Jakość ziarna pszenicy i mąki pszennej można
określać za pomocą wielu wyróżników jakościowych.
W ostatnich latach coraz szersze zastosowanie
w badaniach wartości technologicznej ziarna
pszenicy i mąki pszennej mają metody polegające
na ocenie właściwości reologicznych ciasta.
Jednym z aparatów służących do oceny reologicznych
właściwości ciasta jest ekstensograf.
Jest on zwykle stosowany w połączeniu z farinografem
i stanowi doskonałe uzupełnienie badań
ciasta (wartości wypiekowej mąki). Badanie wartości
wypiekowej ziarna pszenicy i mąki pszennej
za pomocą ekstensografu jest czasochłonne
i stosunkowo mało rozpowszechnione w praktyce
przemysłu piekarskiego i zbożowo-młynarskiego.
Obecnie w P olsce prawie wszystkie ekstensografy
są użytkowane w jednostkach naukowo-badawczych.
Jednak coraz częściej wymagania jakościowe
w kontraktach kupno-sprzedaż ziarna pszenicy
i mąki pszennej są formułowane również w odniesieniu
do wskaźników ekstensograficznych, odczytywanych
z ekstensogramu.
Za pomocą ekstensografu dokonuje się oceny
rozciągliwości ciasta i określa opór, jaki stawia ciasto
podczas rozciągania. Aparat ten służy również
do badania wpływu czasu fermentacji oraz wpływu
różnych dodatków na strukturę i elastyczność ciasta.
Ekstensograf zbudowany jest z dwóch zasadniczych
części. Pierwsza służy do formowania
kęsa ciasta (zaokrąglanie i wydłużanie) oraz jego
fermentacji w specjalnych komorach, natomiast
druga część - do rozciągania wałeczka ciasta po
fermentacji oraz rejestracji stawianego oporu.
Najważniejszą informacją uzyskaną w wyniku
oceny ekstensograficznej jest określenie tzw. optimum
reo
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |