Targi branży spożywczej ANUGA odbędą się w dniach 7-11 października w Kolonii. Jest to największa impreza tego typu na świecie. Swoje produkty prezentować będzie ponad 7,2 tys. wystawców ze 100 krajów. Organizatorzy spodziewają się ponad 160 tys. odwiedzających. Koncepcja targów – „10 imprez specjalistycznych pod jednym dachem”.

Podział targów będzie wyglądał następująco:

Anuga Fine Food – produkty delikatesowe, gourmet oraz podstawowe artykuły żywnościowe (zbożowe, konserwy, dania gotowe, przyprawy, suszone owoce i warzywa, bakalie, słodycze i oliwy). Tu odbędzie się po raz kolejny specjalny pokaz Anuga Olive Oil Market i Kongres Oliwy z Oliwek.

Anuga Frozen Food – mrożone owoce i warzywa, mięsa, ryby i owoce morza, dania gotowe, pieczywo, lody oraz surowce i dodatki do dań mrożonych. Sektor mrożonek, jest tym, który wyznacza trendy w branży HoReCa. W związku z tym odwiedzający mogą spodziewać się wielu premier i innowacyjnych produktów.

Anuga Meat – mięso, podroby, dziczyzna, drób, konserwy, produkty garmażeryjne oraz dodatki i surowce do produktów mięsnych.

Anuga Chilled&Fresh Food – świeże produkty typu convenience, świeże owoce, warzywa, ryby, owoce morza oraz dodatki do produktów schłodzonych.

Anuga Dairy – mleko oraz produkty mleczne.

Anuga Bread&Bakery – chleb świeży, mrożony, delikatesy piekarnicze, produkty o przedłużonej trwałości oraz surowce i dodatki dla tego sektora.

Anuga Drinks – napoje bezalkoholowe i alkoholowe, piwa, wina. Podczas pokazu Anuga Wine Special będzie możliwość degustacji oraz wysłuchania profesjonalnych wykładów.

Anuga Organic – produkty bio: delikatesowe, podstawowe oraz prozdrowotne. W tym sektorze odbędzie się specjalny pokaz Anuga Organic Market.

Anuga Hot Beverages – napoje gorące, herbata, kawa, kakao. Ten sektor wydzielony został w tym roku po raz pierwszy ze względu na atrakcyjność tego asortymentu dla handlu i branży HoReCa.

Anuga Culinary Concepts – techniki kulinarne oraz wszystko co jest niezbędne dla gastronomii. Dodatkowo na scenie Anuga Culinary Stage odbędzie się finał konkursów „Kucharz Roku” i „Cukiernik Roku”.

Polska jako kraj sąsiedzki jest ważnym partnerem handlowym Niemiec. Polscy wystawcy od lat uczestniczą w Targach Anuga. Ich liczba ma tendencję wzrostową. Dzięki temu duża liczba wystawców prowadzi działalność eksportowa.

Anuga to także imprezy towarzyszące: po raz drugi odbędzie się konferencja ifood 2017 – Innovation Food Conference, gdzie omawiane będą trendy w przemyśle spożywczym, przyszłe możliwości i strategie w technologii żywności, przemyśle i handlu. Poza ty po raz pierwszy odbędzie się kongres E-Grocery Congress&Anuga 2017 skierowany do decydentów z handlu i przemysłu, którzy będą mieli możliwość poznania strategii cyfrowych w ich różnych formach i kierunkach.

Anuga odbędzie się w tym roku po raz 34, a krajem partnerskim będą Indie.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Branża spirytusowa apeluje o równe traktowanie
    2017-11-16

    Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 % akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapo[...]

  2. Smaki Pabianic - poznaj najlepszą restaurację w mieście
    2017-11-14

    Już 16 listopada Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Gęsina nie tylko na Św. Marcina" oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych[...]

  3. Crown Orbit debiutuje w Polsce
    2017-11-08

    Dawtona zwiększa wygodę opakowań marynat dzięki nagradzanym wieczkom twist. Philadelphia, PA - 20 września 2017 r Dawtona, od 30 lat wiodący polski przetwórca owoców i warzyw we współp[...]

  4. FSSC 22000 4.0 - bezpieczeństwo żywności
    2017-11-07

    W opublikowanej przez fundację FSSC czwartej wersji standardu FSSC 22000 pojawił się szereg wymagań, których wdrożenie może stanowić wyzwanie dla wielu firm. Szczególną uwagę należy poświęcić dwóm now[...]

  5. Gobarto rozszerza segment produkcji
    2017-11-02

    W dniu 31 października br. Gobarto S.A. podpisała ze spółką Cedrob S.A. umowę warunkową nabycia 100% akcji w kapitale zakładowym Zakładów Mięsnych Silesia S.A., produkujących i sprzedających przetwory[...]

  6. Bocuse d'Or Poland nabiera tempa!
    2017-10-27

    Przygotowania do organizacji krajowych eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu na świecie - Bocuse d'Or ruszyły w Polsce pełną parą. Już niebawem zostaną podane szczegółowe informac[...]

  7. Srebro dla Cydru Lubelskiego Lodowego
    2017-10-24

    W IX Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2017 Cydr Lubelski Lodowy otrzymał srebrny medal! - Nasza próba rozwijania specjałów regionalnych, szczególnie trudnych gatunków cydru, została doc[...]

  8. 2 edycja programu Szef dla Młodych Talentów
    2017-10-24

    Rozpoczęła się druga edycja Szefa dla Młodych Talentów - programu edukacyjnego dla uczniów szkół gastronomicznych, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Nowy cykl zainaugurował Mikser Kulinar[...]

  9. Polakom nie straszne mity żywieniowe
    2017-10-19

    Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. Trzyletnia kampania promocyjno-informacyjna "Soki i musy - witaminy w SMART for[...]

  10. Posadzki Flowfresh HF w hali ZM ZAKRZEWSCY
    2017-10-19

    Antybakteryjne posadzki Flowfresh, wykonane w technologii i z materiału dostarczonego przez Flowcrete Polska, zostały zastosowane w nowo otwartej hali rozbioru mięsa wołowego Zakładów Mięsnych Zakrz[...]