Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6
Sytuacja na światowym rynku pszenicy w ocenie U.S. Wheat Associates
6 listopada 2003 r. odbyło się (po 2- -letniej przerwie) kolejne seminarium zorganizowane przez U.S.Wheat Ass. na temat bieżącej oceny sytuacji na światowym rynku pszenicy. Referaty na seminarium wygł
[...]
W bieżącym roku, po akcesji, działania interwencyjne będą prowadzone zgodnie z zasadami unijnymi. Zakup interwencyjny będzie się odbywał w okresie od l listopada do 31 maja. Nie będzie więc możliwości więcej »
W sezonie 2002/03 ostra zima przy niedostatecznej pokrywie śnieżnej doprowadziła w Niemczech do strat w uprawach pszenicy. Sucha pogoda na wiosnę niekorzystnie wpłynęła na pierwszą fazę wegetacji. Ano więcej »
Surowiec rolniczy przechodzi przez różne ogniwa - od producenta rolnego po finalnego konsumenta. Na drodze tej, zwanej łańcuchem marketingowym lub dystrybucyjnym, powstają zależności i powiązania pom więcej »
W listopadzie 2003 r. ukazał się w języku niemieckim nowy "Podręcznik przetwórstwa mąk i kasz". Autor: Dr Peter Erling. Wydawnictwo: "AgriMedia" Sp. z o.o., 466 stron, 297 ilustracji, 52 tabele, forma więcej »
USA razem z Argentyną, Kanadą i Egiptem wystąpiły ze skargą na forum Światowej Organizacji Handlu (WTO), uznając za nielegalne 5-letnie moratorium przyjęte przez Unię Europejską na zatwierdzanie produ więcej »
Niniejszy artykuł przedstawia wyniki tzw. szybkiej oceny podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2003 r., wykonanej przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechn więcej »
Skala i szybkość postępu w dziedzinie biotechnologii rolniczej, które dokonują się w świecie w ciągu ostatnich 7 lat, są nieporównywalne z wprowadzaniem jakiejkolwiek innej technologii w historii roln więcej »
Powodzenie rynkowe różnego rodzaju przekąsek zmusza producentów żywności do stałego powiększania swojej oferty asortymentowej, co związane jest ze stałym udoskonalaniem dotychczasowych metod ich wytwa więcej »
Nie ma uniwersalnych wzorców schematów przemiałowych. W zależności od specyfiki warunków panujących w danym młynie muszą być one optymalnie zestawione. Dodatkowo komplikuje to przedsięwzięcie fakt, że więcej »
Przez dziesiątki lat granulacja semoliny (uwaga: wszędzie w tekście "seinolina" oznacza produkt z pszenicy durum -jest to tzw. durum semolina) stosowanej w makaroniarniach mieściła się w przedziale 63 więcej »
Zbliżająca się integracja z Unią Europejską następować będzie w trudnych warunkach ekonomicznych prowadzenia działalności w zakresie pierwotnego i wtórnego przetwórstwa zbóż. Te utrudnienia wynikająz więcej »
Środki przedakcesyjne zagwarantowane przez Brukselę krajom przystępującym wykazują oddziaływanie na rynek UE. Nowe regulacje układu o imporcie zbóż, który ma szereg umów tzw. podwójnego zera z krajami więcej »
Problem zbożowy w Polsce ma szczególną rangę. Nasze wejście do Wspólnoty Europejskiej stwarza konieczność pilnego zakończenia prac przygotowawczych. Obejmują one cały łańcuch technologiczny przetwórst więcej »
Węglowodany, inaczej zwane też cukrowcami albo sacharydami, stanowią najważniejszą grupę substancji zawartych w ziarnie. Związki te są substancjami zapasowymi, ale odgrywają też ważną rolę strukturotw więcej »
Etapami - w łańcuchu dostaw komponentów oraz mieszanek paszowych ze względu na czas przechowywania - są magazyny produkcyjne i transportowe oraz środki transportu lądowego i wodnego, w tym ładownie st więcej »
W poprzednim artykule (zamieszczonym w nr 9/03 "Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego") pisałem o mlewniku walcowym, wynalazku Miillera z 1815 r., i jego losach aż do powstania dojrzałej konstrukcji w Peszci więcej »
W dniu 8 grudnia 2003 roku została opublikowana ustawa z 30 października 2003 roku o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. Ustaw nr 208 z 2003 r., póz. 2020). Między innymi w więcej »