Aktualności | 2014-09-01
Francuskie wina i specjały

Francuskie wina i specjały

Francja znana z długiej i bogatej kultury winiarskiej, jest zarazem bardzo różnorodna i zaskakująca. Poza winami Szampanii, Bordeaux czy Burgundii, które wszyscy znamy i cenimy, możemy odnaleźć wśród jej produktów także nieoczekiwane perełki. W ofercie „Vive le vin – niech żyje wino!” Biedronka prezentuje te do tej pory mniej znane wyroby winiarskie z Południowego Zachodu Francji.

– Do znanych od wieków arcydzieł dołączyły nieskrępowane kagańcem przeszłości wina z Langwedocji i Roussillon. Swój byt zaznacza także wiele wręcz nieznanych dotąd szerokiej publiczności perełek całego Południowego Zachodu. Dorzucając do tego pomysłowość winiarzy, wyraźnie dzielących się na modernistów i tradycjonalistów, otrzymujemy obraz Francji mieniącej się barwami i smakami, jakiej dotąd nie znaliśmy – zdradza szczegóły oferty Tomasz Kolecki-Majewicz, wielokrotny Mistrz Polski Sommelierów i posiadacz prestiżowego ASI Diploma, który uczestniczył w doborze asortymentu. - Warto poznać nową i starą twarz Francji, odkrywając przy okazji, jak dużo, mimo wszystko, je łączy. Przede wszystkim – wielowiekowa tradycja. Choć wspólna, to jednak całkiem inna dla każdej jej części – dodaje.

Sery stanowią we Francji ważny element dziedzictwa kulinarnego. Bogactwo ich rodzajów i odmian znalazło odzwierciedlenie w ofercie festiwalowej, w której znaleźć można m.in.: Le Crémiot Président o łagodnym smaku i kremowej konsystencji, Camembert L’Aromatique Président i Fol Epi produkowane z mleka krowiego czy kremowy ser pleśniowy Snack à la française Président. Warto wspomnieć, że dedykowany ofercie folder wzbogacony jest także przepisami potraw idealnie komponujących się smakowo z oferowanymi winami, takich jak: sałatka nicejska, kurczak w czerwonym winie czy tarta pomidorowa.

Więcej informacji na temat oferty win w sklepach sieci Biedronka znajduje się również w specjalnym newsletterze dostępnym poprzez stronę:

www.biedronka.pl/newsletter.