Już 16 listopada Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Gęsina nie tylko na Św. Marcina" oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych restauracji przyszedł czas na kolejne kulinarne wydarzenie. 16 listopada 2017 r. startują "Smaki Pabianic", czyli konkurs na najlepszą restaurację w mieście.

Wydarzenie organizowane przez zespól Hotelu Fabryka Wełny oraz Urząd Miejski w Pabianicach będzie trwało cztery dni. W tym czasie, w 11 partycypujących restauracjach goście będą mogli skosztować zestawy składające się z dania głównego i deseru przygotowane specjalnie na
tę okoliczność. Wśród propozycji dań głównych pojawią się m.in.: polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni lub karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu. Na deser szefowie kuchni proponują m.in.: bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone czy naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.

-Poza zawężeniem zestawów do dania głównego i deseru i określeniem festiwalowej ceny – 25 zł, restauratorzy mają pełną dowolność w przygotowaniu dań – mówi Witold Piątkowski, organizator konkursu. – Różnorodny profil restauracji od tradycyjnej kuchni polskiej, poprzez kuchnię włoską
aż na japońskiej skończywszy gwarantuje bardzo urozmaicone doznania kulinarne.

Każdy gość, który skusi się na festiwalowe danie otrzyma specjalny formularz w którym będzie oceniał restauracje w czterech kategoriach: Walory smakowe, Aranżacja talerza, Jakość serwisu, Atmosfera lokalu. Na podstawie zebranych głosów organizatorzy wyłonią zwycięzcę konkursu oraz laureatów poszczególnych kategorii. Ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 19.11.2017 r.
w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Hotelu Fabryka Wełny.

Wieczór uświetni rodzinny koncert Moniki Kuszyńskiej byłej wokalistki zespołu Varius Manx
oraz reprezentantki Polski podczas konkursu piosenki Eurowizji 2015. Artystce na scenie towarzyszyć będą Kuba Raczyński (saksofonista, muzyk jazzowy) oraz Krzysztof Raczyński (akordeonista). Wstęp
na wydarzenie jest bezpłatny.

Lista partycypujących restauracji:

  1. Dom Tkacza

  2. Galimatjas

  3. House Of Sushi

  4. Osada Rybacka Sereczyn

  5. Passado

  6. Pawilon Smaku

  7. Presto

  8. Salem

  9. Sushi Zone

  10. Wzorcownia by W. Bober

  11. Zielona Górka

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan
    2017-12-07

    Po 1445 dniach leżakowania na rynku pojawiła się Whisky Jakubiak - 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek to tradycyjny single malt z jednej beczki o wyjątkowym, int[...]

  2. V-LABEL dla warszawskiego wegeguru!
    2017-12-07

    W tegorocznym międzynarodowym rankingu najbardziej prowegańskich miast na świecie organizowanym przez serwis Happy Cow Warszawa zajęła zaszczytne III miejsce, stając na podiu[...]

  3. EFEKTYWNOŚĆ ZASOBÓW W CENTRUM UWAGI
    2017-12-06

    Anuga FoodTec to jedne z najbardziej znanych międzynarodowych targów branży technologii spożywczych. Tematem przewodnim zbliżającej się odsłony wydarzenia, które w dniach 20-[...]

  4. Cedrob na misji gospodarczej w Wietnamie
    2017-12-05

    Dobiegła końca wizyta Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Wietnamie. Głowie państwa towarzyszyli przedstawiciele rządu oraz 65 przedsiębiorców wchodzących w skład misji biznesowej.[...]

  5. PREELIMINACJE Bocuse d'Or Poland
    2017-12-04

    Bocuse d'Or Poland nabiera coraz wyraźniejszych kształtów i od momentu pojawienia się informacji o powrocie konkursu do Polski wywołuje duże emocje. Komitet Organiz[...]

  6. Chiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu
    2017-11-29

    W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobioweg[...]

  7. Zrównoważona produkcja branży drobiarskiej
    2017-11-29

    Produkcja drobiu emituje znacznie mniej CO2 w stosunku do pozostałych gatunków mięsa. Jest to tylko jeden z wielu aspektów zrównoważonej produkcji drobiarskiej, na którą wart[...]

  8. Szwedzkie bułeczki szafranowe na Dzień Św. Łucji
    2017-11-28

    Wielkimi krokami zbliża się 13 grudnia - Dzień Św. Łucji, jedno z najpiękniejszych szwedzkich świąt. Związanych jest z nim szereg obrzędów, a wśród nich wypiekanie w rodzinny[...]

  9. QAFP dla Ubojni Zwierząt Robert Rytel z Łomży
    2017-11-28

    Cały czas wzrasta zainteresowanie Systemem QAFP, kolejny zakład uzyskał certyfikat. Jednym z uczestników Systemu został zakład - Ubojnia Zwierząt Robert Rytel z Podgórza k. Łomży. W dniu 23 listopada [...]

  10. Branża spirytusowa apeluje o równe traktowanie
    2017-11-16

    Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 % akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapo[...]