Przepisy dotyczące substancji
dodatkowych są obszerne i złożone,
a interpretacja niektórych wymagań
stwarza problemy zarówno producentom,
jak i organom urzędowej
kontroli żywności. Szczególnie dużo
wątpliwości budzi zaklasyfikowanie
produktu do odpowiedniej
kategorii w zał. II do rozporządzenia nr 1333/2008 oraz stosowanie
zasady przenoszenia. Aby ułatwić
korzystanie z przepisów w zakresie
substancji dodatkowych, Komisja
Europejska opracowała przewodnik
dotyczący kategorii środków spożywczych
oraz przewodnik dotyczący
zasady przenoszenia (obecnie w fazie
projektu).Przepisy dotyczące substancji dodatkowych są całkowicie zharmonizowane
na poziomie Unii Europejskiej i odnoszą się do wszystkich
branż przemysłu spożywczego. Biorąc pod uwagę znaczną liczbę
pytań i wątpliwości zgłaszanych przez użytkowników tych przepisów
- producentów żywności oraz organów urzędowej kontroli
żywności - Komisja Europejska postanowiła opracować przewodniki
ułatwiające stosowanie przepisów w praktyce. Przewodniki nie
stanowią wprawdzie źródła prawa (mają charakter informacyjny),
jednakże ich zapisy powinny być brane pod uwagę przy interpretacji
wymagań zawartych w rozporządzeniach.
PRZEPISY UNII EUROPEJSKIEJ
dotyczące substancji dodatkowych
Aktem prawnym regulującym stosowanie substancji
dodatkowych do żywności w krajach Unii Europejskiej jest
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE)
nr 1333/2008 z 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków
do żywności [5]. Szczegółowe warunki stosowania substancji
dodatkowych w poszczególnych kategoriach środków
spożywczych są zawarte w zał. II do ww. rozporządzenia,
czyli w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1129/2011 z 11
listopada 2011 r. zmieniającym zał. II do rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 przez
ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności [3].
Wymagania rozporządzenia nr 1129/2011 są opracowane
na podstawie kategorii żywności. Ma to ułatwić korzystanie
z dokum
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |