Już 16 listopada Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Gęsina nie tylko na Św. Marcina" oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych restauracji przyszedł czas na kolejne kulinarne wydarzenie. 16 listopada 2017 r. startują "Smaki Pabianic", czyli konkurs na najlepszą restaurację w mieście.

Wydarzenie organizowane przez zespól Hotelu Fabryka Wełny oraz Urząd Miejski w Pabianicach będzie trwało cztery dni. W tym czasie, w 11 partycypujących restauracjach goście będą mogli skosztować zestawy składające się z dania głównego i deseru przygotowane specjalnie na
tę okoliczność. Wśród propozycji dań głównych pojawią się m.in.: polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni lub karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu. Na deser szefowie kuchni proponują m.in.: bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone czy naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.

-Poza zawężeniem zestawów do dania głównego i deseru i określeniem festiwalowej ceny – 25 zł, restauratorzy mają pełną dowolność w przygotowaniu dań – mówi Witold Piątkowski, organizator konkursu. – Różnorodny profil restauracji od tradycyjnej kuchni polskiej, poprzez kuchnię włoską
aż na japońskiej skończywszy gwarantuje bardzo urozmaicone doznania kulinarne.

Każdy gość, który skusi się na festiwalowe danie otrzyma specjalny formularz w którym będzie oceniał restauracje w czterech kategoriach: Walory smakowe, Aranżacja talerza, Jakość serwisu, Atmosfera lokalu. Na podstawie zebranych głosów organizatorzy wyłonią zwycięzcę konkursu oraz laureatów poszczególnych kategorii. Ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 19.11.2017 r.
w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Hotelu Fabryka Wełny.

Wieczór uświetni rodzinny koncert Moniki Kuszyńskiej byłej wokalistki zespołu Varius Manx
oraz reprezentantki Polski podczas konkursu piosenki Eurowizji 2015. Artystce na scenie towarzyszyć będą Kuba Raczyński (saksofonista, muzyk jazzowy) oraz Krzysztof Raczyński (akordeonista). Wstęp
na wydarzenie jest bezpłatny.

Lista partycypujących restauracji:

  1. Dom Tkacza

  2. Galimatjas

  3. House Of Sushi

  4. Osada Rybacka Sereczyn

  5. Passado

  6. Pawilon Smaku

  7. Presto

  8. Salem

  9. Sushi Zone

  10. Wzorcownia by W. Bober

  11. Zielona Górka

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  2. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  3. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  4. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  5. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  6. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  7. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  8. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  9. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  10. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]