W Warszawie 16 maja 2017 miało miejsce inauguracyjne posiedzenie powołanego z inicjatywy Rady Dialogu Społecznego nowego Trójstronnego Zespołu d/s Branży Spożywczej przy Ministrze Rozwoju. Jest to niezmiernie ważne gremium działające na rzecz sektora spożywczego zatrudniającego ponad 400 tysięcy pracowników, do czego należy jeszcze doliczyć pracowników przetwórstwa i rolnictwa. Branża spożywcza legitymująca się znakomitymi tradycjami należy dziś do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów gospodarki narodowej, dlatego też dialog społeczny ukierunkowany na poszukiwania rozwiązań usprawniających jej funkcjonowanie jest bardzo istotna. Przede wszystkim chodzi tutaj o eliminowanie niekorzystnych zjawisk hamujących rozwój sektora spożywczego w naszym kraju. W skład Trójstronnego Zespołu do Spraw Branży Spożywczej wchodzą przedstawiciele pracodawców i pracowników zaś stronę rządową reprezentują delegaci Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Rolnictwa. W imieniu Związku Rzemiosła Polskiego w pracach Zespołu uczestniczą Iwona Porczak i Bronisław Wesołowski oraz członkowie władz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu aktywnie w nim działający: Hieronim Jurga i Jacek Marcinkowski. Podczas pierwszego posiedzenia uznano, że najpilniejszymi problemami, wymagającymi rozpatrzenia w pierwszej kolejności, są zagadnienia związane z systemem kontroli jakości, bezpieczeństwem żywności oraz szeroko pojętą szarą strefą. Z pewnością właśnie te sprawy będą przedmiotem prac Zespołu na najbliższych posiedzeniach.
W skład Trójstronnego Zespołu do Spraw Branży Spożywczej wchodzą przedstawiciele pracodawców i pracowników zaś stronę rządową reprezentują delegaci Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Rolnictwa. W imieniu Związku Rzemiosła Polskiego w pracach Zespołu uczestniczą Iwona Porczak i Bronisław Wesołowski oraz członkowie władz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu aktywnie w nim działający: Hieronim Jurga i Jacek Marcinkowski.
Podczas pierwszego posiedzenia uznano, że najpilniejszymi problemami, wymagającymi rozpatrzenia w pierwszej kolejności, są zagadnienia związane z systemem kontroli jakości, bezpieczeństwem żywności oraz szeroko pojętą szarą strefą. Z pewnością właśnie te sprawy będą przedmiotem prac Zespołu na najbliższych posiedzeniach.