Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 % akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapowiedź objęcia cydru zerową stawka akcyzy. Natomiast branża alkoholi wysokoprocentowych, od ponad dwudziestu lat działa w nierównym i najbardziej restrykcyjnym otoczeniu konkurencyjnym względem innych alkoholi. Mali producenci wyrobów spirytusowych wciąż nie mogą liczyć na preferencyjne traktowanie, w tym obniżone stawki akcyzowe.

Dziś sytuacja wygląda następująco: akcyza zawarta w cenie 0,5 litra napoju spirytusowego (40% alk.) od małego producenta nalewek jest 36 razy większa, niż akcyza zawarta w cenie 0,5litrowej butelki piwa (4% alk). Tak duża dysproporcja i nadmierne obciążenie akcyzą napojów spirytusowych, jest głównym czynnikiem rozwoju czarnego rynku alkoholowego. Obniżenie akcyzy na wyroby spirytusowe dla małych producentów tradycyjnych, regionalnych wyrobów, umożliwiłoby wielu z nich wyjście z szarej strefy oraz legalną działalność, co przełoży się również na dodatkowe wpływy budżetowe.

Stosowanie ulg i ułatwień tylko dla małych podmiotów produkujących piwo i cydr, przeczy zasadom wolnej konkurencji i może utrudnić działania firmom rodzinnym z branży spirytusowej” - powiedział Ryszard Woronowicz, rzecznik prasowy ZP PPS. „ Zmian w stawkach akcyzy nie można wprowadzać na ostatnią chwilę. Od lat postulujemy również, aby wzorem niektórych krajów UE, powstała w Polsce długoterminowa „mapa drogowa”, jasno określająca kiedy i w jakim stopniu akcyza na alkohol będzie zmieniana. Takie rozwiązanie pozwoli firmom na racjonalne planowanie biznesu i przygotowanie się do zmian” – dodał”.

W 2016 roku, wpływy do budżetu państwa, z podatku akcyzowego od alkoholi wyniosły 11,59 mld zł, z czego ponad 65% generowane jest przez rynek napojów spirytusowych (GUS), których udział w całkowitej konsumpcji czystego alkoholu wynosi jedynie 27,6% (RARHA). Ostatnie podniesienie akcyzy (o 15%) na wyroby spirytusowe, miało miejsce w 2014 r. i nie objęło innych alkoholi. To pokazuje dysproporcję w traktowaniu podmiotów działających na tym samym rynku. Branża spirytusowa od wielu lat postuluje uproszczenie i ujednolicenie naliczania stawki akcyzowej na wszystkie rodzaje alkoholu. Tymczasem, w dalszym ciągu zdecydowanie preferowane są piwa, a ostatnio również cydry. Przedstawiono propozycję obniżenia stawki akcyzowej na piwa, zaś cydry objęte by były zerową stawką akcyzy. Póki co nie przedstawiono planów obniżenia akcyzy na napoje spirytusowe, również dla małych producentów. Zróżnicowanie stawek akcyzy już teraz powoduje w, iż cena czystego alkoholu spożytego w piwie jest prawie trzykrotnie niższa niż takiej samej ilości alkoholu zawartego w mocnych alkoholach (wódkach, whisky itp.).

Mimo zmiany struktury spożycia alkoholu, wyroby spirytusowe mają ponad dwudziestokrotnie wyższą stawkę akcyzy od piwa, które od lat dominuje na rynku. Uprzywilejowana pozycja prawna alkoholowego lidera nie ma uzasadnienia ze względów gospodarczych, ani ze względów zdrowotnych. Wysoki poziom akcyzy powoduje zahamowanie rozwoju rynku, spadek wpływów budżetowych oraz rozwój szarej strefy. Straty zdrowotne na skutek spożywania alkoholu z nieznanych źródeł są bardzo duże.

*

Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy jest organizacją branżową zrzeszającą producentów napojów spirytusowych. Do jego zadań należy podejmowanie działań ukierunkowanych na rozwój branży spirytusowej poprzez współpracę z przedstawicielami władzy publicznej oraz organizacjami społecznymi. ZP PPS zajmuje się kwestiami związanymi z tworzeniem odpowiednich warunków prawnych i ekonomicznych dla rozwoju branży, umacnianiem wielowiekowej tradycji wyrobów spirytusowych, promowaniem małych wytwórców, nowych technologii oraz realizacją działań z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu w branży spirytusowej. Związek podejmuje również szerokie działania edukacyjne mające na celu rozpowszechnienie wiedzy na temat zagrożeń związanych z nieodpowiedzialną konsumpcją i sprzedażą alkoholu. Członkowie ZP PPS: Akwawit-Polmos, Altvater Gessler – J. A. Baczewski, Bacardi Martini Polska, Brown Forman Polska, CEDC International, Diageo Polska, Grupa AWW, Henkel & Co Polska, Komers International, Marie Brizard Wine & Spirits Polska, Mazurskie Miody, Nalewki Staropolskie, Polmos Siedlce, Polmos Warszawa, Polmos Żyrardów, PPUH Tłocznia Maurer, Stock Polska, Warszawska Wytwórnia Wódek Koneser, Wyborowa Pernod Ricard

Ryszard Woronowicz

Rzecznik Prasowy

ZP PPS

tel.: 503 099 063

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  2. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  3. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  4. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  5. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  6. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  7. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  8. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  9. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  10. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]