Nowoczesny Rynek Hurtowy musi zapewnić bezpieczeństwo obrotu artykułami spożywczymi, a to wymusza określone działania, w tym identyfikację produktów i sprzedawców. Od początku tego roku Warszawski Rynek Hurtowy wprowadził IDENTYFIKATORY dla prowadzących sprzedaż na placach handlowych. Identyfikator to tablica z logiem spółki z wymienną kartą, na której dystrybutor/producent zamieszcza swoje dane oraz dane sprzedawanych produktów. Wprowadzenie identyfikatorów dla sprzedawców daje możliwość sprawdzenia kto na danym etapie dystrybucji wprowadza produkt do obrotu. Elementarną zasadą systemu bezpieczeństwa żywności jest wdrożenie procedur umożliwiających identyfikację podmiotów uczestniczących w dystrybucji . Bezpieczeństwo żywności to przestrzeganie zapisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także zapisów Rozporządzenia 178 UE -, które w art. 18 mówi: „należy zapewnić możliwość śledzenia żywności, pasz, zwierząt hodowlanych oraz wszelkich substancji przeznaczonych do dodania do żywności lub pasz, bądź które można do nich dodać na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.” Aby przeciwdziałać ewentualnym zagrożeniom należy wdrożyć system identyfikacji zarówno dostawców jak i odbiorców, aby umożliwić szybkie wycofanie produktów stanowiących potencjalne zagrożenie. (inf. prasowa)
Identyfikator to tablica z logiem spółki z wymienną kartą, na której dystrybutor/producent zamieszcza swoje dane oraz dane sprzedawanych produktów. Wprowadzenie identyfikatorów dla sprzedawców daje możliwość sprawdzenia kto na danym etapie dystrybucji wprowadza produkt do obrotu. Elementarną zasadą systemu bezpieczeństwa żywności jest wdrożenie procedur umożliwiających identyfikację podmiotów uczestniczących w dystrybucji .
Bezpieczeństwo żywności to przestrzeganie zapisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także zapisów Rozporządzenia 178 UE -, które w art. 18 mówi: „należy zapewnić możliwość śledzenia żywności, pasz, zwierząt hodowlanych oraz wszelkich substancji przeznaczonych do dodania do żywności lub pasz, bądź które można do nich dodać na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.”
Aby przeciwdziałać ewentualnym zagrożeniom należy wdrożyć system identyfikacji zarówno dostawców jak i odbiorców, aby umożliwić szybkie wycofanie produktów stanowiących potencjalne zagrożenie.
(inf. prasowa)