profil Twój Profil
Kliknij, aby zalogować »
Jesteś odbiorcą prenumeraty plus
w wersji papierowej?

Oferujemy Ci dostęp do archiwalnych zeszytów prenumerowanych czasopism w wersji elektronicznej
AKTYWACJA DOSTĘPU! »

Twój koszyk
  Twój koszyk jest pusty

BĄDŹ NA BIEŻĄCO -
Zamów newsletter!

Imię
Nazwisko
Twój e-mail

Czasowy dostęp?

zegar

To proste!

zobacz szczegóły

ZAMÓW EZEMPLARZ PAPIEROWY!

baza zobacz szczegóły
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY I GASTRONOMIA »

GOSPODARKA MIĘSNA


(ang. MEAT INDUSTRY)

Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
rok powstania: 1949
Miesięcznik


GOSPODARKA MIĘSNA
to najstarsze czasopismo branży mięsnej, które ukazuje się od 1949 roku. Na łamach miesięcznika znajdą Państwo artykuły zawierające wiele ciekawych informacji, wskazówek, innowacyjnych rozwiązań oraz specjalistycznej wiedzy z zakresu technologii, jakości, ekonomii, zarządzania czy też prawa żywnościowego. więcej »

Prenumerata

Dear Customer! Order an annual subscription (PLUS version) and get access to other electronic publications of the magazine (year 2004-2013), also from March - year 2014.
Take advantage of the thousands of publications on the highest professional level.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 388,56 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 349,70 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 300,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 150,00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 75,00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »

2011-12

zeszyt-3165-gospodarka-miesna-2011-12.html

 
W numerze m.in.:
Wartość odżywcza szynki surowo dojrzewającej i jej znaczenie w prawidłowej diecie
W artykule opublikowanym w "Meat Science" [F. J iménez-Colmenero, J . Ventanas, F. Toldrá: Nutritional composition of dry-cured ham and its role in a healthy diet, Meat Science, 2010, Vol. 84, 585-593] autorzy poddali analizie dane literaturowe dotyczące jakości odżywczej szynek surowych wytwarzanych w rejonie Morza Śródziemnego i południowych Niemczech. Przeprowadzona w oparciu o najnowsze zalecenia żywieniowe analiza pozwoliła wnioskować o znaczeniu tego typu produktów mięsnych w codziennej diecie oraz posłużyła jako punkt wyjścia do zaproponowania strategii, służących świadomemu kształtowaniu wartości odżywczej tych produktów mięsnych.W Europie szynki surowo dojrzewające są szczególnie popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie koncentruje się ich produkcja. Współcześnie wyróżnia się dwa zasadnicze rodzaje szynek surowo dojrzewających, różniące się pochodzeniem surowca użytego do ich produkcji oraz przebiegiem samego procesu wytwórczego. Pierwsza grupa obejmuje szynki produkowane z mięsa świń pierwotnych, hodowanych na wolnym wybiegu (np. szynki hiszpańskie, korsykańska), zaś do drugiej zalicza się szynki wytwarzane z mięsa świń ras białych, intensywnie tuczonych (np. szynka Serrano, Parma, Bayonne). Cechą wspólną hodowli trzody chlewnej, jako późniejszego surowca do produkcji obu rodzajów szynek surowych jest etap kształtowania podskórnej i wewnątrzmięśniowej tkanki tłuszczowej, co stanowi gwarancję uzys... więcej»

Pieczenie - wyrób i wartość odżywcza (Dorota Czerwińska)
Mięso przeznaczone do pieczenia powinno być najwyższej jakości, mało ścięgniste i niezbyt tłuste. Na jakość gotowej pieczeni wpływa również dojrzałość mięsa, często zatem przed pieczeniem mięso marynuje się. Dobrej jakości pieczeń powinna być soczysta i aromatyczna. Pieczenie - wyrób i wartość odżywcza Dorota Czerw ińska Do pieczenia najlepiej wybierać konkretne fragmenty tuszy z poszczególnych zwierząt, czyli: ● w przypadku cielęciny - karkówkę, polędwicę, udziec, łopatkę, mostek, nerkówkę; ● w przypadku wołowiny - polędwicę, rostbef, udziec, łopatkę, karkówkę, rozbratel, mostek; ● w przypadku wieprzowiny - schab, polędwicę, łopatkę, szynkę, biodrówkę, golonkę, boczek. Wyrób pieczeni Pieczenie można sporządzać z całych kawałków mięsa lub mięsa rozdrobnionego, za... więcej»

Konsumpcja artykułów mięsnych w 2010 roku i jej uwarunkowania (Kryst yna Świet lik)
Ubiegły, 2010 rok charakteryzował się istotnym zróżnicowaniem uwarunkowań rynkowych dla konsumentów mięsa w obu półroczach. Znaczący wzrost produkcji i podaży żywca, głównie wieprzowego i drobiowego, w pierwszej połowie roku doprowadził do spadku jego cen oraz cen detalicznych produktów finalnych, co sprzyjało wzrostowi konsumpcji. Wzmożenie eksportu i wydatny wzrost kosztów produkcji zwierzęcej związany ze wzrostem cen ziemiopłodów paszowych, energii i paliw w drugiej połowie minionego roku skutkowały zmniejszeniem podaży, wzrostem cen żywca i mięsa na rynku krajowym oraz zahamowaniem wzrostowej tendencji popytu. Konsumpcja artykułów mięsnych w 2010 roku i jej uwarunkowania Kryst yna Świet lik Istotnymi czynnikami ograniczającymi możliwości zwiększenia wydatków gospodarstw domowych na zakup artykułów mięsnych w 2010 r. były: stosunkowo niskie tempo wzrostu płac, trudna sytuacja na rynku pracy, nasilające się rozwarstwienie dochodów ludności, relatywne podrożenie żywności i wzrost pozażywnościowych kosztów utrzymania rodzin, związany głównie ze wzrostem cen usług bytowych. Efektem tych zjawisk był spadek bilansowego spożycia mięsa, przy stabilizacji całkowitej konsumpcji artykułów mięsnych w gospodarstwach domowych. Produkcja, skup i ceny żywca W 2010 r. sytuacja w produkcji żywca rzeźnego kształtowała się pod wpływem zapoczątkowanej w II półroczu 2009 r. wzrostowej tendencji pogłowia trzody chlewnej, stagnacji w produkcji żywca wołowego oraz dynamicznego rozwoju produkcji drobiarskiej. W chowie trzody chlewnej, mimo drastycznego pogorszenia ekonomicznych warunków produkcji w okresie II półrocza 2010 r., odnotowano w końcu roku wzrost (w skali roku) pogłowia świń. Według danych GUS, w końcu listopada 2010 r. pogłowie trzody chlewnej ogółem wyniosło 14775,7 tys. sztuk i było o 523,3 tys. sztuk (3,7%) wyższe niż w końcu listopada 2009 r., ale o 89,7 tys. sztuk (0,6%) niższe w porównaniu z liczebnością stada świń w końcu li... więcej»

Rynek mięsny w Polsce - podstawowe informacje
Wyszczególnienie średnio w okresie X 2010 XI 2010 XII 2010 I 2011 II 2011 III 2011 IV 2011 V 2011 VI 2011 VII 2011 VIII 2011 IX 2011 X 2011 XI I-VI 2011 2008 VII-XII 2008 I-VI 2009 VII-XII 2009 I-VI 2010 VII-XII 2010 I-VI 2011 I. Skup i ceny żywca 1. Skup tys. ton wż. trzoda 118,6 106,4 91,5 93,9 103,5 116,7 119,2 121,9 124,7 128,3 119,2 117,7 132,2 123,2 114,2 108,8 109,9 115,6 111,2 118,1 ∙ bydło 24,9 24,3 23,8 19,5 19,8 26,3 24,8 28,4 30,2 25,6 23,1 23,2 28,9 23,5 26,5 23,3 25,1 25,4 26,5 25,2 ∙ drób 111,3 110,8 104,2 118,1 119,5 131,7 125,7 135,6 138,7 133,7 125,6 111,1 127,9 123,3 130,9 135,5 112,3 131,2 134,9 138,3 ∙ 2. Ceny średnie skupu zł/kg wż. (wg GUS) trzoda 3,72 4,46 4,74 4,48 3,80 4,10 4,22 3,86 3,81 3,89 3,71 3,95 4,23 4,47 4,41 4,57 4,77 4,76 5,01 5,08 5,11a bydło 4,06 4,09 4,64 4,60 4,60 4,64 5,58 4,54 4,92 5,16 5,23 5,33 5,71 5,75 5,80 5,65 5... więcej»

Białka zwierzęce w produktach ekstrudowanych (Tomasz Krzywiński, Grzegorz Tokarczyk)
Ekstruzja w ogólnym zarysie to wytłaczanie materiału sypkiego pod dużym ciśnieniem i przy wysokiej temperaturze [1]. Obecnie metodą ekstruzji otrzymuje się różnego rodzaju galanterię śniadaniową, chrupki, snacki, pellety, przekąski typu jerky, pieczywo chrupkie oraz karmę dla zwierząt i ryb [2]. Od wielu lat prowadzone są badania nad wykorzystaniem białek pochodzenia zwierzęcego w produkcji nowych wyrobów z wykorzystaniem techniki ekstruzji. Do tego celu wykorzystuje się mięso odkostnione mechanicznie (MOM) różnych gatunków zwierząt rzeźnych oraz produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego. Białka zwierzęce w produktach ekstrudowanych Tomasz Krz ywińsk i, Grzegorz Tokarcz yk Technologia Termin ekstruzja pochodzi od angielskiego słowa "extrusion", co oznacza wytłaczanie, wyciskanie, formowanie. Proces ten odbywa się w specjalnym urządzeniu tzw. ekstruderze. Początki ekstruzji sięgają końca XVIII wieku, kiedy to brytyjski inżynier Joseph Bramach zaprojektował i wykonał ręczną prasę tłokową do wytwarzania rurek ołowianych [3]. Technikę ekstruzji po raz pierwszy w przetwórstwie spożywczym wykorzystano w latach 30-tych XX wieku w USA do produkcji makaronów [4]. Znaczny postęp w dziedzinie nauk technicznych, jaki nastąpił w drugiej połowie XX wieku, umożliwił skonstruowanie ekstruderów dwuślimakowych i dalszy intensywny rozwój tej technologii, nieustający do dnia dzisiejszego [5]. Początki stosowania ekstruzji w produkcji przemysłowej w Polsce datuje się na lata 80-te XX wieku [31]. W zależności od specyficznych cech jakościowych końcowego produktu rozróżnia się: ● ekstruzję bezpośrednią, w czasie której następuje ekspandowanie masy. Wytłoczony produkt jest dogrzewany do temperatury 120-180°C i uzyskuje postać gotowego produktu żywnościowego; ● ekstruzję pośrednią, w której końcowym produktem jest tzw. pellet o strukturze zwartego żelu. Wytłoczona zżelowana taśma (pellet) jest suszona i stanowi półprodukt, który prze... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-11

zeszyt-3142-gospodarka-miesna-2011-11.html

 
W numerze m.in.:
Dopracowane pomysły na wysokiej jakości produkty mięsne (Piotr Andrzej Pawłowski)
Firma ALL SPICE opracowując mieszanki funkcjonalne oraz smakowe stara się zaproponować swoim klientom gotowe pomysły na produkty mięsne. Wychodzimy z założenia, że produkt musi być smaczny i przyciągać docelowego klienta swoim wyglądem. Zależy nam, żeby konsument nie kupił go tylko raz, ale wracał po niego regularnie. To dopiero uważamy za sukces! Wiele produktów ALL SPICE to marka premium. Do tworzenia tych produktów mamy stworzoną bazę mieszanek funkcjonalnych neutralnych smakowo oraz ciekawych kombinacji aromatów do szynek ("Szynka pieczona", "Szynka swojska", "Szynka wędzona extra II", "Szynka domowa", "Szynk... więcej»

Branżowe narzędzia informatyczne dla przemysłu mięsnego
Planowanie produkcji w zintegrowanym systemie zarządzania procesami musi być zgodne z wymaganiami wynikającymi zarówno ze specyfiki danej branży, jak i indywidualnych oczekiwań przedsiębiorstwa. Sprawnie działający system informatyczny powinien być elastyczny i uwzględniać wszystkie niezbędne parametry wynikające z odmiennych technologii stosowanych w przetwórstwie żywności.Rachunek planowanych kosztów przedsiębiorstwa, symulacja wraz z planowaniem System wspomagający zarządzanie powinien pozwalać na planowanie zarówno w skali lat i miesięcy, jak i planowanie kroczące (rolling forecast). Etapy planowania - takie jak planowanie sprzedaży, produkcji, analiza zapotrzebowania oraz pokrycia surowcowego i materiałowego, rachunek kosztów procesów produkcji i miejsc powstawania kosztów - mogą odbywać się etapowo z prezentacją wyników częśc... więcej»

Nie demonizowałbym zjawiska szarej strefy - stwierdza Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynari w rozmowie z Magdaleną Borek-Daruk i Małgorzatą Witek
W ramach Polskiej Prezydencji w UE odbyło się nadzwyczajne posiedzenie grupy Głównych Lekarzy Weterynarii Państw Członkowskich Unii Europejskiej. Jakie tematy były na nim poruszane? Spotkanie odbyło się we wrześniu, w Krakowie i połączone było z konferencją dotyczącą występowania i zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF). Do udziału w konferencji zaproszeni zostali Główni Lekarze Weterynarii nie tylko państw członkowskich Unii Europejskiej, ale także Federacji Rosyjskiej, Ukrainy, Białorusi, Norwegii i Szwajcarii. Podczas seminarium informacje o doświadczeniach w zwalczaniu ASF przekazali prelegenci z państw, w których choroba obecnie występuje - Federacji Rosyjskiej oraz przedstawiciele Hiszpanii i Włoch, gdzie choroba występowała w poprzednich latach. Prezentacje na temat przygotowań służb weterynaryjnych oraz środków podejmowanych w celu ochrony terytoriów krajów przed wniknięciem tej groźnej choroby wygłosili m.in. przedstawiciele Białorusi, Ukrainy, Polski i Niemiec. Konferencja okazała się kolejnym ważnym krokiem ku zacieśnieniu współpracy państw członkowskich Unii Europejskiej, Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Federacji Rosyjskiej, Ukrainy i Białorusi w zakresie zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Na uwagę zasługuje zwłaszcza spostrzeżenie, że kluczem do zwalczania i zapobiegania ASF jest współpraca międzysektorowa pomiędzy rządem, związkami branżowymi, izbami lekarskimi, hodowcami i myśliwymi. Równie ważna jest także wymiana informacji p... więcej»

Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu mięsnego i drobiarskiego po I półroczu 2011 roku (Jadwiga Drożdż)
Przemysł mięsno-drobiarski jest największą branżą przemysłu spożywczego. Jego wartość produkcji sprzedanej (liczonej w cenach bazowych i dotyczącej zbiorowości firm, które złożyły do GUS-u sprawozdania finansowe F-01) od kilku lat stanowi około 1/4 wartości produkcji sprzedanej artykułów żywnościowych i napojów. Stan ekonomiczno-finansowy zarówno branży mięsnej, jak i drobiarskiej w ostatnich latach był bezpieczny, aczkolwiek wskaźniki finansowe tego sektora są od lat nieco gorsze niż średnio przemysłu spożywczego. Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu mięsnego i drobiarskiego po I półroczu 2011 roku1) Jadwiga Drożdż Ekonomia ) Przemysł mięsny W pierwszym półroczu 2011 roku odnotowano wzrost sprzedaży grupy firm mięsnych. Przychody firm, które złożyły sprawozdania finansowe w cenach bieżących były o 1/10 większe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego (w cenach stałych o 6%). Informacje te wskazują na powrót tendencji wzrostowej sprzedaży w branży mięsnej. W 2010 roku po raz pierwszy od wielu lat nastąpił spadek sprzedaży, wobec ich wzrostu o około 12% rocznie (w cenach bieżących) w latach wcześniejszych (2003-2009). W I półroczu 2011 roku nastąpił znaczący spadek zysku po opodatkowaniu. Jego kwota była o połowę mniejsza od rekordowego poziomu z roku poprzedniego, ale o ponad połowę większa niż w I półroczu 2009 roku. Zysk netto producentów mięsa czerwonego i jego przetworów w 2010 roku był rekordowy dla tej branży, gdyż przekroczył 1 mld zł. W I półroczu 2011 roku wszystkie wskaźniki rentowności były o 1/3-1/2 mniejsze niż w analogicznym okresie roku poprzedniego i o 1,5-2 punkty procentowe mniejsze od wskaźników z 2010 roku. Spadek rentowności netto w branży mięsnej był większy niż w całym przemyśle sp... więcej»

Usługi logistyczne w Polsce oraz zakres ich stosowania w przemyśle spożywczym (Tomasz Rokicki)
Wiele osób zajmujących się analizą gospodarki uważa, że popyt na usługi logistyczne jest barometrem dla gospodarki. Sygnalizuje on przebieg trendów gospodarczych, ich rozwój lub stagnację. Taki pogląd związany jest z cechą wyprzedzania oferowania usług logistycznych względem zapotrzebowania gospodarki kraju, regionu czy też w skali globalnej. Taka duża wrażliwość logistyki na zbliżające się trendy gospodarcze wynika z jej silnego powiązania ze sprzedażą detaliczną, wymianą handlową z zagranicą, czyli głównymi wyznacznikami kondycji gospodarki rynkowej. Zarówno sprzedaż, jak i wymiana handlowa są w dużej mierze uzależnione od przemieszczania towarów od producenta do klienta. Ważne wydają się więc znajomość i śledzenie zmian zachodzących na rynku usług logistycznych w Polsce. Usługi logistyczne w Polsce oraz zakres ich stosowania w przemyśle spożywczym1) Tomasz Rokicki Rynek usług logistycznych w Polsce Jakość i organizacja logistyki w Polsce stale wzrasta, o czym świadczy ciągły awans naszego kraju w rankingu sporządzanym przez Bank Światowy. W 2009 r. polska logistyka zajmowała 30. miejsce, co oznaczało awans o 10 miejsc w porównaniu z 2007 rokiem. Przy ustalaniu rankingu brano pod uwagę m.in. wydajność służby celnej, możliwość śledzenia trasy przewozu, koszt świadczonej usługi, punktualność i długość terminu dostawy ładunku. Wyprzedziliśmy takie kraje, jak Portugalia, Węgry, Grecja, ale np. Czechy znajdowały się wyżej w rankingu. Związek logistyki z gospodarką jest ścisły, co przejawia się szczególnie w momencie spowolnienia gospodarki. Niskie tempo wzrostu gospodarczego w 2009 roku (1,7%) miało swoje odzwierciedlenie w zmniejszeniu się dynamiki rozwoju rynku usług logistycznych w Polsce. Największy wzrost rynku usług logistycznych występował w latach 2006-2007, gdy zanotowano przyrost wartości sprzedaży usług odpowiednio o 22 i 18%. Podstawę gospodarki rynkowej tworzą firmy z wa... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-10

zeszyt-3109-gospodarka-miesna-2011-10.html

 
W numerze m.in.:
SPIS TREŚCI
5 wiadomości punkt widzenia 6 Andrzeja Gantnera - dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców Magdalena Borek-Daruk surowi... więcej»

WIADOMOŚCI
Jak rozliczyć prenumeratę "Gospodarki Mięsnej" Wydatek na prenumeratę gazety przydatnej w firmie, dostarczającej istotnych wiadomości dla branży, można zaliczyć do kosztów podatkowych. Firmy prowadzące podatkową księgę przychodów i rozchodów metodą uproszczoną wydatek na prenumeratę zaliczają do kosztów uzyskania przychodów w momencie poniesienia, czyli dnia wystawienia faktury. Bez znaczeni... więcej»

Dla samego znaku nikt nic nie kupi - stwierdza Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności ZP, w rozmowie z Magdaleną Borek-Daruk
Czy potrzebne było rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności? Zmiana prawa dotycząca znakowania żywności miała za zadanie włożyć w jedno rozporządzenie wszystkie przepisy dotyczące znakowania i uprościć je. Niestety, jak to zwykle bywa w Unii Europejskiej, zamiast uproszczenia wyszło nam poważne skomplikowanie przepisów. W wielu aspektach mamy zupełnie nowe rzeczy i obowiązki dla przedsiębiorców, jak na przykład obowiązkowe znakowanie wartością odżywczą, tam gdzie do tej pory było dobrowolne. Natomiast dobrą wiadomością jest to, że możemy stosować dodatkowe systemy znakowania, które zdobyły już popularność wśród przedsiębiorców i konsumentów, chociażby znakowanie systemem GDA. Czy zmiana rozporządzenia będzie kosztowna dla producenta? Do zmian producenci już się przyzwyczaili. Zazwyczaj zmiany w oznakowaniu żywności, które wprowadza UE są tak pomyślane, żeby przemysł nie ponosił dużych konsekwencji ekonomicznych. Przepisy nowego rozporządzenia mają długie okresy przejściowe, zatem każdy zdąży się do nich przygotować. Pod kątem samego rozporządzenia unijnego to nie wydaje mi się, żeby stwarzało jakieś straszliwe problemy. Oczywiście ci, którzy nie znakują wartością odżywczą będą musieli zacząć, ale wyliczenie jest również możliwe przy pomocy tabel wartości odżywczej. Niekoniecznie trzeba wykonać badania laboratoryjne. A jeśli chodzi o branżę mięsną? W tej chwili bardzo często podnosi się sprawę produktów sprzedawanych w supermarketach i ich złego oznakowania. Mamy tam do czynienia z łamaniem przepisów wprost i branża powinna się tym zająć. Jest to duży problem dla producentów oferujących dobrej jakości wędliny, ponieważ są one niewyróżnialne od dużo tańszych, które tylko wydają ... więcej»

Świat osłonek w przemyśle mięsnym (Maciej Borzyszkowski)
Rosnące wymagania konsumentów oraz zmieniające się trendy w produkcji wędlin przyczyniają się do powstawania nowych osłonek w przemyśle mięsnym. J ak wykazały liczne badania bodźcem, który wpływa na podjęcie decyzji o zakupie danego wyrobu jest jego wygląd zewnętrzny. Dlatego w przypadku przetworów mięsnych szczególną rolę odgrywają osłonki, które czynią produkt odpowiednim i atrakcyjnym dla konsumenta, gdyż nadają formę, stabilność oraz kształt, a więc stanowią opakowanie jednostkowe wyrobów mięsnych. Osłonki wykorzystywane w przemyśle mięsnym dzieli się na dwie grupy - jadalne i niejadalne oraz naturalne i sztuczne. Świat osłonek w przemyśle mięsnym Macie j Borz yszkowski Osłonki Osłonki naturalne uzyskiwane są z fragmentów układu pokarmowego zwierząt m.in. bydła, trzody chlewnej, owiec. Warto zaznaczyć, że nie każdy odcinek jelita nadaje się do produkcji osłonek. Z trzody chlewnej otrzymuje się kiełbaśnice (cały odcinek jelita cienkiego), owce dostarczają konsumentom watlongi z jelita cienkiego i kątniczki baranie. Natomiast z bydła pozyskuje się żołądek oraz całe jelito, z którego otrzymuje się jelita wiankowe, jelita środkowe i kątnice wołowe [2]. Jelita importuje się z krajów o intensywnej hodowli poszczególnych gatunków zwierząt. Dlatego też do głównych importerów jelit wieprzowych zalicza się Chiny i Danię, wołowych - Brazylię... więcej»

Organizacja i zarządzanie logistyką w przedsiębiorstwach przetwórstwa i konserwowania mięsa (Tomasz Rokicki)
Znaczenie słowa logistyka często bywa różnie interpretowane. Powodem jest istnienie wielu definicji, w których starano się uchwycić wszystkie lub najważniejsze aspekty logistyki. J edna z definicji określa, że przedmiotem logistyki jest dostarczenie właściwego produktu, we właściwej ilości, we właściwym stanie, we właściwym miejscu, we właściwym czasie, dla właściwego użytkownika i przy właściwym koszcie. Z kolei w nauce organizacji i zarządzania termin logistyka jest używany m.in. w kontekście zarządzania zjawiskami i procesami przepływu dóbr opartymi na zintegrowanym ich ujmowaniu. Według niektórych autorów słowo logistyka pochodzi z języka francuskiego, w którym loger znaczy zakwaterować. Pojęcie to nawiązuje do działań wojennych. Po II wojnie światowej opracowane rozwiązania logistyczne zostały przeniesione do strefy cywilnej. Logistyka znalazła zastosowanie w działach produkcyjnych i usługowych. Uniwersalność i użyteczność tej nauki spowodowały wykorzystanie jej przez inne działy gospodarki. Organizacja i zarządzanie logistyką w przedsiębiorstwach przetwórstwa i konserwowania mięsa1 Tomasz Rokicki Znaczenie logistyki jest coraz większe, a jej niedocenianie może prowadzić do poważnych konsekwencji dla firmy. Możliwość zarządzania przepływem ładunków "z jednej ręki" pozwala skrócić czas od wyprodukowania do dostarczenia produktu ostatecznemu odbiorcy. Logistyka umożliwia więc pokonywanie czasu i przestrzeni w realizacji przepływu dóbr. Trzeba pamiętać, że logistyka wchodzi w liczne związki z wieloma obszarami funkcjonalnymi przedsiębiorstwa, takimi jak produkcja, marketing, księgowość. Do najważniejszych działań wykonywanych w ramach logistyki można zaliczyć przemie... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-9

zeszyt-3088-gospodarka-miesna-2011-9.html

 
W numerze m.in.:
Polacy są wdzięcznymi konsumentami wędlin - stwierdza Andrzej Borys, dyrektor Oddziału Technologii Mięsa i Tłuszczu I BPRS w rozmowie z Magdaleną Borek-Daruk i Jolantą Wilczak
Zmiany w branży mięsnej widać również przez pryzmat konkursów organizowanych przez Państwa. W ostatniej edycji drugie miejsce zajął LIDL Polska. Czy to oznacza ukłon w kierunku marketów? Czy ukłon, trudno powiedzieć. Natomiast regulamin konkursu dopuszcza, aby w konkursie "Produkty Najwyższej Jakości w Przemyśle Mięsnym" brały udział, oprócz producentów przetworów mięsnych, również firmy, które zlecają produkcję. Faktycznie, sieci handlowe nie brały udziału we wcześniejszych edycjach konkursu. Natomiast zdarzały się zakłady mięsne, które zlecały podwykonawcom część swojej produkcji. Startowanie w różnego rodzaju ocenach i zdobywanie wyróżnień przez sieci handlowe jest dobrym pomysłem na promocję. Innym powodem udziału, szczególnie w konkursie przez nas organizowanym, jest sprawdzenie zgodności parametrów fizykochemicznych i jakościowych danego wyrobu z deklarowanymi wymaganiami jakościowymi, oferowanymi przy nawiązywaniu współpracy z kontrahentami. Podczas ocen konkursowych przeprowadzamy szczegółowe badania fizykochemiczne produktów w akredytowanym laboratorium w warszawskim oddziale. Z zainteresowania naszym konkursem możemy się tylko cieszyć, ponieważ udział ogólnopolskiej sieci handlowej potwierdza rozpoznawalność znaku "Produkt Najwyższej Jakości" oraz jego znaczenie dla polskich produktów mięsnych. Warto też dodać, że większość produktów dla LIDLA wytwarzają firmy polskie. Na gali finałowej ostatniego konkursu dotarły do nas głosy, że ciężko będzie wygrać z takim konkurentem. W konkursie przez nas organizowanym trudno mówić o wygranych i przegranych. Czy zakład, który uzyskał wyróżnienie dla dwóch produktów jest gorszy od tego, który uzyskał pięć czy dziesięć? Z pewnością nie! Ilość możliwych do uzyskania wyróżnień to tylko i wyłącznie kwestia zapot... więcej»

Liczy się FOOD SERVICE (Magdalena Borek-Daruk)
W 1995 roku Zofia S ypuła, Jan T rzepanowski i M arek Czerniej otworzyli firmę zajmującą się handlem mięsem, czyli FOO D S ERVICE. Z branżą mięsną związani byli już wcześniej, a poznali się w Zakładach M ięsnych w Rawie M azowieckiej. P o odejściu stamtąd pracowali w przedsiębiorstwie sprzedającym importowane mięso. N awiązane znajomości i kontakty skłoniły ich do postawienia wszystkiego na jedną kartę i otworzenia własnego biznesu. Jak się okazało była to słuszna decyzja.Po pierwsze pełna zgodność w każdej sprawie. Jeśli firmę tworzą osoby o różnych charakterach i podejściu do życia, to sukces można odnieść tylko ... więcej»

"Nauka Praktyce i Praktyka Nauce" - innowacyjne podejście w rozwiązywaniu problemów
Pracownicy Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej przy współpracy z Instytutem Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu rozpoczęli realizację projektu rozwojowego, którego celem jest innowacyjne podejście do rozwiązań konstrukcyjnych rozprowadzania dymu wędzarniczego w komorze wędzarniczej, mających wpływ na ograniczenie nadmiernej kumulacji związków z grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w obrabianych przetworach mięsnych. Geneza podjętego problemu zrodziła się za sprawą wzrastającej wśród konsumentów świadomości zagrożeń zdrowotnych i bezpieczeństwa żywności wędzonej. Żywność utrwalana w procesie wędzenia może być źródłem zagrożenia znaczną liczbą związków z grupy WWA, dostarczanych przez żywność wędzoną do organizmu. Zatem problem dotyczy zanieczys... więcej»

Zorientowana na jakość optymalizacja procesów i produktów za pomocą Systemu CSB
Wysokie wymagania stawiane zarządzaniu jakością, gwarancja bezpieczeństwa produktów spożywczych i kontrola pochodzenia w branży spożywczej wymagają sprawnego zarządzania informacją. Przedsiębiorstwom potrzebne jest rozwiązanie do zarządzania informacją. Branża mięsna potrzebuje wydajnego i elastycznego rozwiązania IT, które integruje zarządzanie jakością w całym rozwiązaniu ERP.Zastosowanie krajowych i międzynarodowych wytycznych Moduł zarządzania jakością Systemu CSB uwzględnia procesy i jest integralną częścią oprogramowania branżowego. Przedsiębiorstwa posługujące się tym modułem mają do dyspozycji optymalne narzędzie w celu praktycznego wdrożenia krajowych i międzynarodowych wytycznych, służące jednocześnie trwałej optymalizacji procesów. Wraz z wdrożeniem zgodnego z normami systemu zarządzania jakością ma miejsce równoległa analiza organizacyjna przedsiębiorst... więcej»

Gawęda o marketingu Część II (Franciszek Kładź)
DDziałania marketingowe są przez wielu kojarzone i sprowadzają się do sprzedaży tego co się wyprodukuje, czasem przy wsparciu reklamy, która jest bardziej zawiadomieniem, że takie "coś" na rynku się pojawiło. Czasem produktowi przypnie się wiele cech, niemal nadprzyrodzonych, a producent zdaje się mówić z oddali, że z żalem pozbywa się dobrego produktu. I nie dotyczy to wyłącznie branży mięsnej. Klienci jednak nie znają się na żartach, bo oto 19 lutego jedna ze stacji telewizyjnych kpiła odczytując skład "parówek cielęcych" w cenie 17,50 zł/kg, w których cielęciny było "tyle co kot napłakał" - to cytat. To jakby skopiowany przypadek "pasztetu z zająca", który na skutek interwencji wrednych kontrolerów przemianowany został na "pasztet Zająca", ponieważ nie było w nim mięsa z szaraka. Było też o innych sprawach, ale to może innym razem. Kontynuując gawędę o marketingu i jego "peryferiach" należy przypomnieć drugą część definicji, która nie mówi bezpośrednio o sprzedaży: "...wszystkie dziedziny działalności przedsiębiorstwa mające na celu...". Sprzedaż jest już końcowym celem i czynnością, tak jak dla sportowca celem jest zdobycie medalu, co jednak poprzedzone jest katorżniczą pracą i wyrzeczeniami. O końcowym sukcesie decydują "po równo" trzy etapy działalności przedsiębiorstwa: korzystny zakup surowca (co nie oznacza najtańszego), dobrze przeprowadzony proces produkcyjny i sprawnie zorganizowana sprzedaż. Nie odkrywam tu żadnej Ameryki, bo nie mam pasji Kolumba, a jedynie opisuję zdarzenia. Stosowanie na którymkolwiek etapie taryfy ulgowej wedle swojskich "zasad": a nuż się uda, jakoś to będzie czy - cyniczniej - głupi naród wszystko kupi, oznacza nieprzyjemności, wstyd, mandaty, zwroty, kłopoty, a czasem kontakt z sądem lub plajtę. Piszę o tym co przynosi życie, bowiem literatura (nie znaczy, że ją lekceważę) zajmuje się "modelami" idealnymi lub zjawiskowymi, które mogą a nie muszą zaistnieć. Moje uzasadnienie jest pro... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-8

zeszyt-3049-gospodarka-miesna-2011-8.html

 
W numerze m.in.:
PEK LIMAR zdobywa rynek jakością produktów (Magdalena Borek-Daruk)
Celem Bogusława Strześniewskiego, prezesa zarządu PEK LIMAR -u jest umocnienie pozycji regionalnego lidera oraz liczącego się na polskim rynku producenta mięsa i wędlin. Cała załoga ma wysoko postawioną poprzeczkę, ponieważ utrzymanie pozycji wypracowanej przez lata oraz marki, której ufają konsumenci, nie jest proste. Jednak należy z odwagą patrzeć w przyszłość, co jest mottem zakładu z Umienina, a przejawia się w kontynuowaniu tradycji wędliniarskich oraz kreowaniu własnych, oryginalnych smaków.Nie sposób budować relacji z klientem bez zaufania. W końcu to klient jest najważniejszy" - podkreśla w rozmowie Bogusław Strześniewski. Nie są to puste słowa, ponieważ od początku swojego istnienia, czyli od 1990 roku, PEKLIMAR zdobywa rynek stałą, wysoką jakością produktów. Takie wyroby, jak parówkowa firmowa czy kiełbasa śląska produkowane są w niezmienionej recepturze od ponad 20 lat. Nowe produkty tworzone są z myślą zaspokojenia naj... więcej»

Wpływ wybranych parametrów suszenia na jakość kiełbas suchych (Jolanta Sienkiewicz , Adam Olszewski, Justyna Pieciul)
Praca dotyczyła wpływu warunków suszenia trzech rodzajów kiełbas na długość procesu suszenia oraz jakość uzyskanych wyrobów. Każdy rodzaj badanej kiełbasy (kabanos wieprzowy, kiełbasa myśliwska sucha oraz kiełbasa krakowska sucha) podzielony został na trzy próby badawcze, z których dwie pierwsze suszone były w temperaturze 22°C oraz przy wilgotności powietrza 72+-5%. Trzecia próba każdej badanej kiełbasy została poddana suszeniu w temperaturze wynoszącej 28+-2°C oraz przy wilgotności powietrza 55+-3%. Zmiana parametrów przechowywania kiełbas w suszarni wpłynęła na skrócenie czasu ich suszenia, dając jednak w przypadku kiełbasy myśliwskiej suchej oraz kiełbasy krakowskiej suchej niekorzystne zmiany jakościowe. Wpływ wybranych parametrów suszenia na jakość kiełbas suchych Jolanta Sienkiewicz , Adam Olsz ewsk i, Just yna Pieciul Kiełbasa to jeden z najstarszych produktów spożywczych. H istoria produkcji kiełbas liczy prawie dwa tysiące lat. Pierwsze wzmianki na jej temat ukazały się już w VIII wieku p.n.e. w "Odysei" H omera, gdzie autor pisał o "kiszce krwią i tłuszczem nadziewanej". Słowo kiełbasa pochodzi od łacińskiego słowa "salsus" i oznacza "solony". W średniowieczu terminem tym określano również inne gatunki wyrobów, np. solone lub konserwowane mięsa. Z biegiem lat ludzie udoskonalali wyrób kiełbas. Powstawały produkty charakterystyczne dla danego położenia geograficznego lub klimatu, np. w zimniejszym obszarze E uropy Północnej popularność zyskały kiełbasy surowe, natomiast w obszarach cieplejszych lub w porach letnich były to kiełbasy surowe wędzone. Kiełbasy suche pochodzą z E uropy Po... więcej»

Gawęda o marketingu Część I (Franciszek Kładź)
ZZnakomity pisarz - humorysta Horacy Safrin, w jednej ze swoich anegdotek humoru żydowskiego, opisuje starozakonnego agenta ubezpieczeniowego, który niespodziewanie postanowił się - jak powiada - wychrzcić. W tym celu udał się w towarzystwie kolegi do proboszcza. Kolega czekał ponad godzinę nim ujrzał wychodzącego, uśmiechniętego i ocierającego pot z czoła kumpla. No, i co, ochrzciłeś się? - pyta. Ależ skąd, za to ubezpieczyłem księdza na życie! Nie po raz pierwszy cytuję tego autora, bowiem w jego humoreskach i anegdotkach jest więcej sensu, niż w niejednej wypowiedzi poważnej. Proszę zwrócić uwagę, że oprócz wątku religijnego, mamy w tej opowieści czystej wody marketing, no może jego skróconą wersję. Są w niej kontrahenci, towary (w szerokim rozumieniu), jakość, zapewne reklamy, ceny, konkurencja, sukces i porażka, a także wyraźny sygnał, że sukces wymaga aktywności i wysiłku, bowiem jak mawiał generał Charles de Gaulle: "Można obozować na jakiejś opozycji, czekając na zupę, nie można jednak wygrać bez walki". Uprzedzając analizę sytuacji w zakresie działań marketingowych w przemyśle mięsnym, powiem prosto z mostu: najlepiej wychodzi nam... obozowanie. O tematykę składającą się na pojęcie marketingu "zahaczałem" dość często, gdyż sprawy rynku, opinie ludzi są mi od dłuższego czasu bliższe, niż produkcja "wszystkiego z... wszystkiego". Ktoś, kto używał lub choćby widział dzieło Philipa Kotlera "Marketing" uzna, że przedstawienie wszystkich zagadnień nie jest możliwe nawet w kilku felietonach. Objętością bowiem skutecznie ono konkuruje ze Starym Testamentem lub "Kapitałem" dziadka Karola. Korzystając sporadycznie z jego treści chcę pisać o tym, co bliższe życia, unikając przy tym drętwoty językowej. Profesor Władysław Kopaliński w "Słowniku wyrazów obcych" pisze: "Marketing - "wyższa szkoła" handlu polegająca na dbałości o jakość i opakowanie produktu, badaniu i kształtowaniu rynku, na analizie psychologii konsumenta ... więcej»

Maszyny do pakowania mięsa i przetworów mięsnych (Mariusz S. Kubiak, Radosław Grala, Tom asz Borowy)
W obecnej sytuacji rynkowej opakowania odgrywają coraz większą rolę, co jest zauważalne nie tylko przez producentów, ale i konsumentów. Opakowanie wraz z zapakowanym produktem stanowi często tzw. produkt zintegrowany. Wynika to z faktu, że większość produktów nie może występować na rynku bez opakowania. Jakość opakowań, a tym samym jakość pakowanych produktów, w znacznym stopniu zależy od stosowanych maszyn pakujących. Rozwiązania konstrukcyjne i jakość maszyn pakujących determinują warunki systemów pakowania produktów w zależności od rodzaju produktu. Maszyny do pakowania mięsa i przetworów mięsnych Mariusz S. Kubiak, Radosław Grala, Tom asz Borow y Pakowanie produktów mięsnych jest podstawowym zabiegiem służącym zachowaniu ich jakości i zmniejszeniu strat wartości odżywczej. Pozwala też zmniejszyć ilość dodatków do żywności, ułatwia utrzymanie właściwej postaci produktu, jego kształtu i struktury, zapobiega utracie zapachu, przedłuża okres przydatności do spożycia oraz utrzymuje właściwą wilgotność. O pakowanie zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń mikrobiologicznych i biochemicznych do produktu. W szystko to może być spełnione, jeśli sam proces pakowania nie jest przyczyną ewentualnych zagrożeń. Trudno mówić o opakowaniu idealnym, wybór opakowania jest bowiem swego rodzaju kompromisem między wymaganiami narzuconymi metodą utrwalania czy pakowania a aspektami ekonomicznymi, przede wszystkim ceną. Dla każdej grupy produktów mięsnych celowy jest dobór opakowania, które stanowi wypadkową uwzględniającą aspekty techniczne i ekonomiczne. Folie z tworzyw sztucznych znalazły najszersze zastosowanie w pakowaniu mięsa i jego przetworów, ze względu na swoje cechy barierowe, ograniczające wpływ otaczającego środowiska na produkt, właściwości wytrzymałościowe (odporność na rozciąganie, przebicie itp.), optyczne oraz zgrzewalność. W zależności od rodzaju produktu wykorzystywana jest barierowość dla pary wodnej, tlenu, aromatów... więcej»

Pakowanie mięsa (Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz)
Pakowanie mięsa jest końcowym etapem procesu technologicznego. Ma ono na celu zabezpieczenie mięsa przed działaniem czynników biologicznych, chemicznych i mechanicznych, ułatwia jego transport i dystrybucję. Zachowanie oryginalnych cech mięsa i jego przetworów, a w szczególności wartości odżywczej, od momentu wytworzenia aż do czasu spożycia, stanowią podstawowe wymagania w stosunku do opakowań. Poza odpowiednim procesem technologicznym, pakowanie ma istotny wpływ na jakość końcową mięsa. Dzięki odpowiednio dobranym opakowaniom mięso długo zachowuje świeżość i nie traci smaku. Pakowanie mięsa Rysz ard Kowalsk i, Jan Pyrcz Opakowania produktów spożywczych stanowią ok. 63% wszystkich opakowań obecnych na rynku. Dane FAO wskazują na wyraźną zależność między poziomem techniki opakowaniowej a wielkością strat żywności, która w krajach o niskim poziomie techniki opakowaniowej i niskiej jakości opakowań przekracza 35% wyprodukowanej żywności, zaś w krajach o wysokich wskaźnikach w tym zakresie wynosi 2,5-3,2%. Przemysł mięsny stawia przed jednostkowymi opakowaniami bezpośrednimi dodatkowe wymagania. N ależy zaznaczyć, że są to opakowania jednorazowego użytku i po spełnieniu swoich funkcji technologicznych są wyrzucane, co stwarza dodatkowy problem, jakim jest ich utylizacja. O pakowanie, spełniające z jednej strony rolę bariery chroniącej przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, z drugiej wpływające na tworzenie specyficznego "klimatu", w jakim znajduje się produkt, powinno zapobiegać odkształceniom mechanicznym zapakowanego produktu. Wiąże się to nierozerwalnie z charakterystyką biofizykochemiczną i właściwościami reologicznymi produktu spożywczego - mięsa i jego przetworów. Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności "wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to zarówno maksymalnego skrócenia czasu jej przygotowania, łatwości otwierania opakowań i sposobu ... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-7

zeszyt-3024-gospodarka-miesna-2011-7.html

 
W numerze m.in.:
Nieprawidłowości w branży mięsnej jest niestety dużo - stwierdza Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w rozmowie z Magdaleną Borek-Daruk
Dla Pana pewnie banalne pytanie, ale jednak niezwykle ważne: jaki jest zakres kompetencji IJHARS? W Polsce funkcjonuje wieloinspekcyjny system nadzoru nad żywnością, zresztą występuje on również w innych krajach. Jednak w ostatnich dekadach, gdzieś od końca XX wieku, następuje poważna koncentracja instytucji kontrolujących żywność na świecie. W krajach najwyżej rozwiniętych instytucje te mają coraz większe kompetencje, potencjał, kapitał ludzki i są coraz wyżej sytuowane w strukturze gospodarki, czyli nie podlegają tylko ministrowi resortowemu, ale szefowi rządu czy nawet parlamentowi. Przykładem może być EFSA w Wielkiej Brytanii, która formalnie podlega ministrowi zdrowia, ale ze swojej działalności rozlicza się przed parlamentem. Za kontrolę i nadzór nad żywnością w Polsce odpowiada pięć głównych instytucji. Trzy z nich podlegają Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Inspekcja Weterynaryjna i Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jedna Ministrowi Zdrowia - Państwowa Inspekcja Sanitarna i jedna prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - Inspekcja Handlowa. IJHARS najszerszy związek i kontakt ma z Inspekcją Handlową, ponieważ ustawodawca tak podzielił nasze kompetencje, że wspólnie odpowiadamy za cały łańcuch żywnościowy, jeśli chodzi o tak zwaną jakość handlową żywności. My kontrolujemy żywność u producenta, natomiast IH w obrocie, poza jedną grupą - świeżymi owocami i warzywami, gdzie IJHARS sprawuje pieczę na każdym etapie obrotu. Wszystkie inne grupy produktów spożywczych kontrolujemy u przedsiębiorcy, czyli w procesie produkcji. W związku z tym inspektorzy tych dwóch instytucji muszą się kontaktować i uzupełniać, dlatego mamy podpisane porozumienie i bardzo intensywnie wymieniamy się informacjami o przeprowadzonych kontrolach i stwierdzonych nieprawidłowościach. Jest to jeden z istotnych elementów w naszej tzw. analizie ryzyka, którą spo... więcej»

KRONIKA
Weber na targach INTERPACK.Grupa Weber Maschinenbau zaprezentowała portfolio swoich produktów na międzynarodowych targach technologii pakowania w Düsseldorfie - INTERPACK 2011. Plasterkowanie, układanie, transport - przed zapakowaniem produkty spożywcze poddawane są nie mniej ważnym procesom wstępnym. Higiena odgrywa w tym przypadku wyjątkowo istotną rolę. Kompleksowe rozwiązania firmy Weber spełniają w tym zakresie najwyższe wymagania. Firma Weber zaprezentowała w Düsseldorfie swoje wysokowydajne urządzenia służące do plastrowania i układania wędlin, kiełbas i serów. Od 30 lat Weber Maschinenbau należy do najważniejszych na rynku producentów kompleksowych systemów konfekcjonowania i obróbki produktów spożywczych. W ofercie firmy można aktualnie odnaleźć wysokowydajne linie plastrujące, wytwornice lodu (Icer), odskórowaczki i odbłaniarki (Skinner), a także roboty i systemy automatycznego załadunku. W zakresie maszyn plastrujących firma Weber jest liderem rynku - także na tegorocznych targach INTERPACK, krajalnice przeważały wśród eksponatów na stoisku. Goście targowi mogli obejrzeć wyposażone w noże sierpowe krajalnice 905, 804, 604-2, a także 702 (krajalnica do bekonu). Ponadto na targach po raz pierwszy zaprezentowano centrum ostrzenia noży SSM dla noży zarówno tarczowych, jak i sierpowych i nowoczesną maszynę Skinner ASD 460. Krajalnica Weber 905 to produkt flagowy w ofercie - dzięki prędkości plastrowania do 1500 cięć na minutę i krawędzi tnącej o szerokości 620 mm maszyna plastruje duże ilości produktów w bardzo krótkim czasie. Weber na targach INTERPACK Bardziej kompaktowe modele 804 oraz 602-2 wyposażone w centralny automatyczny załadunek zapewniają szybkie i dokładne doprowadzenie produktu do komory cięcia. Krajalnica 702 została zaprojektowana specjalnie do cięcia bekonu - dzięki bardzo małym odstępom między produktami zminimalizowano czas potrzebny do doprowadzenia produktu do ko... więcej»

WIADOMOŚCI
Eksport wołowiny spadł o 70%.Z informacji zebranych przez Związek Polskie Mięso wynika, że eksport wołowiny na rynek turecki spadł o 60-70%. Główną przyczyną zmniejszenia eksportu jest obniżenie konkurencyjności polskiej wołowiny w stosunku do innych partnerów unijnych, głównie Niemiec. Problemy eksportowe rozpoczęły się od momentu podwyższenia stawek celnych przez Turcję, jednak główną przyczyną, którą wymieniają polscy eksporterzy, są zbyt wysokie opłaty za badania na BSE. "W Polsce koszty badań na BSE są najwyższe w Europie i wynoszą 12... więcej»

System informatyczny wspomaga zarządzanie przedsiębiorstwem
Obecna sytuacja rynkowa zmusza do wykazywania rezerw kosztowych również w obszarach planowania i controllingu. Zadanie niełatwe i wymagające odpowiednich narzędzi IT. Główną cechą systemów wspomagających zarządzanie przedsiębiorstwami w przemyśle mięsnym powinno być przede wszystkim spełnienie przez nie wszystkich wymagań branżowych oraz oferowanie rozwiązań sprawdzonych w praktyce. Planowanie zaopatrzenia i produkcji w informatycznym systemie zarządzania Planowanie zaopatrzenia i produkcji w branży mięsnej należy do istotnych zadań zarządzania przedsiębiorstwem a zastosowane tu narzędzia muszą uwzględniać specyfikę surowca i składników pomocniczych oraz technologię produkcji. Planowanie jest wykonywane w oparciu o aktualne dane dyspozycyjne sprzedaży i zaopatrzenia, dając jednocześnie użytkownikowi możliwość indywidualnej konfiguracji arkuszy planowania i następnie opracowywania danych produkcyjnych. Plan produkcyjny jest na bieżąco zestawiany z wynikającym z niego zapotrzebowaniem na surowce i materiały pomocnicze i jednocześnie konfrontowany z dostępnymi zapasami surowcowymi, materiałowymi i wydajnościami... więcej»

Tradycyjne afrykańskie produkty mięsne (Tomasz Krzywiński, Grzegorz Tokarczyk)
Afryka to drugi pod względem wielkości kontynent na Ziemi. Jej powierzchnia stanowi ponad 20% ogólnej powierzchni lądowej naszego globu. Obecnie zamieszkuje ją 14% populacji Ziemi (ok. 950 mln ludzi). Klimat Afryki jest bardzo zróżnicowany. Na zachodzie często padają ulewne deszcze, a temperatura z ok. +25/+30°C może spaść do +10°C. Na północy w ciągu dnia temperatura latem dochodzi do +50°C, a niekiedy nawet przekracza tę wartość (szczególnie w głębi Sahary). Z kolei nocą jest bardzo zimno, temperatura zimą może spadać poniżej 0°C. Afryka to kontynent wielu kultur, które posługują się tysiącem różnych języków i dialektów. Szacuje się, że na tym kontynencie występuje około 1500 grup etnicznych. Tak wielkie zróżnicowanie kulturowe sprawia, że Afryka to kraj z bogatą kulturą oraz z wieloma tradycyjnymi produktami, w tym mięsnymi.Na południe od strefy Sahelu rolnictwo jest zacofane. Sahel to region geograficzny obejmujący obszar wzdłuż południowych obrzeży Sahary i północnych obrzeży bardziej wilgotnych terenów od Senegalu do Somalii przez Mauretanię, Mali, Niger, Czad, Sudan, Erytreę. Ziemia jest tam dobrem wspólnym. Prymitywna technika i niskie nakłady pracy powodują, że rolnictwo jest bardzo mało wydajne i niskotowarowe. Szeroko rozpowszechnione w tym rejonie jest pasterstwo koczownicze powiązane z poszukiwaniem paszy dla zwierząt (głównie przeżuwających). Oprócz bydła prowadzony jest także chów owiec, wielbłądów oraz kóz. W Afryce subsaharyjskiej dominują głównie udomowione zwierzęta przeżuwające, stanowiące 62% wszystkich zwierząt, z czego 34% stanowią kozy, a 28% owce (tabela 1). Około 64% kóz i 57% owiec znajduje się na terenach suchych (pustynnych) i półpustynnych. Kozy są bardziej liczne od owiec we wszystkich strefach, z wyjątkiem terenów podgórskich, które charakteryzują się chłodniejszym klimatem oraz podmokłym terenem [1]. Wyjątkiem jest RPA (Republika Południowej Afryki), gdzie rolnictwo jest bardziej intensywne. ... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-6

zeszyt-3001-gospodarka-miesna-2011-6.html

 
W numerze m.in.:
Stabilność przechowalnicza kiełbasy parzonej, peklowanej bez użycia azotanów (Anna Bagnowska , Radosław Mostowski , Lucjan Krala)
Wraz z rosnącą świadomością zagrożenia zdrowia rośnie zainteresowanie konsumentów żywnością, która nie zawiera substancji szkodliwych, potencjalnie szkodliwych bądź o niebezpiecznym działaniu. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, wielu producentów przetworów mięsnych, stara się ograniczyć zawartość azotanów(III) w oferowanych przez nich produktach. Obniżenie ilości bądź całkowite wyeliminowanie dodatku azotanów(III) wpłynęłoby nie tylko na pogorszenie walorów sensorycznych przetworów peklowanych, ale także na skrócenie czasu ich przydatności do spożycia. W celu zachowania pożądanego przez konsumentów wyglądu i smakowitości przetworów, jak również ich trwałości w wielu ośrodkach naukowych prowadzone są badania nad możliwością zastąpienia azotanów innymi substancjami [3]. Z aktualnego stanu wiedzy i przesłanek teoretycznych wynika, że substancjami takimi mogą być chitozany i α-tokoferol (o właściwościach przeciwutleniających) oraz likopen lub betanina, jako substancje barwiące. Stabilność przechowalnicza kiełbasy parzonej, peklowanej bez użycia azotanów(III) Anna Bagnowska , Rados ław Mostowski , Lucjan Krala Materiałem badanym były kiełbasy drobno rozdrobnione, parzone, wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych z mięsa wieprzowego klasy 2a i 2b oraz wołowego klasy 2, według zmodyfikowanej receptury opracowanej w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego WIR. Modyfikacja ta polegała na zastąpieniu azotanu(III) w mieszance peklującej chitozanem (stopień deacetylacji SD=82%, masa cząsteczkowa Mv=137kDa), α-tokoferolem (E30... więcej»

Informacje
125 jubileuszowych Sprinterów dla zdecydowanych! Oto okazja jedyna w swoim rodzaju - jubileuszowa, limitowana oferta najbardziej niezawodnego samochodu dostawczego w Europie. Tylko 125 Sprinterów w specjalnej cenie i ze specjalnym wyposażeniem. Świętowanie 125 lat wynalezienia samochodu zobowiązuje. Przestrzeń, swoboda, elastyczność, a także przemyślane rozwiązania dla różnych branż. W ten sposób Sprinter wyznacza nowe kierunki w swojej klasie pojazdów, a w przypadku wersji jubileuszowej czyni to w sposób szczególny. Bazą do stworzenia... więcej»

Detekcja metali w surowcach i przetworach mięsnych (Jolanta Kołodziej)
Przetwory mięsne poddawane w toku produkcji różnorodnym procesom technologicznym narażone są na zanieczyszczenia odłamkami metali. Wpływ na to mają maszyny, urządzenia, surowce pomocnicze dodawane do produkcji oraz czynnik ludzki. Aby zmniejszyć ryzyko powstania sytuacji, w której zanieczyszczony produkt dociera do klienta, należy prowadzić proces detekcji w surowcach mięsnych, półproduktach oraz wyrobach gotowych. Pozwala to na zwiększenie poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego oferowanych klientom produktów. Różnego rodzaju detektory metali stosowane są w przypadku mięsa i jego przetworów. Natomiast dla konserw mięsnych w opakowaniach metalowych zastosowanie mają urządzenia wykorzystujące promienie rentgenowskie.Systemy wykrywania zanieczyszczeń powinny być umieszczone na końcu linii do pakowania produktów lub jak najbliżej końcowego etapu ich pakowania, zgodnie z głównym procesem technologicznym. Detekcji należy poddawać każdą partię produkcyjną i każdą sztukę produktu. Rodzaje detektorów Detektory taśmowe - mają zastosowanie do wykrywania cząstek metali w mięsie oraz w przetworach mięsnych pakowanych (np. wędliny plasterkowane i porcjowane) i nie pakowanych (np. grube kiełbasy oraz wędzonki w całości i mięso w elementach). Elementy mięsa lub przetwory mięsne układa się pojedynczo na taśmie i przepuszcza przez detektor. W przypadku wyrobów pakowanych, dla zapewnienia potokowości produkcji, taśma detektora powinna być zsynchronizowana z transporterem taśmowym maszyn pakujących. W wyniku detekcji następuje automatyczne odrzucenie przez odrzutnik detektora poza linię produktów zanieczyszczonych odłamkami metali. Ponadto, często detektory są tak skonstruowane, że wyroby zanieczyszczone, odrzucone przez detektor, wpadają automatycznie do zamykanego kosza, usytuowanego przy detektorze. Jednocześnie podczas wykrycia zanieczyszczonego odłamkami metali wyrobu przy detektorze włącza się sygnał alarmowy (dźwięk i/lub pulsacyjne świat... więcej»

Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu mięsnego i drobiarskiego (Jadwiga Drożdż)
Produkcja mięsa (białego i czerwonego) oraz jego przetworów jest największą branżą przemysłu spożywczego. Jej wartość produkcji sprzedanej (liczonej w cenach bazowych) w 2010 roku stanowiła 29,5% wartości sprzedanych artykułów spożywczych, wobec 31,2% w roku poprzednim. Stan ekonomiczno-finansowy zarówno branży mięsnej, jak i drobiarskiej w ostatnich latach był bezpieczny, jednak ciągle jest on nieco gorszy niż średnio przemysłu spożywczego.Od kilku lat notujemy obniżenie tempa wzrostu sprzedaży przemysłu mięsnego. W 2010 roku odnotowano nawet spadek (o 6,9%) przychodów ze sprzedaży produktów (liczonych w cenach producenta), wobec kilkunastoprocentowego wzrostu w pierwszych latach po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Mniejszy był spadek sprzedaży w cenach bazowych, która w 2010 roku obniżyła się o 3,7% w porównaniu z rokiem poprzednim. Przychody ze sprzedaży w 2010 roku (w cenach bieżących) były większe o ponad 67% w cenach bazowych i o 61% w cenach producenta w porównaniu ze sprzedażą z 2003 roku, poprzedzającego wstąpienie Polski do Unii Europejskiej. W 2010 roku w przemyśle mięsnym odnotowano znaczący wzrost zysku po opodatkowaniu. Już w drugiej połowie 2009 roku wyniki finansowe funkcjonujących przedsiębiorstw mięsnych zaczęły się poprawiać po przejściowym ich spadku w okresie światowego kryzysu gospodarczego. Poprawa tych wyników kontynuowana była w roku ubiegłym, a poziom generowanego zysku netto był rekordowy i przekroczył 1 mld zł. Po przejściowym pogorszeniu w latach 2008-2009 poprawiły się wyniki i stan finansowy branży mięsnej. W 2010 roku wszystkie wskaźniki rentowności wzrosły o około 1,5 punktu procentowego (w porównaniu z rokiem poprzednim) i osiągnęły rekordowy poziom. Rentowność netto branży mięsnej ponownie zbliżyła się do średniego ... więcej»

Drodzy Czytelnicy!
Leci miesiąc za miesiącem i już jesteśmy na półmetku roku. Kryzys miejmy nadzieję zostawiamy za sobą (zainteresowanym szczegółami polecamy artykuł Jadwigi Drożdż "Ocena sytuacji e... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-5

zeszyt-2970-gospodarka-miesna-2011-5.html

 
W numerze m.in.:
Charakterystyka ras świń utrzymywanych w kraju - rasy mateczne (Magdalena Szyndler-Nędza, Anna Bereta, Tadeusz Blicharski)
Do najpopularniejszych w naszym kraju ras matecznych zalicza się rasę wielką białą polską i polską białą zwisłouchą. Są to rasy wytworzone w kraju, które na przestrzeni lat hodowli w Polsce przystosowały się do panujących tu warunków środowiskowych. Dzięki czemu łatwo adaptują się do lokalnego klimatu, systemu chowu, sposobu żywienia oraz wykazują większą odporność na choroby. Rasy mateczne wielka biała polska i polska biała zwisłoucha charakteryzują się dużymi przyrostami dziennymi masy ciała, dobrym wykorzystaniem paszy na 1 kg przyrostu, dobrym umięśnieniem oraz bardzo dobrymi wynikami użytkowości rozpłodowej (plennością i płodnością oraz mlecznością). Stanowią one mateczny komponent używany w pierwszej fazie krzyżowania, która ma na celu produkcję loszek mieszańców przeznaczonych do produkcji tuczników w chowie masowym. Wielka biała polska (wbp) Główny wpływ na kierunek przemian w hodowli trzody chlewnej w Polsce miał rozwój w pierwszej połowie XX wieku przemysłu bekonowego. Największe skupiska świń w Polsce zlokalizowane były głównie na terenach Pomorza i Wielkopolski. Hodowano wówczas świnie rasy białej ostrouchej w typie tłuszczowo-mięsnym, który nie nadawał się do produkcji bekonu. Chcąc sprostać wymaganiom ówczesnego rynku mięsnego przekształcono tę rasę w typ mięsny, poprzez masowe krzyżowanie loch rasy białej ostrouchej z knurami rasy wielkiej białej angielskiej. Powstałe w wyniku krzyżowania mieszańce poddawane były ostrej selekcji, a następnie kojarzone ze sobą. Tak prowadzona praca selekcyjna doprowadziła do powstania zwierząt typu mięs... więcej»

Drodzy czytelnicy
Drodzy Czytelnicy! Od dłuższego czasu dużo mówi się o kryzysie w branży mięsnej. Na pewno sytuację pogarsza spadek spożycia mięsa czerwonego oraz produkcji trzody chlewnej. Jednak polski przemysł mięsny rozwija się szybciej... więcej»

Wyroby ZPM MRO CZEK smakują zarówno Polakom, jak i Niemcom (Magdalena Borek-Daruk)
Niecałe trzysta kilometrów jest z Tarnowa Opolskiego do granicy z naszymi zachodnimi sąsiadami. Dla jednych to daleko, dla innych rzut beretem. Niemiecką granicę regularnie przekraczają wyroby Zakładu Przetwórstwa Mięsnego MRO CZEK i dla nich jest to dopiero początek drogi. Jej meta znajduje się na talerzu czy kanapce niemieckiego wielbiciela wędlin tradycyjnych. To właśnie łączy ich codziennie z nami, polskimi smakoszami...Ryszard Mroczek pochodzi z Poznania, w jego rodzinie od zawsze były tradycje masarskie, dlatego zdecydował się podjąć naukę w tym kierunku. Ukończył Technikum Przemysłu Mięsnego w Krotoszynie, zaraz po szkole rozpoczął pracę w O polskich Zakładach Mięsnych. Szybko piął się po drabinie kariery zawodowej, był między innymi kierownikiem na wydziale konserw i szynek. W 1983 roku zdecydował się jednak na zmianę i rozpoczął pracę w masarni GS w Turawie. O bserwując przemiany, które jak wiemy były przełomowe dla Polski, R yszard Mroczek zaczął rozważać założenie własnej działalności gospod... więcej»

Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną (Mirosław Słowiński, Leonard Jankiewicz)
W ostatnich latach dają się coraz częściej zauważyć próby wypełnienia niszy rynkowej, jaką jest żywność funkcjonalna z mięsa, a dokładnie przetwory mięsne. Potencjalnymi konsumentami funkcjonalnych przetworów mięsnych mogą być wszystkie grupy wiekowe obojga płci, jednak o wyższych dochodach. Na szczególną uwagę zasługują osoby spożywające dużo mięsa i wędlin, a stosunkowo mało warzyw i owoców. Mogą być nimi również seniorzy i dzieci z nadwagą. Technologia Podczas opracowywania funkcjonalnych przetworów mięsnych możliwe jest zastosowanie różnych opcji: usuwanie lub ograniczanie zawartości składników postrzeganych negatywnie (tłuszczu i cholesterolu), zastąpienie tłuszczu i tkanki mięśniowej substancjami balastowymi, zmniejszającymi wartość energetyczną przetworu, dodatek nowych składników, od których oczekuje się pozytywnych efektów zdrowotnych (probiotyków, prebiotyków lub tzw. wtórnych substancji roślinnych). Funkcjonalne przetwory mięsne, w porównaniu z tradycyjnymi, muszą cechować się wyższą wartością żywieniową, jednak muszą być takie same lub bardzo podobne pod względem sensorycznym. Mogą być w nich obecne probiotyki, substancje balastowe - błonnik, mogą charakteryzować się bardziej korzystnym składem kwasów tłuszczowych, jak również obniżoną wartością energetyczną. Mogą być do nich dodane nie występujące w mięsie lub obecne w niewielkich ilościach substancje np. likopen, wapń, rozmaryn, jod. Probiotyki Od żywności probiotycznej oczekuje się, że obecne w niej drobnoustroje po ich spożyciu będą miały działanie prozdrowotne. Do drobnoustrojów takich należą przede wszystkim Bifidobacterium spp. i niektóre gatunki z rodzaju Lactobacillus (L.), jak np. L. acidophilus, L. casei i L. rhamnosus. Wśród przetworów mięsnych dobrym medium bytowania drobnoustrojów probiotycznych może być farsz na kiełbasy surowe fermentowane. Te dojrzałe, nie poddane obróbce cieplnej przetwory mięsne zawierają w jednym g... więcej»

Computer Integrated Manufacturing - integracja zewnętrznych urządzeń logistycznych to sposób na obniżenie kosztów
Zadaniem logistyki jest zorganizowanie wydajnego przepływu towaru od punktu przyjęcia dostaw do punktu odbioru. Istnieje zależność między jakością procesów logistycznych a zadowoleniem klienta. Punktualność, regularność i prawidłowość dostaw gwarantuje firmie długofalowy sukces rynkowy.Logistyka w nowoczesnym ujęciu to całość procesów związanych z optymalizacją przepływu materiałów. Sposób dystrybucji wyrobów świeżych i mrożonych oraz wymagana przez rynek szybkość reakcji zależą od stopnia automatyzacji, ten zaś powinien uwzględniać opracowane na potrzeby rynku procesy logistyczne. Rosnąca ilość urządzeń w zakładzie jest bezpośrednim skutkiem wymaganej przez rynek automatyzacji. Na znaczeniu zyskuje zatem zarządzanie posiadanymi urządzeniami, mające na celu obniżkę kosztów w logistyce i stworzenie możliwości oferowania produktów po konkurencyjnych cenach. Cel ten możemy osiągnąć, dzięki strategii zakładającej integrację wszystkich znajdujących się w przedsiębiorstwie ur... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-4

zeszyt-2936-gospodarka-miesna-2011-4.html

 
W numerze m.in.:
WIADOMOŚCI
Ukraina w unii celnej? Premier Rosji Władimir Putin zaproponował Ukrainie przystąpienie do unii celnej. Ambasada Rzeczpospolitej Polskiej w Kijowie przytoczyła słowa pełnomocnika rządu ds. współpracy z krajami WNP Walerija Muntijan: "Na dzień dzisiejszy Ukraina zainteresowana jest utworzeniem stref wolnego handlu zarówno z krajami Unii Europejskiej, jak i WNP". W kwestii przystąpienia Ukrainy do unii celnej Federacji Rosyjskiej, Kazachstanu i Białorusi W. Muntijan poinformował, że władze Ukrainy rozpatrują taką możliwość. Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem strony unijnej, rozpoczęcie rozmów w sprawie unii celnej oznaczać będzie wstrzymanie negocjacji dotyczących strefy wolnego handlu Ukrainy z krajami członkowskimi Unii Europejskiej. W 2010 roku Polska wyeksportowała do Rosji tylko 34 tys. sztuk trzody chlewnej (274 tys. szt. w 2009 r.) przyczyną było podniesienie ceł z 5% do 40% (nie m... więcej»

JAMIR frontem do klienta (Magdalena Borek-Daruk)
Po wejściu do sklepu Masarni JAMIR wita nas uśmiech sprzedawczyni, która daje czas na zapoznanie się z asortymentem. Po chwili pada pytanie: Czy mogę doradzić? Mówię, że interesuje mnie szynka tradycyjna, smaczna i krucha. Pani poleca szczególnie szynkę z nowej linii wyrobów kozackich, opisuje jej smak i proponuje kawałek na spróbowanie. Pokazuje również jak szynka jest produkowana. W sklepie wyświetlany jest film, w którym zaprezentowana jest między innymi produkcja "Szynki kozackiej". Przyglądam się dłużej i wychodzę z większymi zakupami niż planowałam. Magia telewizji? Nie! Profesjonalna obsługa, doskonała ekspozycja produktów, możliwość zobaczenia produkcji i atrakcyjne ceny.Jadwiga i Mirosław Sobieraj prowadzili liczące się w okolicy gospodarstwo rolne i dostarczali tuczniki do pobliskich zakładów mięsnych. Mieli znakomity surowiec, więc postanowili sami go przetwarzać i tak 1 czerwca 1992 roku w Bechcicach niedaleko Konstantynowa, w województwie łódzkim, powstała Masarnia JAMIR. Na początku był to mały zakład o powierzchni 15 x 46 m2 z niez... więcej»

Drodzy Czytelnicy!
Witamy Was serdecznie w nowej odsłonie, bardziej przejrzystej i nowoczesnej. My również idziemy z postępem czasu, jednak nie zapominamy o naszym dziedzictwie. "Gospodarka Mięsna" ukazuje się już 62 lata, przez ... więcej»

Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną (Miros ław Słowiński, Leonard Jankiewicz)
W rozwiniętych krajach koszty leczenia chorób spowodowanych nieprawidłową dietą (nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, nowotworów, osteoporozy i innych) są bardzo wysokie. Można obniżyć je stosując dobrze zbilansowaną dietę, również wzbogacając żywność w składniki poprawiające stan zdrowia. Produkty żywnościowe, którym przypisywane jest szczególne działanie prozdrowotne znane są od dawna w południowej i wschodniej Azji, a przed kilkunastoma laty rozwinął się tam rynek zarówno tradycyjnych, jak i nowo opracowywanych produktów oferowanych pod nazwą "żywność funkcjonalna". Z Japonii "funkcjonalne produkty spożywcze" trafiły do Stanów Zjednoczonych, a stamtąd do E uropy. Żywność funkcjonalna (ang.: functional food) stała się ważnym segmentem rynku artykułów żywnościowych.Żywność funkcjonalna to te produkty spożywcze, które w ukierunkowany sposób oddziałują pozytywnie na funkcjonowanie organizmu ludzkiego, dzięki obecności w nich tzw. nutraceutyków. Pojęcie nutraceutyki oznacza poszczególne składniki żywności, substancje dodatkowe, a także gotowe produkty żywnościowe i suplementy diety (tabletki, kapsułki), których spożycie przynosi większe korzyści zdrowotne i terapeutyczne, niż te wynikające z normalnej diety. Zalicza się do nich m.in.: substancje mineralne, aminokwasy, białka i peptydy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, przeciwutleniacze, oligosacharydy i substancje balastowe oraz niektóre alkohole i bakterie kwasu mlekowego. Żywność funkcjonalna może wspierać następujące procesy biologiczne: ● wzmacniać siły obronne organizmu (chronić przed niektórymi chorobami), ● wspomagać procesy rekonwalescencji, ● poprawiać kondycję umysłową i fizyczną, Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną Miros ław Słowi ński , Leonard Janki ewicz Część I ● spowalniać procesy starzenia, ● sterować rytmem procesów fizjologicznych. Dla przemysłu spożywczego żywność funkcjonalna stanowi szansę zwiększenia wa... więcej»

Wykorzystanie inuliny w przetwórstwie mięsa (Dorota Czerwińska)
Żywność funkcjonalna ma prozdrowotne działanie, gdyż zawiera optymalne ilości składników odżywczych, a ponadto dodaje się do niej substancje bioaktywne o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Rodzajem żywności funkcjonalnej jest żywność, z której usunięto w całości lub częściowo tłuszcz albo zastosowano jego zamienniki. Jednym ze składników funkcjonalnych, który może zastępować tłuszcz, a jednocześnie ma działanie prozdrowotne, jest inulina. Wykorzystanie inuliny w przetwórstwie mięsa Doro ta Czerwi ńska Inulina jest polisacharydem należącym do grupy długołańcuchowych fruktanów. Zbudowana jest z 20-50 cząsteczek β-D-fruktozy połączonych wiązaniem β-2-1-glikozydowym. Takiego wiązania nie mogą rozkładać enzymy trawienne działające w przewodzie pokarmowym człowieka. Inulina jest związkiem występującym w produktach roślinnych, gromadzi się głównie w bulwach, kłączach, korzeniach i dolnych częściach łodyg roślin. Największe ilości tego związku występują w słoneczniku bulwiastym, czyli topinamburze (Helianthus tuberosus) i omanie (Inula helenium). Inulinę zawiera również łopian (Arctium lappa), karczochy (Cynara cardunculus), dalia (Dahlia spp.), wężymord (Scorzonera hispanica), mniszek lekarski (Taraxacum officinale) i agawa (Agave spp.). Substancja ta jest też obecna w cykorii, cebuli, porze, czosnku i bananach. Cechy inuliny Inulina ma postać drobnego, pylistego, białego proszku. Ma neutralny zapach i jest lekko słodka. Kaloryczność inuliny wynosi 160 kcal/100 g, dla porównania kaloryczność 100 g tłuszczu to 900 kcal. Przyjmuje się, że 1 g inuliny może zastąpić 4 g tłuszczu. Tak więc inulina dodana do p... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-3

zeszyt-2908-gospodarka-miesna-2011-3.html

 
W numerze m.in.:
Kronika
Znakowanie żywności.Na kolejne seminarium zorganizowane w dniach 27-28 stycznia 2011 roku przez firmę REGIS przybyło ponad kilkudziesięciu dyrektorów produkcji oraz głównych technologów zakładów branży mięsnej. Tematyka spotkania "Znakowanie żywności, oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w świetle najnowszych przepisów unijnych" i związane z nią problemy stanowią codzienne wyzwania w pracy tej grupy osób. Prelegentami na seminarium były osoby mające dogłębną wiedzę na temat dzisiejszych przepisów prawa. Byli to przedstawiciele Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Warszawie, firmy FIRMENICH oraz REGIS. Kolejne seminaria organizowane z cyklu BEZBOLESNE PRZYSWAJANIE WIEDZY przez firmę REGIS odbędą się w marcu i kwietniu bieżącego roku. Więcej informacji: www.regis-smakovita.pl. (Red.).Warunki i perspektywy rozwoju eksportu rolno-spożywczego.Stowarzyszenie Eksporterów Polskich po raz dziewiąty zorganizowało konferencję, podczas której poruszane były zagadnienia dotyczące eksportu polskich produktów rolnospożywczych. Honorowy patronat nad tym spotkaniem, które odbyło się 25 lutego 2011 roku, objęli Wicemarszałek Sejmu RP Ewa Kierzkowska oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Mieczysław Twaróg - prezes zarządu Stowarzyszenia Eksporterów Pol- Warszawa - konferencja Warunki i perspektywy rozwoju eksportu rolno-spożywczego skic... więcej»

Przekąski mięsne w Polsce i na świecie (Tomasz Krzywiński, Grzegorz Tokarczyk)
Zamiłowanie Polaków do przekąsek wszelkiego rodzaju nieprzerwanie rośnie. Chipsy ziemniaczane, paluszki, chrupki, krakersy, orzeszki słone czy słodkie mają swoich zwolenników i wiernych odbiorców. Rynek ten wciąż jest w fazie zmian, co w dużym stopniu wiąże się ze zmieniającym się stylem życia polskich konsumentów. Przekąski mięsne zyskują coraz większą popularność wśród konsumentów i postrzegane są jako zdrowe, wygodne, o wysokiej wartości odżywczej (pełnowartościowe).Obecne tendencje spożycia żywności wskazują na to, że zaciera się granica pomiędzy zasadniczymi posiłkami a spożywaniem przekąsek. Zjawisko "niedostatku czasu", czyli poczucia, że nie ma się go na wszystko wystarczająco dużo, w tym na przygotowywanie tradycyjnego posiłku powoduje, że coraz częściej sięgamy po przekąski pełnowartościowe i "zdrowe". Najpopularniejsze przekąski mięsne to produkty typu jerky, sprzedawane głównie na największym światowym rynku - USA. W Polsce do najczęściej kupowanych przekąsek mięsnych należą znane od lat kabanosy czy ostatnio sprowadzane z Niemiec kiełbaski BiFi [1]. Wartość światowego rynku przekąskowego Sprzedaż słonych i pikantnych przekąsek, w tym również mięsnych, rośnie na całym świecie. W 2001 roku globalna wartość tego rynku szacowana była na ok. 30-35 mld dolarów, w 2003 roku na 66 mld dolarów, a w 2009 już na 74,7 mld dolarów. Prognozy sprzedaży przewidują, że jego wartość w 2012 roku ma osiągnąć 85,4 mld dolarów [2]. Największym rynkiem sprzedaży słonych oraz mięsnych przekąsek są Stany Zjednoczone, stanowiące jedną trzecią wartości całego rynku światowego. W 1994 roku wartość sprzedaży przekąsek mięsnych w tym kraju wyniosła ok. 630 mln dolarów, w 2000 roku 1,69 miliarda dolarów, a w 2009 roku już ponad 3,31 miliarda [3]. Pomimo, że przekąski mięsne charakteryzują się długą tradycją wytwarzania to masowa ich sprzedaż w tym kraju przypadła na początek lat 90-tych ubiegłego wieku. Szacuje się, że ... więcej»

Ocena wyników handlu zagranicznego mięsem w 2010 roku (Mirosława Tereszczuk)
W 2010 roku nastąpiło wyraźne ożywienie w polskim handlu zagranicznym mięsem i jego produktami. Eksport wzrósł o 20%, a import obniżył się o 2,2%. Saldo obrotów wzrosło o 46%. Sytuacja w tym roku przedstawia się jeszcze korzystniej. Z prognoz wynika, że w pierwszej połowie 2011 roku eksport wzrośnie o 11%, a import obniży się o 10% w stosunku do tego samego okresu 2010 roku.Ogólna tendencja w handlu produktami mięsnymi Eksport mięsa w 2010 roku w wadze produktu wzrósł w stosunku do roku poprzedniego o 20% i wyniósł 1,22 mln ton o wartości 2,55 mld euro (w 2009 r. było to 2,15 mld euro). Natomiast import umiarkowanie się obniżył do 685 tys. ton (o 2,2%), na co wydano 1,35 mld euro (w 2009 r. 1,33 mld euro). W rezultacie saldo obrotów mięsem i jego produktami uległo znacznej poprawie do 1,2 mld euro, wobec 0,8 mld euro w 2009 r. (wzrost o 46%). Ilościowo zaś saldo wzrosło o 82%, kształtując się na poziomie prawie 540 tys. ton w wadze produktu. Nadal głównym partnerem Polski w handlu mięsem i jego produktami są kraje UE, wzrasta jednak znaczenie krajów WNP, szczególnie w eksporcie wieprzowiny. Jeżeli nie będzie przeszkód administracyjnych to istnieją duże szanse na dalszą ekspansję mięsa i jego przetworów na rynkach krajów wschodnich. Z prognoz IERiGŻ-PIB wynika, że w I połowie 2011 r. eksport mięsa i jego przetworów będzie większy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego o ok. 11% i wyniesie ok. 600 tys. ton w wadze produktu o wartości 1,2 mld euro. Import obniży się o 10 tys. ton do ok. 315 tys. ton i 565 mln euro (10% spadek w porównaniu z I połową 2010 r.). Saldo handlu zagranicznego produktami mięsnymi wzrośnie w I połowie 2011 r. do ok. 652 mln euro (o 40%) wobec 466 mln euro w I połowie 2010 r. Tabela 1 Handel zagraniczny mięsem Wyszczególnienie w tys. ton (w wadze produktu, żywiec w ekw. mięsa) w mln euro 2008 2009 2010* I-VI 2010 I-VI 2011 P 2008 2009 2010* I-VI 2010 I-VI 2011 P Wieprzowin... więcej»

Spis treści (Spis.tresci)
10 aktualności punkt widzenia 12 Jerzego Grudzińskiego - byłego prezesa firmy PEKPOL Magdalena Borek-Daruk, Jolanta Wilczak, Małgorzata Witek technologia 16 Charakterystyka wybranych czynn... więcej»

Rynek mięsny w Polsce - podstawowe informacje
Wyszczególnienie średnio w okresie I 2010 II 2010 III 2010 IV 2010 V 2010 VI 2010 VII 2010 VIII 2010 IX 2010 X 2010 XI 2010 XII 2010 I 2011 II I-VI 2011 2008 VII-XII 2008 I-VI 2009 VII-XII 2009 I-VI 2010 VII-XII 2010 I. Skup i ceny żywca 1. Skup tys. ton wż. trzoda 118,6 106,4 91,5 93,9 103,5 116,7 96,2 91,7 122,1 96,6 106,9 107,4 103,6 105,5 116,0 121,9 124,7 128,3 119,2 ∙ bydło 24,9 24,3 23,8 19,5 19,8 26,3 16,7 17,5 21,3 19,1 20,7 23,6 24,9 22,9 25,9 28,4 30,2 25,6 23,1 ∙ drób 111,3 110,8 104,2 118,1 119,5 131,7 117,1 108,8 128,9 118,6 119,3 124,2 124,3 120,9 136,8 135,6 138,7 133,7 125,6 ∙ 2. Ceny średnie skupu zł/kg wż. (wg GUS) trzoda 3,72 4,46 4,74 4,48 3,80 4,10 3,72 3,62 3,72 3,57 3,77 4,38 4,32 4,47 4,24 3,86 3,81 3,89 3,71 3,95 bydło 4,06 4,09 4,64 4,60 4,60 4,64 4,91 4,87 4,54 4,55 4,38 4,37 4,31 4,40 4,48 4,54 4... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-2

zeszyt-2880-gospodarka-miesna-2011-2.html

 
W numerze m.in.:
Patrzę z optymizmem w przyszłość - podkreśla poseł na Sejm RP Klaudiusz Balcerzak w rozmowie z Magdaleną Borek-Daruk i Małgorzatą Witek
- podkreśla poseł na Sejm RP Klaudiusz Balcerzak.Kiedy dowiedział się Pan o tym, że wchodzi do Sejmu? Było to następnego dnia po drugiej turze wyborów samorządowych, czyli 6 grudnia 2010 roku. Marek Cebula - poseł na Sejm RP z ramienia Platformy Obywatelskiej - został wybrany na stanowisko burmistrza Krosna Odrzańskiego. W związku z tym zwolnił się mandat posła. Następny w kolejności do jego objęcia byłem właśnie ja. Jednak od 2006 roku czynnie działałem w samorządzie województwa lubuskiego, byłem przewodniczącym komisji gospodarki. W ostatnich wyborach samorządowych zdobyłem 7000 głosów, co świadczy o dużym zaufaniu lokalnej społeczności. Dlatego miałem dylemat czy iść do "wielkiej" polityki. Jednak postanowiłem podjąć to wyzwanie i 15 grudnia 2010 roku, w dniu kiedy skończył się mój zakaz konkurencji, złożyłem ślubowanie. To był przełomowy dzień. Zamknąłem dziesięć, ciężkich lat i otworzyły się przede mną zupełnie nowe możliwości. Patrzę z optymizmem w przyszłość. Jak zaczęła się Pana przygoda z polityką? Przed wyborami w 2006 roku przyszedł do mnie Dariusz Bachalski, szef regionaln... więcej»

Wady jakościowe mięsa (Tomasz Borowy, Mariusz S. Kubiak)
Poważnym problemem przemysłu mięsnego jest stale zwiększająca się liczba wad jakościowych mięsa, co znacznie ogranicza jego przydatność przetwórczą. Czynniki środowiskowe mają znaczący wpływ na liczbę i jakość stwierdzonych wad, a w konsekwencji na technologiczno-ekonomiczny aspekt występowania odchyleń jakościowych mięsa. Aby zlikwidować lub co najmniej ograniczyć straty związane z pogarszaniem się jakości mięsa, warto stwarzać optymalne warunki postępowania ze zwierzętami, uwzględniając ich dobrostan. W szczególności dotyczy to systemu skupu, transportu, magazynowania, technologii uboju i metod wychładzania.Na jakość mięsa mają wpływ czynniki przyżyciowe i poubojowe, tak jak to zostało wspomniane w pierwszej części artykułu ("Gospodarka Mięsna" 1/2011). Z czynników przyżyciowych należy podkreślić znaczenie rodzaju hodowli, która zależy od warunków genetycznych, środowiskowych i żywieniowych. Występowanie wad mięśni od wielu lat kojarzono z retikulum sarkoplazmatycznym (RS) - strukturą występującą w otoczeniu miofibryli - uważanym za jedno z najważniejszych organelli włókna mięśniowego. W ostatnich latach w naszym kraju zaobserwowano znaczny spadek spożycia mięsa wołowego z powodu stosu... więcej»

Aktualności
Henryk Stokłosa znowu senatorem.W wyborach uzupełniających w okręgu pilskim, które odbyły się 6 lutego 2011 roku mandat senatora zdobył niezależny kandydat Henryk Stokłosa - właściciel między innymi Zakładów Mięsnych ŁMEAT- ŁUKÓW SA oraz KOZIEGŁOWY Sp. z o.o. Frekwencja w wyborach była niska i wyniosła zaledwie 6,31%, nie przeszkodziło to jednak wygrać Henrykowi Stokłosie (39,9%) ze sporą przewagą nad konkurentami. Na drugim miejscu znalazła się kandydatka PO Małgorzata Janyska z wynikiem 29,6%. Wybory zostały rozpisane, gdyż Piotr Głowacki dotychczasowy senator tego okręgu został prezyden... więcej»

Formowanie półprzetworów i przetworów mięsnych (Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz)
Formowanie przetworów mięsnych to jeden z ważniejszych etapów procesu technologicznego. Najpopularniejszą jego formą jest nadziewanie (napełnianie osłonek), które prowadzi się przy wykorzystaniu nadziewarek. Osłonki stosowane w przemyśle mięsnym muszą spełniać ściśle określone wymagania. Dużą popularnością wśród konsumentów cieszą się również wędliny blokowe, które produkuje się przy użyciu form z przykrywą o regulowanym docisku lub w tak zwanym systemie wieżowym.ormowanie wielu przetworów mięsnych nie byłoby możliwe bez użycia osłonek. Celem ich stosowania jest nadanie wędlinom kształtów oraz zespolenie składników farszu wędlinowego. Poza tym osłonki mają za zadanie maksymalizować skuteczność stosowanych zabiegów utrwalania wędlin, takich jak wędzenie, podsuszanie czy zabiegi termiczne. Osłonki wędlinowe pełnią ponadto rolę ochronną dla farszu, przed wpływem szkodliwych czynników otaczającego środowiska zarówno mikrobiologicznych, jak i fizycznych oraz chemicznych. Ważną z punktu widzenia konsumentów jest także pełniona przez nie funkcja dostarczania informacji o wyrobie. Kolejną, a zarazem ostatnią z podstawowych funkcji pełnionych przez osłonki, nawiązującą do poprzedniej, jest ich znacząca rola w umożliwianiu i ułatwianiu dystrybucji wędlin... więcej»

Drodzy Czytelnicy!
Możecie wierzyć lub nie, ale już za półtora miesiąca będzie wiosna. Podobno to okres kiedy wszystko budzi się do życia. Podobno, bo pewności nigdy nie ma. Miejmy jednak nadzieję, że tak będzie w przypadku pobudzenia naszego rynku i branży. Gdy słońce zacznie mocniej już świecić ruszymy dziarsko do sklepów i zaczniemy wielkie wiosenne zakupy. Polacy na jedzenie wydają około 24% swojego budżetu domowego. W standardowym koszyku... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

2011-1

zeszyt-2834-gospodarka-miesna-2011-1.html

 
W numerze m.in.:
XXXIV Dni Przemysłu Mięsnego (Piotr Szymański)
Jesienna edycja Dni Przemysłu Mięsnego "Nowoczesne kanały dystrybucji żywności" odbyła się w dniu 2 grudnia 2010 roku w Warszawie. Organizatorami XXXIV Dni byli Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu (dawny Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego) we współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego i Fundacją na Rzecz Rozwoju i Postępu w Polskim Przemyśle Mięsnym. Podczas imprezy ogłoszono wyniki trzydziestego czwartego konkursu "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" JESIEŃ 2010.Przybyłych na spotkanie gości powitał Stanisław Tyszkiewicz, który wraz z Michałem Olkiewiczem poprowadził część seminaryjną Dni Przemysłu Mięsnego, na której wygłoszono trzy referaty plenarne. Dariusz Lisiak z Oddziału Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Poznaniu przedstawił tematy poruszane na 56 Międzynarodowym Kongresie Nauki o Mięsie i Technologii, który odbył się w Korei Płd. w dniach 15-20 sierpnia 2010 roku (pełna relacja z kongresu w "Gospodarce Mięsnej" 12/2010). Drugi wykład poprowadziła Iwona Szczepańska z IMS Consulting w Warszawie, która przedstawiła "Współpracę producentów z nowoczesnymi kanałami dystrybucji. Zawieranie umów i warunki handlowe z odbiorcą sieciowym". Ostatni referat "Znakowanie produktów mięsnych wartością odżywczą, w tym GDA (Guideline Daily Amounts)" wygłosiła Barbara Ratkovska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Integralną częścią spotkania były prezentacje firm współpracujących z przemysłem mięsnym i drobiarskim. Swoje oferty przedstawili: C.E. Roeper GmbH - Biuro Polska, Poznań FOSS POLSKA Sp. z o.o., Wa... więcej»

Kronika
AGROPRZEDSIĘBIORCA RP 2010.W Muzeum Kolekcji im. Jana Pawła II w Warszawie 3 grudnia 2010 roku odbyła się gala, na której uhonorowano laureatów konkursu organizowanego przez redakcję AGRO. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objęli Ewa Kierzkowska - Wicemarszałek Sejmu RP oraz Marek Sawicki - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród wyróżnionych znalazło się dwóch przedstawicieli branży mięsnej. Tytuł "Wybitny Agroprzedsiębiorca RP 2010" otrzymał Edward Łukosz, właściciel rodzinnej firmy Polskie Mięso i Wędliny ŁUKOSZ Sp. z o.o. w miejscowości Chybie. Zakład specjalizuje się w produkcji wyrobów z indyka, nagradzanych na licznych konkursach. "Edward Łukosz może być przykładem dla innych, jak założyć interes mięsny od podstaw i poprzez mądre zarządzanie oraz podejmowanie trafnych decyzji zostać liderem rynku indyczego w Polsce" - rekomenduje dokonania prezesa firmy ŁUKOSZ Maciej Paradowski, prezydent stowarzyszenia Agro- BiznesKlub. Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha to "Wzorowi Agroprzedsiębiorcy RP Edward Łukosz "Wybitny Agroprzedsiębiorca RP 2010" 2010". Właściciele Zakładu Masarskiego JĘDRYCHA w Konieczkach, od dwudziestu lat konsekwentnie budują markę swojej firmy. Z sukcesem konkurują na trudnym ryn- Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha tuż po odebraniu szabel ku śląskim, a ich wyroby produkowane w oparciu o tradycyjne receptury cieszą się dużą popularnością i mają grono wiernych klientów. MBD OBWIESZCZENIE O DRUGIEJ LICYTACJI RUCHOMOŚCI Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym w Opatowie Bartłomiej Szyszka Kancelaria Komornicza w Opatowie mający kancelarię w Opato... więcej»

Opakowania do chłodzonej żywności wygodnej (Marzena Tomaszewska)
Jednym z sektorów przemysłu spożywczego, odnotowującym dynamiczny rozwój na przestrzeni ostatnich lat, jest rynek żywności wygodnej (ang. convenience food). Pomimo stale rosnącego udziału żywności wygodnej w ofercie rynkowej brakuje jednoznacznej, powszechnie akceptowanej definicji tej grupy produktów spożywczych [21].Prezentowane przez wielu autorów [2,3,11,18,23] definicje zwracają uwagę, że żywność wygodna to: ● produkty poddane odpowiednim technikom utrwalającym, nadającym wyrobom trwałość (od kilku dni do kilku miesięcy - w zależności od zastosowanej metody utrwalania), ● produkty żywnościowe o dużej dyspozycyjności, nadające się do bezpośredniego spożycia bądź po krótkotrwałym przygotowaniu, np. odgrzanie, rozcieńczenie wodą lub mlekiem, ● produkty żywnościowe pozwalające zaoszczędzić konsumentowi nie tylko czas przeznaczony na przygotowanie posiłku, ale także znacznie ograniczyć jego umiejętności kulinarne oraz zużycie energii, ● produkty, które pojedynczo lub w połączeniu z innymi składnikami, mogą stanowić pełny posiłek. Jako jeden z podstawowych czynników warunkujących wzrost popytu na żywność wygodną wymienia się zwiększenie zatrudnienia kobiet oraz ogólne większe zaangażowanie w pracę zawodową [11,21,22]. Wzrost uczestnictwa kobiet na rynku pracy powoduje co prawda znaczną poprawę sytuacji finansowej gospodarstw domowych, ale sprawia, że czas przeznaczony na przygotowanie tradycyjnego posiłku jest niewystarczający. Badania przeprowadzone przez firmę ACNielsen (liczebność próby 22 tys. osób w 41 krajach) wykazały, że 74% osób kupujących dania gotowe wskazuje brak czasu jako główny czynnik warunkujący kupno tego typu żywności [5]. Popyt na żywność wygodną kształtują również takie zjawiska jak [3,8, 9,10,11,13,20,21,22]: ● wzrost liczby gospodarstw jednolub dwuosobowych (taka struktura gospodarstw domowych ma wpływ na wielkość opakowań jednostkowych, w jakich żywność... więcej»

Pałucka tradycja i smak
Jabłowo Pałuckie to niewielka miejscowość pod Żninem ze wspaniałą historią rodziny Niedbalskich. Już piętnaste pokolenie mieszka na tych terenach. Trzysta lat tradycji nie mogło się zmarnować i przejść bez echa. Otwarcie zakładu mięsnego przez Zbigniewa Niedbalskiego miało zapewnić dobrobyt okolicznym mieszkańcom i sławę pałuckim wyrobom. Cel został osiągnięty.Rodzina Niedbalskich od zawsze zajmowała się działalnością gospodarczą, żyłkę handlowca mając we krwi. Tradycję tę kontynuuje również Zbigniew Niedbalski. Jednak postanowił stworzyć coś własnego, z czego będą mogły żyć też następne pokolenia, a nazwisko rodowe będzie znane i cenione. "Po ciężkich latach 80-tych ludzie byli spragnieni dobrej żywności. Wyroby wysokiej jakości z całą pewnością zawsze będą się sprzedawać, nawet gdy pojawi się kryzys, trudne czasy." - wyjaśnia swoją decyzję o otwarciu Zakładu Mięsnego BEKON Zbigniew Niedbalski. Na potrzeby zakładu zaadoptowano gospodarstwo rolne i 25 sierpnia 1989 roku rozpoczęto produkcję. Inwestycje Wejście Polski do Unii Europejskiej dla większości zakładów oznaczało duże inwestycje. Zbigniew Niedbalski zdecydował się je... więcej»

Wpływ suplementacji selenu na zwierzęta rzeźne (Fabian Magda)
Selen jest niezbędnym mikroelementem w diecie zarówno ludzi, jak i zwierząt. Pierwiastek ten blokuje procesy utleniania, a w połączeniu z witaminą E chroni serce i układ krążenia. Należy jednak pamiętać, że nadmiar selenu potrafi być toksyczny. U świń zbyt duża ilość selenu w diecie objawia się wypadaniem szczeciny i zanikiem apetytu, który w efekcie zmniejsza produkcyjność, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmiertelnego zagłodzenia.S 01/2011 Gospodarka elen został odkryty przez J.J. Berzeliusa już w 1817 roku. Słowo selen oznacza księżyc. Obecnie jest znanych kilkanaście izotopów z przedziału mas od 65-91. Jednak tylko sześć z nich jest stabilna. Selen w skorupie ziemskiej występuje w niewielkiej ilości 0,05 ppm, w postaci zanieczyszczeń rudy siarki. Nagromadzenie tego niemetalu jest różne w zależności od regionu. Obecnie zalecana dawka dziennego spożycia selenu wynosi 55 μg/ dzień dla kobiet i 70 μg/dzień dla mężczyzn. Minimalne progi spożycia mają chronić przed występowaniem objawów niedoboru tego pierwiastka. Ustalone zostało także maksymalne dzienne spożycie selenu, gdyż jego nadmiar nie jest obojętny dla zdrowia ludzi. Dawka 1540±653 μg/dzień (LOAEL - Lowest Observed Adverse Effect Level - najniższy obserwowany poziom wywołujący szkodliwy efekt) może wpływać toksycznie na człowieka. Selen zasadniczo jest uznawany za antyoksydant ze względu na to, że wchodzi w skład grupy peroksydaz glutationowych (obecnie znanych jest pięć izoform). Enzym ten wraz z witaminą E stanowi... więcej»

Zobacz wszystkie publikacje »

Czasowy dostęp

zegar Wykup czasowy dostęp do tego czasopisma.
Zobacz szczegóły»