• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • 2014-8

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY

Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Pieczywo w diecie dziecka


Ewa Ceborska-Scheiterbauer 
W 7. miesiącu życia dziecko zaczyna uczyć się gryźć i formować kęsy. To jest dobry czas, aby wprowadzić pieczywo, chrupki lub miękkie herbatniki. Pierwsze samodzielne próby gryzienia powinny zawsze odbywać się pod bacznym okiem opiekuna. Nieumiejętne gryzienie może bowiem prowadzić do niebezpiecznego zakrztuszenia się i zadławienia. Jednak najczęściej przygoda z pieczywem zaczyna się w drugim półroczu życia dziecka i trwa całe życie. Warto więc zadbać o dobry start. Jakie pierwsze pieczywo? Na samym początku, około 7. miesiąca życia dziecka, można wprowadzić niewielkie ilości zwykłej kajzerki. Jest ona lekkostrawna i miękka, a przez to dziecko ma szansę zachęcić się do spożywania posiłków i produktów innych niż kaszki lub przemielone obiadki i zupki. Pamiętajmy jednak, że typowa kajzerka upieczona jes [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 378.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 340.20 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 288.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 144.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 72.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

"Doceń polskie" - certyfikaty dla piekarzy i cukierników
Wśród produktów wyróżnionych podczas 12. audytu żywności, przeprowadzonego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie", znalazło się aż 21 rodzajów pieczywa i wyrobów cukierniczych. Eksperci przyznali certyfi katy wyrobom 18 fi rm naszych branż. Celem realizowanego od 2011 r. progra więcej »

23% VAT na pierniki
Naczelny Sąd Administracyjny rozstrzygnął spór o zakres stosowania obniżonej stawki VAT na ciasteczka. Chodziło o pierniki o terminie przydatności do spożycia do 25 dni. We wniosku o interpretację ich producent wyjaśnił, że do końca 2010 r. (wg PKWiU z 2004 r. 15.82.12) były one - podobnie jak wszystkie ciastka - objęte stawką podstawową. Po nowelizacji towary więcej »

Alentejo - portugalska Kalifornia
Jacek Paprocki 
W wydanej w 1991 r. Wielkiej Księdze Win Świata, w części poświęconej Portugalii próżno by szukać win z Alentejo. Nie ma się co dziwić. Aż do początku lat 90. ubiegłego wieku, wina z tego regionu w najlepszym wypadku zasługiwały na miano pospolitych. Alentejo, położone na południu Portugalii, przy granicy z Hiszpanią, to jeden z najgorętszych obszarów Europy. Latem 40°C w dzień, jest tutaj normą. Płaskie, spalone słońcem tereny, urozmaicają kępy srebrzystych drzew oliwnych i ciemne dęby korkowe. Gdzieniegdzie, między nimi, napotkać można krzewy winorośli. W odróżnieniu od północy Portugalii, gdzie ziemia jest bardzo rozdrobniona, w Alentejo przeważają wielkie posiadłości, co czyni ten żółto-zielono- brązowy krajobraz jeszcze bardziej monotonnym. Jedynym urozmaiceniem są, położone na wzgórzach, średniowieczne zamki i wieże strażnicze oraz ufortyfi kowane miasta i wioski, a także liczne kamienne wiatraki, w których kiedyś mielono pszenicę. Bo, oprócz oliwek i dębów korkowych, od wieków uprawia się tu zboża, dzięki czemu Alentejo nazwano spichlerzem Portugalii. Upał i niedostatek wody sprawiają, że region ten jest niegościnny także dla ludzi. Na obszarze równym 1/3 powierzchni Portugalii mieszka zaledwie 10% jej ludności. Niespodziewany rozwój regionu Inaczej niż na północy, gdzie winorośl rośnie niemal wszędzie, uprawy w Alentejo skupiają się w ośmiu oddalonych od siebie strefach. Sześć z nich opanowały wielkie spółdzielnie. Największa: Coop. Agr. De Reguengos de Monsaraz, zbiera winne jagody z plantacji o powierzchni ponad 3 tys. hektarów i wypuszcza na rynek każdego roku 10 milionów butelek przeróżnych win. Przez wiele lat ich wina pozostawiały wiele do życzenia. Wobec braku wiedzy, ambicji i konkurencji (jeszcze w połowie lat 90. w Alentejo, poza spółdzielniami, działało zaledwie parędziesiąt winnic) więcej »

Bez chleba ani rusz
Od kilku lat spada spożycie pieczywa, kolejne piekarnie rzemieślnicze upadają, piekarze alarmują, że jest coraz gorzej, a konkurencja ze strony supermarketów nie daje im spokojnie spać. Wielu z nich przyznaje jednak, że znalezienie niszy na rynku albo ukierunkowanie oferty na konkretną grupę konsumentów może sprawić, że sprzedaż zacznie rosnąć. Jednym z rozwiązań, które warto rozważyć, jest wprowadzenie do oferty wyrobów tzw. małej gastronomii. Przekąski, sałatki, kanapki, pizze itp. mogą być szansą dla piekarni, ale czy będą? Pisząc o poszerzaniu asortymentu o przekąski, wcale nie chcemy namawiać do zmiany branży, ponieważ od dawna już piekarstwo i gastronomia przenikają się, a granice między nimi są coraz bardziej płynne. Pieczywo jest bardzo wdzięcznym składnikiem przekąsek i aż trudno uwierzyć, jak wiele można na jego bazie przygotować. Chleb jest podstawą śniadania, może być bazą do zrobienia oryginalnych szaszłyków, towarzyszy sałatkom i zupom. W porze południowej doskonal więcej »

Chleb "na rurce" i w "cyklotermiku"
PIECE RURKOWE na węgiel i drewno Pierwsze piece rurkowe opalane były paliwem stałym: węglem i drewnem. Dla wielu do dziś istniejących zakładów piece te były pierwszymi piecami piekarskimi, nie rzadko źródłem dumy i dobrej prosperity, stąd tak duży mamy do nich wciąż sentyment. W tych modelach, w sposób naturalny, uzyskiwano różne temperatury w poszczególnych komorach. Zgodnie z zasadą piekarską temperatura zasadzania oraz samego wypieku były różne, co przekładało się na dość dobrą jakość pieczywa. Analogicznie zresztą funkcjonowały wcześniejsze konstrukcje pieców, gdzie ogrzewanie przez spalanie miało miejsce bezpośrednio w komorze wypiekowej. Zasadzanie odbywało się tuż po rozgrzaniu, a pieczenie przy spadającej temperaturze bez możliwości dogrzewania pieca. PIECE RURKOWE dziś i bezwładność cieplna Kontynuacją systemu rurkowego opalanego paliwem stałym miały być piece rurkowe na paliwa alternatywne. Zastosowanie nowego źródła grzewczego zmieniło jednak pierwotny zamysł konstrukcyjny. Współczesne konstrukcje pieców rurkowych mają zmodernizowane komory spalania, aby efektywnie stosować w n więcej »

FOOD TECH MASTERS - Szkoła Technologii Żywności firmy Pavan - edycja 2014
Food Tech Masters to cykl profesjonalnych szkoleń, które Grupa Pavan organizuje od 15 lat, mających na celu dzielenie się wiedzą i doświadczeniem w produkcji żywności. Podczas kursów można dokładnie poznać "know-how" w zakresie produkcji chrupkich przekąsek oraz suszonego i świeżego makaronu. Najbliższe szkolenie dotyczące produkcji makaronu suszonego odbędzie się w dniach 15-19 września. Pięciodniowy, intensywny kurs obejmie proces produkcji makaronu od surowców, poprzez podstawy reologii, technologię produkcji, proces suszenia, wydajność energetyczną, analizy laboratoryjne aż po ocenę produktu. W październiku (13-15) odbędzie się Food Tech Master PRO, specjalistyczny kurs skierowa więcej »

II KONGRES PRZEMYSŁU OPAKOWAŃ Innowacyjne opakowania dla innowacyjnych produktów 1 października 2014, Poznań
O pakowanie jest ważnym czynnikiem rozwoju cywilizacyjnego kraju i w równym stopniu produktem tego procesu. Zmiany demografi czne, w stylu życia i modelu konsumpcji powodują powstanie nowych produktów odpowiadających potrzebom społeczeństwa. Rosnące wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności, a także wymagania w dziedzinie ochrony naturalnego środowiska człowieka, pociągają za sobą powstanie nowych produktów spożywczych. W odniesieniu do żywności, coraz większego znaczenia nabierają zagadnienia zmniejszenia strat powstałych w drodze od producenta żywności do konsumenta. Do więcej »

JAWOR - Miasto Chleba Miasto Pokoju zaprasza na Święto Chleba i Piernika Pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Anny Komorowskiej 29-31 SIERPNIA 2014 r.
15 edycjach Międzynarodowych Targów Chleba i dwóch latach przerwy, Jawor powraca do organizacji Święta Chleba, w nowej odsłonie... Święto Chleba i Piernika to niezwykle wydarzenie, podczas którego dolnośląski Jawor znów zamieni się w polską Stolicę Chleba! Trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, połączy najwyższy kunszt piekarski z historią i staropolską tradycją. Idea świętaR więcej »

Koło Naukowe Technologów Żywności, SGGW w Warszawie. II Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności
W kwietniu na Wydziale Nauk o Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie miało miejsce II Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności. Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem "Żywność, Surowce, Technologia, Dystrybucja". Celem spotkania była wymiana poglądów przedstawicieli Kół Naukowych na tematy dotyczące technologii żywności, dietetyki, żywienia, towaroznawstwa, logistyki, chemii żywności, biot więcej »

Konsumenci wysoko cenią dobrą polską żywność
T egoroczny, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Piknik "Poznaj Dobrą Żywność", który odbył się w ogrodach SGGW 14 czerwca, po raz kolejny dowiódł - była to już 11 edycja tej imprezy - że konsumenci wysoko cenią jakość zdrowotną, a zarazem smakowitość, prezentowanych na pikniku produktów spożywczych. Liczni goście nie ograniczali się bowiem do oglądania i degustowania produktów, ale chętnie je kupowali, dopytując przy tym wystawców, do jakich warszawskich sklepów je dostarczają. Piknik zgromadził 130 producentów żywności uczestniczących w unijnych i krajowych sy więcej »

Koszt opracowania projektu stanowi integralną część kosztu całej inwestycji
Włodzimierz Gubała 
Podjęcie decyzji o budowie, względnie rozbudowie, np. piekarni, nie jest sprawą łatwą i zawsze wymaga namysłu. Powinno więc być poprzedzone opracowaniem, w miarę szczegółowego, rachunku ekonomicznego przedsięwzięcia, zawierającego zarówno spodziewane zyski jak i konieczne nakłady związane z inwestycją. Należą do nich, oprócz kosztów obiektów kubaturowych, koniecznych instalacji, wyposażenia, także koszty opracowania dokumentacji projektowej. Od szczegółowości i trafności przyjętych założeń, a później - od rodzaju i zakresu ich wdrożenia, zale więcej »

Lokale gastronomiczne - droga rozwoju piekarni i cukierni
Iga Sarzyńska 
Stosunkowo niskie ceny pieczywa, wciąż rosnąca potrzeba rozwoju  rm, większe oczekiwania klientów i zachodnie trendy do spożywania posiłków poza domem, przyczyniły się do coraz większego zainteresowania przeobrażaniem piekarni i cukierni w lokale gastronomiczne. Wzbogacenie naszej oferty o proste lekkie dania, z dużym udziałem własnych wypieków i łakoci niewątpliwie pomoże nam przyciągnąć jeszcze większą rzeszę klientów. Trend do kreowania przytulnych, kameralnych miejsc, z unoszącym się w powietrzu zapachem świeżego pieczywa i kawy wkracza do nas wielkimi krokami. Wymiernie wpływa to na popularność miejsc takich jak minikawiarnie przy piekarniach, bo obecnie poza kawą, którą można dostać niemal w każdym miejscu, liczą się smaczne przekąski i desery. Warto zatem zaproponować kl więcej »

Makaroniki - szanse produktu na polskim rynku
Unikatowy smak okrągłych migdałowych ciasteczek o kremowej konsystencji, mieniących się feerią kolorów sprawia, że liczba amatorów makaroników na całym świecie stale rośnie, również w Polsce. O szansach tego oryginalnego przysmaku na naszym rynku rozmawiamy z Łukaszem Podrażką, specjalistą ds. produktu w fi rmie Uniscale, dystrybutorem marki tradycyjnego francuskiego pieczywa Maison du blé, której jednym z fl agowych produktów są właśnie makaroniki. Do kogo kierowana jest oferta Państwa makaroników? Oprócz branży HoReCa "gotowe" makaroniki to chyba szansa dla cukierników i piekarzy rzemieślników na poszerzenie oferty? Wzorem francuskich kolegów, oferta makaroników kierowana jest przede wszystkim do branży HoReCa, a w szczególności hoteli i restauracji klasy premium. Makaroniki to idealna przekąska "na raz", elegancka w formie, ze szlachetnych składników. Dlatego wiele pięciogwiazdkowych hoteli i luksusowych restauracji zamiast zwykłego, kruchego ciasteczka, chętnie serwuje makaroniki do kawy, jako prezent dla gości na zakończeni więcej »

Martwa natura z chlebem
Elżbieta Staszewska Mieczysława Janik 
Urodził się w 1958 r. w Tomaszowie Mazowieckim. Ukończył Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych w Łodzi, a następnie łódzką Państwową Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych (w 1984 r. dyplom). W 1987 r. przyznano mu stypendium twórcze Ministra Kultury i Sztuki. W latach 1986-1994 pracował jako wykładowca na Wydziale Malarstwa i Grafiki Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Piotrkowie Trybunalskim. Od 2000 r. prowadził przez wiele lat wykła więcej »

Mistrzowie żytnich wypieków, czyli o tym jak Szwedzi pokochali bröd i stworzyli Nordycką Kulturę Chleba
Drogi Czytelniku, Skandynawia pełna jest chleba żytniego. Upieczony z dodatkiem melasy i ekstraktu słodowego, nadającego mu ciemny kolor, oraz odrobiny mąki pszennej (dla złagodzenia smaku), często zawiera przyprawy i tłuszcze, które przedłużają jego przydatność do spożycia. Knäckebröd (fot. 1) pieczony od średniowiecza, z otworem w środku, by można go było zawiesić pod sufi tem, jest płaski i chrupki. Limpa (fot. 2) formą przypomina nasz tradycyjny chleb. Żytni z odrobiną pszenicy, zawiera nie tylko melasę, ale i miód, pomarańczę, kardamon, koper włoski, kminek i anyż nadające mu charakterystyczny smak, tak kochany przez Szwedów. Szwedzka miłość do chleba jest tak wielka, że w Grythyttan w środkowej Szwecji powstały bread icecream "lody chlebowe", czyli lody waniliowe aromatyzowane knäckebröd.Wypiek pieczywa w krajach nordyckich od najdawniejszych czasów był tak ważny, że mówi się o Nordic Bread Culture ("Nordyckiej Kulturze Chleba"), która istniała w Danii, Finlandii, Norwegii i Szwecji, od prehistorii po czasy współczesne. W krajach skandynawskich dominowały cztery rodzaje ziarna: starsze jęczmień i żyto oraz współczesne pszenica i owies. W epoce żelaza, 1050-500 p.n.e., żyto stało się najczęściej stosowanym ziarnem i tak pozostało aż do początków XX wieku. Chleb był główną częścią posiłku do końca XVIII wieku. Do końca XIX wieku można było wyróżnić cztery regiony chleba: na południu - miękki chleb żytni, da więcej »

Nowa Akademia Czekolady Callebaut
Beata Marchand 
24 czerwca uroczyście otwarto nową Akademię Czekolady Callebaut w Wieze, nieopodal Brukseli. W ceremonii wzięli udział Freek van der Knaap, wiceprezydent ds. marketingu na Europę Zachodnią, Geert Kiesekoms, dyrektor ds. sprzedaży na kraje Beneluksu, dyrektorzy nowej Akademii: Patrick Aubrion i Alexandre Bourdeaux (fot. 1), szefowie i ambasadorowie marki oraz reprezentanci lokalnych władz.Na całym świecie istnieje dziś 16 Akademii Czekolady Callebaut, które szkolą rzemieślników wyrabiających produkty czekoladowe z wysokiej jakości surowców belgijskiej marki. Warto zaznaczyć, że nowa Akademia, mająca szkolić ponad 1000 osób rocznie, zastąpiła akademię powstałą 25 lat temu, doskonalącą około 300 rzemieślników rocznie. Czerwcowa uroczystość była więc kontynuacją tradycji, się więcej »

Nowe trendy. Sklep piekarski z ofertą Bistro Coffee
Andrzej Piętka 
W Polsce kawiarnie są miejscem spotkań towarzyskich. Mogą to wykorzystać piekarze łącząc w jeden koncept pomysł sklepu piekarskiego z kawiarnią lub bistro, tak jak robią to np. centra handlowe. Koncepcja łączenia kawiarni z piekarnią daje doskonałą okazję na dodatkowy przychód, a więc i dodatkowy zysk. Zaaranżowanie kącika kawiarnianego z przekąskami w sklepie z pieczywem wymaga inwestycji, dobrej lokalizacji i przemyślenia oferty. Oczywiście założenie początkowe i przygotowywany projekt powinny ukierunkowywać powstający punkt. Lokalizacja ma zasadnicze znaczenie przy tworzeniu tego pomysłu w praktyce. Jego zaaranżowanie w już funkcjonującym sklepie jest, dla doświadczonego projektanta, stosunk więcej »

OGŁOSZENIA DROBNE szukaj także na www.ppic.pl
Sprzedam olej parafi nowy o czystości farmaceutycznej do dzielarek chleba (Glimek, Wieczorek, Turri, Gostol, Jeremy, IBIS), linii do bułek (W&P, Backtech, Sottoriva), krajalnic (Vabama, Hartman). Olej z dopuszczeniem do bezpośredniego kontaktu z żywnością NSF 3H numer 142228 (http://www. techmasz.eu/www/pliki/pdf/ H3_Finavestan_360_tlumaczenie. pdf). Olej sprawdzony w większości dzielarek, nie zakleja maszyn, nie jełczeje, jest pozbawiony smaku, zapachu i barwy. Brak negatywnego wpływu na trwałość urządzeń. Produkcja: tace do dzielarek bułek - dowolny typ według marki i typu maszyny lub przesłanego wzoru. Noże do krajalnic z chromoniklu o unikalnej trwałości (ostrzenie co 120-150 tys. skrojonych bochenków). Pasy i taśmy dla przemysłu spożywczego. Stemple do znakowania kajzerek oraz zgarniacze. Tel. 22/216 55 77, fax 22/784 17 34, tel. kom. 509 441 144, 501 368 270 techmasz@techmasz.eu www.techmasz.eu używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne i hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, wałkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros oraz inne maszyny i urządzenia. Atrakcyjne ceny. Bydgoszcz, tel. 52/320 44 36, tel. kom. 502 581 460, jaroslawrothe@op. więcej »

OLEJ - NIEZBĘDNY SKŁADNIK W DIECIE CZŁOWIEKA
Tłuszcze jadalne to grupa związków chemicznych, które różnią się składem i budową. Podstawowym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe i to właśnie one mają decydujący wpływ na właściwości tłuszczu takie, jak: konsystencja (stała/ciekła), trwałość (szybkość utleniania się) oraz na zdrowie człowieka. Jeden z podstawowych podziałów tłuszczu uzależniony jest od ich konsystencji. W tłuszczach stałych dominującym składnikiem są nasycone kwasy tłuszczowe (KT), które są odpowiedzialne za twardą postać tłuszczu i które należy eliminować z diety (ze względów zdrowotnych). Z kolei dominującymi kwasami tłuszczowymi w olejach są nienasycone KT, nadające im postać cieczy. Naturalnie występujące w tłuszczach roślinnych nienasycone kwasy tłuszczowe mają wiązanie podwójne w konfi guracji cis i stanowią pożądany składnik diety. W tłuszczach poddanych modyfi kacjom (uwodornieniu) kwasy te tracą swoją cenną aktywność biologiczną i stają się albo kwasami nasyconymi albo izomerami trans KT. W takiej postaci stanowią one jedynie źródło energii, jak również szkodliwy składnik pożywienia, dotyczy to zwłaszcza izomerów trans KT. OLEJ - s więcej »

Papieska Kremówka po raz ósmy w Rzeszowie
Małgorzata Słowińska 
25 maja piekarze i cukiernicy Podkarpacia po raz ósmy przygotowali kremówkę papieską. Tym razem miała 94 m długości i powstało z niej ponad 12 tysięcy porcji. Wydarzenie zorganizowano dla uczczenia 94. rocznicy urodzin św. Jana Pawła II, Honorowego Obywatela Miasta Rzeszowa i dla upamiętnienia 23. rocznicy Jego wizyty w Rzeszowie, z dziękczynieniem za kanonizację. Była to okazja do spotkania wielu osób i przypomnienia słów oraz przesłania wielkiego Polaka - już świętego. Osiem lat temu, gdy po raz pierw więcej »

Pierwszy krok w stronę mistrzostwa możesz zrobić już dziś
Mamy środek lata, wakacje, a przy tym szczyt sezonu lodziarskiego, więc zapewne mało kto zaprząta sobie głowę, co będzie robił w lutym przyszłego roku. Jednak dla tych czytelników, którym na sercu leży rozwój zawodowy, zdobycie wyjątkowych doświadczeń oraz prestiżu, który można przekuć w skuteczne narzędzie marketingowe, teraz jest właśnie najlepszy moment, by o tym pomyśleć. A dlaczego akurat teraz? Ano dlatego, że całkiem niedawno zostały opublikowane regulaminy udziału w najważniejszej imprezie branżowej - Mistrzostwach Polski Expo Sweet. Mistrzostwa są otwarte dla wszystkich chętnych, więc każdy cukiernik, lodziarz, piekarz lub kucharz, który chciałby spróbować swoich sił, może zgłosić swój akces. W ciągu sześciu lat warszawska impreza wy więcej »

Polscy konsumenci na rynku słodyczy
Zwyczaje zakupowe polskich konsumentów stały się przedmiotem badań opublikowanych w raporcie KPMG "Rynek słodyczy w Polsce 2014". Badaniami objęto zarówno fi rmy cukiernicze, jak i reprezentatywną grupę ponad 1000 respondentów. Odpowiedzieli oni na wiele istotnych pytań, z których pierwsze brzmiało: Czy lubi Pan/Pani słodycze? Okazuje się, że aż 84% badanych odpowiedziało twierdząco, a zaledwie 10% - przecząco. Obojętny stosunek wobec słodyczy deklarowało 6%. W grupie respondentów do 24. roku życia, lubi je 90% ankietowanych, a w grupie najstarszych (powyżej 65 roku życia) odsetek ten wyniósł 78%. Równie ważne były kolejne pytania: Jak często je Pan/Pani słodycze? Zwraca uwagę duża częstotliwość spożywania słodyczy. Dla jednej trzeciej badanych stanowią one element codziennej diety, przy czym 11% się więcej »

Przekąski Wolf ButterBack - jakość prosto z pieca
Wolf ButterBack, niemiecki producent najwyższej jakości mrożonych przekąsek i ciastek, ma w ofercie cenione w wielu krajach słodkie i słone gotowe wyroby dla gastronomii i sieci handlowych. Szeroki wybór, starannie wyselekcjonowane surowce, obfi te nadzienia oraz najnowocześniejszy proces technologiczny sprawiają, że Wolf Butterback szybko stał się jednym z liderów na rynku przekąsek w Europie. W Polsce wyłącznym dystrybutorem przekąsek tej marki jest Martin Braun. Mrożąca jakość Przekąski Wolf ButterB więcej »

Rozliczenie w kosztach podatku VAT zapłaconego w związku z eksploatacją samochodu osobowego
Mam w fi rmie samochód osobowy wpisany do ewidencji środków trwałych. Używam go do celów fi rmy oraz na moje cele osobiste. Czy podatek VAT zapłacony przy wydatkach ponoszonych na jego eksploatację stanowi koszt uzyskania przychodu? Od 1 kwietnia 2014 r. od wydatków związanych z samochodami osobowymi, to jest od wydatków dotyczących: nabycia, importu lub wytworzenia tych pojazdów oraz nabycia lub importu ich części składowych, używania tych pojazdów na podstawie umowy najmu, dzierżawy, leasingu, więcej »

Słucham i rozumiem - otwarty dialog Część 2: Rozmowa jako wyrażanie siebie...
Jarosław Ropiejko 
W pierwszym artykule cyklu mówiliśmy o takich podwalinach dialogu, jak słuchanie na różnych poziomach oraz odpowiednie nastawienie w relacji z rozmówcą: małżonkiem, partnerem, dzieckiem lub współpracownikiem. Dzisiaj chcemy wspomnieć o tym, jak w rozmowie zadbać o siebie i jednocześnie wyeliminować atakowanie, poniżanie lub obrażanie drugiej strony w sytuacjach prowadzenia rozmów dla nas trudnych. Zacznij od asertywności Asertywność, jako postawa w rozmowie, będzie przejawiała się w obszarze myśli, słów, uczuć i emocji oraz sposobach zaspokajania własnych potrzeb. To postawa, w której, w rozmowie, respektujemy prawa własne i prawa innych w równym stopniu. W odróżnieniu od postaw asertywnych często spotykamy postawy agresywne lub postawy uległe. U podłoża postawy agresywnej leży założenie respektowania własnych praw, przy jednoczesnym lekceważeniu praw innych. Uległość to postawa, w której lekceważąc własne prawa, respektujemy prawa innych. Jednakże patrząc na potrzeby człowieka, często prawdziwe staje się powiedzenie, iż ofi ara w jednej sytuacji, staje się katem w innej. Dlatego nieustanne uleganie oczekiw więcej »

Smak kawy
Małgorzata Bartelak 
Dużo się dziś mówi o aromatach, jest ich tak wiele, są subtelne, w połączeniu tworzą niepowtarzalne kombinacje. A jeżeli chodzi o smak wydaje nam się, że jest dużo prościej, mamy przecież pięć (lub, uwzględniając umami, sześć) smaków, które są bardzo czytelne i wyraziste. Kto z nas nie wyczułby szczypty soli w espresso? Tych, którzy tego nie próbowali zachęcam, by to zrobili zanim udzielą odpowiedzi. Smaki potrafi ą zaskoczyć i zachwycić równie skutecznie jak aromaty. Pytanie nie jest przypadkowe. Ten prosty eksperyment wprowadza w zdumienie nawet doświadczonych baristów. Warto go przeprowadzić. Przy najbliższej okazji, gdy odwiedzisz Twoją ulubioną kawiarnię, poproś ba więcej »

Święto Chleba w Lublinie
Jadwiga Piotrowicz 
"Chleb, jak to łatwo powiedzieć". Pod takim hasłem 15 czerwca przebiegało XVI Lubelskie Święto Chleba. Integralną jego część stanowiły Lubelskie Targi Rzemiosła Piekarskiego i Cukierniczego. Organizatorami były: Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP Region Lubelszczyzna, Stowarzyszenie "Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego" oraz Stowarzyszenie Rzemiosło Przyszłości. Patronat honorowy przyjęli włodarze Urzędu Województwa, Urzędu Marszałkowskiego, Urzędu Miasta, Starostwa Lubelskiego, Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości, lokalne media. Święto obecnością zaszczycili prezes ZRP - Jerzy Bartnik, wiceprezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP - Lech Jędryka, prezes Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa - Jarosław Gajda. Już tradycyjnie, więcej »

Uprawnienia rzeczoznawcy SITSpoż.
Zmiany w Statucie, uchwalone przez Krajowy Zjazd Delegatów Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, spowodowały wprowadzenie także nowych zasad powoływania oraz działalności rzeczoznawców Stowarzyszenia. W dniu 5 października 2012 r. Uchwałą nr 1/2012 został zatwierdzony przez Zarząd Główny znowelizowany regulamin Zespołu Rzeczoznawców, wraz z dokumentami towarzyszącymi. Zespół Rzeczoznawców przeprowadził proces aktualizacji uprawnień i wymiany legitym więcej »

Używanie samochodu osobowego do celów firmowych i osobistych - niebezpieczna interpretacja fiskusa
JACEK PAPROCKI 
Obowiązujące od 1 kwietnia 2014 r. zmiany dotyczące zasad rozliczania podatku VAT od samochodów, oprócz wprowadzonego zamieszania, wzbudziły wątpliwości co do rozliczania kosztów uzyskania przychodów, z punktu widzenia ustaw podatkowych. I wcale nie chodzi o to, jak rozliczyć tę część podatku VAT, której nie wolno odliczyć (patrz "Rozliczenie w kosztach podatku VAT zapłaconego w związku z eksploatacją samochodu osobowego"). Sprawa jest znacznie poważniejsza, bo dotyczy rozliczenia kosztów w ogóle. Dwa sposoby rozliczania kosztów Ustawa o PIT wprowadziła dwie możliwości rozliczania wydatków związanych z wykorzystywaniem samochodu w prowadzonej działalności gospodarczej. Pierwsza - gdy samochód nie został wprowadzony do ewidencji środków trwałych. W takim wypadku kosztem podatkowym są wydatki związane z eksploatacją samochodu osobowego, poniesione w celu uzyskania przychodu, do wysokości limitu wynikającego z iloczynu liczby przejechanych kilometrów i stawki za 1 kilometr określonej w odrębnych przepisach. W celu ustalenia liczby przejechanych kilometrów podatnik jest obowiązany do prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu. Druga - gdy samochód, po ustaleniu jego wartości początkowej, wprowadzony został do ewidencji środków trwałych. Wówczas kosztem podatkowym są dokonywane odpisy amortyzacyjne, a także, co do zasady, inne wydatki związane z eksploatacją tegoż samochodu. Wprowadzając samochód do ewidencji, podatnik - pośrednio - deklaruje, że jest to samochód fi rmowy i używany będzie na potrz więcej »

XI Święto Chleba na Placu Wolnica w Krakowie
Anna Korfel 
Czerwcowy Kraków zapachniał chlebem. Na Placu Wolnica, w urokliwej dzielnicy Kazimierz, rozłożyły się mnogie stragany po brzegi wypełnione kołaczami, chlebami, buchtami, słodkościami. Nie zabrakło też wszelkich dodatków, które chleb lubi - były i kiełbasy lisieckie z tradycyjnej wędzarni, szynki, boczki, sery przepyszne z buncem, bryndzą i oscypkiem, ryby z karpiem zatorskim na czel e, miody, soki tłoczone, a nawet szlachetne wina. W piątek, w samo południe, piekarze, cukiernicy i kilkudziesięciu producentów żywności zdrowej i regionalnej z całej Małopolski, a nawet z Podlasia, wyeksponowali swoje produkty na gustownych drewnianych straganach. W tym roku piekarze, cukiernicy i producenci lokalnych produktów spożywczych z Małopolski, spotkali się po raz jedenasty. W dniach 13-15 czerwca 2014 roku Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i E więcej »

Z KRAJU I ZE ŚWIATA
Ekologiczne słodziki ze stewii Niemiecka fi rma Organic Stevia GmbH wprowadziła na rynek nowe słodziki uzyskiwane z liści stewii. Produkty pod nazwą sweevia mają charakter ekologiczny i są oferowane w czterech postaciach: proszku, całych liści, granulek, a także ekstraktu. Jak przypomina czasopismo Sweets Processing (3-4/2014), od 2011 r., kiedy to preparaty słodzące ze stewii zostały dopuszczone do stosowania na terenie Unii Europejskiej, ich pozycja na rynku słodzików umacnia się. Wg cytowanego źródła nowe preparaty - Sweevia, dzięki zastosowanej technologii ich produkcji są nie tylko "wolne od kalorii" i "przyjazne zębom", ale w odróżnieniu od Na tegorocznych targach ISM w Kolonii, fi rma Barry Callebaut zaprezentowała m.in. nowe elementy dekoracyjne różniące się znacznie od tradycyjnie wykorzystywanych w cukiernictwie. Odnotowując nową ofertę, czasopismo "Sweets Processing" (3-4/2014) stwierdza, że te innowacyjne elementy dekoracyjne "są odpowiedzią na najnowsze trendy panujące na rynku żywności", na którym ko więcej »

Zarządzanie jakością, zarządzanie informacją
Adam Steć 
Wymagania stawiane zarządzaniu jakością, gwarancja bezpieczeństwa produktów spożywczych i kontrola pochodzenia w branży piekarskiej i cukierniczej wymagają sprawnego zarządzania informacją. Przedsiębiorstwa potrzebują wydajnego i elastycznego rozwiązania IT, które integruje system zarządzania jakością w całym rozwiązaniu ERP. Katalog wytycznych Moduł zarządzania jakością Systemu CSB uwzględnia charakterystykę procesów i jest integralną częścią oprogramowania branżowego. Dba o zorientowaną na jakość optymalizację zarówno procesów jak i produktów. Przedsiębiorstwa wykorzystujące ten moduł dysponują optymalnym narzędziem pozwalającym wdrożyć krajowe i międzynarodowe wytyczne, służące jednocześnie trwałej optymalizacji procesów. Równolegle, w systemie zarządzania jakością, odbywa się analiza organizacji wszystkich istotnych procesów przedsiębiorstwa. Dzięki skutecznemu zarządzaniu jakością wzrasta bezpieczeństwo artykułów spożywczych, co przekłada się na pozycję rynkową przedsiębiorstwa. Zarządzanie jakością - element centralnego systemu zarządzania Kontrola pochodzenia jest centralnym obszarem zarządzania jakością, który, zwłaszcza w przedsiębiorstwie bra więcej »

Zatrudniamy członków rodziny
Jacek Paprocki 
Wielu przedsiębiorców, przy prowadzeniu działalności gospodarczej, korzysta z pomocy członków rodziny. Pomoc ta może być świadczona sporadycznie, w niewielkim zakresie, lub systematycznie, codziennie, po kilka godzin. Status takich osób i konsekwencje wynikające z korzystania z ich pomocy, zależą od: - stopnia pokrewieństwa z przedsiębiorcą, - pozostawania (lub nie) we wspólnym gospodarstwie domowym z przedsiębiorcą. Osoba współpracująca Osobą współpracującą z osobami prowadzącymi działalność gospodarczą - w rozumieniu przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych - jest małżonek, dziecko własne lub przysposobione, dziecko małżonka, przysposobione dziecko małżonka, rodzic, macocha, ojczym, osoba przysposabiająca, jeżeli pozostaje z osobą prowadzącą działalność we wspólnym gospodarstwie domowym i współpracuje przy prowadzeniu działalności gospodarczej. Jeżeli powyższe kryteria spełnia pracownik, to do celów ubezpieczeń społecznych traktowany jest jako osoba współpracująca. Wymieniona zasada nie ma zastosowania, jeżeli współmałżonek jednego ze wspólników spółki cywilnej zawarł umowę o pracę z tą spółką. W takim przypadku jest bez znaczenia, że osoba ta pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym i związku małżeńskim z jednym ze wspólników. Ma ona zawartą umowę o pracę ze spółką cywilną i podlega ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy o pracę. Ustalając, czy członek rodziny jest osobą współpracującą, nie bierze się pod uwagę ani okresu, przez który współpraca jest wykonywana, ani wymiaru czasu pracy, ani jego wieku. Osoby współpracujące mogą współpracować przy prowadzeniu działalności gospodarczej bez formalnej umowy lub na podstawie spisanej umowy o pracę, o dzieło lub zlecenia. W każdym jednak przypadku (z wyjątkiem umowy-zlecenia i umowy o dzieło - patrz dalej), niezależnie od tego czy ich współpraca została sformalizowana, czy też nie, będą uznawane przez ZUS za osoby współpracujące, a nie za zatrudnionych prac więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software