Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza była Głównym Partnerem Merytorycznym Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina". 19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta. Kucharze musieli przygotować potrawę z dowolnej części gęsiny, a jury w składzie największych kulinarnych sław wybrało najbardziej wyjątkowe dania. KRD-IG jako partner wydarzenia zadbała o aspekt edukacyjny imprezy, przypominając jednocześnie o walorach polskiej gęsiny oraz jej pozycji na europejskim rynku.

Głównym celem II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego była promocja zalet i wartości odżywczych mięsa z gęsi. Choć gęsina nie jest tak popularna jak kurczak czy indyk, zajmuje ona ważne miejsce na rynku mięsa drobiowego. KRD-IG, będąc partnerem merytorycznym, odpowiadała między innymi za dobry wizerunek polskiej gęsiny podczas festiwalu.

Konkurs adresowany był do szefów kuchni, wyłonionych w festiwalowych kwalifikacjach, jednakże mniej doświadczeni adepci gastronomii mogli spróbować swoich sił i uczyć się od mistrzów. Przed jury, w którym zasiedli znani szefowie kuchni, m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa czy Teofilos Wafidis, wystąpiło 12 dwuosobowych zespołów. Uroczystą galę finałową poprowadziła Monika Zamachowska.

Mięso z gęsi zalicza się do produktów o wyjątkowych cechach. Różni się ono od innych gatunków drobiu, przede wszystkim ze względu na wysoką wartość energetyczną, a także ilość składników mineralnych. W Polsce roczna produkcja mięsa gęsiego wynosi ponad 29 tys. ton, z czego większość jest eksportowana, głównie do Niemiec. Pora na promocję gęsiny wśród Polaków, nie tylko w okolicach dnia św. Marcina . Właśnie dlatego Krajowa Rada Drobiarstwa wspiera konkurs, który ma na celu przypomnieć konsumentom o walorach tego szlachetnego mięsa również w sezonie letnim – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów gęsiny w Europie, takie wydarzenia, jak festiwal „Gęsina nie tylko na św. Marcina” nabierają szczególnego znaczenia pod kątem promocyjnym i edukacyjnym. Są one okazją do spopularyzowania potraw z gęsiny w branży gastronomicznej, a także wśród kulinarnych smakoszy, liderów opinii i osób, które dotychczas sięgały po inne gatunki drobiu. Konkursowemu gotowaniu towarzyszyła m.in. prezentacja na temat wartości żywieniowej gęsiny. Festiwal odbył się w Pabianicach w restauracji Wzorcownia
by W. Bober w Hotelu Fabryka Wełny Hotel & Spa.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Warszawski Festiwal Kulinarny już za nami
    2017-09-22

    Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, Owady i miód" odbyła się 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego. W wydarzeniu wzięło udział ponad 7 tys[...]

  2. Antybakteryjne posadzki Flowfresh z HACCP International
    2017-09-20

    Posadzki Flowfresh zawierające antybakteryjny dodatek Polygiene , wykonywane w technologii i z materiałów dostarczanych przez Flowcrete Polska, otrzymały uznawany na całym św[...]

  3. System do wczesnego zwalczania Campylobacter
    2017-09-13

    Firma Air Products wprowadziła na rynek opatentowany system Freshline SafeChill, który ma za zadanie pomagać przetwórcom drobiu oraz detalistom w znalezieniu sposobu dalszej redukcji zanieczyszczeń ba[...]

  4. ANUGA - 10 imprez pod jednym dachem
    2017-09-12

    Targi branży spożywczej ANUGA odbędą się w dniach 7-11 października w Kolonii. Jest to największa impreza tego typu na świecie. Swoje produkty prezentować będzie ponad 7,2 tys. wystawców[...]

  5. Wystartował FOODPARTNER
    2017-09-12

    Satysfakcja pracowników jest kluczowym elementem efektywności firmy. Co zrobić, aby zatrzymać najlepszych i nie pozwolić na ich odejście? Jak umiejętnie rozwiązywać problemy w zespole, by zwiększać pr[...]

  6. Kongres Szefów Kuchni 2017-nagrody
    2017-09-11

    Został rozstrzygnięty konkurs Hasztag Kongresu Szefów Kuchni 2017. Zwycięzcą został Pan Łukasz Banaszak i jego hasztag #MistrzPatelni. Zwycięzca otrzyma Blender Vitamix VITA[...]

  7. Rozwiązywanie sporów konsumenckich w branży spożywczej
    2017-09-05

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji PFPŻ ZP pt.: "Pozasądowe metody rozwiązywania sporów konsumenckich w branży spożywczej w świetle nowych pr[...]

  8. Zmiana we władzach Związku Browary Polskie
    2017-08-31

    Andrew Highcock, stojący na czele Kompanii Piwowarskiej, został nowym Prezesem Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie. Obowiązki Dyrektora Gene[...]

  9. Bursztyn zdobył Rysy
    2017-08-30

    22 sierpnia w Zakopanem odbyło się wydarzenie "Projekt Rysy - Kucharze na szczycie", mające na celu zbiórkę pieniędzy na protezę dla chorego kucharza. W akcji brało udział po[...]

  10. "Gęsina nie tylko na św. Marcina"
    2017-08-23

    Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza była Głównym Partnerem Merytorycznym Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina". 19 lipca 2017 r. odbył[...]