• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • 2012-4

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

The essence of fruit


Smak, smak i jeszcze raz smak. Nawet, gdy chodzi o rozległy temat naturalności, jest on najważniejszym kryterium. Nowe technologie stosowane przy wytwarzaniu aromatów owocowych pozwalają producentom na uzyskiwanie jeszcze bardziej autentycznych i bardziej indywidualnych profili smakowych, dzięki czemu dany produkt może się wyraźnie różnić od konkurencji.Naturalność nigdy nie wychodzi z mody - i tak też będzie w najbliższych latach. Właśnie dlatego, że sposoby na życie i przyzwyczajenia żywieniowe tak drastycznie się zmieniają, wzrasta również świadomość konsumentów w obszarze środków spożywczych. Raczej niezdrowy styl życia, niepozostawiający czasu na porządny posiłek, każe wielu konsumentom przeciwdziałać mu korzystając ze zdrowszej żywności. Przemysł reaguje na to wzbogacaniem swoich produktów dodatkami poprawiającymi zdrowie, red [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

"Termobreak" do rozmrażania, podgrzewania lub chłodzenia surowca
Problem sezonowości owoców i warzyw dotyczy wszystkich zakładów przetwórstwa spożywczego. Można wydłużyć ten okres magazynując owoce w stanie zamrożonym. Pierwszym etapem produkcji jest rozmrożenie surowca. B&P Engineering oferuje urządzenie o nazwie "Termobreak" służące do rozmrażania, podgrzewania lub chłodzenia surowca w postaci pulpy lub kremogenu oraz produktów zawierających całe owoce. Największą zaletą urządzenia jest obracający się element grzewczy w postaci dwóch spirali umieszczonych na wspólnym wale. Ruchoma grzałka zabezpiecza produkt przed przypalaniem oraz zwiększa skuteczność wymiany ciepła poprzez ciągłe mieszanie surowca więcej »

Acerola - bogactwo witaminy C
Krystyna Bogacz 
Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L., Malpighia emarginata, Malpighia punicifolia) - znana również jako wiśnia z Barbados lub acerola, pochodzi z Meksyku oraz Środkowej i Południowej Ameryki, a obecnie uprawiana jest na terenach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie: na Wyspach Kanaryjskich, Madagaskarze, Tajwanie, Hawajach, w Indiach, Australii, Ghanie, Etiopii, Zanzibarze, Sri Lance. Jest to niskie drzewo lub częściej rozłożysty krzew o ciemnozielonych liściach. Kwitnie na różowo lub czerwono. Wydaje czerwone jakby złożone z trzech części i zawierające trzy pestki soczyste owoce o masie 3-5 g i 2,5 cm średnicy, wykorzystywane do produkcji soku. Acerolę można także hodować w postaci drzewka bonsai. Acerola w użyciu tradycyjnym W medycynie ludowej owoców aceroli używano do leczenia biegunki, stosowano przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, ściągająco, wspomagająco w pracy serca, wątroby, nerek. Właściwości odżywcze aceroli wykorzystywano przy leczeniu anemii, cukrzycy, wysokiego poziomu cholesterolu, reumatyzmu, gruźlicy oraz podczas rekonwalescencji. Zasobnej w garbniki kory używano do garbowania skór. Ogólnie można powiedzieć, że acerola wzmacnia układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne, odtruwa organizm, działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo. Acerola a badania naukowe Acerola została poddana badaniom naukowym związanym z określeniem jej składników i ich wielkości. Badań klinicznych nie przeprowadzano, ponieważ owoce wykorzystywane są jako pożywienie, a nie lekarstwo. Natomiast dzięki badaniom przeprowadzonym w kosmetyce, które do więcej »

Ceny skupu owoców i warzyw w I kwartale 2012 r.
Irena Strojewska Tomasz Smoleński Grażyna Stępka 
W I kw. 2012 r. w wyniku wysokiej podaży nie tylko na rynku polskim, ale i w krajach unijnych, ceny skupu jabłek i gruszek deserowych oferowane producentom były na poziomie średnio od kilku do ponad 30% niższym niż w miesiącach I-III 2011 r. W analogicznym okresie jabłka do przerobu na marmolady i kostkę potaniały o 26%. Z powodu niedoboru surowca, a także dużego popytu na koncentrat soku jabłkowego na rynkach światowych (wg więcej »

Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności
FIRMY Frutarom zwiększa produkcję alg Izraelska firma Frutarom zwiększyła swój potencjał produkcyjny glonów o 30% do 10 t. Dzięki inwestycji firma będzie w stanie nadążyć za rosnącym popytem na ten surowiec ze strony klientów z Europy Zachodniej, USA i Japonii, a także firm z Azji i Europy Wschodniej. Algi morskie znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jednak to przemysł kosmetyczny głównie nakręca rosnący obecnie na nie popyt. Kolejne przejęcia firmy Naturex Naturex kontynuuje politykę przejęć, tym razem kupił wiodącą na rynku indyjskim firmę produkującą naturalne barwniki. Naturex penetrował tamtejszy rynek już od dłuższego czasu. Kwota transakcji przejęcia indyjskiej firmy Valentine oraz bliższe szcze więcej »

Fundusze promocji żywności do poprawienia...
Tadeusz Pokrywka 
Do sejmu trafił poselski projekt nowelizacji ustawy o zmianie ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych. Przypomnę, że 22 maja 2009 r. sejm przyjął ustawę o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (DzU z 2009 r. Nr 97, poz. 799). Zadaniem obowiązującej od 1 lipca 2009 r. ustawy jest wspierania marketingu rolnego, wzrostu spożycia i promocji produktów rolno-spożywczych. Dla realizacji tego celu, z mocy ustawy, utworzono następujące fundusze promocji: 1) Fundusz Promocji Mleka, 2) Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, 3) Fundusz Promocji Mięsa Wołowego, 4) Fundusz Promocji Mięsa Końskiego, 5) Fundusz Promocji Mięsa Owczego, 6) Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, 7) Fundusz Promocji Owoców i Warzyw, 8) Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego, 9) Fundusz Promocji Ryb. Do wpłat na Fundusz Promocji Mleka są obowiązane podmioty skupujące, w rozumieniu ustawy z 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych, w wysokości 0,001 zł od każdego skupionego prz więcej »

Inspirowanie innowacjami to nasza pasja
Rozmowa z Grzegorzem Frąckiem, prezesem Döhler Polska Sp. z o.o. Absolwent Politechniki Łódzkiej, Wydział Chemii Spożywczej - Biotechnologii oraz Akademii Ekonomicznej w Katowicach - Zarządzanie. Przez 7 lat Dyrektor ds. Rozwoju w jednej z czołowych firm produkującej soki, w Döhler Polska prawie od 10 lat. Żonaty, 3 dzieci.Panie Grzegorzu, Döhler Polska obchodzi w tym roku jubileusz 20-lecia działalności w Polsce. Jak Pan ocenia ten okres, co zmieniło się w warunkach prowadzenia biznesu i w jego otoczeniu oraz jakim przekształceniom podlegała Wasza Firma? - W tym roku obchodzimy rzeczywiście jubileusz 20 lat prowadzenia działalności, którą w sierpniu 1992 r. zapoczątkował pierwszy prezes polskiego oddziału Döhler Pan Claus Nielebock - mój poprzednik i mentor. Porównując początki, których doświadczyli najstarsi, zasłużeni pracownicy Döhler Polska, z obecnymi czasami zmieniło się praktycznie wszystko: od otoczenia gospodarczego, realiów prawno-ekonomicznych prowadzenia biznesu, przez przekrój klientów z wielu branż: ich różne losy, wzloty i upadki aż po samą naszą organizację od wewnątrz. Jedna rzecz nie zmieniła się - zasady, którymi kierujemy się w działalności, są ciągle takie same. Zmieniło się także nasze postrzeganie rynku, jak również postrzeganie Firmy Doehler przez przedsiębiorstwa operujące na rynku spożywczym. Gdyby Pani zapytała mnie 10 lat temu kim jest Döhler, odpowiedziałbym sztampowo, iż jesteśmy producen więcej »

Jakość zagęszczonych soków owocowych a wymagania międzynarodowe
Piotr Podoba 
Z satysfakcją można stwierdzić, że polski przemysł przetwórczy produkujący zagęszczone soki owocowe plasuje się w czołówce zakładów branży spożywczej. W ostatnich latach, głównie dzięki dofinansowaniu z funduszy europejskich, nasza branża dokonała dużej modernizacji zakładów w celu poprawienia jakości produkowanych koncentratów soków owocowych. Odnowiony został bardzo wysłużony park maszynowy, doposażono laboratoria przyzakładowe, dzięki czemu prawie każdy zakład jest w stanie sam określić podstawowe parametry jakościowe. Były to inwestycje konieczne, ponieważ w ostatnim czasie wymagania jakościowe stawiane przez naszych odbiorców bardzo wzrosły. W dzisiejszej rzeczywistości nie wystarczy określanie tylko kwasowości i Brix w koncentracie. Dużego znaczenia nabrały kwestie czystości mikrobiologicznej soku oraz brak pozostałości pestycydów i metali ciężkich. W naszej branży kwestie jakościowe są uregulowane przez unijną organizację stowarzyszającą producentó więcej »

Julian Pawlak - "Złoty Inżynier" 2011
W 2011 r. Honorowym Złotym Inżynierem "Przeglądu Technicznego" został mgr inż. Julian Pawlak. Technik mechanik, potem absolwent Wydziału Budownictwa Lądowego Politechniki Krakowskiej. Szlify inżynierskie doskonalił, budując m.in. chłodnię składową i kotłownię w Tymbarku. Karierę inżyniersko- -budowlaną zamienił na zarządzanie więcej »

Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz 
NAPOJE Sprite i Nestea słodzone substancjami słodzącymi ze stewii Coca-Cola wprowadziła na rynek francuski nową wersję napojów Sprite i Nestea - o 30% mniejszej zawartości cukru, słodzone składnikiem ze stewii - truwią (jest 300 razy słodsza od cukru, lecz nie zawiera kalorii). Użycie zatwierdzonej przez Komisję Europejską w listopadzie 2011 r. stewii daje więcej możliwości do wprowadzania innowacji w napojach i stworzenia dla konsumentów jak najlepiej smakującego napoju o mniejszej zawartości kalorii. ALKOHOLE Moët-Hennessy zamierza produkować czerwone wino w Chinach Moët-Hennessy podpisał umowę joint venture na produkcję wysokiej klasy wina czerwonego w Chinach. Kontrakt na stworzenie winnicy w prowincji Yunnan, w południowo-zachodnich Chinach, został zawarty z producentem wina - grupą VATS. Nowo powstała kompania winiarska pod nazwą Moët Shangri-La Hennessy Deqin utworzy 30-hektarową winnicę 2400 m n.p.m. Francuscy specjaliści od produkcji wina będą czuwać nad przebiegiem prac, a produkcja ma się rozpocząć w ciągu 5 lat. Będzie to trzecie przedsięwzięcie Moët Hennessy w Chinach więcej »

Możliwość wykorzystania wód odwarowych z procesów zatężania soków w przemyśle owocowym. Cz. 2
Jan Marjanowski Jarosław Ostrowski Andrzej Kukiełko 
W nrze 7-8 PFiOW z 2011 r. zamieszczono pod powyższym tytułem cz. 1 artykułu, w której scharakteryzowano powstające w procesach wyparnego zagęszczania soków wody odwarowe podając ich skład fizykochemiczny oraz metodykę badań laboratoryjnych, opierając się na procesach membranowych RO, jonitowych i sorpcyjnych oraz opracowanym roztworze wzorcowym do badań. Przedstawiono także schemat instalacji do badań laboratoryjnych. Niniejszy artykuł jest kontynuacją cz. 1 publikacji, przedstawiono w nim wyniki z badań prac rozwojowych w skali półtechnicznej, a także instalację do uzdatniania wody odwarowej. Założenia badawcze W latach 2009-2011 CBW UNITEX prowadził prace badawcze z zakresu możliwości wykorzystania wód odwarowych, tj. powstałych w procesach zatężania soków skroplin w przemyśle owocowo-warzywnym. Badania finansowane były z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka działanie 1.4-4.1 pt. "Odzysk wód odpadowych z procesów wyparnych w przemyśle spożywczym" w ramach umowy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości nr POIG.01.04.00-22-005/09, POIG.04.01.00-22-005/09. W wyniku prac badawczych powstała technologia zagospodarowania wód odwarowych stanowiących dla większości zakładów balast technologiczny i obciążenie oczyszczalni ścieków. Umożliwia ona przedsiębiorstwom sektora owocowo-warzywnego wykorzystanie wód odwarowych do procesów produkcyjnych, w szczególności do zasilania kotłów parowych, układów chłodzenia i do mycia urządzeń technologicznych. W badaniach w skali półtechnicznej prowadzonych w ramach prac rozwojowych na instalacji modelowej SUWO (stacja uzdatniania wody odwarowej) o wydajności 500 l/h wykonano serię badań, które miały dać odpowiedź na pytania: Czy w skali półtechnicznej instalacja SUWO uzyska zz założone w projekcie wskaźniki celowe doczyszczenia roztworów wód odwarowych do odpowiedniej jakości, tj.: - osiągnięcie przewodnictwa < 50 μS/cm, - osiągnięcie chemicznego zapotrzebowania na tlen ChZT < 50 mg więcej »

Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz 
Zmarł Chaleo Yoovidhya, współtwórca marki Red Bull W Tajlandii, w wieku 89 lat zmarł Chaleo Yoovidhya, współtwórca marki Red Bull. W latach 70. ubiegłego wieku wprowadził na rynek Tajlandii napój Krating Dang, co w języku angielskim oznacza Red Bull. W 1984 r. połączył swe siły z austriackim biznesmenem Dietrichem Mateschitzem w celu umiędzynarodowienia napoju Red Bull. Dzisiaj rocznie sprzedaje się 4,5 mld puszek tego napoju. Chaleo posiadał majątek wyceniany na 5 mld USD i zajmował 205. miejsce na liście najbogatszych ludzi na świecie miesięcznika Forbes. Monster planuje wdrożyć nowy ultrapremium napój Uber Monster Firma Monster Beverage Corp., dawniej Hansen Natural, poinformowała o planie wprowadzenia nowego napoju energetyzującego pod marką Monster. Ma to być Uber Monster, napój ultrapremium, bezalkoholowy, na bazie fermentowanej bazy słodowej. Opakowaniem będzie szklana butelka o poj. 16,9 uncji objętościowych, z zamknięciem koronowym. Firma Monster Beverage Corp. wprowadza coraz więcej innowacyjnych rozwiązań dla marki Monster. Niedawno wprowadziła na rynek amerykański 3 nowe warianty niskokalorycz więcej »

Powłoki jadalne do minimalnie przetworzonych owoców i warzyw
Sabina Galus 
Przedstawiono charakterystykę powłok na bazie naturalnych polimerów z przeznaczeniem do stosowania w technologii minimalnego przetworzenia owoców i warzyw. Omówiono materiały powłokotwórcze, metody powlekania, cele i korzyści ze zastosowania powłok jadalnych do świeżych owoców i warzyw. Owoce i warzywa minimalnie przetworzone, z uwagi na przeciwwskazania w poddawaniu ich obróbce termicznej oraz z uwagi na fakt intensywnego zachodzenia procesów biologicznych wymagają utrzymania najwyższych możliwych standardów jakościowych na każdym etapie ich produkcji. Jednym z możliwości zachowania jakości świeżych owoców i warzyw są innowacyjne powłoki jadalne wytworzone na bazie naturalnych polimerów. Główną ich funkcją jest utrzymanie wysokiej jakości produktu. Ze względu na spożywanie powłok bezpośrednio z produktem, ich skład i właściwości muszą być dostosowane do wymagań stawianych żywności. Precyzyjne zdefiniowanie terminów "żywność minimalnie przetworzona" oraz "żywność nisko przetworzona" jest dość kłopotliwe z uwagi na bardzo rozległe zagadnienia, jakie obejmują. Ogólnie przyjęty termin oznacza, że jest to żywność poddawana obróbce przemysłowej za pomocą nowoczesnych metod niskotemperaturowych mających na celu zachowanie naturalnych walorów surowca. Dosłowna interpretacja powyższych definicji mogłaby oznaczać żywność nabywaną przez klientów w formie pierwotnej bądź przetworzoną tylko kulinarnie. W świetle literatury specjalistycznej przyjmuje się, że "technologia minimalnego przetworzenia" oznacza taki sposób przemysłowego przetworzenia, który umożliwia uzyskanie żywności w jak największym stopniu zbliżonej do surowców naturalnych pod względem świeżości [1]. Pod nazwą owoce i warzywa minimalnie przetworzone rozumiemy produkty pochodzenia roślinnego pozbawione części niejadalnych, rozdrobnione, obrane, pokrojone, występujące osobno bądź połączone w zestawy przeznaczone do zastosowania w procesie przygotowania docelowego produktu sp więcej »

