim, ale i w krajach unijnych, ceny skupu owoców deserowych i do przetwórstwa oferowane producentom były na poziomie dwu-trzykrotnie wyższym niż w analogicznych miesiącach 2010 r. Z powodu niedoboru surowca ceny za jabłka do przerobu na koncentrat wzrosły prawie trzykrotnie. W obecnym sezonie spośród owoców miękkich skupowanych do przetwórstwa, w wyniku niekorzystnyc więcej »

Charakterystyka granulatu konwencjonalnego i granulatu zizomeryzowanego
Mieczysław Stasiak 
Kryzys chmielarski w 2007 r. spowodował, że zarówno browarnicy, jak i przetwórcy chmielu zaczęli poszukiwać produktów chmielowych umożliwiających utrzymanie wysokiej jakości piwa, z jednoczesną większą efektywnością wykorzystania zawartych w nich alfa-kwasów. Mając na uwadze fakt, że naturalne produkty chmielarskie nie zawierają alfa-kwasów w postaci zizomeryzowanej (a tylko w takiej postaci przechodzą do piwa podczas gotowania brzeczki), rozpoczęto badania nad izomeryzacją granulatów chmielowych, ze szczególnym uwzględnieniem procesu izomeryzacji alfa-kwasów i ich wpływu na skład olejków chmielowych oraz nad ich przydatnością technologiczną w odniesieniu do granulatów konwencjonalnych. Metodyka badań Do 2007 r. metodę izomeryzacji chronił patent firmy Steiner. Zastosowana w Polsce metoda izomeryzacji granulatów chmielowych oparta została na doświadczeniach własnych, doświadczeniach Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego (IBPRS), danych literaturowych i sugestiach technologów z browarów. Do badań wykorzystano granulat wyprodukowany z chmielu odmiany goryczkowej Magnum. CHMIELARSTWO Charakterystyka granulatu konwenc więcej »

Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności - czerwiec i lipiec 2011 r.
Katarzyna Oleksy 
BEGEROW wzmacnia pion filtracji firmy Eaton Niemieckie przedsiębiorstwo E. Begerow GmbH & Co. zostanie sprzedane. Nabywcą jest zajmujące się zdywersyfikowanym zarządzaniem energią przedsiębiorstwo Eaton Corporation (NYSE:ETN), notujące obroty w wysokości ok. 13,7 miliardów USD. Eaton ma swoje oddziały w ponad 150 krajach świata, gdzie zatrudnia ok. 70 000 pracowników Po formalnej weryfikacji ze strony urzędów antymonopolowych, co do której nie oczekuje się żadnych przeszkód, firma E. Begerow GmbH & Co. stanie się własnością przedsiębiorstwa Eaton. Cieszymy się bardzo, że Eaton chce działać na rzecz trwałej strategii rozwojowej i rozbudowy naszych obszarów działalności. Zapewni to także znaczne wzmocnienie firmy BEGEROW. Da to naszemu przedsiębiorstwu bezpieczną przyszłość i wzmocni zakład w Langenlonsheim, mówi prezes zarządu Christa Tesch. Klienci mogą w dalszym ciągu oczekiwać doskonałej jakości produktów, profesjonalnego doradztwa i znanego, świetnego serwisu.  McCormick przejmuje spółkę Kamis Firma McCormick podpisała umowę dotyczącą nabycia 100% akcji spółki Kamis S.A. Finalizacja transakcji planowana jest na koniec września 2011 r., po uzyskaniu zgody organó więcej »

Deklaracje producentów dotyczące wartości odżywczej soków
Witold Płocharski Jarosław Markowski Barbara Groele 
W Unii Europejskiej ciągle doskonalone jest prawodawstwo dotyczące żywności. Przygotowywane jest na przykład nowe rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych, które między innymi udoskonala zasady informowania konsumentów na opakowaniu produktu. Dokument ten, jak wszystkie rozporządzenia i dyrektywy, będzie obowiązujący dla wszystkich krajów członkowskich UE po jego zatwierdzeniu przez Parlament i Radę UE. Głosowanie w Parlamencie odbyło się 6 lipca br., a głosowanie Rady przewidziane jest na październik tego roku. W Parlamencie prawie 87% głosów było za przyjęciem rozporządzenia - jest więc duże prawdopodobieństwo, że zostanie ono przyjęte także przez Radę UE. Nowe rozporządzenie zastąpi dwie dyrektywy: 90/496/EEC i 2000/13/EC i od momentu jego opublikowania, co jest przewidziane na koniec października br., firmy produkujące żywność będą miały trzy lata na dostosowanie się do większości przepisów i pięć lat - na dostosowanie się do zasad dotyczących wartości odżywczej. W tym przypadku przyjmuje się dłuższe niż zwykle okresy przejściowe. Najważniejsze przepisy dyrektywy 90/496/EEC i 2000/13/EC z późniejszymi zmianami** będą nadal utrzymane, w tym znane, chociaż nie zawsze respektowane przez producentów postanowienie dotyczące informowania konsumentów. W przygotowanym dokumencie przytacza się następujący paragraf: "Prawo żywnościowe powinno zabraniać wykorzystywania informacji, która dezinformowałaby konsumenta, szczególnie odnośnie do charakterystyki żywności lub jej właściwości, lub przypisywałaby żywności właściwości lecznicze. Ten przepis powinien być przestrzegany zarówno w reklamie, jak i sposobie prezentacji żywności". Zgodnie z dyrektywą 2000/13/EC (paragraf 3.1, pkt. (2)) na opakowaniach powinna być podana informacja o składzie produktu oraz ilości składników l więcej »

Dlaczego i jak należy stosować System Wspomagania Doboru Opakowań
Anna Kosmacz-Chodorowska Andrzej Hejduk 
System Wspomagania Doboru Opakowań (SWDO) został opracowany w latach 2007-2011 przez COBRO, przy współpracy z partnerem norweskim oraz krajowym - z Instytutem Logistyki i Magazynowania. SWDO działa jako internetowa platforma, której zadaniem jest wspomaganie doboru opakowań dla świeżych owoców, warzyw i grzybów oraz nawiązywanie relacji biznesowych między wszystkimi uczestnikami łańcucha dostaw. Wyniki i wynikające z nich wnioski szeregu badań, które przeprowadzono w ramach realizacji tego projektu, przedstawiono w poprzednim numerze PFiOW, s. 15-17. Dotyczyły one głównie opłacalności produkcji ogrodniczej, z której wynikało, że: wzrost cen owoców i warzyw w Polsce jest możliwy, jeśli zmaleją dostawy do przetwórstwa, a wzrośnie ich eksport na wymagające rynki. Jest to możliwe pod warunkiem zachowania międzynarodowych norm jakości i dostosowania opakowań do wymagań odbiorcy oraz zachowania reguł nowoczesnej logistyki. Badania te pozwoliły również na dobór asortymentu owoców, warzyw i grzybów, który uznano za najbardziej efektywny w tym zakresie (wybrano osiem rodzajów świeżych owoców, dwanaście rodzajów świeżych warzyw, w tym ziemniaki wczesne, oraz cztery gatunki grzybów). Ponadto zidentyfikowano zalecane kierunki eksportu, którymi są: Niemcy, Rosja, Norwegia, Szwecja i Finlandia i stąd użytkownik systemu SWDO ma możliwość wyboru lokalizacji dostawy. System obejmuje zatem wymogi odbiorców z Polski oraz wymienionych krajów, a całość przygotowano w trzech językach: polskim, angielskim i rosyjskim. Zgodnie z zapowiedzią w poprzednim artykule, ze względu na te jego cechy i wiele innych możliwości oraz bogatą funkcjonalność systemu, zasady korzystania z SWDO powinny być rozpowszechnione wśród firm: producentów i dystrybutorów świeżych owoców i warzyw, producentów opakowań dla tych produktów oraz firm branży TSL, aby wszyscy wymienieni więcej »

Gorzelnicy szukają wyjścia z zapaści
Na XI Walne Zebranie Członków Związku Gorzelni Polskich przyjechało 28 kwietnia 2011 r. do Warszawy zaledwie 27 członków stowarzyszenia reprezentujących typowe gorzelnie rolnicze. Walne Zebranie - zgodnie z wymogiem statutowym - miało charakter sprawozdawczo-wyborczy i jakkolwiek zdominowane zostało sprawami proceduralnymi, jednak wciąż przewijały się na nim pytania: "Co dalej z gorzelnictwem?", "Czy jest jeszcze szansa na przetrwanie na coraz bardziej drapieżnym rynku spirytusu?", "Jakie podjąć działania, aby sprostać wymogom współczesności?" Jak wspomniano, zasadniczym celem Walnego Zebrania był wybór władz na kolejną, trzecią już kadencję Związku. Kadencja trwa 4 lata. Poprzednia, druga, przypadająca na lata 2006-2010 została w styczniu 2009 r. przerwana nagłą śmiercią charyzmatycznego założyciela Związku, Ryszarda Wojtasiewicza z woj. dolnośląskiego. Wydawało się już wówczas, że Związek przestanie istnieć, bo jego działalność opierała się głównie na aktywności Prezesa i kilku osób z Zarządu, którzy w 2002 r. go zakładali. Z okazji XI Walnego Zebrania zostali oni wyróżnieni przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odznakami honorowymi "Zasłużony dla Rolnictwa". Do najbardziej zasłużonych gorzelników w kraju, w ocenie Zarządu Związku Gorzelni Polskich, którą uznał i odpowiednio docenił Mi więcej »

Kalejdoskop ze świata napojów - czerwiec i lipiec 2011 r.
Krystyna Bogacz 
Aseptyka Krones - kompaktowo i na sucho PET-Asept D Compact - kompaktowe rozwiązanie aseptyki suchej dla zakresu niższych wydajności Opracowana i przetestowana kompaktowa rozlewaczka aseptyczna Krones zapoczątkowała nową erę w aseptyce: aseptyka PET stała się również aseptyką dla średniej wielkości produkcji. Firmy rozlewnicze mają teraz możliwość aseptycznego, a jednocześnie ekonomicznego prowadzenia rozlewu stosunkowo małych partii produktu. Firma Krones AG, Neutraubling, stworzyła instalację PET-Asept D Compact, przeznaczoną dla procesu aseptyki suchej w zakresie małej wydajności, charakteryzującą się wysoką dyspozycyjnością i elastycznością. PET-Asept D Compact to rozwiązanie autentycznie aseptyczne. Jest to nowa, świetnie rokująca na przyszłość technologia, na bazie instalacji certyfikowanej listem Letter of Non-Objection przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków FDA (Food and Drug Administration) (informowaliśmy o tym w nr. 1/2011). Nie jest tu już potrzebna woda sterylna UHT. Butelki i izolator są sterylizowane gazowym nadtlenkiem wodoru. Maszyna myta jest ługiem i kwasem. Nie jest już konieczny ani kwas nadoctowy, ani produkty mycia pianowego. Wymagania dotyczące miejsca są możliwie najmniejsze i są porównywalne z maszynami liniowymi. Konstrukcja maszyny w strefie zasadniczej ogranicza się do powierzchni o wymiarach 6 na 2 metry. W systemie transportu chwytakowego pojemniki przechodzą najpierw przez strefę wstępnego ogrzania, następnie przez strefę sterylizacji gazowym H2O2 oraz strefę nadmuchu sterylizatora. W dalszej kolejności pojemniki są napełnianie i zamykane. Taśma transportera, regulowana pod względem wysokości, jest wyizolowana z obszaru sterylizacj więcej »

Kompaktowy blok części mokrej
Stefan Bierschneider 
Pierwszy ErgoBloc L Krones pracuje we włoskiej rozlewni wody mineralnej Tione.Koncern Krones AG, Neutrabling, ma już użytkowników nowej technologii: pierwszym jest włoska firma rozlewająca wodę mineralną Tione - od początku 2010 r. pracuje tam pierwszy ErgoBloc L Krones - jedno z nowych rozwiązań, które miało swą premierę podczas targów Drinktec 2009. ErgoBloc L to kompletny i bardzo kompaktowy blok części mokrej, składający się z wydmuchiwarki, etykieciarki i rozlewaczki z zastosowaniem etykietowania przed napełnieniem. Tione jako pierwsza firma na świecie mogła przekonać się o wielu zaletach nowego rozwiązania, takich jak: wysoki stopień skuteczności, oszczędne ustawienie, oszczędzający energię tryb pracy. Już podczas Drinktec 2009 firma Tione zapowiedziała, że chce produkować na ErgoBloc L z pierwszym numerem seryjnym. W październiku instalacja została dostarczona do Włoch, w styczniu 2010 r. podjęła pracę w zakładzie Orvieto. Zakład Tione s.r.l. został w 1991 r. założony i zbudowany przez San Pellegrino, w 1998 r. przejęty przez Nestlé Waters. W 2007 r. Nestlé Waters sprzedała Tione włoskiemu inwestorowi BSE, przedsiębiorstwu ds. logistyki żywności. Zakład Tione w regionie Umbrii, oddalony o godzinę drogi na północ od Rzymu, wyprodukował w 2009 r. równo 80 mln butelek PET, przy zatrudnieniu 25 pracowników i utrzymując 10 biur sprzedaży. Na poczatku 2009 r. firma BSE wzmocniła bazę produkcyjną, zakupując antyczną rzymską studnię Aqua Claudia, wymienianą jako jedno ze źródeł zaopatrzenia Rzymu w wodę antycznymi akweduktami. Wodą pozyskiwaną z tego źródła więcej »

Międzynarodowe trofea potwierdzają jakość Extra Żytniej
Rozmowa z Pawłem Lejmanem, prezesem zarządu Śląskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych "Polmos" w Bielsku-Białej.Panie Prezesie, gratuluję zdobycia Złotego Medalu na prestiżowym konkursie Monde Selection w Brukseli dla Waszego flagowego produktu Extra Żytnia. W ubiegłym roku otrzymaliście za ten produkt srebrny medal w prestiżowym konkursie w Londynie. W swoim portfolio macie też inne produkty wielokrotnie nagradzane. To oznacza, że ŚWWG stawia na jakość. Z badań rynkowych wynika, że Polacy coraz chętniej wybierają markowe alkohole. Czy Pan to potwierdza? - Zdecydowanie tak. Polscy konsumenci dużą wagę przywiązują do produktów markowych, znanych na rynku, z wieloletnią tradyc więcej »

Możliwości zmniejszenia kosztów produkcji etanolu w gorzelniach rolniczych szansą na dostosowanie się do aktualnych wymagań rynkowych
Konferencja Związku Gorzelni Polskich poprzedzała Walne Zebranie Członków ZGP i była wprowadzeniem do tematu pod hasłem "Jakie działania powinny podjąć gorzelnie rolnicze, by przetrwać na coraz bardziej konkurencyjnym rynku spirytusu?". Obie imprezy odbyły się w Domu Technika NOT w Warszawie 28.04.2011 r. Moderatorem konferencji i autorem jednego z dwóch referatów merytorycznych był dr hab. Adam Kupczyk, prof. SGGW Wydziału Inżynierii Produkcji. Na program konferencji złożyły się dwa referaty merytoryczne i kilka prezentacji firm współpracujących z branżą, a także dyskusja nt. trudnej sytuacji branży i szans przetrwania zakładów. W obecnej rzeczywistości gospodarczej świata globalnego, gdy każdy konkuruje z każdym, ważne staje się systemowe postrzeganie działania firmy czy sektora gospodarki. Brak takiego postrzegania skazuje na niepowodzenie nawet interesujące inwestycje czy pomysły. Zdaniem dr. hab. Adama Kupczyka z SGGW, ciekawym i przyszłościowym kierunkiem rozwoju rolnictwa i sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego wydaje się być sektor energetyki odnawialnej. Znaczny udział w tym zakresie może Konferencja Naukowo-Techniczna ZGP należeć do gospodarstw rolnych posiadających gorzelnie rolnicze czy biogazownie. Energetyka odnawialna może być też atrakcyj więcej »

Możliwość wykorzystania wód odwarowych z procesów zatężania soków w przemyśle owocowym. cz.1
Jan Marjanowski Jarosław Ostrowski Andrzej Kukiełko 
CBW UNITEX prowadzi prace badawcze w zakresie możliwości wykorzystania wód odwarowych powstałych w procesach zatężania soków w przemyśle owocowowarzywnym w gospodarce wodnej zakładu. Badania finansowane są z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka działanie 1.4-4.1 pt. "Odzysk wód odpadowych z procesów wyparnych w przemyśle spożywczym" w ramach umowy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości nr POIG.01.04.00-22-005/09, POIG.04.01.00- 22-005/09. W wyniku prac badawczych powstaje technologia zagospodarowania wód odwarowych stanowiących w większości zakładów balast technologiczny i obciążenie oczyszczalni ścieków. Umożliwi ona przedsiębiorstwom sektora owocowo-warzywnego wykorzystanie wód odwarowych do procesów produkcyjnych, jak: zasilanie kotłów parowych, układów chłodzenia i do mycia urządzeń technologicznych. Powstające w procesach technologicznych wody zdegradowane, charakteryzujące się w wielu przypadkach niskim zasoleniem i średnim ładunkiem organicznym, jak wody z wyparek zatężających sok, potencjalnie nadają się do wtórnego wykorzystania, umożliwiając znaczne ograniczenie zużycia wody pitnej w zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego. W myśl wprowadzanych nowych wymagań w tzw. pakiecie higieny, zawartych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady 852 i 853/2004/EU, woda zdegradowana może po uzdatnieniu nadawać się do celów: przeciwpożarowych, produkcji pary, chłodniczych, technologicznych pod warunkiem, że będzie przesyłana odrębnie, wyraźnie oznakowaną instalacją rurową, która nie ma połączeń z instalacją wody pitnej. Wody odwarowe jako zdegradowane mogą być odzyskiwane i powtórnie wykorzystane w przetwarzaniu surowców owocowo-warzywnych pod warunkiem, że nie spowodują ryzyka zanieczyszczenia przetworów spożywczych. Odzysk wód odwarowych i ich skierowanie do obiegów technologicznych w zakładach przemysłu spożywczego staje się nakazem środowiskowym w sytuacji małych rezerw wody pitnej, przypadających na miesz więcej »

Napoje funkcjonalne - czerwiec i lipiec 2011 r.
Adam Bogacz 
W 2010 r. Red Bull odnotował w Wielkiej Brytanii spadek zysku aż o 44,2%, osiągając 8,7 mln GBP. Sprzedaż utrzymała się na wysokim poziomie z jedynie 0,8-procentowym spadkiem i wyniosła 231,9 mln GBP. Powodem takiego pogorszenia zysku jest bardzo silny rozwój konkurencji i konieczność znacznego zwiększenia wydatków na promocję. Według danych firmy Nielsen na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy sprzedaż marki Red Bull zwiększyła się o 5,2% do poziomu 200,4%. W tym samym okresie sprzedaż Monster Energy dystrybuowanego przez Coca-Cola Enterprises zwiększyła się o 170,1% do poziom 37,9 mln GBP i Rockstar Energy dystrybuowanego przez AG Barr o 49,2% do poziomu 12,6 mln GBP. Fachowcy są zdania, że promocja nigdy wcześniej nie odgrywała tak ważnej roli na rynku napojów energetyzujących w Wielkiej Brytanii.  Facedrink pierwszy napój związany z portalem społecznościowym Kalifornijska firma Big Brands wprowadziła na rynek pierwszy na świecie niskokaloryczny shot energetyzujący o zawartości 140 mg kofeiny, tauryny i naturalnych aromatów. Shot ten ma logo zbliżone do portalu społecznościowego Facebook. Mottem przewodnim jest zatem slogan: "Otrzymasz społeczną energię". Facedrink ma dostarczyć konsumentowi społecznej energii, jakiej ludzie potrzebują, aby poradzić sobie z problemami dnia codziennego.  AG Barr wyeliminuje żółcień pomarańczową ze swojego sztandarowego napoju Irn-Bru Firma AG Barr poinformowała, że postanowiła wyeliminować sztuczny barwnik żółcień pomarańczową E110 (Sunset Yellow) z receptury swojego sztandarowego napoju Irn-Bru. Kilka dni przed tą decyzją Komisja Europejska poinformowała o zamiarze ograniczenia dopuszczalnego limitu dla żółcieni pomarańczowej. Decyzję o wyeliminowaniu tego barwnika z receptury napoju Lucozade Orange podjęła również firma GlaxoSmithKline. NOWE PRODUKTY  GlaxoSmithKline wprowadza nowy napój hipotoniczny Lucozade Sport Lite W rok po wprowadzeniu serii napojów dla sportowc więcej »

Nasz podstawowy atut to innowacyjność
Rozmowa z Arturem Kołodziejczakiem, Dyrektorem Generalnym firmy LineTec oraz Wolfgangiem Pfitznerem, Group Account Managerem dla Europy Wschodniej i Centralnej, z firmy SIDEL.Redakcja: Proszę przybliżyć naszym Czytelnikom czym zajmuje się firma LineTec i jakie są jej powiązania z firmą Sidel? - Artur Kołodziejczak: W tym roku firmie LineTec powierzono wyłączne przedstawicielstwo marki Sidel w Polsce. Związek firm jest zatem fundamentalny. Sidel to globalny lider w zakresie kompletnych linii rozlewniczych do opakowań szklanych, puszek oraz opakowań z PET. Z chwilą przejęcia firmy Sidel w 2003 roku przez największy na świecie koncern opakowaniowy Tetra Laval, nastąpiło w niej wiele zmian i przekształceń w kierunku stworzenia kompletnego dostawcy linii rozlewniczych. W ostatecznym efekcie kilka lat temu Sidel stał się drugą firmą na świecie pod względem wielkości sprzedaży linii rozlewniczych. - Redakcja: Z jakimi głównymi celami i wyzwaniami dla obydwu firm wiąże się ich funkcjonowanie w Polsce? - Artur Kołodziejczak: Główny cel to przede wszystkim praca na bazie maszyn już zainstalowanych w Polsce. Oceniamy, że są jeszcze duże możliwości organicznego wzrostu sprzedaży u naszych obecnych klientów. Jako potencjał widzimy zacieśnianie współpracy w zakresie optymalizacji pracy linii. Mamy do dyspozycji ogromny sztab specjalistów przygotowanych do spełniania wymagań i potrzeb polskiego rynku. Mam tu na myśli specjalistów do audytowania i usprawniania pracy linii, całodobowy hot line, zdalny monitoring maszyn. Ważnymi elementami komplet więcej »

Naszą wizytówką jest jakość
SULIMAR Sp. z o.o. z siedzibą w Piotrkowie Trybunalskim od blisko 30 lat zajmuje się produkcją piwa i napojów. O powstaniu, inwestycjach i najbliższych planach rozwoju firmy opowiada Prezes Zarządu SULIMAR Mariusz Supady.Redakcja: Dziś SULIMAR to intensywnie rozwijający się browar regionalny, znany na rynku z produkcji piwa premium marki CORNELIUS oraz ceniony producent napojów, także w obszarze marek własnych. Ale cofnijmy się nieco i opowiedzmy, o tym jak to wszystko się zaczęło, jak powstała firma SULIMAR. - Początek SULIMARU sięga roku 1981, kiedy to mój ojciec i jego wspólnik wykupili funkcjonującą od 1927 r. firmę rodziny Urbańskich, która zajmowała się rozlewem piwa oraz produkcją wód i napojów gazowanych. Nowi właściciele kontynuowali dotychczasową działalność firmy. Konsekwentnie rozszerzali grono partnerów handlowych, a także inwestowali w jej rozwój. Dzięki temu dość szybko SULIMAR stał się kluczową rozlewnią w makroregionie, która współpracowała z największymi ówczesnymi browarami w Polsce. W połowie lat 90. uruchomiliśmy produkcję własnej marki piwa o zasięgu ogólnopolskim pod nazwą KIPER. Piwo to szybko zostało docenione przez klientów i do dziś ma sporą grupę wiernych zwolenników. W następnych latach uruchomiliśmy linie do rozlewu piwa w KEG, w puszki oraz butelki. W więcej »

Nowe możliwości obniżenia kosztów gospodarki osadowej w oczyszczalniach ścieków
Andrzej Mróz 
Najnowsze rozwiązania techniczne z zakresu separacji, zagęszczania i odwadniania osadów ściekowych pozwalają na znaczące oszczędności kosztów inwestycyjnych, eksploatacyjnych oraz na zmniejszenie powierzchni oczyszczalni ścieków. Dotychczasowe zastosowania tych rozwiązań dały możliwość wyeliminowania z oczyszczalni osadników wstępnych i osadników wtórnych, a więc również redukcję wielkości zbiorników ściekowych. Gospodarka osadowa w oczyszczalni ścieków stanowi znaczną część kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych. Procesy biologicznego oczyszczania ścieków zachodzą najszybciej, gdy mikroorganizmy otrzymują pożywienie w najłatwiej przyswajalnej formie - w postaci roztworów. Biodegradacja zanieczyszczeń w ściekach wymaga tym dłuższego czasu i wiąże się z tym większymi kosztami, im większe są rozmiary cząstek zanieczyszczeń stałych. Najprostszym sposobem zredukowania kosztów oczyszczania ścieków jest mechaniczne usunięcie zanieczyszczeń stałych w postaci osadu wstępnego. Skutkuje to mniejszym obciążeniem stopnia biologicznego oczyszczania, mniejszym zapotrzebowaniem na tlen i mniejszą ilością osadu nadmiernego do oddzielenia i odwodnienia. Filtr Salsnes do usuwania zawiesiny i odwadniania osadów wstępnych w miejsce konwencjonalnego osadnika wst więcej »

Ochrona i naprawa powierzchni betonowych
Roman Masek 
Długotrwałe oddziaływanie szkodliwych czynników znajdujących się w środowisku otaczającym beton mogą doprowadzić do zniszczeń struktury betonu (karbonatyzacja, korozja kwasowa, siarczanowa itp.). Skażenie betonu agresywnymi substancjami (np. ścieki przy zmywaniu posadzek, wilgotne środowisko itp.) powoduje także utratę jego właściwości ochronnych w stosunku do stali, a w konsekwencji korozję prętów zbrojeniowych. Postępująca korozja stali zbrojeniowej początkowo jest trudna do stwierdzenia, jednak w miarę upływu czasu produkty korozji stali mogą spowodować odpadanie otuliny betonowej i doprowadzić do katastrofy budowlanej! Co robić, jak zahamować ten proces, jak ochronić obiekt przed zniszczeniem? W celu uzyskania odpowiednich parametrów szczelności betonu skuteczną metodą będzie ochrona jego powierzchni. Jednym ze sposobów jest nałożenie na powierzchnię szczelnej powłoki, odpornej na działanie różnych agresywnych czynników (tab., fot. 1). Ciekawe właściwości posiada powłoka BELZONA® (5811) IMMERSIONE GERADE: warstwa zaledwie 0,5 mm grubości - nałożona w systemie dwuwarstwowym bezpośrednio na powierzchnię betonu więcej »

Podsumowanie dokonań KUPS w 2010 r. i omówienie zadań na 2011 r.
Jak każdego roku, w czerwcu, w siedzibie IBPRS w Warszawie, odbyło się walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS). Uczestnicy spotkania zapoznali się ze szczegółowymi sprawozdaniami zarządu dotyczącymi działalności w 2010 r. oraz planami działania na 2011 r. Uczestnicy walnego zgromadzenia rozpatrywali także propozycje zamierzeń zgłaszanych zarówno przez przedstawicieli zarządu, jak i członków KUPS. Jednomyślne absolutorium dla zarządu i komisji rewizyjnej za 2010 r. Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt jednomyślnego przyjęcia poszczególnych sprawozdań,określow tym sprawozdania finansowego oraz udzielenia absolutorium za 2010 r. Stowarzyszenie KUPS było bardzo aktywne w obszarze działań z więcej »

Pomidor - idealne źródło witamin, substancji odżywczych i prozdrowotnych
Krystyna Bogacz 
punktu widzenia botaniki pomidor jest owocem, natomiast z powodów handlowych (wysokość cła) został decyzją Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych, podjętą w 1893 r., zakwalifikowany jako warzywo. W UE traktowany jest też jako warzywo. W ciepłych krajach pomidor jest rośliną rosnącą i owocującą wiele lat. W Polsce, w klimacie umiarkowanym, uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Pomidor osiąga wysokość od 40 cm do 2 m, w zależności od odmiany. Posiada liście pojedyncze lub podwójne pierzastodzielne. Wytwarza długie pędy, które należy skracać, aby uzyskać dorodniejsze owoce. Kwiaty zebrane w grona, wyrastające z łodygi, są koloru żółtego. Owoce są mięsiste, różnej wielkości, koloru czerwonego, różowego lub żółtego, nawet tzw. czarne, (o mahoniowej barwie i intensywnym smaku) oraz zielone i purpurowe, o kształcie kulistym, wydłużonym, podobnym do papryki lub spłaszczonym. Długa droga pomidora na "konsumpcyjny" stół Pomidor jadalny (Lycopersicum esculentum) jest rośliną uprawną, wywodzącą się z Andów z Ameryki Południowej, do dzisiaj rosnącą dziko w Peru, Boliwii, Chile i Ekwadorze. Początkowo był uprawiany przez Azteków i Inków, którzy nazwali go "tomatl" ("duża jagoda"). Stąd nazwa angielska - "tomato". Polska nazwa pomidor wywodzi się od włoskiego "pomo d’oro" - złociste jabłko (gdyż pierwsze pomidory były niewielkich rozmiarów, koloru żółtego) lub francuskiego "pomme d’amour" - jabłko miłości (ponieważ więcej »

Pozycja polskich owoców, warzyw i ich przetworów na rynkach unijnym i światowym
Bożena Nosecka 
Udział Polski w łącznych zbiorach owoców w UE wynosi 7-8%, w tym w zbiorach owoców strefy umiarkowanej 12-15%. W unijnej produkcji warzyw Polska uczestniczy w 8-9%. Polska jest czwartym po Hiszpanii, Włoszech i Francji producentem produktów ogrodniczych w krajach rozszerzonej Wspólnoty. Jesteśmy największym w UE producentem: jabłek, wiśni, porzeczek, agrestu, malin oraz kapusty, marchwi i buraków czerwonych oraz drugim we Wspólnocie producentem truskawek, ogórków i cebuli. Spośród tych produktów zwiększa się znaczenie Polski w unijnej produkcji malin (z ok. 35% średnio w latach 2001-2003 do 64% przeciętnie w latach 2008-2010), ogórków (wzrost z 13 do 19%), porzeczek (39 i 75%) i buraków (20 i 42%) (tab.). Stabilny jest udział Polski w produkcji truskawek w UE (ok. 20%), a zmniejsza się udział: kapusty, marchwi, wiśni, agrestu, śliwek i gruszek. Polska jest największym w UE producentem zagęszczonego soku jabłkowego (udział 45-50%), mrożonych owoców (głównie truskawek, wiśni, malin, porzeczek, agrestu i śliwek) oraz zagęszczonych soków z owoców miękkich (udział ponad 50%). Już w drugim roku obecności w UE, staliśmy się drugim, po Belgii, producentem we Wspólnocie mrożonych warzyw (udział ok. 20%). Polska jest czołowym w UE producentem warzyw kwaszonych i liczącym się producentem suszonej marchwi. W unijnej produkcji pozostałych przetworów owocowych i warzywnych udział Polski nie przekracza 5%. Po akcesji Polska umocniła się na pozycji największego spośród krajów Wspólnoty dostawcy na rynek unijny soków zagęszczo więcej »

Produkcja biogazu ze ścieków/odpadów wysoko obciążonych Zastosowanie innowacyjnego membranowego reaktora beztlenowego MEMTHANE na przykładzie wywaru gorzelnianego
Bogusław Buczak 
Zagadnienie fermentacji metanowej jest zagadnieniem złożonym ze względu na sam wieloetapowy proces, poddawany fermentacji substrat, jak i stosowane do tego celu reaktory beztlenowe. Właściwy wybór technologii gwarantujący pełne powodzenie inwestycji musi być oparty na głębokiej wiedzy i doświadczeniu jej dostawcy oraz na ścisłej współpracy z inwestorem. Propozycja Veolia Water Systems (VWS) w tym zakresie oparta jest na wiedzy i szerokim doświadczeniu, jakie firma zdobyła w dziedzinie technologii beztlenowych podczas realizacji ponad 600 instalacji beztlenowych. Od ponad 40 lat rozwijamy technologie fermentacji metanowej dla różnorodnych zastosowań. W naszych laboratoriach nieustannie prowadzone są badania nad optymalizacją procesu, możliwościami poddania fermentacji różnych substratów, jak i konstrukcją nowych reaktorów. W Polsce technologie beztlenowe promujemy i wdrażamy od lat 90. ub. wieku. Naszymi klientami byli i są m.in.: Kompania Piwowarska (Tyskie Browary Książęce), Browar Bosman, Maspex - 4 instalacje (Tymbark Olsztynek I, II, Tymbark, Ekoland), Cargill, Hellena, Frito Lay, McCain, Anwil SA, Nestle, Mlekovita, Agrana Fruit, Mondi, Komers International. W latach 80./90. ub. wieku wprowadziliśmy na rynek reaktory UASB i tzw. reaktory wysoko obciążone Biobed® EGSB oparte na technologii osadu granulowanego, co stanowiło przełom w zastosowaniu technologii beztlenowej w przemyśle na szeroką skalę. Reaktory te nadal stanowią najbardziej zaawansowaną i szeroko wykorzystywaną technologię aplikacji beztlenowych w zakresie ich stosowania, tj. dla ścieków średnio stężonych od 1,2-15 g ChZT/l (ChZT - Chemiczne zapotrzebowanie Tlenu), o stosunkowo małych zawiesinach <500 mg/l i braku ekstraktu eterowego (tłuszczów) <50 mg/l. Technologia osadu granulowanego została stworzona przede wszystkim dla rozkładu ChZT rozpuszczonego. Jej atutami są wysokie obciążenia reaktora, a tym samym krótki czas zatrzymania i relatywnie niewielkie k więcej »

Projekt "Polskie Jabłka Wysokiej Jakości"
Polska jest największym producentem jabłek w Europie, ale ich spożycie w kraju systematycznie spada. Obecnie statystyczny Polak konsumuje ich ok. 16 kg rocznie, a jeszcze kilka lat temu - 22 kg rocznie. Chociaż jabłka należą w Polsce do owoców najbardziej popularnych ich spożycie jest dwukrotnie mniejsze niż np. w Austrii. Wynika to m.in. z niskiej wiedzy konsumentów o różnorodności odmian oraz z nieznajomości ich smaku, także z tego, że coraz większą dla nich konkurencją jest powszechna dostępność w handlu owoców południowych w atrakcyjnych cenach, co powoduje, że jabłkom coraz trudniej przebić się na rynku. Stąd rodzi się kolejny duży problem: opłacalność produkcji dla polskich sadowników. Tym poważniejszy, że ze względu na duży udział jabłek niskiej jakości spada zainteresowanie importerów. Tę niekorzystną sytuację można zmienić głównie przez wzrost produkcji jabłek wysokiej jakości oraz ich szeroką i ciągłą promocję, w kraju i za granicą. Są szanse na zwiększenie eksportu jabłek, ale pod warunkiem, że ich jakość będzie spełniała warunki stawiane na tamtejszych rynkach. Inicjatywą wychodzącą naprzeciw potrzebom konsumentów oraz polskich sadowników jest projekt "Polskie Jabłka więcej »

Rynek wódki w Polsce
Paweł Dołęga 
Wódka to niewątpliwie jeden z produktów najlepiej rozpoznawanych i kojarzonych na świecie z Polską. Jest to w dużej mierze zasługa naszej bogatej tradycji w produkcji wódek, ale także pozycji, jaką współcześnie zajmuje ta kategoria. Jest to obecnie druga po piwie największa pod względem wielkości i wartości sprzedaży kategoria spożywcza w Polsce. W ostatnim roku (dane za okres: luty 2010 - styczeń 2011 r.) sprzedaż wódki w Polsce wyniosła 237 mln l, co przełożyło się na warto więcej »

Seminarium dla specjalistów i technologów przemysłu sokowniczego
Anna Łazarowicz 
Po raz kolejny, dwie firmy ściśle współpracujące z zakładami przetwórstwa owocowo-warzywnego: AB Enzymes Poland i B&P Engineering zorganizowały seminarium, dające uczestnikom szansę uaktualnienia wiedzy, konsultacji z wysokiej klasy specjalistami i wreszcie spotkania w gronie przedstawicieli zakładów przemysłu sokowniczego z całego kraju. W zgodnej opinii uczestników seminarium, wśród których byli zarówno technolodzy, szefowie produkcji, jak i menadżerowie firm sokowniczych, program seminarium spełnił ich oczekiwania. Wszyscy oni bowiem starają się "być na bieżąco" w tak istotnym dla efektywności procesów stosowaniu enzymów, a także w sprawach technicznego wyposażenia zakładu. Uczestnicy podkreślali także, jak cenne są dla nich spotkania z kolegami z branży i możliwość przedyskutowania z nimi występujących w branży problemów. Ma to szczególnie du więcej »

Skoncentrowani na "czystej etykiecie" Żywność barwiąca: wydajna i naturalna
Konsumenci dokładnie czytają etykiety na produktach spożywczych, szczególną uwagę zwracając na zastosowane dodatki. Dlatego producenci coraz chętniej zastępują używane dotąd substancje syntetyczne składnikami pochodzenia naturalnego. Natura stwarza duże możliwości także w dziedzinie barwienia żywności.Temat tzw. czystej etykiety będzie dominować w dyskusji o składnikach produktów żywnościowych także i w tym roku. Nie mamy tu bynajmniej do czynienia z tendencją przejściową. Konsumenci coraz chętniej sięgają i będą sięgać po artykuły pozbawione dodatków do żywności. Informacja o składzie produktu umieszczona jest na opakowaniu. Coraz większego znaczenia nab więcej »

Sympozjum JBT FoodTech (d. Frigoscandia) o innowacjach dla zamrażalnictwa owoców i warzyw
Król Kazimierz, najelegantszy hotel w Kazimierzu Dolnym, był miejscem specjalistycznego sympozjum dla dyrektorów produkcji, inżynierów utrzymania ruchu i mechaników branży chłodniczej pt. Najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w mrożeniu i glazurowaniu owoców i warzyw, które odbyło się w dniach 13-14 czerwca. Zagraniczni specjaliści firmy JBT FoodTech, wcześniej znanej jako Frigoscandia, dzielili się swą rozległą wiedzą z przedstawicielami branży chłodniczej i zamrażalniczej, którzy licznie przybyli, by usłyszeć o nowościach w urządzeniach, o nowych szansach na rozwój biznesu, podyskutować o sposobach radzenia sobie z różnorodnymi problemami technicznymi i technologicznymi.Gości przywitała Justyna Zielińska, kierująca polskim biurem John Bean Technologies Sp. z o.o., która przedstawiła krótko historię firmy macierzystej. Frigoscandia została więcej »

Sytuacja na krajowym i światowym rynku mrożonych owoców i warzyw na początku sezonu 2011/2012
Mariusz Ryszard Dziwulski 
Produkcja mrożonych owoców i warzyw stanowi ważny element przetwórstwa owoców i warzyw w kraju. Według danych IERiGŻ-PIB, spośród wszystkich produkowanych przetworów z owoców w Polsce mrożonki stanowią 40% (najwięcej spośród wszystkich przetworów), w przypadku mrożonych warzyw ich udział w produkcji przetworów warzywnych kształtuje się na poziomie aż 50%1. Polska jest liderem produkcji mrożonych owoców miękkich w Unii Europejskiej oraz należy do czołowych producentów mrożonek warzywnych z udziałem ok. 15% w unijnej produkcji - tabela. Biorąc pod uwagę produkcję mrożonych owoców w kraju, nie widać jednoznacznej tendencji wzrostowej. Łączna produkcja w sezonie 2009/2010 r. wyniosła 330 tys. t, z czego 36% stanowiły mrożone truskawki, 20% wiśnie oraz 14% maliny. Mniejszy udział w krajowej produkcji mrożonek mają natomiast porzeczki czarne, lecz mimo to Polska jest liderem w gronie europejskich producentów tych przetworów. W krajach Wspólnoty szybko rozwija się natomiast produkcja mrożonych warzyw. Według danych PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw), najszybszą dynamiką wzrostu produkcji charakteryzowała się więcej »

XX Walne Zgromadzenie Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa
Maria J. Przegalińska 
W Warszawie w hotelu Hyatt w dn. 17 VI odbyło się XX Walne Zgromadzenie Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa (KRWiM), którego gospodarzem i sponsorem było Centrum Wina. Program zjazdu obejmował: trzy interesujące prezentacje, ogłoszenie wyników XX Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich, sprawozdanie z działalności KRWiM w latach 2008-2011 oraz wybory nowych władz na następną kadencję. Gościem zjazdu był poseł Mirosław Maliszewski, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Sejmie.Prezentacje Gospodarzem spotkania było Centrum Wina, którego wiceprezes Waldemar Teklak przewodniczył obradom, a także dokonał krótkiej prezentacji swojej firmy. Centrum Wina - Dystrybucja Sp. z o.o. jest wiodącym krajowym importerem i dystrybutorem win wysokogatunkowych (tzw. fine wines). Firma ma sieć 23 własnych sklepów winiarskich, w których sprzedaje ponad 1000 gatunków win z całego świata. Klientami firmy są głównie jednak restauracje i hotele, inne kanały dystrybucji to klienci indywidualni (B2C) i instytucjonalni (B2B). Z kolei dyr. handlowy Giuseppe Stefani przedstawił możliwości i potencjał firmy włoskiej Gruppo Bertolaso SpA, z pon więcej »

