Vitamin A and E acetates were stored at varying temp. (3.5-
25.5°C) and humidity (40-75%) for 12 months, and then
analyzed by high-performance liq. chromatog. with mass
spectroscopy (HPLC MS/MS) and with diode-array detection
(HPLC DAD). The vitamins were not stable during the
storage time. The MS was more efficient than the DAD.
Przedstawiono wyniki wstępnych badań oceny
stabilności wybranych witamin lipofilnych
(octany witamin A i E) przy zastosowaniu
HPLC-MS/MS w premiksach stosowanych
w żywieniu zwierząt. Przeprowadzono analizę
ilościową i jakościową, a wyniki porównano
z uzyskanymi wcześniej techniką HPLC-DAD.
Wskazano prawdopodobne przemiany, jakim
ulegają badane witaminy, które wpływają na
jakość premiksu.
Głównym czynnikiem warunkującym opłacalność chowu zwierząt
są: prawidłowo zbilansowane pożywienie (60%), wartość genetyczna
materiału hodowlanego (30%) i warunki zoohigieniczne (10%)1, 2).
W związku z ciągłą poprawą jakości żywienia zwierząt i ludzi rosną
również wymagania stawiane producentom pasz przemysłowych
i premiksów. Witaminy są związkami organicznymi, które są niezbędne
do życia zarówno człowieka, jak i zwierząt. Spełniają one wiele
ważnych biologicznych funkcji, regulują pracę komórek i wzrost
tkanek (witamina A) oraz działają jako antyutleniacz (witamina E,
witamina C). Witamina E jest istotna dla rozrodu trzody chlewnej,
a jej niedobór prowadzi do okresowej lub stałej niepłodności. Brak witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, kurzą ślepotę, a także
zaburzenia w rozrodzie i obniżenie odporności. Obie witaminy nie
mogą być wytwarzane przez żywy organizm i muszą być uzupełniane
przez prawidłowo zbilansowaną dietę1, 2).
Witamina A należy do grupy retinoidów, z których główną postacią
aktywną jest retinol. Natomiast w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego
podstawową formą w jakiej występuje witamina A jest najczęściej octan
retinolu, który w jelicie cienkim ulega hydrolizie do retinolu. Inne ważne
pochodne zw
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |