Rozpoczęła się druga edycja Szefa dla Młodych Talentów - programu edukacyjnego dla uczniów szkół gastronomicznych, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Nowy cykl zainaugurował Mikser Kulinarny, w którym udział wzięło 200 osób z całej Polski.

Pierwszy Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbył się 20 października w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. W bezpłatnym spotkaniu udział wzięło 200 uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy z całej Polski. Pokaz kulinarny poprowadzili Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju oraz Paweł Oszczyk – „Szef Roku” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016. Mistrzowski duet zaprezentował bogactwo mięs i ich zastosowań w kuchni oraz przygotował takie dania, jak pastrami z kaczki, tatar z sarny czy stek z jelenia. Natomiast Tomasz Górski, starszy specjalista ds. mięsa w MAKRO Polska, opowiedział uczniom m.in. o rodzajach mięsa, wskaźnikach jakości i warunkach przechowywania oraz zaprezentował im wybrane produkty. Nie zabrakło także prelekcji o tym, jak osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, którą poprowadziła Dorota Minta – psycholog i doradca rozwoju osobistego. Po wszystkich zajęciach na uczniów czekał quiz – trzy osoby, które zdobędą najwyższy wynik, wygrają staż w restauracji Babinicz.

Dodatkowo organizatorzy spotkania postanowili podziękować nauczycielom za zaangażowanie w edukację młodego pokolenia. Eric Poirier – Prezes Zarządu MAKRO Polska oraz Dominik Branny – Dyrektor Sprzedaży MAKRO Polska wręczyli wszystkim obecnym na spotkaniu nauczycielom kwiaty.
Szef dla Młodych Talentów  to jedyny program odpowiedzialności społecznej w Polsce, prowadzony z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodych kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni. Pierwsza edycja programu osiągnęła wielki sukces – w  dziewięciu Mikserach Kulinarnych udział wzięło 1100 uczestników  z całej Polski, spośród których piętnastu wygrało staże w wiodących restauracjach: Babinicz, Tel Aviv, Narvil, Olszewskiego 128, A Nóż Widelec, Strefa i Salto. Z myślą o uczniach powstają także materiały edukacyjne i książka „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Nad projektem czuwa Rada Programowa złożona z: Justyny Adamczyk, Pawła Oszczyka, Wojciecha Harapkiewicza, Macieja Nowickiego, Martina Gimeneza Castro, Witka Iwańskiego, Kasi Daniłowicz, Agaty Wojdy, Andrzeja Polana, Ernesta Jagodzińskiego, Michała Kutra, Janusza Fica i Jarka Walczyka.

Partnerzy programu Szef dla Młodych Talentów to: Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska – prestiżowy, międzynarodowy przewodnik prezentujący najlepsze restauracje, hotele i produkty w Polsce oraz ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii, który przygotowuje koszulki i bluzy dla uczestników Mikserów Kulinarnych i zdobywców staży.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan
    2017-12-07

    Po 1445 dniach leżakowania na rynku pojawiła się Whisky Jakubiak - 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek to tradycyjny single malt z jednej beczki o wyjątkowym, int[...]

  2. V-LABEL dla warszawskiego wegeguru!
    2017-12-07

    W tegorocznym międzynarodowym rankingu najbardziej prowegańskich miast na świecie organizowanym przez serwis Happy Cow Warszawa zajęła zaszczytne III miejsce, stając na podiu[...]

  3. EFEKTYWNOŚĆ ZASOBÓW W CENTRUM UWAGI
    2017-12-06

    Anuga FoodTec to jedne z najbardziej znanych międzynarodowych targów branży technologii spożywczych. Tematem przewodnim zbliżającej się odsłony wydarzenia, które w dniach 20-[...]

  4. Cedrob na misji gospodarczej w Wietnamie
    2017-12-05

    Dobiegła końca wizyta Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Wietnamie. Głowie państwa towarzyszyli przedstawiciele rządu oraz 65 przedsiębiorców wchodzących w skład misji biznesowej.[...]

  5. PREELIMINACJE Bocuse d'Or Poland
    2017-12-04

    Bocuse d'Or Poland nabiera coraz wyraźniejszych kształtów i od momentu pojawienia się informacji o powrocie konkursu do Polski wywołuje duże emocje. Komitet Organiz[...]

  6. Chiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu
    2017-11-29

    W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobioweg[...]

  7. Zrównoważona produkcja branży drobiarskiej
    2017-11-29

    Produkcja drobiu emituje znacznie mniej CO2 w stosunku do pozostałych gatunków mięsa. Jest to tylko jeden z wielu aspektów zrównoważonej produkcji drobiarskiej, na którą wart[...]

  8. Szwedzkie bułeczki szafranowe na Dzień Św. Łucji
    2017-11-28

    Wielkimi krokami zbliża się 13 grudnia - Dzień Św. Łucji, jedno z najpiękniejszych szwedzkich świąt. Związanych jest z nim szereg obrzędów, a wśród nich wypiekanie w rodzinny[...]

  9. QAFP dla Ubojni Zwierząt Robert Rytel z Łomży
    2017-11-28

    Cały czas wzrasta zainteresowanie Systemem QAFP, kolejny zakład uzyskał certyfikat. Jednym z uczestników Systemu został zakład - Ubojnia Zwierząt Robert Rytel z Podgórza k. Łomży. W dniu 23 listopada [...]

  10. Branża spirytusowa apeluje o równe traktowanie
    2017-11-16

    Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 % akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapo[...]