• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • 2015-7

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Postęp w inżynierii żywności - 2015


"Postęp w inżynierii żywności" to już XIX konferencja organizowana z tego cyklu przez Polskie Towarzystwo Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego "SPOMASZ". Jest to interdyscyplinarne forum gromadzące w jednym miejscu przedstawicieli nauki, sektora spożywczego i przemysłu maszyn spożywczych. To na tej konferencji prezentowane są przez środowisko akademickie i przemysłowe najnowsze doniesienia z dziedziny inżynierii żywno [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

80-lecie Witolda Perety
Witold Pereta urodził się 4 maja 1935 r. w miejscowości Pilaszkowice na Lubelszczyźnie. Po ukończeniu studiów na Wydziale Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej i uzyskaniu tytułu magistra inżyniera chemii rozpoczął w 1959 r. pracę w przemyśle cukrowniczym. Przez pierwsze cztery lata pełnił funkcję głównego technologa w Cukrowni Łagiewniki Dzierżoniowskie i Rejowiec. W 1963 r. w wieku 28 lat objął stanowisko zastępcy dyrektora w Cukro więcej »

Gdzie szukać pomocy i wsparcia eksportu? Ekspansja zagraniczna
Rozpoczęcie sprzedaży zagranicznej wiąże się z wieloma działaniami, które należy podjąć z dużym wyprzedzeniem wobec planowanego wejścia na obcy rynek. Przyszli przedsiębiorcy oprócz towaru, który chcą sprzedawać zagranicznym kontrahentom, muszą także mieć wiedzę prawniczą, marketingową, zaplecze finansowe oraz strategię logistyczną. W 2014 r., mimo rosyjskiego embarga, wartość polskiego eksportu żywności zwiększyła się o 4,5% (do 21,3 mld euro) w porównaniu z rokiem poprzednim. Największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych są kraje Unii Europejskiej, w tym: Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Republika Czeska, Włochy, Holandia, Słowacja i Węgry. Nie boimy się także dalszych rynków, czyli Chin, Kanady czy USA. Warto też ruszać w nieznane. Eksperci podkreślają bardzo ważną rolę krajów afrykańskich w polskim eksporcie w następnych latach. Dla polskich eksporterów obiecujący wydaje się rynek chiński - nasz eksport do Chin rośnie o prawie 6% w skali roku. Obecnie prowadzone są rozmowy dotyczące otwarcia chińskiego rynku na polską wieprzowinę i jabłka. Tymczasem na tamtejszym rynku bardzo dobrze radzi sobie branża słodyczy - w 2014 r. wartość polskiego eksportu słodyczy do Chin wyniosła ok. 60 mln USD i była aż 10-krotnie wyższa niż przed rokiem. Jako dobrze prosperującą warto wymienić branżę drobiarską - w I kwartale 2015 r. eksport z Polski poza Unię Europejską wzrósł o 40,2% rok do roku i wyniósł 41 tys. t. Największe znaczenie w eksporcie ma żywiec, mięso i jego przetwory (19%); owoce więcej »

Granpak rośnie w siłę
Firma Granpak z Andrychowa, oferująca kompleksowe usługi w zakresie produkcji opakowań z tektury, istnieje na rynku od 2001 roku. Dzięki rozległym inwestycjom poczynionym w ciągu ostatnich kilku lat zamierza dorównać największym przedsiębiorstwom z sektora opakowań w Polsce. Wyrośliśmy jak grzyby po deszczu - niezauważenie dla wielu - podkreśla jeden ze współwłaścicieli firmy Mariusz Korczak.Estetyka i funkcjonalność W 2013 roku spółka wybudowała nowoczesny zakład produkcyjny zlokalizowany w Krakowskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej, w którym na powierzchni ponad 4500 m2 powstały doskonałe warunki do szybkiego rozwoju. Siła przedsiębiorstwa tkwi zarówno w stale modernizowanym parku maszynowym, jak i w zespole wysoko wykwalifikowanych pracowników, co pozwala oferować klientom usługi najwyższej jakości. Dynamiczny rozwój działalności spółki w zakresie produkcji opakowań został zauważony, czego efektem było jej oficjalne włączenie do elitarnego klubu Gazel Biznesu w 2013 roku. Granpak oferuje pełen zakres usług w dziedzinie produkcji opakowań, poczynając od projektów, które powstają w nowoczesnym studiu graficznym, przez druk w technice offsetowej, aż po bogatą gamę uszlachetnień. Firma specjalizuje się w opakowaniach z tektury litej, falis więcej »

HACCP i BRC porównanie systemów
Krzysztof Przystupa 
W Unii Europejskiej spotyka się kilka standardów zarządzania bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych. Najczęściej stosowane standardy to: system HACCP, BRC, IFS i system oparty na normie ISO 22000. W artykule porównano dwa standardy bezpieczeństwa żywności - omówiono system HACCP (Hazard Analisys i Critical Control Point) oraz standard BRC (British Retail Consortium). Wskazano różnice i cechy wspólne. Ponadto omówiono najczęściej występujące problemy, jakie pojawiają się podczas wdrażania tych systemów.Polskie przedsiębiorstwa, w tym coraz częściej małe i rodzinne, podejmują próbę sprzedaży swoich wyrobów zagranicą. Natrafiają przy tym na trudne i uciążliwe wymagania związane z istnieniem innych standardów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W Europie obowiązuje system IFS. W Polsce standard HACCP a w Wielkiej Brytanii - BRC. W artykule omówiono wymagania systemu HACCP i systemu BRC. Zwrócono uwagę na różnice i podobieństwa w obu systemach. Wskazano najczęściej występujące trudności występujące podczas wdrożenia systemu BRC. SYSTEM HACCP HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń pod względem wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością [10]. Zasadniczym zadaniem tego systemu jest eliminacja lub ograniczanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności oraz ustalenie działań korygujących. Kolejnym zadaniem systemu HACCP jest identyfikacja i oszacowanie skali zagrożeń pod względem bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. HACCP ma na celu określenie sposobów ograniczania tych zagrożeń. Jego prawidłowe wdrożenie świadczy o tym, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu w więcej »

Handel hurtowy w Polsce stan i kierunki rozwoju - DOI:10.15199/65.2015.7.5
Urszula Kłosiewicz-Górecka 
Celem artykułu jest identyfikacja form handlu hurtowego żywnością i opis procesów zachodzących w tym obszarze oraz próba określenia kierunków rozwoju tego handlu w Polsce. Przedmiotem analizy są formy handlu hurtowego oraz działania przedsiębiorstw hurtowych podejmowane dla zwiększenia ich konkurencyjności na rynku, takie jak integracja pionowa i pozioma, rozwój marek własnych, rozszerzanie zakresu usług świadczonych partnerom biznesowym. Rozważania obejmują lata 2009- -2014, będące okresem dynamicznych zmian w strukturach handlu żywnością w Polsce. W artykule wykorzystano metody naukowe, takie jak analiza danych statystycznych i naukowy opis procesów. Korzystano z danych GUS, różnych źródeł wtórnych - artykułów, referatów, a także wypowiedzi przedstawicieli przedsiębiorstw hurtownych wygłoszonych podczas konferencji i publikowanych w prasie fachowej. Wykorzystano także wyniki własnych badań i obserwacji funkcjonowania przedsiębiorstw hurtowych. Artykuł ma charakter analityczno-opisowy.Inspiracją do podjęcia w artykule problematyki handlu hurtowego w Polsce jest znaczący jego udział w obrocie artykułami żywnościowymi, różnorodność form działania oraz dynamiczne zmiany w funkcjonowaniu przedsiębiorstw hurtowych, zwiększające ich konkurencyjność. W większości krajów członków UE hurt ma marginalne znaczenie w obrocie, co wynika z dominującego udziału sieci wielkopowierzchniowych obiektów handlowych w sprzedaży żywności. Problematyka handlu hurtowego rzadko jest podejmowana zarówno w literaturze krajowej, jak i zagranicznej. Tymczasem funkcjonowanie małych firm detalicznych zależy od działalności przedsiębiorstw hurtowych i relacji, jakie hurt ma z podmiotami łańcucha dostaw artykułów żywnościowych. Wartykule przedmiotem analizy są sposoby organizacji przedsiębiorstw hurtowych (niezależne i funkcjonujące w sieci); formy działania (tzw. hurt aktywny, tj. pełniący różne funkcje wobec dostawców i przedsiębiorstw detalicz więcej »

Jak zapobiegać wypadkom w magazynie?
Każdego dnia w polskich magazynach dochodzi do niebezpiecznych zdarzeń z udziałem ludzi i wózków widłowych. Nawet najlepsze procedury, nowoczesny i sprawny technicznie park maszynowy nie są w stanie zagwarantować bezpieczeństwa w magazynie, ponieważ częstą przyczyną wypadków jest tzw. czynnik ludzki. Brawura i pośpiech to codzienność podczas prac logistycznych w wielu przedsiębiorstwach. Operatorzy wózków widłowych przekraczają ustaloną w zakładzie d więcej »

Kreatywność w tworzeniu napojów alkoholowych
W Polsce powoli tworzy się nowy wzorzec konsumpcji alkoholi, co bezpośrednio przekłada się na ilość i rodzaj spożywanych trunków. Tradycyjna wódka i jej pochodne są w dalszym ciągu niezmiennie obecne na naszych stołach, ale proporcje spożycia mocnego alkoholu zmniejszają się na korzyść trunków słabszych. Polacy coraz chętniej sięgają po napoje o niższej zawartości alkoholu. Najchętniej pite przez Polaków jest nadal piwo. Sięgamy jednak również po napoje lekkie i orzeźwiające, takie jak wina musujące lub białe, spokojne. Od kilku sezonów coraz większą popularność zyskuje też cydr. Wina owocowe marki premium zaczynają być znowu doceniane i ich udział w sprzedaży rośnie. Jeszcze pod koniec lat dziewięćdziesiątych XX w. wielkość polskiego rynku win owocowych wynosiła 240 mln l, obecnie sprzedaje się ich ok. 130 mln l rocznie. Pomimo spadku, popyt na nie jest większy niż sprzedaż win gronowych o niemal 30 mln l rocznie. SPOŻYCIE PIWA NA ŚWIECIE Według danych Statis więcej »

Największe targi spożywcze
Polska jest od wielu lat licznie reprezentowana na targach w Kolonii i to zarówno pośród wystawców, jak i gości targowych. Dotyczy to zwłaszcza targów Anuga. Na tej imprezie rejestruje się ponad 150 wystawców i prawie 2 tys. gości targowych z Polski. W tym roku polskie przedsiębiorstwa zaprezentują się na własnych indywidualnych stoiskach oraz na ekspozycjach zbiorowych pod szyldem polskich organizatorów. W dniach 10-14 października br. odbędzie się już 33. edycja targów Anuga. Targi te cieszą się olbrzymim zainteresowaniem wystawców więcej »

Opakowania biodegradowalne do żywności - DOI:10.15199/65.2015.7.4
Hanna Żakowska 
Biodegradacja opakowania oznacza zakończenie jego cyklu życia przez całkowity rozkład materiału przez mikroorganizmy w wyniku reakcji enzymatycznych przebiegających w określonym czasie. Opakowania przewidziane do przetworzenia w procesach biologicznych (recykling organiczny) muszą podlegać badaniom, które potwierdzą spełnienie wymagań związanych z przydatnością do kompostowania w warunkach przemysłowych. Produkcja opakowań z polimerów biodegradowalnych na niewielką skalę rozpoczęła się w 1995 r. Obecnie ich wykorzystanie i zastosowanie mają znacznie większy zakres. Wiele z nich spełnia wymagania jakości zdrowotnej i jest przeznaczona do pakowania żywności. Według European Bioplastics zużycie materiałów biodegradowalnych w latach 2007-2010 było szacowane na 100-350 tys. t. W latach 2013-2014 zdolności produkcyjne wzrosły do 600 tys. t, a w latach 2017-2018 przekroczą 1 mln t. Ze względu na właściwości, większe zdolności produkcyjne oraz cenę, na uwagę zasługują: polilaktydy NatureWorks, kompozycje polimerowo- skrobiowe o nazwie handlowej MateriBi, folie celulozowe nowej generacji Natureflex oraz kompozycje polimerowe Ecoflex i Ecovio.Podstawową zaletą opakowań wytworzonych z materiałów biodegradowalnych jest możliwość ich zbierania po zużyciu razem z odpadami organicznymi, a następnie poddanie procesowi recyklingu organicznego w instalacjach przemysłowych (kompostowniach lub instalacjach do biometanizacji). Kompostowanie oznacza tlenową obróbkę odpadów opakowaniowych ulegających rozkładowi biologicznemu (biodegradacji) prowadzoną w kontrolowanych warunkach z wykorzystaniem mikroorganizmów, które czerpią energię z przekształcenia węgla w ditlenek węgla (CO2). W wyniku tego procesu uzyskuje się materię organiczną - kompost. W warunkach beztlenowych oprócz kompostu uzyskuje się metan, który wykorzystuje się jako źródło energii. BIODEGRADACJA OPAKOWAŃ Biodegradacja jest procesem wywołanym przez działanie mikroorgani więcej »

Robotyzacja w produkcji i pakowaniu żywności - DOI:10.15199/65.2015.7.2
Grzegorz Gołda Adrian Kampa 
W artykule przedstawiono problematykę dotyczącą zastosowania robotów przemysłowych w przemyśle spożywczym i omówiono kilka przykładowych rozwiązań związanych z produkcją i pakowaniem żywności. Zwrócono uwagę na specyfikę procesów w przemyśle spożywczym i wymagania z tym związane. Przedstawiono uwarunkowania rynkowe i perspektywy zastosowania robotyzacji w przemyśle spożywczym.Od kilkunastu lat można zaobserwować systematyczny rozwój robotyki, czyli dziedziny nauki zajmującej się budową robotów, oraz coraz szersze wdrażanie robotyzacji w przemyśle. Głównym odbiorcą robotów przemysłowych pozostaje w dalszym ciągu przemysł motoryzacyjny, ale roboty są coraz częściej spotykane w innych gałęziach przemysłu, w tym także w przemyśle spożywczym. Jako czynniki wzrostu eksperci [7] wskazują: wzrost różnorodności produkcji i podwyższone standardy jakości, a także wymagania dotyczące higieny produkcji oraz krótsze cykle produkcyjne i częstsze zmiany w systemie produkcji. Według raportu Międzynarodowej Federacji Robotyki (IFR) [9], sprzedaż nowych robotów na świecie systematycznie rośnie (po krótkotrwałym spadku w 2009 r., spowodowanym międzynarodowym kryzysem finansowym). Szacuje się, że obecnie na całym świecie pracuje ok. 1,5 mln robotów przemysłowych. Najwięcej instalacji znajduje się w krajach wysoko uprzemysłowionych, takich jak Japonia, Korea Południowa, USA, a w Europie liderem w tej dziedzinie są Niemcy. Natomiast w Polsce robotów przemysłowych jest stosunkowo niewiele i większość z nich pracuje w trzech nowoczesnych zakładach motoryzacyjnych. Według raportu [14], ma na to wpływ wiele czynników, np. niewielka liczba dużych zakładów przemysłowych, mała skala produkcji czy produkcja oparta na pracy fizycznej. Także czynniki subiektywne, takie jak różne wątpliwości związane z robotami przemysłowymi, jakie towarzyszą polskim przedsiębiorcom, np. wysoki koszt inwestycji w robotyzację, hamują jej rozwój. Liczba robotów w Polsc więcej »

Składniki pod lupą konsumentów
Konsumenci na całym świecie coraz bardziej dbają o dietę. Już ponad połowa Europejczyków (53%) i aż 64% populacji USA przed zakupem bacznie przygląda się etykietom produktów żywnościowych i napojów. Jeszcze ostrożniejsi są mieszkańcy Azji i Ameryki Południowej. Aż 84% populacji krajów azjatyckich i 75% mieszkańców Ameryki Płd. zwraca uwagę na skład kupowanych produktów. Takie wnioski sformułowano na podstawie badań k więcej »

Standardy GS1 do usprawniania procesów magazynowych
Grzegorz Sokołowski 
Potencjał związany z zastosowaniem standardów GS1, a zwłaszcza etykiety logistycznej, do usprawnienia procesów w przedsiębiorstwach jest wciąż niewykorzystywany na polskim rynku. Artykuł przedstawia możliwości i korzyści, jakie niesie ze sobą pełniejsze wykorzystanie standardów identyfikacyjnych w działach magazynowo-dystrybucyjnych.W procesach logistycznych przedsiębiorstw, a także w całym łańcuchu dostaw, bardzo ważnym narzędziem służącym do identyfikacji i gromadzenia danych jest etykieta logistyczna. Etykieta logistyczna GS1 służy do oznaczenia jednostki logistycznej w standardowy sposób wg zasad systemu GS1, na potrzeby wszystkich uczestników łańcucha dostaw.Menedżerowie zarządzający magazynami produktów spożywczych często zastanawiają się, jak zwiększyć przepustowość magazynu, doprowadzić do szybszego przepływu surowców i produktów, a także jak zmniejszyć liczbę błędów w procesach logistycznych. Najczęściej szukają nowych rozwiązań organizacyjnych i technologicznych. Szukając sposobów na lepszą organizację procesów magazynowych warto zwrócić uwagę na standardy identyfikacyjne i komunikacyjne. Obecnie największą redukcję kosztów działalności przedsiębiorstw branży spożywczej można osiągnąć dzięki optymalizacji procesów logistycznych, a nie produkcyjnych. W artykule szczególną uwagę zwrócono na usprawnienie procesów magazynowych przez zastosowanie specyficznych narzędzi identyfikacyjnych opartych na kodach kreskowych. W nowoczesnym przedsiębiorstwie produkującym lub dystrybuującym produkty spożywcze (surowce, półprodukty czy produkty finalne) dla logistyka zawsze najistotniejsze są: ??czas potrzebny na realizację poszczególnych czynności magazynowych, ??miejsce niezbędne do organizacji tych czynności, ??pracownicy przygotowani do wykonywania określonych czynności, ??infrastruktura techniczna umożliwiająca i ułatwiająca wykonanie czynności magazynowych.SYSTEM automatycznego gromadzenia danych Aby zoptymalizować więcej »

Tłuszcze i margaryna niepewność wyboru nie tylko u konsumenta
W 2014 r. polski rynek tłuszczów wyceniono na ponad 3,2 mld zł, a to oznacza, że w stosunku do 2013 r. jego wartość spadła o 1%. W marcu 2015 r. podano wyniki analizy Instytutu GfK Polonia [9], który od 20 lat prowadzi badania konsumenckie pod nazwą Internetowy Panel Gospodarstw Domowych. Analizowane dane pochodzą z 8000 polskich gospodarstw domowych, a uczestniczący w nich paneliści zbierają informacje o kupowanych przez siebie produktach szybkozbywalnych (fast-moving consumer goods - FMCG) za pomocą skanerów i raportują o nich przez internet. Analiza ubiegłorocznych danych wskazuje na tendencję wzrostową udziału masła oraz produktów prozdrowotnych w segmencie tłuszczów do smarowania. W poddanym badaniu segmencie rynku tłuszczów twardych, określonym jako tłuszcze żółte, uwzględniono tłuszcze pochodzenia zwierzęcego - masło, roślinnego - margaryna oraz tzw. miksy, czyli margaryna z domieszką masła. WYBÓR POLSKIEGO KONSUMENTA Pomimo istotnej różnicy cen - cena 1 kg margaryny jest prawie dwukrotnie niższa od ceny masła - w 2014 r. zaobserwowano wartościowy wzrost (o 5,3%) udziału masła w zakupach gospodarstw domowych w porównaniu z 2013 r. Gospodarstwa domowe kupowały średnio 355 g masła. Ten z pozoru niewielki wzrost średniego zakupu ilości masła spowodował wzrost znaczenia całego segmentu, który przekroczył 50% wartości zakupów całej kategorii tłuszczów żółtych. Polski rynek margaryny w 2014 r. był wart ponad 1,1 mld zł. Pod względem ilościowym zakupiono prawie dwa razy więcej margaryny w kostce (przeznaczonej do pieczenia) niż masła, przy czym zaobserwowano wyraźną tendencję spadkową w tych zakupach. Kupowano znacznie mniej margaryny w kubkach (przeznaczonej do smarowania pieczywa) niż miksów w kubkach, chociaż sprzedaż miksów także uległa zmniejszeniu. W 2014 r. odnotowano również wzrost zakupu produktów prozdrowotnych, takich jak np.: Flora, Benecol, Optima, Benevita, Beviva. Kupiło je prawie 20% gospodarstw domowych. Na ry więcej »

Witamina A funkcje i znaczenie dla człowieka - DOI:10.15199/65.2015.7.6
Agnieszka Zaborska Jolanta Król Aneta Brodziak 
Witamina A pełni bardzo ważne funkcje i ma ogromne znaczenie w wielu procesach fizjologicznych przebiegających w organizmie człowieka. Przede wszystkim jest znana z udziału w procesie prawidłowego widzenia (jej podstawowa forma - retinol). Witamina A ma duży wpływ na wzrost i różnicowanie się komórek organizmu, utrzymuje w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie, likwiduje przebarwienia wywołane promieniami słonecznymi, stymuluje wytwarzanie kolagenu i elastyny w warstwie właściwej skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, przyspiesza Witamina A pełni bardzo ważne funkcje i ma ogromne znaczenie w wielu procesach fizjologicznych przebiegających w organizmie człowieka. Przede wszystkim jest znana z udziału w procesie prawidłowego widzenia (jej podstawowa forma - retinol). Witamina A ma duży wpływ na wzrost i różnicowanie się komórek organizmu, utrzymuje w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie, likwiduje przebarwienia wywołane promieniami słonecznymi, stymuluje wytwarzanie kolagenu i elastyny w warstwie właściwej skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, przyspiesza proces gojenia naskórka oraz leczy schorzenia skórne - trądzik i łuszczycę. Produkty pochodzenia zwierzęcego są wyłącznym źródłem witaminy A przy czym najwięcej tej witaminy zawierają tłuste ryby, wątroba, mleko i produkty mleczne oraz jaja. Karotenoidy będące prekursorami witaminy A występują w warzywach i owocach. W Polsce nie ma większego zagrożenia wystąpienia niedoborów witaminy A w diecie, ale spożywanie coraz większej ilości produktów z obniżoną zawartością tłuszczów lub beztłuszczowych może do tego doprowadzić.Witaminy stanowią ważną grupę substancji organicznych o wysokiej aktywności biologicznej, niezbędnych do wzrostu i funkcjonowania organizmu [33]. Uczestniczą w licznych ważnych procesach życiowych, wspomagają procesy przemiany materii, poprawiają działanie enzymów i białek katalizujących. Organizm człowieka potrzebuje niewielkich ilo więcej »

Wpływ rosyjskiego embarga na polski handel rolno-spożywczy - DOI:10.15199/65.2015.7.1
Łukasz Ambroziak 
Celem artykułu jest ocena wpływu wprowadzenia przez Rosję zakazu wwozu żywności (m.in. z państw Unii Europejskiej) na polski handel produktami rolno-spożywczymi w 2014 r. Miniony rok był trudny dla polskich producentów żywności, zwłaszcza w dwóch sektorach, tj. mięsa wieprzowego oraz owoców (głównie jabłek) i warzyw. Zamknięcie rynków wielu krajów na polską wieprzowinę, a przede wszystkim rosyjskie embargo, wymusiło na producentach podjęcie działań w kierunku dywersyfikacji rynków zbytu. Wyniki handlu zagranicznego wskazują, że podjęte działania przyniosły pozytywne rezultaty. Eksport rolno-spożywczy Polski w 2014 r. wzrósł o 4,5% w porównaniu z rokiem poprzednim. W celu zminimalizowania negatywnych skutków potencjalnego szoku popytowego na rynkach żywnościowych w przyszłości, potrzebna jest dalsza dywersyfikacja rynków zbytu.Rosja była i może być ważnym rynkiem zbytu dla polskich produktów rolno-spożywczych. Eksport tych produktów na rynek rosyjski podlegał wielokrotnie różnego rodzaju ograniczeniom i zakazom, a warunki prowadzenia polsko-rosyjskiej wymiany handlowej były obarczone zawsze większym ryzykiem. Wprowadzony w sierpniu 2014 r. zakaz wwozu do Rosji produktów rolno-spożywczych miał, jak dotychczas, największy zakres. Sankcje objęły bowiem, oprócz państw Unii Europejskiej, również USA, Kanadę, Australię i Norwegię [1]. Embargiem objęto wiele grup produktów - mięso, kiełbasy, ryby i owoce morza, produkty mleczne, owoce, warzywa oraz niektóre produkty przetworzone. W artykule przedstawiono zmiany w polskim handlu rolno-spożywczym w latach 2010-2014. Szczególną uwagę poświęcono zmianom, jakie zaszły w 2014 r. wskutek obowiązywania rosyjskiego embarga. Przeprowadzono analizę struktury geograficznej i towarowej polskiego handlu rolno-spożywczego oraz salda obrotów tymi produktami. Podjęto również próbę oceny skuteczności działań polskich producentów w zakresie dywersyfikowania rynków zbytu produktów żywnościowyc więcej »

Żywność w Internecie sprzedaż i identyfikacja towarów - DOI:10.15199/65.2015.7.3
Jacek Pucher 
Handel internetowy jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się działów handlu. W ostatnich latach rozwój sprzedaży przez Internet w Polsce objął także sektor spożywczy, m.in. działające w tym obszarze sieci handlowe. Rozwojowi e-handlu towarzyszy także wprowadzanie nowych regulacji. W branży spożywczej jest to rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które w przypadku sprzedaży produktów na odległość nakłada na podmioty działające na tym rynku obowiązek publikowania na stronach internetowych pełnej informacji o produkcie. Powoduje to wiele wyzwań w identyfikacji produktów i stało się przedmiotem dyskusji międzynarodowej na forum organizacji GS1 odpowiedzialnej za tworzenie standardów w tym zakresie. Powstałe w wyniku tej dyskusji rekomendacje zostały przyjęte także w Polsce, w ramach prac wspólnej Krajowej Grupy Roboczej GS1 Polska i ECR ds. rozporządzenia UE nr 1169/2011.Handel internetowy jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się działów handlu. W Polsce jego wartość w 2014 r. wyniosła ok. 27 mld zł przy dynamice wzrostu w stosunku do roku poprzedniego wynoszącej ponad 15% [14]. Całkowity udział sprzedaży na odległość w stosunku do całości rynku wynosi zwykle 4-5% (dane dla Polski za 2014 r.) [5]. Na tle różnych krajów wyróżniają się USA z udziałem e-commerce w handlu detalicznym wynoszącym 10% [6] oraz Korea Płd., gdzie w 2014 r. wartość sprzedaży przez Internet przewyższyła wartość sprzedaży w stacjonarnych placówkach handlowych [12]. Obserwowany na całym świecie wzrost wartości rynku zakupów internetowych nie jest przypadkowy, lecz wynika z coraz większego zainteresowania konsumentów tą formą zakupów. Ma na to wpływ wiele czynników, do których można zaliczyć oszczędność czasu, wygodę i prostotę. Zakupy przez Internet wyróżnia określony model ścieżki zakupowej, w której główną rolę odgrywa konsument. Wybrane elementy przedstawiono na rysunku 1 [8]. W sprzedaży na odległość wsz więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software