• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2013-8

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Pompki do skroplin Aspen Pumps w ofercie Iglotech


Aspen Pumps - jeden z największych producentów pompek skroplin na rynku - oferuje szeroki zakres różnorodnych produktów. W ofercie znajdują się: standardowe mini pompy do mniejszych systemów klimatyzacyjnych, pompy perystaltyczne, pompy zbiornikowe, pompy do kotłów kondensacyjnych, pompy do lad chłodniczych. Ta szeroka oferta pompek Aspen dostępna jest już w firmie Iglotech.Nowością w ofercie Iglotech jest pompka Mini Aqua Silent+. Pompka charakteryzuje się ultra cienką konstrukcją, pozwalającą na montaż nawet w najmniejszych przestrzeniach. Dzięki wysoki [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 330.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 297.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Aktywne belki chłodzące
Aktywne belki chłodzące są odpowiednim rozwiązaniem w szerokim zakresie aplikacji i wymaganych wydajności chłodniczych. Niezależnie, czy wbudowane w strop podwieszony, czy swobodnie zawieszone są w stanie odprowadzać duże zyski ciepła z pomieszczeń bez wywoływania przeciągów. Są odpowiednim rozwiązaniem do pomieszczeń zewnętrznych i wewnętrznych w każdym budynku, w którym wykonano aranżacje wnętrz według koncepcji "otwartej przestrzeni" (open space). W budynkach wielkogabarytowych takich jak hale wystawowe i innych obiektach o dużej wysokości, aktywne belki chłodzące o wysokiej wydajności mogą być instalowane na wysokości nawet 25 metrów. Wielofunkcyjne aktywne belki chłodzące, jako uzupełnienie do technologii rozdziału powietrza, oferują możliwość montażu dodatkowych elementów funkcyjnych, stając się miejscem podłączenia innych systemów zainstalowanych w budynku. Zasada działania W celu zapewnienia odpowiedniej jakości powietrza w pomieszczeniu, aktywne belki chłodzące dostarczają do pomieszczenia świeże pow więcej »

Analiza budowy pośrednich rekuperatorów wyparnych Część 2. Wyniki symulacji numerycznej
Demis PANDELIDIS 
W pierwszej części artykułu przedstawiono pośrednie wymienniki wyparne oraz scharakteryzowano ich budowę. Zaprezentowano najczęściej wykorzystywane do budowy tego typu jednostek materiały oraz przedstawiono te, które mogą być wykorzystane w przyszłości. Zaprezentowano rodzaje ożebrowania występujące w tego typu urządzeniach oraz opisano fizyko-matematyczny NTU-model nieliniowych procesów wymiany ciepła i masy w ożebrowanym wymienniku wykorzystującym przepływ krzyżowy. W tej części artykułu przedstawione zostaną wyniki symulacji numerycznej. Zaprezentowane wyniki dotyczą porównania efektywności temperaturowej dwóch typów wymienników o różnej konstrukcji, analizy wymiany ciepła na powierzchni ożebrowanej oraz wpływu różnych cech charakterystycznych wypełnienia na skuteczność chłodniczą pośrednich rekuperatorów wyparnych.Structural anal ysis of evaporative air heat and mass exchangers : numerical simulation results The first part of the paper presented the characteristics of indirect evaporative heat exchangers structure. The materials most often used in for of this type of units construction were presented. Also, the materials that can be used in the future have been shown. Different types of ribs, used in such devices, were presented, with the original mathematical model ε-NTU, describing nonlinear processes of heat and mass transfer in finned heat exchanger that uses the cross- flow pattern has been shown. In this part of the paper the results of numerical simulation will be presented. The results presented refer to comparing the temperature effectiveness of two types of exchanger with different construction, heat transfer analysis for finned surface and the impact of different filling characteristics on the performance of indirect evaporative cooling recuperators.Oznaczenia: cp . ciep.o w.a.ciwe, J/(kg/K), G . masowy strumie. powietrza, kg/s, t . temperatura, ?‹C, W . pojemno.. cieplna, W/K, x . zawarto.. wilgoci, kg/kg (g/kg) więcej »

Detekcja węglowodorów w krytycznych warunkach chłodniczych Badania reakcji czujników na propan
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska Urszula Stęplewska Elżbieta Polak 
Istnieje potrzeba zabezpieczenia instalacji chłodniczych na propan w systemy monitoringu niepożądanej emisji czynnika roboczego (systemy wykrywające wycieki). Jednymi z najważniejszych elementów systemu detekcji są czujniki. W obiektach chłodniczych panują krytyczne warunki klimatyczne, zatem czujniki muszą prawidłowo działać, niejednokrotnie w skrajnych warunkach temperaturowowilgotnościowych. Do badań modelowych wytypowano trzy rodzaje elementów detekcyjnych. Następnie opracowano i skonstruowano czujniki na ich bazie. Zbadano ich reakcję na propan w modelowych warunkach chłodniczych. Wykazano, że skonstruowane czujniki, rezystancyjny i katalityczny, działają prawidłowo w badanym zakresie temperatur i stężeń propanu. Udowodniono również, że zastosowana modyfikacja (wyprowadzająca moduł konfiguracyjny poza strefę niskich temperatur) w przypadku czujnika IR, umożliwiła prawidłowe działanie detektora w badanych stężeniach propanu w całym zakresie temperatur. Reakcja czujników, niezależnie od ich rodzaju, zależy głównie od stężenia propanu, natomiast szybkość odpowiedzi nie zależy od stężenia. Opracowane i skonstruowane czujniki, na bazie sensorów katalitycznego i rezystancyjnego, zostały wyposażone w dodatkowy, własny system kompensacji temperatury, który zapewnił ich prawidłowe działanie w krytycznych warunkach chłodniczych oraz umożliwił wiarygodny i powtarzalny pomiar wycieku propanu z instalacji chłodniczej. Detection of hydrocarbon In critical refrigeration conditions . The stud y of sensors reaction on propane There is need to equip the propane refrigeration installations in monitoring system in case of uncontrolled emission of working medium (leakage detection systems). One of the most important components of the detection system are sensors. In refrigeration object a critical climatic conditions occur, thus sensors often must work properly in extreme temperature and humidity conditions. Three types of detection elements for the model więcej »

Efekt działania transglutaminazy na właściwości reologiczne ciasta pszennego podczas zamrażalniczego przechowywania
Iwona Kasprzyk Joanna Markowska Elżbieta Polak Krzysztof Egierski 
Badano wpływ dodatku preparatu transglutaminazy POLSELVIA (P.M.T. TRADING Co. Ltd., Lodz, Poland) na właściwości ciasta pszennego oraz upieczonych bułek pszennych typu "wrocławska" z dodatkiem wody w ilości 10% i 20%. W badaniach wykorzystano transglutaminazę o aktywności enzymatycznej 100 U g-1 białka. Określano wpływ transglutaminazy na pieczywo świeże oraz na pieczywo poddane zamrażalniczemu przechowywaniu w temperaturze -25°C przez okres 30 dni przed pieczeniem. Dodatek enzymu oraz przechowywanie w stanie zamrożenia spowodowały znaczący spadek twardości wyrobów zawierających zwiększoną ilość wody. Próbki poddano analizie teksturometrycznej przy użyciu testu kompresji oraz wykonano profilową analizę tekstury z wykorzystaniem testu TPA.Effect of transglutaminase on the rheological properties of wheat dough during frozen storage The effect of addition of transglutaminase preparation POLSELVIA ® (PMT TRADING Co. Ltd., Lodz, Poland) on the properties of wheat dough and baked wheat rolls a "Breslau" and adding water in an amount of 10% and 20% was investigated. In this research transglutaminase preparation with an enzymatic activity 100 U g-1 protein was used. The effect of transglutaminase on fresh breads and pastries which has been stored at -25 C for up to 30 days before baking was studied. The addition of the enzyme and the storage in the frozen state caused a significant decrease in hardness of the products containing an increased amount of water. Samples were analyzed using compression test and profile texture analysis (TPA).1. Wstęp Pieczywo stanowi ważny składnik w diecie człowieka. Jako podstawowy produkt zbożowy, dostarcza konsumentom wielu cennych substancji odżywczych. Dzienna porcja (300-500 g) tego rodzaju produktów pokrywa 30% zapotrzebowania na białko, 8,5% na tłuszcz oraz 20-40% zapotrzebowania na błonnik. Na przestrzeni wieków pieczywo ulegało przemianom, których celem było zwiększenie jego trwał więcej »

