Już 16 listopada Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Gęsina nie tylko na Św. Marcina" oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych restauracji przyszedł czas na kolejne kulinarne wydarzenie. 16 listopada 2017 r. startują "Smaki Pabianic", czyli konkurs na najlepszą restaurację w mieście.

Wydarzenie organizowane przez zespól Hotelu Fabryka Wełny oraz Urząd Miejski w Pabianicach będzie trwało cztery dni. W tym czasie, w 11 partycypujących restauracjach goście będą mogli skosztować zestawy składające się z dania głównego i deseru przygotowane specjalnie na
tę okoliczność. Wśród propozycji dań głównych pojawią się m.in.: polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni lub karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu. Na deser szefowie kuchni proponują m.in.: bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone czy naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.

-Poza zawężeniem zestawów do dania głównego i deseru i określeniem festiwalowej ceny – 25 zł, restauratorzy mają pełną dowolność w przygotowaniu dań – mówi Witold Piątkowski, organizator konkursu. – Różnorodny profil restauracji od tradycyjnej kuchni polskiej, poprzez kuchnię włoską
aż na japońskiej skończywszy gwarantuje bardzo urozmaicone doznania kulinarne.

Każdy gość, który skusi się na festiwalowe danie otrzyma specjalny formularz w którym będzie oceniał restauracje w czterech kategoriach: Walory smakowe, Aranżacja talerza, Jakość serwisu, Atmosfera lokalu. Na podstawie zebranych głosów organizatorzy wyłonią zwycięzcę konkursu oraz laureatów poszczególnych kategorii. Ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 19.11.2017 r.
w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Hotelu Fabryka Wełny.

Wieczór uświetni rodzinny koncert Moniki Kuszyńskiej byłej wokalistki zespołu Varius Manx
oraz reprezentantki Polski podczas konkursu piosenki Eurowizji 2015. Artystce na scenie towarzyszyć będą Kuba Raczyński (saksofonista, muzyk jazzowy) oraz Krzysztof Raczyński (akordeonista). Wstęp
na wydarzenie jest bezpłatny.

Lista partycypujących restauracji:

  1. Dom Tkacza

  2. Galimatjas

  3. House Of Sushi

  4. Osada Rybacka Sereczyn

  5. Passado

  6. Pawilon Smaku

  7. Presto

  8. Salem

  9. Sushi Zone

  10. Wzorcownia by W. Bober

  11. Zielona Górka

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  2. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  3. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  4. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  5. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  6. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  7. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  8. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  9. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  10. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]