Już 16 listopada Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Gęsina nie tylko na Św. Marcina" oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych restauracji przyszedł czas na kolejne kulinarne wydarzenie. 16 listopada 2017 r. startują "Smaki Pabianic", czyli konkurs na najlepszą restaurację w mieście.

Wydarzenie organizowane przez zespól Hotelu Fabryka Wełny oraz Urząd Miejski w Pabianicach będzie trwało cztery dni. W tym czasie, w 11 partycypujących restauracjach goście będą mogli skosztować zestawy składające się z dania głównego i deseru przygotowane specjalnie na
tę okoliczność. Wśród propozycji dań głównych pojawią się m.in.: polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni lub karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu. Na deser szefowie kuchni proponują m.in.: bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone czy naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.

-Poza zawężeniem zestawów do dania głównego i deseru i określeniem festiwalowej ceny – 25 zł, restauratorzy mają pełną dowolność w przygotowaniu dań – mówi Witold Piątkowski, organizator konkursu. – Różnorodny profil restauracji od tradycyjnej kuchni polskiej, poprzez kuchnię włoską
aż na japońskiej skończywszy gwarantuje bardzo urozmaicone doznania kulinarne.

Każdy gość, który skusi się na festiwalowe danie otrzyma specjalny formularz w którym będzie oceniał restauracje w czterech kategoriach: Walory smakowe, Aranżacja talerza, Jakość serwisu, Atmosfera lokalu. Na podstawie zebranych głosów organizatorzy wyłonią zwycięzcę konkursu oraz laureatów poszczególnych kategorii. Ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 19.11.2017 r.
w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Hotelu Fabryka Wełny.

Wieczór uświetni rodzinny koncert Moniki Kuszyńskiej byłej wokalistki zespołu Varius Manx
oraz reprezentantki Polski podczas konkursu piosenki Eurowizji 2015. Artystce na scenie towarzyszyć będą Kuba Raczyński (saksofonista, muzyk jazzowy) oraz Krzysztof Raczyński (akordeonista). Wstęp
na wydarzenie jest bezpłatny.

Lista partycypujących restauracji:

  1. Dom Tkacza

  2. Galimatjas

  3. House Of Sushi

  4. Osada Rybacka Sereczyn

  5. Passado

  6. Pawilon Smaku

  7. Presto

  8. Salem

  9. Sushi Zone

  10. Wzorcownia by W. Bober

  11. Zielona Górka

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Unikalna kawiarnia Green Caffe Nero
    2018-02-20

    Już wiosną otwarta zostanie wyjątkowa kawiarnia Green Caffe Nero Gold. Mieścić się będzie w prestiżowym budynku Ethos, inwestycji Kulczyk Silverstein Properties, n[...]

  2. Detektor nieszczelności - Ishida AirScan
    2018-02-20

    Ishida Europe wprowadza na rynek rewolucyjny, nowy detektor wycieku, który zapewnia zachowanie pełnej, 100% szczelności opakowania jakiegokolwiek produktu, pakowanego w techn[...]

  3. Pączki z Górczewskiej
    2018-02-08

    - Tak, to prawda! Odpowiadamy gdy ktoś pyta, czy to właśnie do tej cukierni Marszałek Józef Piłsudski wysyłał swojego adiutanta po pączki............ ale nie tylko On ! ! ! Do dziś nasze pączki zn[...]

  4. Wejście Erg System do grupy bekuplast
    2018-02-06

    18 stycznia 2018 r. Erg System S.A. pożegnała się ze swoją nazwą i od tego momentu będzie funkcjonować na rynku jako bekuplast S.A. Nastawienie na ciągły rozwój, zadecydowało o wejściu Erg System S.A.[...]

  5. Europejski drób-w jakości siła z wyróżnieniem KE
    2018-02-06

    Kampania "Europejski drób - w jakości siła", realizowana przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą została wyróżniona przez Komisję Europejską podczas INFO DAY w Brukseli, jako jeden z najleps[...]

  6. Konkurs dla szkół gastronomicznych
    2018-02-02

    Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach projektów Szef dla Młodych Talentów i Rok Marek Własnych rozpoczyna konkurs Wyzwanie MAKRO Chefa. Inicjatywa skierowana do szkół i klas[...]

  7. Polskie Mięso - Ambrozja Smaku
    2018-01-26

    Związek "Polskie Mięso", w ramach projektu "Polskie Mięso - Ambrozja Smaku", miał okazję po raz kolejny zaprezentować Ambasadorom walory polskiego mięsa wołowego podczas noworocznego spotka[...]

  8. Twoja dieta, Twoja decyzja
    2018-01-22

    Codzienna dieta powinna bazować na zdrowych produktach, bogatych w składniki odżywcze w dobrze zbilansowanych proporcjach. Chcąc dokonywać dobrych wyborów, powinniśmy stawiać przede wszystkim na jakoś[...]

  9. Certyfikat IFS Food dla Fabios SA
    2018-01-18

    W minionym tygodniu w siedzibie firmy odbył się audyt w zakresie stosowania sytemu związanego z bezpieczeństwem żywności IFS Food. W ciągu dwóch dni audytorzy z firmy Bureau Veritas Polska dokonali oc[...]

  10. Piekarski pion badań i rozwoju
    2018-01-15

    Rok 2017 był dla nas szczególnie ważny. Została zrealizowana część planu biznesowego. Wyczekiwany przez wielu dział piekarski stał się częścią oferty Libra Polska. Celem doświadczon[...]