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne wód źródlanych, wód smakowych i napojów owocowo-warzywnych
Dorota Kręgiel Anna Rygała 
Rynek butelkowanych wód mineralnych, źródlanych i napojów charakteryzuje dynamiczny rozwój od początku lat dziewięćdziesiątych. Wzrasta świadomość społeczna o roli wody jako istotnego elementu codziennej diety. Konsumenci kupują produkty nie tylko poszukując ugaszenia pragnienia, ale doceniają korzystny wpływ napojów na ich zdrowie i samopoczucie. Coraz większą popularnością cieszą się naturalne soki owocowe lub owocowo-warzywne oraz wody smakowe, produkowane na bazie wód mineralnych lub źródlanych z dodatkiem różnych aromatów pochodzenia naturalnego. Jednakże w tej branży istotnym problemem jest brak stabilności mikrobiologicznej produktów, który objawia się niekorzystnymi zmianami organoleptycznymi [Satora, Tuszyński, 2003]. Skład mikroflory zanieczyszczającej produkt jest zwykle bardzo zróżnicowany i zależy od jakości wszystkich surowców wchodzących w skład napoju: wody, aromatu lub soku, cukru oraz innych komponentów używanych w produkcji napojów.Słowa kluczowe: wody butelkowane, wody smakowe, napoje owocowo-warzywne, zanieczyszczenia mikrobiologiczne Key words: bottled waters, flavored waters, fruit-vegetable drinks, microbial contamination The hygienic problems of alcohol-free drinks are emphasized, especially on microbial contamination. In this paper, some risks in main sources for production of bottled waters, flavored waters and fruit-vegetable drinks are reviewed and discussed. Low pH level equal to 3÷5 and presence of the preservatives often don’t provide of microbiological stability of drinks. The results of microbiological analysis of spoiled, out-of-use products are presented. It should be considered to enhance of the range of analysis on account of possibility of presence different microorganisms that are not detected in routine analysis of products. Artykuł traktuje o mikrobiologicznych problemach występujących w produkcji napojów bezalko więcej »

Zapewniamy klientom satysfakcję i obsługę na najwyższym poziomie
Rozmowa z Pierluigi Locchi prezesem firmy IPI Aseptic Packaging Systems.Redakcja: Po raz pierwszy prezentujemy na naszych łamach firmę IPI, znanego włoskiego producenta aseptycznych linii rozlewniczych i opakowań kartonowych dla przemysłu soków, napojów, mleka i wina. Czy może Pan przybliżyć naszym Czytelnikom historię firmy i początek jej działalności w Polsce? - Pierluigi Locchi: Historia IPI sięga 1969 roku, kiedy została zbudowana pierwsza maszyna rozlewnicza. W 1981 r. system aseptyczny został kupiony przez.International Paper, co umożliwiło IPI wejście na rynki zagraniczne. Jednym z najważniejszych rynków - jeżeli nie najważniejszym - była Polska. Od 1981 r. IPI pozyskało w Polsce wielu klientów z różnych branż, takich jak mleczarska, sokownicza or więcej »

Zaprzepaszczona szansa na promocję narodowych trunków podczas polskiej prezydencji
Rada Gospodarki Żywnościowej wystosowała do min. Marka Sawickiego MRiRW oficjalny protest w sprawie wypowiedzi ministra spraw zagranicznych Radosława Sikorskiego dyskredytującej jakość polskich wyrobów alkoholowych w związku z wybranym przez niego alkoholem (wina węgierskie) do serwowania w czasie polskiej prezydencji. Stanowisko to poparły dwie główne organizacje branżowe: Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa i Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy. Poniżej zamieszczamy te wystąpienia W więcej »

Znikną dzikie wysypiska śmieci?
Tadeusz Pokrywka 
Po kilku latach dyskusji sejm przyjął nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw. Trzeba przyznać, że procedowanie tej ustawy, zarówno w sejmie, jak i w senacie, przebiegało w dobrym tempie. Pierwsze jej czytanie odbyło się 15 grudnia ub.r., a 1 lipca 2011 r., po rozpatrzeniu poprawek senatu, sejm przyjął ostateczny kształt ustawy. Prezydent też dość szybko ustawę podpisał i 25 lipca w Dzienniku Ustaw Nr 152, poz. 897 tekst ustawy ukazał się drukiem. Tak więc 1 stycznia 2012 r. ustawa wejdzie w życie, choć na pozytywne efekty trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Z dużą satysfakcją i radością przyjąłem uchwalenie wręcz rewolucyjnych zmian dotyczących gospodarowania odpadami. Warto podkreślić wyjątkową zgodność wszystkich ugrupowań parlamentarnych co do głównych zmian w tym zakresie. Ta zgodność posłów powodowała, że usilne próby przeciwn więcej »

Związki smakowo-zapachowe oraz prozdrowotne i antyseptyczne występujące w miodach pszczelich
Elżbieta Baca Krzysztof Baranowski Dorota Zielińska Agnieszka Salamon 
Według zapisków sumeryjskich sprzed 4000 lat, miód pszczeli był już wtedy postrzegany jako produkt spożywczy o wysokich walorach smakowo-zapachowych, a także leczniczych i antyseptycznych. Hipokrates, uważany za prekursora nauk medycznych, używał go do słodzenia wywarów z ziół i sporządzania maści. Starożytni Grecy spożywali miód w dużych ilościach, wierząc, że zapewnia im siłę, zdrowie, a nawet długowieczność, a egipska królowa Kleopatra dla pielęgnacji ciała zażywała kąpieli z oślego mleka z dodatkiem miodu [1]. Miody wykazują charakterystyczny aromat, którego ogólny charakter zależy od oddziaływania obecnych w nich lotnych związków pochodzenia roślinnego (z nektaru lub spadzi) lub zwierzęcego (wytwarzanych w organizmach pszczół czy mszyc). Swój udział w tworzeniu ogólnego charakteru smakowo-zapachowego miodu mają także związki powstające podczas jego dojrzewania, a także podczas wydobycia z plastra, przechowywania i transportu. Ponieważ miody wykazują zdolność wchłaniania związków zapachowych z otoczenia, zmiany ich aromatu mogą być spowodowane np. nieszczelnym opakowaniem lub niewłaściwym przechowywaniem [2, 12, 13]. Największą grupę związków w miodach stanowią węglowodany, głównie glukoza (ok. 34%) i fruktoza (ok. 39%). Są one wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są na energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą także udział w procesach detoksykacji, obniżając toksyczne działanie zanieczyszczonego środowiska, a także alkoholu, nikotyny oraz innych używek. Miód jest zatem cennym produktem odżywczym dla ludzi wykonujących pracę fizyczną i stał się stałym składnikiem diety m.in. sportowców [2, 15]. Istotnym czynnikiem wpływającym na smak i aromat miodu są kwasy organiczne i olejki eteryczne. W miodach występują także wyższe alkohole, aldehydy i ketony, a także estry i polifenole. Miody zawierają niewielką ilość związków azotowych (np. enzy więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software