Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Self tan formulations. Maillard reaction in cosmetology Samoopalacze. Reakcja Maillarda w kosmetyce
10.15199/62.2016.4.5
Jacek Arct
Katarzyna Pytkowska
Marta Piętka
nr katalogowy: 97890
10.15199/62.2016.4.5
Fundamentals and review, with 55 refs., of active substances used in com. practice. Mechanizm działania samoopalaczy opiera się na reakcjach chemicznych zachodzących pomiędzy ich składnikami a aminokwasami znajdującymi się w warstwie rogowej naskórka. Jako składniki barwiące stosuje się małocząsteczkowe cukry redukujące (dihydroksyaceton, erytruloza). Reagują one z aminokwasami, tworząc brązowe pigmenty (melanoidyny). Ta przemiana chemiczna nazywana jest reakcją Maillarda. Efekty działania, takie jak szybkość pojawiania się zabarwienia, jego intensywność i odcień, zależą od wielu czynników, m.in. od pH i stopnia uwodnienia warstwy rogowej. W celu poprawienia powstającego odcienia często do produktów dodaje się inne barwniki reaktywne, takie jak juglon lub lawson. Zgodnie z doniesieniami literaturowymi erytruloza pod wieloma względami przewyższa dihydroksyaceton, jest jednak droższa. Zarówno dihydroksyaceton, jak i erytruloza są związkami nietrwałymi, recepturowanie kosmetyków z ich udziałem podlega licznym ograniczeniom. Występujące we współczesnych rozwiniętych społeczeństwach zapotrzebowanie na zdrowy, opalony wygląd, w połączeniu z rosnącą świadomością zagrożeń wynikających z ekspozycji skóry na promieniowanie UV spowodowało zainteresowanie środkami ułatwiającymi opalanie i pozwalającymi na uzyskanie brązowego odcienia skóry bez wystawiania jej na słońce lub promieniowanie generowane w solariach.Substancje przyspieszające opalanie stosowane zewnętrznie, takie jak tyrozyna i jej pochodne okazały się mało efektywne1, 2). Z kolei aktywatory typu psoralenu i innych pochodnych furanokumaryn nie są stosowane ze względu na skutki uboczne3). Podobnie, doustne środki wywołujące imitację opalenizny, przede wszystkim astaksantyna, nie zostały dozwolone do stosowania, ponieważ są potencjalnie szkodliwe dla organizmu ludzkiego4, 5). Jest zrozumiałe, że w tej sytuacji ogromną popularnością cieszą się kosmetyki zawierające substancj[...]
Bibliografia
[1] S. Levy, Derm. Ther. 2001, 14, 215. [2] E.M. Jackson, Am. J. Cont. Derm. 1994, 5, 38. [3] L.E. Cartwright, J.F. Walter, J. Am. Acad. Dermatol. 1983, 8, 830. [4] L.I. Lonn, Arch. Ophthalmol. 1987, 105, 1590. [5] EFSA Panel on Food Additives, EFSA J. 2010, 8, 1852. [6] H.I. Maibach, Arch. Dermatol. 1960, 82, 505. [7] C.G. Burkhart, C.N. Burkhart, Open Derm. J. 2009, 3, 42. [8] J. Arct, J. Chatizow, M. Floryńska, K. Prystupa, B. Przybyszewska- -Kujawa, Encyklopedia kosmetyki, Oficyna Wydawnicza Spar, Warszawa 1996. [9] M. Alam, H.B. Gladsone, R.C. Tung, Dermatologia kosmetyczna, Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2011. [10] W. Wojtkiewicz, S. Rutstein, Nowoczesna perfumeria, kosmetyka i mydlarstwo. Teoria i praktyka, Wilno 1937. [11] R.M. Gatefosse, Produkty kosmetyczne, Ars Cosmetica, Kraków 1939. [12] H. Bennett, The cosmetic formulary. How to make cosmetics, perfumes, soaps and allid products, E.&F.N. Spon, Ltd, London 1937. [13] M. Prużan, Technologia środków kosmetycznych, Polska Agencja Wydawnicza, Łódź 1950. [14] K.A. Dobos, Cosm. Toil. 2010, 125, nr 6, 42. [15] A. Pura, Dermatologia, wyd. specjalne 2003, 3, 39. [16] R. Jermann, M. Toumiat, D. Imfeld, Int. J. Cosmet. Sci. 2002, 24, 35. [17] H.I.M. Mahler, J.A. Kulik, J. Harrell, A. Correa, F.X. Gibbons, M. Gerrard, Arch. Dermatol. 2005, 141, 373. [18] R.M. Fusaro, E.G. Rice, Ann. N.Y. Acad. Sci. 2005, 1043, 174. [19] A. Ratz-Łyko, Charakterystyka i zastosownie dihydroksyacetonu (DHA) w kosmetyce, http://biotechnologia.pl/biotechnologia (2012). [20] L.C. Maillard, C.R. Acad. Sci., Ser. Gen. Vie Sci. 1912, 145, 66. [21] A. Michalska, H. Zieliński, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2007, 2, 5. [22] R. Macrane, R.K. Robinson, M.J. Saadler, Encyclopedia of food science, food technology and nutrition, t. 1, Academic Press, London 1993. [23] S.J. Meade, A.G. Miller, J.A. Gerrard, Bioorg. Med. Chem. 2003, 11, 853. [24] M.A.H. Shipar, Food Chem. 2006, 97, 231. [25] B.-C. Nguyen, I.E. Kochevar, J. Invest. Derm. 2003, 120, 655. [26] J.E. Hodge, J. Agric. Food Chem. 1953, 1, 928. [27] P.T. Pugliese, Physiology of the skin II. An expanded scientific guide for the skin care professional, Allured Pub. Corp., Carol Stream, IL, 2001. [28] M.C. Martini, Kosmetologia i farmakologia skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007. [29] T.S. Balogh, C.A. Pedriali, R.M. Gama, C.A.S. de Oliveira Pinto, V. Bedin, R.T. Villa, T.M. Kaneko, V.O. Consiglieri, M.V.R. Velasco, A.R. Baby, Int. J. Cosm. Sci. 2011, 33, 359. [30] R. Borrelli, C. Mennella, F. Barba, M. Russo, G. Russo, K. Krome, H. Erbersdobler, V. Faist, V. Fogliano, Food Chem. Toxicol. 2003, 41, 1367. [31] V. Fogliano, S.M. Monti, T. Musella, M. Randazzo, A. Ritieni, Food Chem. 1999, 66, 293. [32] R. Borrelli, V. Fogliano, S. Monti, J. Ames, Eur. Food Res. Technol. 2002, 215, 210. [33] M.-H. Li, J. Wu, X. Liu, J.-P. Lin, D.-Z. Wei, H. Chen, Bioresour. Technol. 2010, 101, 8294. [34] Pat. USA 2 949 403 (1960). [35] G. Pantini, R. Ingoglia, F. Brunetta, A. Brunetta, Int. J. Cosm. Sci. 2007, 29, 201. [36] O.V. Dueva-Koganov, Y. Mandalia, J. Brito, C. Rocafort, S. Orofino, G. Vasquez. Cosmet. Sci. 2010, 61, 73. [37] D. Deckner, Tips for stabilising sunless tanning formulations, http:// knowledge.ulprospector.com./413/stbilizing-sunless-tanning-formulations (2014). [38] R.V. Lloyd, A.J. Fong, R.M. Sayre, J. Invest. Dermatol. 2001, 117, 740. [39] R.L. Roberts, R.V. Lloyd, J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 2413. [40] J.M. Fu, S.W. Dusza, A.C. Halpern, J. Am. Acad. Dermatol. 2004, 50, 706. [41] P. Heike, I.M. Mahler, J.A. Kulik, Arch. Dermatol. 2005, 141, 373. [42] A. Ratz, S. Błażejak, J. Arct, SOFW-J., Polish edition 2009, 2, 40. [43] SCCS Opinion on dihydroxyacetone, 1347/10, http//ec.europa.eu.health/ scenitific committees/cosumer safety index en.htm (2010) [44] V. Merschsundermann, U. Schneider, G. Klopman, H. Rosencrantz, Mutagenesis 1994, 9, 205. [45] A.B. Petersen, C. Wulf, R. Gniadecki, B. Gajkowska, Mutat. Res. 2004, 560, 173. [46] K. Feige, T. Ried, K. Bachmann, J. Chromatog. A 1996, 730, 333. [47] K. Ślepokura, T. Lis, Wiad. Chem. 2006, 60, 18. [48] Erythrulose. Erytan, www.mcbiotec.com. [49] NICNAS, Full public report - Erythrulose, www.nicnas.gov.au (2008). [50] A. Lam, D. Grant, On Continuing Practice 1986, 13, 23. [51] D.M. Short, R. Lyon, D.G. Watson, O.A. Barski, G. McGarvie, E.M. Ellis, Toxicol. Appl. Pharmacol. 2006, 210, 163. [52] C. Janzowski, Mutagenesis 2003, 18, 465. [53] W. Malinka, Zarys chemii kosmetycznej, Volumed, Wrocław 1999. [54] H. Popescu, Clujul Medical 1983, 56, 269. [55] D. Hertel, Cosmetology Today 2011, 3, 21.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH