• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • 2015-8

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Przewodniki Komisji Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych

DOI:10.15199/65.2015.8.6
Joanna Gajda-Wyrębek Katarzyna Kuźma Agnieszka Świtka Jolanta Jarecka 
Przepisy dotyczące substancji dodatkowych są obszerne i złożone, a interpretacja niektórych wymagań stwarza problemy zarówno producentom, jak i organom urzędowej kontroli żywności. Szczególnie dużo wątpliwości budzi zaklasyfikowanie produktu do odpowiedniej kategorii w zał. II do rozporządzenia nr 1333/2008 oraz stosowanie zasady przenoszenia. Aby ułatwić korzystanie z przepisów w zakresie substancji dodatkowych, Komisja Europejska opracowała przewodnik dotyczący kategorii środków spożywczych oraz przewodnik dotyczący zasady przenoszenia (obecnie w fazie projektu).Przepisy dotyczące substancji dodatkowych są całkowicie zharmonizowane na poziomie Unii Europejskiej i odnoszą się do wszystkich branż przemysłu spożywczego. Biorąc pod uwagę znaczną liczbę pytań i wątpliwości zgłaszanych przez użytkowników tych przepisów - producentów żywności oraz organów urzędowej kontroli żywności - Komisja Europejska postanowiła opracować przewodniki ułatwiające stosowanie przepisów w praktyce. Przewodniki nie stanowią wprawdzie źródła prawa (mają charakter informacyjny), jednakże ich zapisy powinny być brane pod uwagę przy interpretacji wymagań zawartych w rozporządzeniach. PRZEPISY UNII EUROPEJSKIEJ dotyczące substancji dodatkowych Aktem prawnym regulującym stosowanie substancji dodatkowych do żywności w krajach Unii Europejskiej jest rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności [5]. Szczegółowe warunki stosowania substancji dodatkowych w poszczególnych kategoriach środków spożywczych są zawarte w zał. II do ww. rozporządzenia, czyli w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1129/2011 z 11 listopada 2011 r. zmieniającym zał. II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 przez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności [3]. Wymagania rozporządzenia nr 1129/2011 są opracowane na podstawie kategorii żywności. Ma to ułatwić korzystanie z dokum [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce i na świecie
Polska jest jednym z czterech krajów europejskich, w których bezpieczeństwo żywnościowe wzrosło, zgodnie z najnowszą aktualizacją Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego opracowaną na zlecenie firmy DuPont. Wynik dla Polski jest o 0,5 pkt. lepszy niż w ub.r. i w ostatnich czterech latach wzrósł w sumie o 2 pkt., do 74,2 na 100 możliwych. W rankingu krajów europejskich Polska spadła z 16. na 17. miejsce. Na świecie Polska zajmuje 28. miejsce i znalazła się w grupie krajów, które osiągnęły więcej »

Deklaracja ilościowej zawartości składników mięsnych - DOI:10.15199/65.2015.8.5
Jolanta Joanna Sienkiewicz Andrzej Wesołowski 
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności [7], od 13 grudnia 2014 r. obowiązuje konieczność oznaczania wyrobów mięsnych dokładną informacją na temat ilości składnika, którym jest mięso wraz z podaniem gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Wymaganie znako-wania produktów mięsnych ilościową zawartością danego składnika (Quantitative Ingredient Declarations - QUID) w chwili jego wykorzystania w procesie technologicznym jest bardzo pożądane z punktu widzenia konsumentów. Dodatkowo nowe przepisy nakładają na producenta obowiązek informowania konsumentów o ilości tkanki łącznej i/lub tłuszczu, jeżeli ich ilość przekracza zalecane normy.Znakowanie żywności jest konieczne ze względu na obowiązek dostarczenia konsumentowi rzetelnej informacji o produktach znajdujących się w sprzedaży. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Nabywca powinien na podstawie treści zamieszczonej na opakowaniu bądź etykiecie dokonać świadomego wyboru artykułu odpowiadającego jego wymaganiom [3]. Oznakowanie mięsa i wyrobów mięsnych pełni wiele funkcji, m.in. służy do identyfikacji produktu, a także jego promocji. Co więcej, dostarcza informacji o jakości i wartości danego środka spożywczego. Dzięki temu może stać się narzędziem odnawiającym zaufanie nabywców do tych produktów, które miały osłabioną renomę [1]. Informacje umieszczane na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych, muszą być wyraźne, przejrzyste, zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd) i trwałe. Dodatkowo w przypadku artykułów importowanych, oprócz oznaczeń właściwych dla kraju pochodzenia muszą pojawić się odpowiednie oznaczenia w języku polskim [8]. W artykule omówiono sposób przeliczania zawartości poszczególnych składników mięsnych oraz podawania ich ilości na e więcej »

Design of the Control System for Canned-Food Sterilization - DOI:10.15199/65.2015.8.7
Antoni Ryniecki Jolanta Wawrzyniak Bożena Danyluk 
A properly designed control system for canned-food sterilization is able to achieve the final desired level of bacterial inactivation, irrespective of any disturbances, e.g. in the form of undesired changes of the heating- -medium temperature, and with a minimum of over-processing. The feed-forward control system for canned- food sterilization was described in the article. The controller in such a system is able: (a) to anticipate the change of the final cumulative lethality in a situation when the disturbances of the process occurred during heating and (b) to take appropriate corrective actions that can eliminate such disturbances. The heating turn-off decisions in such a controller are based upon the prediction (in every second during heating) of cumulative lethality for the cooling stage. The prediction of the cooling phase is based on a simulation of temperature changes in the coldest point inside a can using the empirical m-th order step-response model.The most important factors in sterilization of food products are quality, safety, and low consumption of energy. Traditionally, sterilization of food refers to in container sterilization, in which a product is filled into a container, the container is hermetically sealed and heated to a temperature for a length of time such that living microorganisms are destroyed, and then it is cooled to room temperature for distribution. If the cumulative lethal effect delivered by a control system is under the desired best value, it may seriously endanger public safety and if it is over, energy is wasted and nutrient properties of the product are over-reduced due to overheating. Thermo-bacteriology defines an optimal level of bacterial inactivation in terms of cumulative lethality for every group of food products [2, 3, 16, 19]. There are several methods for the on-line calculation of bacterial inactivation but usually cumulative lethality (also called the sterilization value) więcej »

Dobra Praktyka Transportowa
Krzysztof Przystupa 
W Europie, a zwłaszcza w krajach członkowskich Unii Europejskiej, od wielu lat trwa proces standaryzacji różnych aspektów działalności gospodarczej. Narzędziami stosowanymi do tego celu są m.in. normy i dobre praktyki Transport drogowy doczekał się również takich regulacji [5]. W artykule omówiono podstawowe regulacje dotyczące mocowania ładunków, wymagań dla pojazdów, środków mocujących oraz przedstawiono przykład praktyczny.Transport drogowy jest nierozerwalnie związany z problemem zabezpieczenia ładunku przed przemieszczeniem. Z prawnego punktu widzenia odpowiedzialność za operację załadunku i rozładunku powinni ponosić: kierowca i osoba lub osoby, które wykonują tę czynność. W praktyce często kierowca nie uczestniczy, nawet jako obserwator, w tym procesie, np. musi doczepić uprzednio załadowaną przyczepę lub odebrać opieczętowany, zamknięty kontener. W związku z tym wszystkie zaangażowane w proces transportu osoby muszą być świadome dużej odpowiedzialności, a jednocześnie muszą być doskonale przeszkolone. MOCOWANIE ŁADUNKU - potrzeba i prawo Konieczność mocowania ładunku wynika z podstawowego prawa fizyki - pierwszej zasady dynamiki często nazywanej zasadą bezwładności. Zasada ta mówi: że każde ciało trwa w swym stanie spoczynku lub w ruchu prostoliniowym jednostajnym, jeżeli siły przyłożone nie zmuszą ciała do zmiany tego stanu [3]. W praktyce transportowej oznacza to, że jeżeli pojazd hamuje, to ładunek "dąży" do przemieszczania się w kierunku, w którym poruszał się przed rozpoczęciem hamowania. Im gwałtowniejsze jest hamowanie, tym mocniej ładunek będzie napierał do przodu (rysunek 1). Jeżeli ładunek nie zostanie odpowiednio zamocowany, mimo że pojazd zatrzyma się, ładunek będzie się nadal poruszał do przodu niezależnie od pojazdu. Przemieszczenie ładunku podczas transportu wiąże się z następującymi zagadnieniami: Masa i ciężar. Błędem jest rozumowanie, że masa oznacza to samo co ciężar. Masa to własność materii więcej »

Emulsyjne nośniki substancji bioaktywnych - DOI:10.15199/65.2015.8.4
Grażyna Bortnowska 
W artykule scharakteryzowano nośniki emulsyjne zawierające zewnętrzną (ciągłą) fazę wodną. Mogą one stanowić ochronę lipofilowych i hydrofilowych substancji bioaktywnych, które charakteryzują się dużą labilnością chemiczną i są stosowane w bardzo małych stężeniach również w środowisku o odmiennej polarności. Odniesiono się także do innowacyjnych rozwiązań mających na celu zwiększenie stabilności emulsji oraz substancji bioaktywnych absorbowanych w poszczególnych fazach układu.Coraz większe zapotrzebowanie na żywność funkcjonalną (prozdrowotną) sprawia, że konieczne staje się poszukiwanie skutecznych metod immobolizacji i ochrony substancji bioaktywnych. Przydatne mogą być odpowiednio zaprojektowane nośniki, umożliwiające uzyskanie pożądanej stabilności substancji bioaktywnych o zróżnicowanej hydrofobowości, w warunkach procesów technologicznych, stosowanych do wytwarzania tego typu żywności. Substancje bioaktywne to duża grupa związków chemicznych różniących się właściwościami fizykochemicznymi oraz oddziaływaniem na organizm człowieka [4, 29, 31]. Substancje te są wprowadzane do żywności zwykle w bardzo małych ilościach przy jednoczesnym równomiernym rozproszeniu w całym produkcie, często nieodpowiednim pod względem polarności. Ponadto w większości przypadków są one podatne na oksydacyjno- hydrolityczne oddziaływanie środowiska wodnego o odczynie kwaśnym. Dlatego wiele substancji bioaktywnych wymaga stosowania odpowiednich nośników (tabela) zapewniających przede wszystkim ich wysoką stabilność fizyczną i chemiczną w różnych produktach spożywczych, w określonym czasie. Szczególnie przydatne do stabilizacji tych substancji są układy emulsyjne [9, 23, 42]. NOŚNIKI EMULSYJNE ogólna charakterystyka Emulsje to układy heterogeniczne składające się z co najmniej dwóch niemieszających się ze sobą cieczy, wytwarzane przez homogenizację fazy lipidowej i wodnej z dodatkiem emulgatorów: naturalnych (białka, polisacharydy, fosfoli więcej »

Ergonomiczne urządzenia do transportu bliskiego
Podczas targów Pakfood, które odbędą się w Poznaniu w dniach 21- -24 września 2015 r., firma Id Lifting Sp. z o.o. z Wrocławia zaprezentuje nowoczesne rozwiązania dla branży spożywczej. Coraz częściej firmy z sektora spożywczego kładą duży nacisk na poprawę warunków pracy, bezpieczeństwa oraz ergonomii. Aby zapewnić wię więcej »

Innowacyjne strategie zarządzania w mleczarstwie
Dobiega końca realizacja ciekawego i potrzebnego polskim spółdzielniom mleczarskim projektu "Innowacyjne strategie zarządzania zmianą organizacyjną". Projekt o numerze UDA-POKL.02.01.02-00-036/12 finansowany jest ze środków UE w ramach Projektu Operacyjnego Kapitał Ludzki - POKL. Instytucją wdrażającą projekt jest Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości - PARP, a jego liderem Związek Rewizyjny Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich - KZSM. Beneficjentami programu zostało 37 spółdzielni mleczarskich. Na konferencji podsumowującej, która odbyła się 13 sierpnia 2015 r. w Warszawie, o projekcie trwaj więcej »

Kompaktowe stacje wytwarzania próżni - oszczędzaj wodę i... pieniądze
Pompy próżniowe są powszechnie stosowane w instalacjach przemysłowych do wytwarzania podciśnienia, które jest wymagane przy różnych procesach technologicznych. Uznanym i preferowanym rozwiązaniem pozwalającym uzyskać próżnię jest zastosowanie pompy próżniowej z pierścieniem cieczy jako urządzenia samodzielnego lub w kompletnych systemach wytwarzania próżni. Flowserve SIHI Pumps - lider w zakresie pompowania cieczy i gazów z wykorzystaniem najwyższej jakości pomp i systemów - oprócz oferty obejmującej pompy próżniowe z pi więcej »

Niezawodność podukcji dzięki produktom Festo z serii Clean Design
Ochrona klienta i reputacji marki producenta to dwa kluczowe elementy higienicznej i sprawnej automatyzacji w branży produkcji żywności. Głównym celem takiego działania jest wysoka produktywność i najwyższa jakość produktów. Bezpieczeństwo w produkcji żywności jest zapewnione przez międzynarodowe dyrektywy i standardy, takie jak np.: dyrektywa maszynowa Unii Europejskiej 2006/42/EC lub norma EN ISO 14159. Aby ułatwić producentom żywności oraz producentom maszyn dla przemysłu spożywczego sprostanie tym wymaganiom, Festo opracowało pionierskie rozwiązania do stosowania w środowisku higienicznym oraz poddawanym intensywnemu czyszczeniu.Oferta Festo dedykowana dla przemysłu spożywczego zawiera produkty i rozwiązania obejmujące m.in. wyspy więcej »

Od fascynacji po dynamiczny rozwój
Beata Marchand: Witam Pana, cieszę się, że możemy opublikować naszą rozmowę na łamach magazynu "Przemysł Spożywczy". Firma OptiFlow nie przestaje rosnąć w siłę i kompetencje. Współuczestniczy w realizacji coraz większych projektów, jej portfolio produktów i klientów jest imponujące, największe firmy z branży wyrażają się o niej z uznaniem, wszystko dzięki fachowej wiedzy, doskonałej znajomości możliwości sprzedawanych produktów oraz indywidualnemu podejściu do klienta. Proszę powiedzieć, jak określiłby Pan profil firmy? Jakub Stobiecki: Witam Panią i Czytelników magazynu. Jesteśmy wyspecjalizowani w doradztwie, doborze i dystrybucji komponentów do procesów higienicznych, w tym pomp, zaworów, homogenizatorów, mikserów do proszków, wymienników ciepła, urządzeń myjących, systemów czyszczących PIG, mieszadeł, armatury, czy nalewaczek bag in box. Naszym klientom zapewniamy części zamienne oraz możliwość skorzystania z usług serwisu obejmującego wszystkie dostarczane przez nas komponenty. B.M.: Portfolio urządzeń i części zamiennych proponowanych przez OptiFlow jest jednym z najbogatszych na rynku. Firma jest w stanie zaoferować rozwiązania praktycznie dla każdego klienta, doskonale dopasowane zarówno pod względem technologicznym, jak i finansowym. Z iloma dostawcami obecnie współpracujecie? J.S.: Obecnie jest to 16 firm o ugruntowanej pozycji na rynkach światowych. Naszymi dostawcami są firmy włoskie Asepsystems, Bardiani, Bertoli, CSF Inox, FBF Italia, MBS Europe, OMAC, firmy niemieckie Indag i Wangen Pumpen, firmy amerykańskie Flowtrend, z przedstawicielstwem na Europę w Danii, oraz Graco w Belgii, holenderska firma Primix, hiszpańska więcej »

Odpowiedzialność za szkodę
Iwona Wrześniewska-Wal 
W artykule przedstawiono problematykę odpowiedzialności cywilnoprawnej za szkody wyrządzone przez niebezpieczny produkt żywnościowy. Szczególną uwagę zwrócono na przesłankę ryzyka rozwoju oraz okoliczności zwalniające z odpowiedzialnością za szkodę wyrządzoną przez produkt, uznawany w chwili jego wytworzenia czy wprowadzenia do obrotu za odpowiadający obowiązującym standardom i niewadliwy.Odpowiedzialność producenta za szkodę wyrządzoną przez niebezpieczną żywność różni się od odpowiedzialności karnej i administracyjnej przewidzianej w ustawie o bezpieczeństwie żywienia i żywności [11]. Odpowiedzialność za produkt to rodzaj odpowiedzialności cywilnoprawnej za szkody spowodowane przez wady produktu, czyniące go niebezpiecznym dla otoczenia. W przypadku szkody wyrządzonej przez produkty żywnościowe odpowiedzialność ponosi podmiot działający na rynku spożywczym. Szkodą nazywamy każdy uszczerbek, jakiego doznaje poszkodowany na dobrach prawnie chronionych. Wsytuacjach, w których produkt zagraża dobru największemu, jakim jest życie i zdrowie człowieka, gdy z reguły nie można odwrócić szkodliwych działań, należy maksymalnie zaostrzać odpowiedzialność jego wytwórcy. Z tego względu odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez niebezpieczną żywność podlega surowszemu reżimowi odpowiedzialności odszkodowawczej - odpowiedzialności na zasadzie ryzyka (odpowiedzialność obiektywna). Odpowiedzialność za szkodę na zasadzie ryzyka polega na tym, że producent odpowie za daną szkodę nawet wtedy, gdy zaistnieje ona bez jego winy - odpowie zatem za sam skutek. Zaostrzenie odpowiedzialności producenta wiąże się z dwiema tendencjami zauważalnymi zarówno w orzecznictwie, jak i legislacji, mianowicie z obiektywizacją winy profesjonalisty oraz ze stopniową utratą priorytetowego traktowania zasady winy (na rzecz zasady ryzyka) jako czynnika decydującego o przypisaniu odpowiedzialności [9]. Obiektywizacja winy profesjonalisty wynika ze stopniowego więcej »

Opakowanie produktu spożywczego a wartość dla producenta - DOI:10.15199/65.2015.8.8
Joanna Kuzincow Wiktor Woytowicz 
W artykule przedstawiono koncepcje budowania wartości dla uczestników rynku, takich jak konsument, społeczeństwo, a przede wszystkim różnego rodzaju przedsiębiorstwa. Zaprezentowano również sposoby kreowania tej wartości - rozumianej jako subiektywnie postrzegany stosunek poniesionych kosztów do uzyskanych korzyści - przez właściwy dobór opakowania produktu. Wskazano także wiele związanych z systemami pakowania praktycznych rozwiązań dotyczących m.in.: zwiększania popytu, wielkości produkcji, marży czy też ograniczania kosztów dotyczących zarówno samego produktu, jego jakości i zastosowanych materiałów, jak i kosztów logistyki oraz działań promocyjnych.Wśród najbardziej powszechnych ujęć wartości dla konsumenta warto wymienić:  Valerie Zeithaml: wartość jest dokonaną przez konsumenta ogólną oceną użyteczności produktu opartą na sposobie postrzegania tego, co jest otrzymane, w stosunku do tego, co jest dane [10]. ??Kenta Monroe’a: postrzegana przez nabywców wartość jest stosunkiem między jakością lub korzyściami postrzeganymi przez nich w produkcie a postrzeganymi poświęceniami, które ponoszą nabywcy, płacąc dobrą cenę [2]. ??Roberta B. Woodruffa: odczuwalne i oceniane przez klienta preferencje wobec atrybutów produktu, atrybutów jego funkcjonowania oraz konsekwencji wynikających z jego użycia, które umożliwiają (lub uniemożliwiają) klientowi osiągnięcie jego celów i zamierzeń w procesie użytkowania [9]. Warto też wspomnieć o jednej z najbardziej znanych definicji, autorstwa klasyka nauk o zarządzaniu Philipa Kotlera: wartość dla klienta jest różnicą pomiędzy całkowitą wartością dla klienta a całkowitym kosztem dla klienta - pomiędzy wiązką korzyści oczekiwanych przez klienta w związku z produktem czy usługą a wiązką kosztów, których spodziewają się klienci w związku z oceną, nabyciem i użytkowaniem produktu czy usługi [1]. Należy jednak zaznaczyć, iż w oryginalnym tekście pojęcie to odnosi się przede więcej »

Osuszanie powietrza w procesach produkcji spożywczej
Podczas produkcji, pakowania, przesypywania czy sortowania materiałów sypkich (proszków, granulatów, przypraw, cukru) i innych wyrobów podatnych na działanie wilgoci bardzo ważne są właściwe parametry powietrza w pomieszczeniu, w którym wykonuje się ww. prace. Duże znaczenie ma utrzymanie właściwej temperatury oraz wilgotności względnej. Zazwyczaj wystarczająca jest temperatura 20+2°C, a wilgotność względna może wahać się w granicach od 20 do 50% w zależności od stopnia higroskopijności produkowanego czy pakowanego produktu. Układ kli więcej »

Polish food on the European and world markets - DOI:10.15199/65.2015.8.1
Mirosława Tereszczuk 
Export of Polish food maintains still growing tendency and the proceeds from its sales are constantly increasing in spite of many unfavourable circumstances which affected Polish agrifood sector in 2014, including inter alias, detection of African Swine Fever (ASF) in Poland at the beginning of 2014, and restrictions in trade of food with Russia in connection with the embargo on many Polish agri-food products, binding since August 2014 [1]. In 2014, value of exports of agri-food products was equal to EUR 21.3 billion and was higher than that one for the previous year by 4.5%. In 2015, it may exceed 22 billion EUR. The main recipients of Polish food are the EU countries; however, the process of diversification of outlets goes on. The meaning of remote countries of Africa, Asia, the North America and the Near East is increasing. They are the perspective markets with a high potential. According to the preliminary data from 2015, value of export of agri-food products in the period of January - April amounted to 7.34 billion EUR what means the increase by 5.2% as compared to the analogical period of the previous year. Import was found on the similar level as in 2014 (5.03 billion EUR). It is anticipated that the proceeds from exports of agri-food products in 2015 may reach value of ca. 22.4 billion EUR. The expenses on import may be found on the level of 2014 (14.8 billion EUR). In consequence, the balance of trade turnovers may amount to ca. 7.6 billion EUR (Figure). The surplus in trade of food will contribute to decrease of deficit in Polish foreign trade [2]. Such dynamic increase of commercial turnovers in agri- -food products is an evidence of a huge export potential of Polish food sector. Despite the restrictions in the trade with the Commonwealth of Independent States (CIS) the mentioned export is characterized by the increasing tendency. The restrictions in exports to Russia and the collapse of the sales to Ukraine hav więcej »

Polska żywność na rynkach Europy i świata - DOI:10.15199/65.2015.8.1
Mirosława Tereszczuk 
W artykule przedstawiono aktualną sytuację w polskim handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi, ze szczególnym uwzględnieniem eksportu. Przeprowadzono analizę struktury geograficznej i towarowej polskiego eksportu rolno-spożywczego. Mimo splotu wielu niekorzystnych zewnętrznych uwarunkowań, jakie zaistniały w 2014 r., eksport produktów rolno- -spożywczych z Polski nie załamał się, a wręcz przeciwnie - odnotowano wzrost jego wartości o 4,5%, do 21,3 mld euro. Przewiduje się, że w 2015 r. wpływy z eksportu rolno- -spożywczego mogą wynieść ok. 22,4 mld euro i będą o 5% większe niż rok wcześniej. Najważniejszymi odbiorcami polskich produktów rolno-spożywczych są kraje UE, gdzie trafia 80% eksportu. Do niedawna duże nadzieje polscy eksporterzy wiązali z krajami WNP, jednak embargo rosyjskie i konflikt na Ukrainie spowodowały załamanie eksportu do tych krajów. Sytuacja ta wymusiła dywersyfikację rynków zbytu polskiej żywności. Pojawiły się nowe kierunki eksportu, m.in. do Afryki, Azji, na Bliski Wschód, a także do Ameryki Północnej.Eksport polskiej żywności utrzymuje tendencję wzrostową, a wpływy z jej sprzedaży wciąż rosną, mimo splotu wielu niekorzystnych okoliczności, jakie dotknęły polski sektor rolno-spożywczy w 2014 r., m.in. wykrycia w Polsce afrykańskiego pomoru świń (ASF) na początku 2014 r. oraz ograniczeń w handlu żywnością z Rosją w związku z obowiązującym od sierpnia 2014 r. zakazem wwozu na rynek rosyjski wielu produktów rolno-spożywczych [1]. W 2014 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 21,3 mld euro i była wyższa niż rok wcześniej o 4,5%, w 2015 r. może przekroczyć 22 mld euro. Głównym odbiorcą polskiej żywności są kraje UE, jednak postępuje proces dywersyfikacji rynków zbytu. Rośnie znaczenie odległych krajów Afryki, Azji, Ameryki Północnej oraz Bliskiego Wschodu. Są to rynki perspektywiczne o dużym potencjale. Według wstępnych danych za 2015 r., w okresie styczeń-kwiecień br. więcej »

Problemy konsolidacji w przemyśle mięsnym - DOI:10.15199/65.2015.8.2
Piotr Chechelski Magdalena Krawczuk 
Presja handlu na spadek cen i niższe marże powoduje, że przedsiębiorstwa mięsne działają niemal na progu rentowności. Niezbędna staje się konsolidacja w branży, umożliwiająca koncentrację produkcji i wzrost rentowności. W artykule podjęto próbę oceny wpływu wzrostu skali wielkości produkcji na rentowność wśród największych przedsiębiorstw przemysłu mięsnego oraz przedstawiono przyczyny niskiego poziomu konsolidacji i zagrożenia spowodowane jej brakiem, a także możliwe strategie rozwoju dla przedsiębiorstw z polskim kapitałem.W XXI w. procesy integracji z UE i globalizacji istotnie zmieniły wizerunek polskiego przemysłu mięsnego. Stał się on dużym i liczącym producentem oraz eksporterem na rynku europejskim. Tempo rozwoju polskiego przemysłu mięsnego w latach 2008-2013 było wysokie, bowiem wartość produkcji sprzedanej wzrosła z 37,1 do 55,6 mld zł. Również wartość eksportu prawie się podwoiła - z 1994,2 do 3814,4 mln euro. Jednak przemysł mięsny, jak każda inna branża, ma także słabe strony, za które można uznać dużą liczbę przedsiębiorstw i wynikające z tego rozdrobnienie produkcji, co w konsekwencji powoduje niską rentowność sprzedaży. Średnia rentowność sprzedaży przemysłu mięsnego w latach 2008-2013 wynosiła 1,63% i należała do najniższych wśród branż przemysłu spożywczego. Jednocześnie należy do działów przemysłu spożywczego w Polsce o najniższej koncentracji produkcji. W tym sektorze działa ok. 1,3 tys. firm przemysłowych oraz prawie 1,7 tys. firm mikro [5], a procesy koncentracji produkcji przebiegają wolno. Niski poziom konsolidacji branży osłabia pozycję negocjacyjną producentów wobec odbiorców, co uniemożliwia osiągnięcie korzyści skali i tym samym stanowi barierę wzrostu rentowności. SYTUACJA EKONOMICZNA polskich zakładów mięsnych Raport Ryzyka Branżowego Bisnode Polska wskazuje, że znacząco pogorszyła się kondycja finansowa przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w 2014 r. Odsetek zakładów będących w bar więcej »

Problemy światowego rybołówstwa a certyfikacja wg MSC - DOI:10.15199/65.2015.8.3
Piotr J. Bykowski 
Pozarządowa organizacja Marine Stewardship Council (MSC), wykorzystując Kodeks odpowiedzialnego rybołówstwa FAO, opracowała zasady certyfikacji połowów określonych gatunków ryb. Powstanie organizacji w 1997 r. było ewidentnym sygnałem braku zaufania do działań podejmowanych przez oficjalne instytucje. Po latach władze administrujące rybołówstwem zdały sobie sprawę, że system certyfikacji może być istotnym elementem wspierającym ich działalność. Obecnie system certyfikacji rybołówstwa funkcjonuje na szeroką skalę, a w nowej Wspólnej Polityce Rybackiej Unia Europejska zaleca organizacjom producentów stosowanie certyfikowania połowów. Obecnie ponad 10% światowych połowów pochodzi z certyfikowanego rybołówstwa.W drugiej połowie XX w. konieczne stało się poszukiwanie alternatywnych dróg rozwoju świata. Niezwykle szybki rozwój społeczno- gospodarczy doprowadził bowiem do sytuacji, w której ze wzmożoną siłą zaczęły ujawniać się zagrożenia wynikające z ciągłej, historycznej konfrontacji ludzi i przyrody. Nowy, zrównoważony rozwój - w którym wg definicji Gro Bruntdland - potrzeby obecnego pokolenia są realizowane bez zmniejszania szans przyszłych pokoleń do zaspokajania swych potrzeb - miał być trwałym remedium na kłopoty ekonomiczne i polityczno- -społeczne świata. Problemy światowej gospodarki w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX w. były szczególnie widoczne w rybołówstwie. W opublikowanym w 1974 r. raporcie dotyczącym stanu światowego rybołówstwa FAO określiło, że 10% łowisk było przełowionych, w raporcie z 1989 r.- przełowionych rejonów było już 26%. O wadze tych problemów świadczą dane zawarte w ostatnich statystykach FAO z 2010 r. - blisko 80% światowych łowisk jest w pełni eksploatowanych lub przełowionych. Znaczenie koncepcji zrównoważonego rozwoju w przezwyciężaniu problemów rybołówstwa polegało na uświadomieniu i wyraźnym podkreśleniu ścisłej zależności między trwałością środowiska a trwałością rozwo więcej »

Produkty nagrodzone Złotym Medalem MTP
Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich to prestiżowe wyróżnienie przyznawane już od ponad 30 lat. Do konkursu o tę zaszczytną nagrodę startuje wielu producentów. Eksperci odpowiednich dziedzin poddają ocenie zgłoszone wyroby z uwzględnieniem m.in. takich kryteriów, jak innowacyjność, estetyka, ekonomiczność użycia czy bezpieczeństwo dla środowiska. Złoty Medal MTP jest potwierdzeniem doskonałości produktu i w konsekwencji pomaga w jego promocji na rynku, ułatwia także klientom podjęcie decyzji o zakupie. Poniżej prezentujemy listę wyrobów nagrodzonych w konkursie o Złoty Medal MTP na Międzynarodowych Targach Polagra-Tech, Pakfood oraz Polagra Food.Złote Medale targów Polagra-Tech Olejowe łopatkowe pompy próżniowe więcej »

Rozwiązania bezpieczeństwa dla przemysłu spożywczego
Przemysł spożywczy stawia wyjątkowo wysokie wymagania wobec elementów i systemów zapewniających bezpieczeństwo maszyn. Są to - w zależności od ich zastosowania - wymagania higieniczne, uszczelnianie zapobiegające przenikaniu płynów i pyłu, zgodność z przepisami branżowymi, ochrona przeciwwybuchowa oraz odporność na szczególnie wysoką lub niską temperaturę. Dlatego zaleca się stosowanie urządzeń bezpieczeństwa, które zostały opracowane z uwzględnieniem tych szczególnych warunków.Żaden konstruktor zajmujący się urządzeniami bezpieczeństwa oraz doborem komponentów do maszyn i urządzeń nie ma wątpliwości, że bezpieczeństwo maszyn jest niezwykle złożoną kwestią. Istnieje wiele norm opartych na dyrektywie maszynowej, które określają m.in. sposób postępowania przy doborze części lub elementów maszyn. Istnieje również wiele możliwości ochrony poszczególnych niebezpiecznych miejsc. Higiena stawia szczególne wymagania W przypadku osłon bezpieczeństwa stosowanych w maszynach przemysłu spożywczego kryteria doboru są jeszcze ostrzejsze, ponieważ oprócz ogólnie obowiązujących przepisów bezpieczeństwa maszyn muszą one w wielu przypadkach sprost więcej »

Rozwiązanie, które wszystkim smakuje
W przedsiębiorstwie Mischau GmbH&Co KG wszystko kręci się wokół Berlina. Ten rodzinny zakład wędliniarski jest wiodącym dostawcą w niemieckiej metropolii - zaopatrując sklepy spożywcze i firmy kateringowe. Przedsiębiorstwo jest znane, przede wszystkim z kiełbasy curry, także w innych rejonach Europy. W obszarze rozwiązań informatycznych, Britta i Richard Mischau, wnukowie założyciela, stosują CSB-System od 1998 roku.Szczególnie ważne dla kierownictwa firmy są jakość i bezpieczeństwo żywności oraz kontrola pochodzenia produktów. Mischau jest jednym z pierwszych w Niemczech zakładów mięsnych z certyfikatatem IFS na poziomie 6. Na szczególną uwagę zasługuje kontrola pochodzenia realizowana przy wsparciu IT: mamy bardzo szybko wszystkie dane w jednej chwili, wtedy, kiedy ich potrzebujemy - wyjaśnia Rischard Mischau. Sklepy spożywcze i dyskonty, tj. EDEKA, Rewe, Kaufland i Penny, mają od wielu lat zaufanie do produktów Mischau. Równ więcej »

Systemowe podejście do bezpieczeństwa
Żywność produkowana w Polsce jest ceniona na całym świecie, co wyraża się w wysokich wskaźnikach eksportowych. Wyroby rolno-spożywcze bronią się ceną i walorami smakowymi, a marka "polskiej żywności" zdecydowanie jest budowana na najwyższej jakości. Dzięki coraz większej świadomości konsumentów, a także konieczności spełnienia wymagań sieci handlowych rośnie liczba certyfikatów zgodności z Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000 czy FSSC 22000, a także certyfikatów zgodności z wymaganiami standardów BRC Food i IFS Food, wydanymi przez TÜV SÜD Po więcej »

Transport wewnątrzzakładowy w nowym wymiarze
Często klient staje przed dylematem czy inwestować w nowoczesne rozwiązania logistyczne, czy w siłę roboczą. Odpowiedź - wbrew pozorom - wcale nie jest taka oczywista, na pewno łatwiejsza w typowych skrajnych sytuacjach, tj. w przypadku małego lub dużego magazynu. Ale co z firmami średnimi, w których nie osiąga się dużych wydajności, a pojawiają się problemy związane ze sprawnym zatowarowaniem magazynów i kompletowaniem towarów oraz z ich wysyłką? Czy na rynku istnieją rozwiązania przeznaczone dla tego typu magazynów? Okazuje się, że tak. Naprzeciw zapotrzebowaniu klienta wychodzi firma SSI SCHÄFER proponując rozwiązanie pod nazwą SSI AUTOCRUISER system transportu wewnątrzzakładowego. System ten najkrócej char więcej »

Współpraca banków żywności z darczyńcami
Magdalena Krajewska 
Polsce według Eurostatu marnuje się 9 mln t żywności rocznie. Tą żywnością można przez rok wyżywić 1/3 Polski! Konsumenci marnują 2 mln t żywności, 6 mln t marnuje się w branży spożywczej na etapie produkcji, magazynowania i dystrybucji. Problem niewykorzystania żywności zgodnie z przeznaczeniem nabiera dodatkowego znaczenia ze względu na skalę ubóstwa skrajnego. W Polsce 2,8 mln osób na miesięczne utrzymanie ma mniej niż 550 zł. Problem ubóstwa skrajnego najczęściej dotyczy rodzin wielodzietnych. Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego, która chce rozwiązać ten problem. Jest to wspólnota 32 banków żywności, których misją jest przyjmowanie darowizn w postaci żywności i przekazywanie jej osobom potrzebującym. Aby zachęcić i ułatwić producentom oraz dystrybutorom żywności przekazywanie darowizn, banki żywności przygotowały standardowe zasady współpracy z przedsiębiorstwami spożywczymi działającymi na polskim rynku w zakresie zagospodarowania żywności na cele charytatywne. Przekazywanie darowizn w postaci żywności na cele charytatywne zapewnia wielostronne korzyści dla wszystkich uczestników tego procesu. KORZY ŚCI SPOŁECZN E i po stronie darczyńcy Każdy darczyńca, który chce przekazać bankom żywności lub FPBŻ darowiznę żywnościową, może to zrobić bez obciążeń podatkowych i dodatkowo skorzystać z korzy więcej »

XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN "Żywność-Zdrowie-Przyszłość" Lublin, 25-26 czerwca 2015 r.
Joanna Stadnik Izabella Jackowska 
W dniach 25-26 czerwca 2015 r. w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbyła się XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk pod hasłem "Żywność-Zdrowie-Przyszłość", której organizatorami byli: Komitet Nauk o Żywności PAN, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Honorowy patronat nad Sesją objął JM Rektor UP w Lublinie prof. dr hab. Marian Wesołowski oraz Marszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski. Patronem medialnym Sesji było Radio Lublin, patronat prasowy zaś sprawowało czasopismo branżowe Przemysł Spożywczy. Sesje naukowe KNoŻ PAN odbywają się co 2 lata i stanowią największe w skali kraju forum prezentacji najnowszych osiągnięć w dziedzinie nauk o żywności. Również tegoroczna Sesja cieszyła się dużym zainteresowaniem, gdyż wzięło w niej udział 345 uczest więcej »

Zdrowa inwestycja w branży
Na rynku obserwuje się systematycznie rosnące zapotrzebowanie na zdrowe soki, pozyskiwane bezpośrednio z owoców i warzyw, o wysokich walorach smakowych.W czerwcu br. firma B&P Engineering zrealizowała kolejną dużą inwestycję - budowę magazynu do przechowywania soków NFC -(Not From Concentrate - nie z koncentratu). Nowo wybudowana hala pomieści 3 mln l soku. Zakres inwestycji obejmował także modernizację oraz rozbudowę linii produkcyjnej. Inwestycja była realizowana w systemie "pod klucz". Obejmowała przygotowanie kompletnej dok więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software