Firma Air Products wprowadziła na rynek opatentowany system Freshline SafeChill, który ma za zadanie pomagać przetwórcom drobiu oraz detalistom w znalezieniu sposobu dalszej redukcji zanieczyszczeń bakteriami Campylobacter, występującymi powszechnie w świeżym drobiu.

Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), bazujących na zgłoszonych przypadkach, bakteria Campylobacter jest najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Unii Europejskiej i powoduje co roku około 200 tys. zachorowań na kampylobakteriozę wśród jej mieszkańców.

Liczne próby poprzedzające pełną komercyjną instalację wykazały, że rozwiązanie Freshline® SafeChill™ firmy Air Products przynosi znaczące wyniki w zmniejszaniu obecności bakterii Campylobacter, co zostało sprawdzone w niezależnym laboratorium.

Ten opatentowany i zautomatyzowany system firmy Air Products – wiodącego na świecie dostawcy gazów przemysłowych i eksperta w dziedzinie zamrażania, schładzania i pakowania żywności – wykorzystuje ultra schłodzone powietrze do skutecznego zmniejszenia obecności bakterii na powierzchni kurczaków po ich wypatroszeniu.

System Freshline® SafeChill™ jest wysoce skuteczny i może być wykorzystywany samodzielnie do znaczącego zmniejszenia obecności bakterii Campylobacter w drobiu — lub, zależnie od poziomu skażenia, w połączeniu z innymi środkami w celu zapewnienia bezpieczeństwa procesu dezynfekcji.

Technologia ta zapewnia przetwórcom możliwość łatwej integracji z istniejącymi liniami produkcyjnymi i elastyczność w zakresie programów dezynfekcji, bazując na potrzebach danego zakładu i poziomie zainfekowania drobiu. Freshline® SafeChill™ ma charakter modułowy, umożliwia pracę na trzy zmiany w ciągu dnia. Współpracuje również z obecnymi i przyszłymi prędkościami linii technologicznych. Czas trwania procesu wynosi od 30 do 50 sekund. Zapewnia on utrzymanie odpowiedniej jakości mięsa i skóry drobiu.

Janusz Paździora, Menedżer Rynku Spożywczego na Europę Centralną, stwierdził: „W branży znane są już różne metody redukcji bakterii Campylobacter po wypatroszeniu zwierząt — ale nasz nowy proces zapewnia dodatkową elastyczność i bezpieczeństwo firmom z sektora produkcji mięsa drobiowego. Korzystając z innowacji firmy Air Products, producenci, detaliści i konsumenci zyskują pewność, że tego rodzaju zanieczyszczenia są usuwane”.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Warszawski Festiwal Kulinarny już za nami
    2017-09-22

    Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, Owady i miód" odbyła się 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego. W wydarzeniu wzięło udział ponad 7 tys[...]

  2. Antybakteryjne posadzki Flowfresh z HACCP International
    2017-09-20

    Posadzki Flowfresh zawierające antybakteryjny dodatek Polygiene , wykonywane w technologii i z materiałów dostarczanych przez Flowcrete Polska, otrzymały uznawany na całym św[...]

  3. System do wczesnego zwalczania Campylobacter
    2017-09-13

    Firma Air Products wprowadziła na rynek opatentowany system Freshline SafeChill, który ma za zadanie pomagać przetwórcom drobiu oraz detalistom w znalezieniu sposobu dalszej redukcji zanieczyszczeń ba[...]

  4. ANUGA - 10 imprez pod jednym dachem
    2017-09-12

    Targi branży spożywczej ANUGA odbędą się w dniach 7-11 października w Kolonii. Jest to największa impreza tego typu na świecie. Swoje produkty prezentować będzie ponad 7,2 tys. wystawców[...]

  5. Wystartował FOODPARTNER
    2017-09-12

    Satysfakcja pracowników jest kluczowym elementem efektywności firmy. Co zrobić, aby zatrzymać najlepszych i nie pozwolić na ich odejście? Jak umiejętnie rozwiązywać problemy w zespole, by zwiększać pr[...]

  6. Kongres Szefów Kuchni 2017-nagrody
    2017-09-11

    Został rozstrzygnięty konkurs Hasztag Kongresu Szefów Kuchni 2017. Zwycięzcą został Pan Łukasz Banaszak i jego hasztag #MistrzPatelni. Zwycięzca otrzyma Blender Vitamix VITA[...]

  7. Rozwiązywanie sporów konsumenckich w branży spożywczej
    2017-09-05

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji PFPŻ ZP pt.: "Pozasądowe metody rozwiązywania sporów konsumenckich w branży spożywczej w świetle nowych pr[...]

  8. Zmiana we władzach Związku Browary Polskie
    2017-08-31

    Andrew Highcock, stojący na czele Kompanii Piwowarskiej, został nowym Prezesem Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie. Obowiązki Dyrektora Gene[...]

  9. Bursztyn zdobył Rysy
    2017-08-30

    22 sierpnia w Zakopanem odbyło się wydarzenie "Projekt Rysy - Kucharze na szczycie", mające na celu zbiórkę pieniędzy na protezę dla chorego kucharza. W akcji brało udział po[...]

  10. "Gęsina nie tylko na św. Marcina"
    2017-08-23

    Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza była Głównym Partnerem Merytorycznym Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina". 19 lipca 2017 r. odbył[...]