Badanie przeprowadzone na zlecenie Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) wykazało, że świadomość Polaków odnośnie produkcji musów jest niska. Jedynie 47,3% Polaków uważa, że są to produkty w pełni naturalne. Musy, podobnie jak soki, są bardzo wartościową przekąską. W ich produkcji stosuje się świeże, sezonowe owoce i warzywa. Musy otrzymuje się przez rozdrobnienie owoców i warzyw oraz mechaniczne przetarcie, w wyniku czego uzyskuje się jednorodny, gęsty produkt, bez niejadalnych części: pestek i gniazd nasiennych. Dlatego skład musów niewiele odbiega od składu chemicznego warzyw i owoców, z których zostały wyprodukowane. Technologia produkcji musów pozwala zachować smak świeżych owoców i warzyw. Musy z owoców i warzyw są pasteryzowane i pakowane w wygodne opakowania, które można wszędzie ze sobą zabrać. Świetnie sprawdzają się jako wartościowa przekąska w szkole, na uczelni czy w pracy. Obecnie zdrowy styl życia i zbilansowana dieta, której podstawowymi składnikami są świeże owoce i warzywa, są jednymi z głównych trendów w społeczeństwie polskim. Coraz więcej Polaków dba o jakość spożywanych posiłków. Soki i musy świetnie wpisują się w ten trend, ponieważ wartością odżywczą w nieznacznym stopniu różnią się od warzyw i owoców. Włączone na stałe do codziennej diety, dostarczą organizmowi witamin, minerałów i innych wartościowych składników, aby zapewnić dobre samopoczucie każdego dnia. ### Kampania „Soki i musy witaminy w SMART formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Reczpospopolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS. Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokowniczą. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowniczych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku. Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl Kontakt dla mediów: Ewelina Janowska FleishmanHillard Kom.: 48 603 701 704 e-mail: ewelina.janowska@fleishmaneurope.com
### Kampania „Soki i musy witaminy w SMART formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Reczpospopolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.
Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokowniczą. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowniczych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.
Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl
Kontakt dla mediów: Ewelina Janowska FleishmanHillard Kom.: 48 603 701 704 e-mail: ewelina.janowska@fleishmaneurope.com