Iglotech rozszerza ofertę o wentylatory Venture Industries
Iglotech wprowadził do swojej oferty produkty firmy Venture Industries. Venture Industries to polska marka działająca w branży wentylacyjnej już od 1990 roku. Doświadczenie zdobyte na rynku przełożyło się na wysoką jakość produktów i szeroką ofertę. Firma zajmuje się produkcją urządzeń do wentylacji pomieszczeń (wentylatory kanałowe, ścienne, dachowe) oraz produkcją urządzeń do zastosowań technologicznych. Wysoki poziom świadczonych usług został potwierdzony certyfikatem ISO 9001:2000. W sprzedaży Iglotech pojawiły się zatem m.in. wentyl więcej »

Możliwości zastosowania pomp ciepła w procesach suszenia
ANDRZEJ GRZEBIELEC 
Procesy suszenia są szeroko wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, jak i szeroko rozumianym przemyśle. Suszone są produkty rolne, drewno, papier, materiały włókiennicze oraz wiele innych. Proces ten wiąże się ze zużyciem dużej ilości energii, ze względu na to, że medium suszące (najczęściej powietrze) jest podgrzewane. W wyższych temperaturach wilgotność względna powietrza jest niższa (dla tej samej wilgotności bezwzględnej), a to sprzyja wymianie masy pomiędzy powietrzem a suszonym materiałem. Ze względu na temperatury pracy suszarni wskazanym wydaje się zastosowanie w nich pomp ciepła w celu obniżenia zużycia energii. Artykuł ma na celu przybliżyć możliwości zastosowania pomp ciepła w suszarniach. 1. Wstęp Dla wielu gałęzi przemysłu suszenie jest procesem, który pochłania największe ilości energii. Na przykład proces ten zużywa 70% energii w przemyśle obróbki drewna oraz 50% podczas produkcji tekstyliów [3]. W chwili obecnej najczęściej wykorzystywane są konwekcyjne suszarnie powietrzne. Jako paliwo używany jest węgiel, biomasa lub energia elektryczna. Okazuje się, że odpowiednie zastosowanie pomp ciepła pozwala na redukcję zużywanej energii aż o 50%. Przy czym to, na co należy zwrócić od razu uwagę, to fakt, że pompy ciepła będą stosowane nie tylko do podgrzewania powietrza, ale także do wykraplania z niego wody, która wcześniej została odprowadzona od suszonego materiału. W artykule analizowane będą sprężarkowe pompy ciepła realizujące lewobieżny obieg Lindego (standardowy, podkrytyczny, sprężarkowy obieg chłodniczy). 2. Suszenie w konwekcyjnych suszarniach powietrznych Generalnie proces suszenia jest jednym z najbardziej złożonych procesów zarówno z fizycznego punktu widzenia, jak i z poziomu modelowania matematycznego. W procesie tym mamy do czynienia z więcej »

Nowoczesne agregaty
Agregaty skraplające Copeland Scroll obejmują modele od 2 do 15 KM i nadają się do wszystkich zastosowań chłodniczych, jak: zasilanie witryn super- i mini marketów - chłodnie - piwiarnie - zbiorniki do chłodzenia mleka Zalety tych agregatów to: - możliwość pracy z wieloma czynnikami chłodniczymi: R404A, R507, R134a, R407C, R22 - sprawność porównywalna ze sprężarkami półhermetycznymi - bardzo wysoka niezawodność i płynna praca, dzięki wyjątkowej technologii "scroll" - dostępność także z powiększonym skraplaczem (dla wysokich temperatur otoczenia i/lub parowania)Dostępne są dwa różne typoszeregi agregatów Copeland Scroll: 1. Do zastosowań w wysokim i średnim zakresie temperatur 2. Do zastosowań w średnim i niskim zakresie temperatur Regulacja wydajności przy użyciu Copeland Digital Scroll Dostępne modele agregatów opartych na sprężarkach spiralnych Digital Scroll. Sprężarka spiralna Copeland Digital Scroll, w którą wyposażono agregat skraplający, umożliwia płynną regulację wydajności w zakresie 10 - 100%. Regulację uzyskuje się poprzez więcej »

Obliczenia cieplno-przepływowe skraplaczy wyparnych Ciąg dalszy artykułu
Beata Niezgoda-Żelasko Wojciech Zalewski 
Obliczenia przepływowe skraplacza wyparnego sprowadzają się do wyznaczenia oporów przepływu powietrza przez pęczek rur gładkich zraszanych wodą oraz oporów przepływu skraplającej się pary czynnika ziębniczego w wężownicy. 3.1. Opory przepływu powietrza podczas opływu pęczka rur gładkich zraszanych wodą Spadek ciśnienia powietrza przepływającego w przeciwprądzie w stosunku do spływającej grawitacyjnie wody zraszającej można wyznaczyć z zależności Zalewskiego-Gryglaszewskiego [21], bazującej na wzorach Gaddisa-Gnielinskiego [17], odnoszących się do opływu pęczka rur gładkich w przypadku braku zraszania, tzn. pracy skraplacza "na sucho", na przykład w warunkach niskich temperatur powietrza zewnętrznego i/lub małego obciążenia cieplnego skraplacza. Stratę ciśnienia powietrza przy opływie pęczka suchych rur gładkich można wyznaczyć za pomocą wzoru: więcej »

Urządzenia firmy Baltimore Aircoil
- Wieże chłodnicze z obiegiem zamkniętym Urządzenia oszczędzające wodę i hybrydowe HXI i HFL są urządzeniami z obiegiem zamkniętym, w którym ładunek ciepła do usunięcia przenoszony jest z chłodzonego płynu układowego do powietrza otoczenia poprzez wężownicę. Wężownica służy do izolowania płynu układowego od powietrza z zewnątrz, utrzymując go w czystości i bez zanieczyszczeń w zamkniętej pętli. Urządzenia hy więcej »

Zmienny stosunek objętości w sprężarkach śrubowych na przykładzie urządzeń firmy Johnson Controls
Piotr Piasecki 
Cechą charakterystyczną sprężarek śrubowych (fot. 1 i 2) jest tzw. spręż wewnętrzny będący stosunkiem ciśnienia wewnętrznego (między wirnikami) na końcu sprężania - przy otworze wylotowym p2 i ciśnienia wewnętrznego na ssaniu - przy otworze wlotowym p1.Spręż wewnętrzny p2/p1 jest ściśle związany z wewnętrznym stosunkiem objętości Vi. Jest to stosunek objętości zajmowanej przez daną masę gazu między wirnikami na wlocie V1 do objętości na wylocie V2 i zależy ściśle od położenia otworu wylotowego wzdłuż długości śruby. W sprężarkach ze stałym stosunkiem objętości związane jest to ściśle z długością suwaka regulacji wydajności - im większa, tym większe Vi. Ponieważ sprężanie w sprężarce śrubowej z chłodzeniem olejem sprężanym między wirnikami gazu może być uważane za proces izentropowy, to wewnętrzny spręż p2/p1 można wyrazić wzorem (V1/V2)k, gdzie k jest wykładnikiem izentropy, wy-noszącym 1,29 dla R717 i 1,18 dla R22. Tak więc końcowe ciśnienie wewnętrzne zależy tylko od wewnętrznego stosunku objętości i nie zawsze musi być równe ciśnieniu skraplania pk w instalacji. Nierówność ta związana jest ze stratą energii. Przy ciśnieniu wewnętrznym większym od ciśnienia skraplania (overcompression) nadmierna praca sprężania jest tracona bezużytecznie przy rozprężaniu gazu do ciśnienia skraplania. Przy ciśnieniu wewnętrznym niższym od skraplania (undercompression) następuje wsteczny przepływ części gazu ze strony tłocznej, który musi być powtórnie sprężony. Oba przypadki zilustrowane są na wykresie p-V na rysunku 1 (zaczernione pole przedstawia stratę pracy). Wynika z tego, że wewnętrzny stosunek objętości w sprężarce musi być do więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software