Proces azotowania stosowany w celu wydłużenia czasu pracy części
maszyn i narzędzi wpływa w rezultacie na zmniejszenie kosztów
produkcji i eksploatacji. Ekonomiczne i ekologiczne zalety
procesu azotowania mogą być osiągane w procesach, w których
kształtowanie się warstwy azotowanej następuje w możliwie krótkim
czasie przy możliwie małym zużyciu energii elektrycznej oraz
gazów roboczych.
Ponadto wiele małych zakładów usługowych dysponuje urządzeniami
uniwersalnymi realizującymi róże rodzaje obórki cieplnej,
takie jak nawęglanie, hartowanie, odpuszczanie czy wyżarzanie.
Parametry charakteryzujące warstwę azotowaną, decydujące o jej
prawidłowej pracy, obejmują optymalną strukturę strefy azotków
żelaza (α, γʹ + α lub ε + γʹ + α), grubość, stężenie azotu i jego profil.
Aspekt ekonomiczny i ekologiczny obejmuje wielkość i strukturę
emisji gazów do otoczenia.
Proces azotowania próżniowego z powodzeniem spełnia warunki
zarówno ekonomiczności, jak i ekologiczności. Ważnym zagadnieniem,
zwłaszcza z punktu widzenia eksploatacji urządzeń uniwersalnych,
jest możliwość kontroli tego procesu w celu uzyskania
założonych z góry parametrów warstwy wierzchniej.
Tradycyjne metody azotowania nie pozwalały na dokładną kontrolę
wzrostu warstwy azotowanej [1]. Azotowanie w amoniaku pod
ciśnieniem atmosferycznym bądź wyższym powodowało w praktyce
przemysłowej wystąpienie powierzchniowej strefy azotków żelaza
ε + γʹ (z reguły bardzo grubej i kruchej), którą usuwano przez
szlifowanie [2, 3], co zasadniczo zwiększa koszt procesu wytwarzania.
W celu zwiększenia kontroli nad konstytuowaniem się warstwy
wierzchniej w procesach azotowania wprowadzono atmosfery dwuskładnikowe
składające się z amoniaku i amoniaku dysocjowanego
NH3 + NH3diss [4, 5], jak również amoniaku i cząsteczkow
[...]