Aktualności | 2014-08-18
Identyfikacja sprzedających na Rynku Hurtowym Bronisze

Identyfikacja sprzedających na Rynku Hurtowym Bronisze

Identyfikator to tablica z logiem spółki z wymienną kartą, na której dystrybutor/producent zamieszcza swoje dane oraz dane sprzedawanych produktów. Wprowadzenie identyfikatorów dla sprzedawców daje możliwość sprawdzenia kto na danym etapie dystrybucji wprowadza produkt do obrotu. Elementarną zasadą systemu bezpieczeństwa żywności jest wdrożenie procedur umożliwiających identyfikację podmiotów uczestniczących w dystrybucji .

Bezpieczeństwo żywności to przestrzeganie zapisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także zapisów Rozporządzenia 178 UE -, które w art. 18 mówi: „należy zapewnić możliwość śledzenia żywności, pasz, zwierząt hodowlanych oraz wszelkich substancji przeznaczonych do dodania do żywności lub pasz, bądź które można do nich dodać na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.”

Aby przeciwdziałać ewentualnym zagrożeniom należy wdrożyć system identyfikacji zarówno dostawców jak i odbiorców, aby umożliwić szybkie wycofanie produktów stanowiących potencjalne zagrożenie.

(inf. prasowa)