Pozytywne efekty kampanii promocyjno-edukacyjnej
Organizatorzy kampanii "5 porcji warzyw, owoców lub soku", w której oprócz Agencji Rynku Rolnego (ARR) aktywnie uczestniczy Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), przedstawili osiągnięte dotychczas efekty i dalsze zamierzenia tej zakrojonej na szeroką skalę kampanii, finansowanej przy wsparciu Unii Europejskiej oraz współfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Na konferencji prasowej, która miała miejsce 6 marca w Warszawie, o korzystnym wpływie wzrostu spożycia warzyw i owoców mówili eksperci: dr n. med. Agnieszka Jarosz z Ins więcej »

Produktywność i efektywność produkcji soków i napojów bezalkoholowych
Roman Urban 
W produkcji soków i napojów bezalkoholowych nastąpiła znacząca poprawa produktywności i efektywności zaangażowanych w tej działalności zasobów. Szczególnie szybko wzrasta produktywność (wydajność) pracy, która jest uznawana za główne źródło trwałego wzrostu konkurencyjności każdej gospodarki. Pod tym względem dość szybko maleje dystans dzielący naszych producentów od stanu w krajach o wyższym poziomie rozwoju gospodarczego. Wzrostowi wydajności pracy towarzyszy spadek efektywności majątku (zasobów) i względna stabilizacja efektywności nakładów materialnych. Zmiany efektywności produkcji soków i napojów bezalkoholowych korzystniejsze były w skali mikro- niż makroekonomicznej. Wskaźniki efektywności majątku i kapitału własnego w tych dwóch sektorach były niższe niż w innych działach przemysłu spożywczego. O sile ekonomicznej i możliwościach rozwoju każdego sektora czy podmiotu gospodarczego decyduje ich konkurencyjność, rozumiana jako zdolność konkurowania na rynku krajowym i zagranicznym. W ocenach i analizach konkurencyjności najczęściej wyróżnia się [4]: potencjał konkurencyjny określany przez dostępność zasobów zz lub czynników wytwórczych, zz pozycję konkurencyjną określaną przez rezultaty konkurowania, mierzone najczęściej wynikami handlu zagranicznego, opisującymi stan przewag komparatywnych danego sektora lub podmiotu gospodarczego. Konkurencyjność (potencjał i pozycję) kształtuje wiele czynników. W pierwszej kolejności jest to wyposażenie, dostępność i ceny głównych czynników produkcji, tj. pracy i kapitału. Polscy producenci mają łatwiejszy niż w krajach rozwiniętych dostęp i znacznie tańszą siłę roboczą, ale droższy kapitał. Nieco tańsze są także surowce pochodzenia rolniczego i energia. Do podobnie istotnych czynników konkurencyjności należą kursy walut oraz sprawność zarządzania produkcją i czynnikami wytwórczymi, jakością, działalnością marketingową, logistyką czy też dystrybucją. Nie są to silne strony naszych produce więcej »

Rynek koncentratu jabłkowego - słabnący popyt groźniejszy od chińskiej konkurencji
Miniony rok był dla producentów koncentratu soku jabłkowego najbardziej "burzliwy" w historii tej branży - ocenia w specjalnym raporcie "Foodnews". Nic też nie zapowiada, aby w 2012 r. sytuacja nie mogła się powtórzyć - twierdzą na łamach cytowanego czasopisma analitycy, opatrując swe opinie znamiennym tytułem "The apple juice crash" (krach na rynku soku jabłkowego) oraz podtytułem "Apple will no longer be seen as cheap juice" (sok jabłkowy nie może być dłużej postrzegany jako tani). Za tak pesymistycznymi ocenami przemawia kilka czynników. Przede wszystkim zaskakujące zmiany w ofercie chińskich producentów koncentratu. Ich więcej »

Rynek zagęszczonego soku pomarańczowego na świecie i w Unii Europejskiej
Łukasz Zaremba 
Światowa produkcja pomarańczy (wg USDA) zwiększyła się ze średnio 49 mln t w sezonach 2001/2002-2003/2004 do przeciętnie 51 mln t w trzech ostatnich sezonach. Produkcja Brazylii - największego światowego producenta tych owoców - zwiększyła się z 17,6 do 18,1 mln t, a w USA spadła z 11,2 do 7,9 mln t. Zwiększa się natomiast stale powierzchnia plantacji pomarańczy w Indiach i Chinach. Wytwarzane w tych krajach pomarańcze kierowane są na rynki własne, jednak gdy wzrost produkcji utrzyma się, Indie i Chiny staną się silnym konkurentem dla aktualnych liderów rynku. W 2010 r. produkcja pomarańczy w Indiach wyniosła 6,3 mln t, a w Chinach 5 mln t. Spośród krajów należących do Unii Europejskiej największymi producentami tych owoców są Hiszpania i Włochy. Produkcja pomarańczy w Hiszpanii wynosi przeciętnie 26-34 mln t, jednak w 2012 r. spodziewane są znacznie mniejsze zbiory. Wpływ na to miała susza pod koniec 2011 r. oraz przymrozki, które nawiedziły Hiszpanię na początku bieżącego roku. Warunki te doprowadziły w niektórych regionach do powstania strat sięgających 70% plonów. We Włoszech produkcja jest mniejsza i w latach 2009-2010 wynosiła przeciętnie 24 mln t. Sytuacja w produkcji soków zagęszczonych Znaczna część światowej produkcji pomarańczy (wg USDA 55-60%) przeznaczana jest do spożycia w formie nieprzetworzonej. Do produkcji soków zagęszczonych wykorzystywanych jest 4-5% zbiorów tych owoców. Zmiany wielkości zbiorów pomarańczy w ujęciu globalnym nie mają istotnego przełożenia na produkcję soków zagęszczonych. Korelacja wynosi tu jedynie 0,35. Głównym producentem zagęszczonego soku pomarańczowego na świecie jest Brazylia z ok. 60% udziału w produkcji światowej. Udział USA - drugiego kraju pod względem wielkości produkcji - wynosi ok. 30%. Pozycja USA (głównie Florydy) w ko więcej »

Sytuacja na rynku zagęszczonego soku jabłkowego
Bożena Nosecka 
Sektor zagęszczonego soku jabłkowego (podobnie jak innych soków zagęszczonych) należy w Polsce do wybitnie proeksportowych działów przemysłu spożywczego. Udział eksportu w zagospodarowaniu produkcji soku jabłkowego, przy w miarę stabilnym zapotrzebowaniu rynku krajowego, przekracza 90%. Stąd też sytuacja w sektorze wyznaczana jest przede wszystkim zapotrzebowaniem rynków zagranicznych i przez konkurencję podażowo-cenową innych dostawców światowych. Z drugiej strony istotne dla kształtowania wielkości produkcji zagęszczonego soku jabłkowego są wzajemne proporcje kierunków zagospodarowania krajowej podaży jabłek, decydujące o wielkości dostaw surowca do przetwórstwa. Sytuacja światowa Do 2007/2008 r. światowa produkcja i eksport zagęszczonego soku jabłkowego systematycznie wzrastały. Spowodowane to było niemal wyłącznie dynamicznym wzrostem produkcji w Chinach, oferujących na rynek światowy ZSJ konkurencyjny cenowo wobec oferowanego przez innych, liczących się światowych dostawców. W 2007/2008 r., wg danych USDA, produkcja i eksport z Chin wyniosły odpowiednio: 1,2 i 0,9 mln t, co stanowiło ok. 60 i 75% produkcji i eksportu światowego. W następnych sezonach produkcja w Chinach wykazywała tendencję spadkową i w 2011/12 r. szacowana jest na 0,6-0,7 mln t. Tak znaczący spadek produkcji wyjaśniany jest wzrostem spożycia jabłek deserowych w Chinach, przy oczywistych, na korzyść deserowych, różnicach cen jabłek kierowanych na rynek produktów świeżych i do przetwórstwa. Na podstawie danych FAO i USDA ocenia się, że w sezonie 2010/2011 r. udział dostaw do przetwórstwa w zbiorach jabłek w Chinach wyniósł ok. 15%, wobec niemal 30% w 2007/2008 r. Spadek produkcji w Chinach przy wyraźnej stabilizacji produkcji i podaży eksportowej w większości pozosta więcej »

WILD wprowadza międzynarodowe trendy do Europy
Będąc światowym ekspertem w obszarze komponentów i systemów składników WILD nie ustaje w poszukiwaniach nowych trendów. Źródłem inspiracji jest rynek Stanów Zjednoczonych, na którym rekordy popularności bije obecnie woda kokosowa. WILD wprowadza właśnie na rynek europejski innowacyjne rozwiązania dla napojów orzeźwiających i produktów "near water" z zawartością wody kokosowej od 3% do 25%. Woda kokosowa ma postać przejrzystej cieczy uzyskiwanej z kokosów zielonych. "Agua de pipa", jak jest nazywana w Ameryce Środkowej, to doskonały sposób na ugaszenie pragnienia. Woda ta posiada przyjemny, subtelny, słodki smak oraz wiele właściwości funkcjonalnych. Ma mało kalorii, jest bogata w minerały i potas, pozytywnie wpływający na budowę masy mięśniowej oraz układy krwionośny i nerwowy. W postaci czystej i w mieszance jest doskonałym napojem izotonicznym i alternatywą klasycznych napojów dla sportowców. W Eu więcej »

Wyzwania branży przetwórczej w obszarach zaopatrzenia surowcowego
Jarosław Dybus 
Ostatnie dwa lata w branży przetwórczej charakteryzowały się zdecydowanie wyższymi cenami większości owoców kierowanych do zamrażalnictwa oraz na soki zagęszczone (koncentraty) niż w latach poprzednich, kiedy to nadpodaż na światowych rynkach przetworów utrzymywała je na niskich poziomach. Wskazywany wcześniej, jako przyczyna niskich cen rynek, spowodował ostatnio, że ceny większości przetworów są znacznie wyższe. Z drugiej strony rynku jest konsument, którego świadomość potrzeby dbania o zdrowie wzrasta i należy spodziewać się systematycznego zwiększania konsumpcji owoców w każdej postaci. Zapotrzebowanie na owoce do przetwórstwa Rynek przetworów owocowych jest rynkiem globalnym, a trafiające na niego produkty powinny charakteryzować się dobrą jakością, przystępną ceną oraz dostępnością. Te zależą zarówno od warunkó więcej »

Wzajemne powiązania dostawców owoców z przetwórcami - warunkiem stabilizacji rynku
Romuald Ozimek 
Analizując ostatnie kilka lat w sektorze soków zagęszczonych, zauważymy dużą zmienność w podaży surowca przemysłowego do przetwórstwa. Sytuacja ta ma duży wpływ na kształtowanie się cen surowców płaconych producentom rolnym. Główną przyczyną są zmiany w strukturze upraw prowadzące do zmniejszenia się udziału odmian najbardziej przydatnych dla przetwórstwa. W tej sytuacji bardzo ważnym zagadnieniem jest stabilizacja rynku owoców oparta na partnerskim powiązaniu i współpracy zakładów przetwórczych z organizacjami producentów. Obie strony skazane na współpracę Problem ten występuje w Polsce już od wielu lat i więcej »

Zmiany w przepisach determinujące zastosowanie dodatku etanolu do paliw
Aleksandra Roszak Katarzyna Kotarska Bogusław Czupryński 
Etanol w postaci odwodnionej lub jako eter etylo-tert-butylowy (EETB) może być stosowany jako paliwo silnikowe lub dodatek do benzyny. Alkohol etylowy zaczęto dodawać do paliw w celu zmniejszenia emisji szkodliwego ołowiu. Jako wysokooktanowy komponent tlenowy w swoim składzie zawiera ok. 35% tlenu, toteż jako dodatek do benzyny powoduje obniżenie emisji CO2 w spalinach o 15-30%, a także zwiększa liczbę oktanową, ułatwia uzyskanie mocy i pełnego spalania - czego efektem jest mniejsze dymienie oraz obniżenie ilości SO2 o ok. 30% [1-4]. W Polsce głównymi producentami alkoholu etylowego (destylatu rolniczego - nazewnictwo obowiązujące do maja 2010 r.) wykorzystywanego w produkcji biopaliw są gorzelnie rolnicze, które istnieją już od ponad 160 lat. W okresie międzywojennym na terenie naszego kraju było ich ok. 1400, wzrosło wówczas zapotrzebowanie głównie na odwodniony spirytus surowy, który używany był do wytwarzania mieszanek paliwowych (pierwszy zakład odwadniający w Polsce powstał w Kutnie w 1928 r.). Od 1929 r. produkowano mieszanki paliwowe zawierające 30% etanolu i 70% benzyny. Powodzeniem cieszyła się też inna mieszanka benzylowo-etanolowo-benzynowa (2% + 28% + 70%) produkowana przez firmę "Drago". Ilość spirytusu wykorzystana do mieszanek paliwowych w latach 1928-1939 została przedstawiona na rysunku 1 [5]. Poza ilościami zaprezentowanymi na rysunku 1 każdego roku władze skarbowe zwalniały od wykupu przez monopol ok. 1 mln spirytusu surowego i zezwalały na wykorzystanie go, po skażeniu, do ciągników rolniczych w gospodarstwach macierzystych gorzelni. Po 1945 r. w Polsce było ok. 2000 gorzelni. Część z nich nie podjęła produkcji ze względu na zły stan techniczny, a część została zamknięta po kilku latach funkcjonowania. Ostatecznie liczba zakładów zdolnych do produkcji spirytusu ustabilizowała się na ok. 1000. W latach 1925-1936 ilość produkowanego spirytusu w gorzelniach rolniczych wynosiła średnio 60 mln l/rok [5]. Z prac więcej »

Zmiany w składzie żywic granulatów chmielowych podczas przechowywania
Krzysztof Baranowski Elżbieta Baca Agnieszka Salamon 
Badano zmiany w składzie żywic chmielowych metodą Wőllmera w granulatach z odmian chmielu ze zbiorów z 2007, 2008 i 2009 r. Przedmiotem badań na początku 2011 r. było 5 krajowych granulatów z 5 krajowych odmian chmielu oraz 6 zagranicznych granulatów z 6 zagranicznych odmian chmielu, przechowywanych w prawidłowej temperaturze (3-5 °C) i w temperaturze zbliżonej do pokojowej (15-18 °C) w opakowaniach z folii aluminiowej, zamkniętych pod próżnią. Granulaty z odmian ze zbiorów z 2009 i 2008 r. wykazywały stopnie zestarzenia (11,1-28,7%), a spadki zawartości alfa-kwasów w granulatach przechowywanych w temp. 15-18 °C w odniesieniu do ich zawartości w granulatach przechowywanych w temp. 3-5 °C wynosiły od 3,3% do 14%. Stopnie zestarzenia granulatów z odmian chmielu ze zbiorów z 2007 r. były najwyższe (do 31,4%), a straty alfa-kwasów podczas przechowywania w temp. 15-18 °C dochodziły do 13,3%. Chmiel i granulaty chmielowe stosowane do produkcji piwa podczas dłuższego przechowywania w magazynach tracą swoją wartość technologiczną w wyniku zachodzących procesów utleniania, polimeryzacji i innych przekształceń strukturalnych. Głównie obniża się w nich zawartość alfa-kwasów - składników żywic chmielowych, tworzących po zizomeryzowaniu charakterystyczną goryczkę w piwie, a wzrasta zawartość żywic twardych, pogarszających jej jakość [5, 2, 7, 8, 3, 9, 6, 4, 1]. Miarą stopnia zestarzenia się chmielu i granulatów jest procentowy współczynnik udziału żywic twardych w ich żywicach ogółem, który zgodnie z wymaganiami Polskich Norm: PN-A-79097 i PN-R-50255 nie powinien przekraczać 18%. Stosowanie do produkcji piwa chmielu i granulatów chmielowych o współczynnikach zestarzenia powyżej 20% powoduje powstawanie w piwie nieszlachetnej, ostrej i pozostającej goryczki [7, 8, 9, 4, 1]. Ostatnio pojawiają się informacje nt. możliwości przechowywania granulatów chmielowych w opakowaniach z folii aluminiowej zamkniętych pod próżnią, w dłuższym okresie, w wysok więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software