Proces produkcji soków owocowych związany
jest z fizyczną lub chemiczną utratą wielu
cennych składników aromatycznych, co powoduje,
że walory zapachowe i smakowe powstającego
produktu są niewspółmierne z zapachem
i smakiem owoców, z których został
sporządzony. Jedną z metod, która jest w stanie
znacząco poprawić wartości organoleptyczne
soków jest perwaporacja, metoda oparta
na selektywnym transporcie składnika przez
membranę litą. W pracy zbadano wpływ temperatury
oraz stężenia nadawy na skuteczność
separacji związków zapachowych z roztworów
wodnych w procesie perwaporacji.
Aq. solns. of PrCOOMe, furfural and Me2CH(CH)2OH (fruit
aroma models, concns. 0.1-2,1% by mass) were concd. by
pervaporation at 40-60°C. The process efficiency depended
only slightly on the concn. but increased exponentially
with increasing the temp.
Soki owocowe zawierają mieszaninę dużej ilości lotnych związków
organicznych. Dzięki obecności tych związków soki owocowe
mają walory zapachowe i smakowe. Zidentyfikowano ponad 6 tys.
związków aromatycznych nadających walory sensoryczne owocom,
są to głównie estry, alkohole, aldehydy, ketony i aminy1). Związki te
różnią się między sobą głównie budową strukturalną, a co za tym idzie
rozpuszczalnością, temperaturą wrzenia, lotnością i gęstością. Dzięki
temu istnieje tak szeroka gama powszechnie spotykanych smaków
i zapachów.
Politechnika Wrocławska
Anna Dawiec*, Karol Pokomeda , Anna Witek-Krowiak, Daria Podstawczyk
Separacja związków zapachowych
z roztworów wodnych metodą perwaporacji
Separation of aroma compounds
from their aqueous solutions by pervaporation
Inż. Karol POKOMEDA w roku 2010 ukończył
studia I stopnia na Wydziale Chemicznym
Politechniki Wrocławskiej, kierunek inżynieria chemiczna
i procesowa. Jest studentem studiów
II stopnia Politechniki Wrocławskiej na Wydziale
Chemicznym. Specjalność - inżynieria chemiczna.
Zakład Inżynierii Chemicznej, Wydział Chemiczny, Politechnika
Wrocławska, ul
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |