Rozpoczęła się druga edycja Szefa dla Młodych Talentów - programu edukacyjnego dla uczniów szkół gastronomicznych, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Nowy cykl zainaugurował Mikser Kulinarny, w którym udział wzięło 200 osób z całej Polski.

Pierwszy Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbył się 20 października w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. W bezpłatnym spotkaniu udział wzięło 200 uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy z całej Polski. Pokaz kulinarny poprowadzili Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju oraz Paweł Oszczyk – „Szef Roku” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016. Mistrzowski duet zaprezentował bogactwo mięs i ich zastosowań w kuchni oraz przygotował takie dania, jak pastrami z kaczki, tatar z sarny czy stek z jelenia. Natomiast Tomasz Górski, starszy specjalista ds. mięsa w MAKRO Polska, opowiedział uczniom m.in. o rodzajach mięsa, wskaźnikach jakości i warunkach przechowywania oraz zaprezentował im wybrane produkty. Nie zabrakło także prelekcji o tym, jak osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, którą poprowadziła Dorota Minta – psycholog i doradca rozwoju osobistego. Po wszystkich zajęciach na uczniów czekał quiz – trzy osoby, które zdobędą najwyższy wynik, wygrają staż w restauracji Babinicz.

Dodatkowo organizatorzy spotkania postanowili podziękować nauczycielom za zaangażowanie w edukację młodego pokolenia. Eric Poirier – Prezes Zarządu MAKRO Polska oraz Dominik Branny – Dyrektor Sprzedaży MAKRO Polska wręczyli wszystkim obecnym na spotkaniu nauczycielom kwiaty.
Szef dla Młodych Talentów  to jedyny program odpowiedzialności społecznej w Polsce, prowadzony z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodych kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni. Pierwsza edycja programu osiągnęła wielki sukces – w  dziewięciu Mikserach Kulinarnych udział wzięło 1100 uczestników  z całej Polski, spośród których piętnastu wygrało staże w wiodących restauracjach: Babinicz, Tel Aviv, Narvil, Olszewskiego 128, A Nóż Widelec, Strefa i Salto. Z myślą o uczniach powstają także materiały edukacyjne i książka „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Nad projektem czuwa Rada Programowa złożona z: Justyny Adamczyk, Pawła Oszczyka, Wojciecha Harapkiewicza, Macieja Nowickiego, Martina Gimeneza Castro, Witka Iwańskiego, Kasi Daniłowicz, Agaty Wojdy, Andrzeja Polana, Ernesta Jagodzińskiego, Michała Kutra, Janusza Fica i Jarka Walczyka.

Partnerzy programu Szef dla Młodych Talentów to: Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska – prestiżowy, międzynarodowy przewodnik prezentujący najlepsze restauracje, hotele i produkty w Polsce oraz ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii, który przygotowuje koszulki i bluzy dla uczestników Mikserów Kulinarnych i zdobywców staży.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  2. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  3. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  4. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  5. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  6. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  7. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  8. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  9. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  10. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]