Wyniki badań laboratoryjnych potwierdziły wystąpienie kolejnego przypadku afrykańskiego pomoru świń u trzody chlewnej w Polsce - poinformował we wtorkowym (10.10) komunikacie Główny Lekarz Weterynarii. Sto drugie ognisko wykryto w gminie Międzyrzec Podlaski, w powiecie bialskim (województwo lubelskie).

Jak podano w komunikacie, ASF stwierdzono na podstawie wyników badań przeprowadzonych przez krajowe laboratorium referencyjne ds. ASF, czyli Państwowy Instytutu Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.

Wystąpienie kolejnego – sto trzeciego – przypadku wirusa afrykańskiego pomoru świń podejrzewa się na granicy Polski z Ukrainą.

W tym momencie na Ukrainie choroba rozwija się, tam choroba ta nie jest zwalczana, jest to duże zagrożenie dla przemysłu polskiego. Sto trzeci przypadek, o którym mówię jest to podejrzenie, może się nie potwierdzić – powiedział Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii.

W ocenie Głównego Lekarza Weterynarii sytuacja związana z chorobą powoli stabilizuje się.

Jest coraz mniej ognisk, są one likwidowane, jest realizowany program bioasekuracji – mówi Paweł Niemczuk. – Małe gospodarstwa, które nie są w stanie spełnić wymagań bioasekuracji dobrowolnie odstępują od produkcji (…) realizowany jest również odstrzał sanitarny tych ognisk, teraz już będzie, mamy nadzieję, coraz mniej – uzupełnia Główny Lekarz Weterynarii.

Pierwsze przypadki ASF u padłych dzików wykryto w Polsce w lutym 2014 roku.

Sytuacja od 2014 roku dynamicznie rozwija się w sposób negatywny dla całego przetwórstwa mięsnego, jak i również z tym związanego uboju świń, szczególnie na terenach wschodnich, jest dużym zagrożeniem dla trwania polskiego biznesu – zaznacza Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego . – Nie tylko w kraju, ale również i na świecie – dodaje.

Do końca października rolnicy mają termin na złożenie wniosku do kierownika Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o przyznanie rekompensaty za nieprzerwane nieutrzymywanie świń w gospodarstwie na obszarze objętym bioasekuracją.

Program rekompensat za nieprzerwane nieutrzymywanie świń realizowany jest przez ARiMR od 2015 r. w związku z wprowadzonym „Programu bioasekuracji mającego na celu zapobieganie szerzeniu się afrykańskiego pomoru świń” na lata 2015-2018″.

Posiadacze świń utrzymywanych na terenie objętym programem bioasekuracji mają obowiązek dostosować swoje gospodarstwa do wymagań programu bioasekuracji.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Unikalna kawiarnia Green Caffe Nero
    2018-02-20

    Już wiosną otwarta zostanie wyjątkowa kawiarnia Green Caffe Nero Gold. Mieścić się będzie w prestiżowym budynku Ethos, inwestycji Kulczyk Silverstein Properties, n[...]

  2. Detektor nieszczelności - Ishida AirScan
    2018-02-20

    Ishida Europe wprowadza na rynek rewolucyjny, nowy detektor wycieku, który zapewnia zachowanie pełnej, 100% szczelności opakowania jakiegokolwiek produktu, pakowanego w techn[...]

  3. Pączki z Górczewskiej
    2018-02-08

    - Tak, to prawda! Odpowiadamy gdy ktoś pyta, czy to właśnie do tej cukierni Marszałek Józef Piłsudski wysyłał swojego adiutanta po pączki............ ale nie tylko On ! ! ! Do dziś nasze pączki zn[...]

  4. Wejście Erg System do grupy bekuplast
    2018-02-06

    18 stycznia 2018 r. Erg System S.A. pożegnała się ze swoją nazwą i od tego momentu będzie funkcjonować na rynku jako bekuplast S.A. Nastawienie na ciągły rozwój, zadecydowało o wejściu Erg System S.A.[...]

  5. Europejski drób-w jakości siła z wyróżnieniem KE
    2018-02-06

    Kampania "Europejski drób - w jakości siła", realizowana przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą została wyróżniona przez Komisję Europejską podczas INFO DAY w Brukseli, jako jeden z najleps[...]

  6. Konkurs dla szkół gastronomicznych
    2018-02-02

    Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach projektów Szef dla Młodych Talentów i Rok Marek Własnych rozpoczyna konkurs Wyzwanie MAKRO Chefa. Inicjatywa skierowana do szkół i klas[...]

  7. Polskie Mięso - Ambrozja Smaku
    2018-01-26

    Związek "Polskie Mięso", w ramach projektu "Polskie Mięso - Ambrozja Smaku", miał okazję po raz kolejny zaprezentować Ambasadorom walory polskiego mięsa wołowego podczas noworocznego spotka[...]

  8. Twoja dieta, Twoja decyzja
    2018-01-22

    Codzienna dieta powinna bazować na zdrowych produktach, bogatych w składniki odżywcze w dobrze zbilansowanych proporcjach. Chcąc dokonywać dobrych wyborów, powinniśmy stawiać przede wszystkim na jakoś[...]

  9. Certyfikat IFS Food dla Fabios SA
    2018-01-18

    W minionym tygodniu w siedzibie firmy odbył się audyt w zakresie stosowania sytemu związanego z bezpieczeństwem żywności IFS Food. W ciągu dwóch dni audytorzy z firmy Bureau Veritas Polska dokonali oc[...]

  10. Piekarski pion badań i rozwoju
    2018-01-15

    Rok 2017 był dla nas szczególnie ważny. Została zrealizowana część planu biznesowego. Wyczekiwany przez wielu dział piekarski stał się częścią oferty Libra Polska. Celem doświadczon[...]