Andrew Highcock, stojący na czele Kompanii Piwowarskiej, został nowym Prezesem Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie. Obowiązki Dyrektora Generalnego organizacji od 1 września przejmuje Bartłomiej Morzycki, który zastąpi na tym stanowisku Danutę Gut.

Andrew Highcock od 2013 r. sprawuje funkcję Prezesa Zarządu Kompanii Piwowarskiej. W roli Prezesa Zarządu Związku Browary Polskie będzie przez najbliższe dwa lata reprezentował branżę piwowarską w kraju i na forum międzynarodowym. Zastąpi w tej roli Guillaume’a Duverdiera.
Branża piwowarska będzie musiała w niedalekiej przyszłości zmierzyć się z wyzwaniami związanymi z nasyceniem rynku oraz zmianami demograficznymi. W tych okolicznościach kluczowym zadaniem dla Związku, którego przewodnictwo obejmuję, jest zachowanie stabilnego otoczenia regulacyjnego, pozwalającego na dalszy rozwój sektora – mówi Andrew Highcock.

Nowy Prezes branżowej reprezentacji piwowarów ma wieloletnie doświadczenie na stanowiskach menedżerskich, w tym w branży FMCG. Od lat jest związany z rynkiem piwa w Europie i w Polsce. Zanim objął stanowisko Prezesa Zarządu Kompanii Piwowarskiej kierował browarami należącymi do grupy SABMiller w Rumunii oraz na Słowacji. Swoją karierę zawodową rozpoczął w 1985 r. Wcześniej ukończył anglistykę na Uniwersytecie Cambridge, zdobył także wykształcenie akademickie w dziedzinie marketingu. Branżę alkoholową poznał pełniąc funkcje zarządcze w obszarze sprzedaży i marketingu w firmie Diageo, która jest jednym z czołowych producentów alkoholi wysokoprocentowych na świecie. W latach 2003-2009 jako dyrektor generalny firmy Maxxium odpowiadał za rozwój biznesu w Europie Południowej oraz Kanadzie.

Z dniem 31 sierpnia ze Związkiem Browary Polskie żegna się dotychczasowy Dyrektor, pani Danuta Gut, która przewodniczyła organizacji przez ostatnie 15 lat. – Był to okres dynamicznego rozwoju naszej branży, wzrostu jej znaczenia dla gospodarki narodowej i niespotykanego wcześniej w Polsce podniesienia poziomu jakości oferowanego na rynku piwa – podsumowuje Danuta Gut.

Nowym Dyrektorem Generalnym ZPPP został Bartłomiej Morzycki, z wyksztalcenia politolog, który przez ostatnią dekadę zajmował stanowisko eksperta ds. relacji korporacyjnych koncernu 3M Poland. Wcześniej pracował w agencji public relations oraz w instytucjach państwowych, m.in. Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz w Sejmie RP. Od 2011 r. pełni funkcję Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego. – Jednym z najważniejszych zadań Związku jest promowanie odpowiedzialnej sprzedaży i konsumpcji alkoholu. Wiele w tym obszarze udało się już osiągnąć, jest jednak przestrzeń do dalszych działań i zamierzam je rozwijać w oparciu o współpracę oraz dialog ze wszystkimi środowiskami powiązanymi z branżą – mówi nowy Dyrektor ZPPP.

Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie to organizacja skupiająca największych producentów piwa w kraju. Reprezentuje członków w relacjach z administracją rządową i samorządową, organizacjami społecznymi oraz związkami zawodowymi działającymi w przemyśle piwowarskim. Związek Browary Polskie należy do prestiżowej, istniejącej od 1958 r. organizacji The Brewers of Europe, która skupia organizacje branżowe z 29 krajów europejskich.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Warszawski Festiwal Kulinarny już za nami
    2017-09-22

    Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, Owady i miód" odbyła się 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego. W wydarzeniu wzięło udział ponad 7 tys[...]

  2. Antybakteryjne posadzki Flowfresh z HACCP International
    2017-09-20

    Posadzki Flowfresh zawierające antybakteryjny dodatek Polygiene , wykonywane w technologii i z materiałów dostarczanych przez Flowcrete Polska, otrzymały uznawany na całym św[...]

  3. System do wczesnego zwalczania Campylobacter
    2017-09-13

    Firma Air Products wprowadziła na rynek opatentowany system Freshline SafeChill, który ma za zadanie pomagać przetwórcom drobiu oraz detalistom w znalezieniu sposobu dalszej redukcji zanieczyszczeń ba[...]

  4. ANUGA - 10 imprez pod jednym dachem
    2017-09-12

    Targi branży spożywczej ANUGA odbędą się w dniach 7-11 października w Kolonii. Jest to największa impreza tego typu na świecie. Swoje produkty prezentować będzie ponad 7,2 tys. wystawców[...]

  5. Wystartował FOODPARTNER
    2017-09-12

    Satysfakcja pracowników jest kluczowym elementem efektywności firmy. Co zrobić, aby zatrzymać najlepszych i nie pozwolić na ich odejście? Jak umiejętnie rozwiązywać problemy w zespole, by zwiększać pr[...]

  6. Kongres Szefów Kuchni 2017-nagrody
    2017-09-11

    Został rozstrzygnięty konkurs Hasztag Kongresu Szefów Kuchni 2017. Zwycięzcą został Pan Łukasz Banaszak i jego hasztag #MistrzPatelni. Zwycięzca otrzyma Blender Vitamix VITA[...]

  7. Rozwiązywanie sporów konsumenckich w branży spożywczej
    2017-09-05

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji PFPŻ ZP pt.: "Pozasądowe metody rozwiązywania sporów konsumenckich w branży spożywczej w świetle nowych pr[...]

  8. Zmiana we władzach Związku Browary Polskie
    2017-08-31

    Andrew Highcock, stojący na czele Kompanii Piwowarskiej, został nowym Prezesem Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie. Obowiązki Dyrektora Gene[...]

  9. Bursztyn zdobył Rysy
    2017-08-30

    22 sierpnia w Zakopanem odbyło się wydarzenie "Projekt Rysy - Kucharze na szczycie", mające na celu zbiórkę pieniędzy na protezę dla chorego kucharza. W akcji brało udział po[...]

  10. "Gęsina nie tylko na św. Marcina"
    2017-08-23

    Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza była Głównym Partnerem Merytorycznym Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina". 19 lipca 2017 r. odbył[...]