Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 % akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapowiedź objęcia cydru zerową stawka akcyzy. Natomiast branża alkoholi wysokoprocentowych, od ponad dwudziestu lat działa w nierównym i najbardziej restrykcyjnym otoczeniu konkurencyjnym względem innych alkoholi. Mali producenci wyrobów spirytusowych wciąż nie mogą liczyć na preferencyjne traktowanie, w tym obniżone stawki akcyzowe.

Dziś sytuacja wygląda następująco: akcyza zawarta w cenie 0,5 litra napoju spirytusowego (40% alk.) od małego producenta nalewek jest 36 razy większa, niż akcyza zawarta w cenie 0,5litrowej butelki piwa (4% alk). Tak duża dysproporcja i nadmierne obciążenie akcyzą napojów spirytusowych, jest głównym czynnikiem rozwoju czarnego rynku alkoholowego. Obniżenie akcyzy na wyroby spirytusowe dla małych producentów tradycyjnych, regionalnych wyrobów, umożliwiłoby wielu z nich wyjście z szarej strefy oraz legalną działalność, co przełoży się również na dodatkowe wpływy budżetowe.

Stosowanie ulg i ułatwień tylko dla małych podmiotów produkujących piwo i cydr, przeczy zasadom wolnej konkurencji i może utrudnić działania firmom rodzinnym z branży spirytusowej” - powiedział Ryszard Woronowicz, rzecznik prasowy ZP PPS. „ Zmian w stawkach akcyzy nie można wprowadzać na ostatnią chwilę. Od lat postulujemy również, aby wzorem niektórych krajów UE, powstała w Polsce długoterminowa „mapa drogowa”, jasno określająca kiedy i w jakim stopniu akcyza na alkohol będzie zmieniana. Takie rozwiązanie pozwoli firmom na racjonalne planowanie biznesu i przygotowanie się do zmian” – dodał”.

W 2016 roku, wpływy do budżetu państwa, z podatku akcyzowego od alkoholi wyniosły 11,59 mld zł, z czego ponad 65% generowane jest przez rynek napojów spirytusowych (GUS), których udział w całkowitej konsumpcji czystego alkoholu wynosi jedynie 27,6% (RARHA). Ostatnie podniesienie akcyzy (o 15%) na wyroby spirytusowe, miało miejsce w 2014 r. i nie objęło innych alkoholi. To pokazuje dysproporcję w traktowaniu podmiotów działających na tym samym rynku. Branża spirytusowa od wielu lat postuluje uproszczenie i ujednolicenie naliczania stawki akcyzowej na wszystkie rodzaje alkoholu. Tymczasem, w dalszym ciągu zdecydowanie preferowane są piwa, a ostatnio również cydry. Przedstawiono propozycję obniżenia stawki akcyzowej na piwa, zaś cydry objęte by były zerową stawką akcyzy. Póki co nie przedstawiono planów obniżenia akcyzy na napoje spirytusowe, również dla małych producentów. Zróżnicowanie stawek akcyzy już teraz powoduje w, iż cena czystego alkoholu spożytego w piwie jest prawie trzykrotnie niższa niż takiej samej ilości alkoholu zawartego w mocnych alkoholach (wódkach, whisky itp.).

Mimo zmiany struktury spożycia alkoholu, wyroby spirytusowe mają ponad dwudziestokrotnie wyższą stawkę akcyzy od piwa, które od lat dominuje na rynku. Uprzywilejowana pozycja prawna alkoholowego lidera nie ma uzasadnienia ze względów gospodarczych, ani ze względów zdrowotnych. Wysoki poziom akcyzy powoduje zahamowanie rozwoju rynku, spadek wpływów budżetowych oraz rozwój szarej strefy. Straty zdrowotne na skutek spożywania alkoholu z nieznanych źródeł są bardzo duże.

*

Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy jest organizacją branżową zrzeszającą producentów napojów spirytusowych. Do jego zadań należy podejmowanie działań ukierunkowanych na rozwój branży spirytusowej poprzez współpracę z przedstawicielami władzy publicznej oraz organizacjami społecznymi. ZP PPS zajmuje się kwestiami związanymi z tworzeniem odpowiednich warunków prawnych i ekonomicznych dla rozwoju branży, umacnianiem wielowiekowej tradycji wyrobów spirytusowych, promowaniem małych wytwórców, nowych technologii oraz realizacją działań z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu w branży spirytusowej. Związek podejmuje również szerokie działania edukacyjne mające na celu rozpowszechnienie wiedzy na temat zagrożeń związanych z nieodpowiedzialną konsumpcją i sprzedażą alkoholu. Członkowie ZP PPS: Akwawit-Polmos, Altvater Gessler – J. A. Baczewski, Bacardi Martini Polska, Brown Forman Polska, CEDC International, Diageo Polska, Grupa AWW, Henkel & Co Polska, Komers International, Marie Brizard Wine & Spirits Polska, Mazurskie Miody, Nalewki Staropolskie, Polmos Siedlce, Polmos Warszawa, Polmos Żyrardów, PPUH Tłocznia Maurer, Stock Polska, Warszawska Wytwórnia Wódek Koneser, Wyborowa Pernod Ricard

Ryszard Woronowicz

Rzecznik Prasowy

ZP PPS

tel.: 503 099 063

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Unikalna kawiarnia Green Caffe Nero
    2018-02-20

    Już wiosną otwarta zostanie wyjątkowa kawiarnia Green Caffe Nero Gold. Mieścić się będzie w prestiżowym budynku Ethos, inwestycji Kulczyk Silverstein Properties, n[...]

  2. Detektor nieszczelności - Ishida AirScan
    2018-02-20

    Ishida Europe wprowadza na rynek rewolucyjny, nowy detektor wycieku, który zapewnia zachowanie pełnej, 100% szczelności opakowania jakiegokolwiek produktu, pakowanego w techn[...]

  3. Pączki z Górczewskiej
    2018-02-08

    - Tak, to prawda! Odpowiadamy gdy ktoś pyta, czy to właśnie do tej cukierni Marszałek Józef Piłsudski wysyłał swojego adiutanta po pączki............ ale nie tylko On ! ! ! Do dziś nasze pączki zn[...]

  4. Wejście Erg System do grupy bekuplast
    2018-02-06

    18 stycznia 2018 r. Erg System S.A. pożegnała się ze swoją nazwą i od tego momentu będzie funkcjonować na rynku jako bekuplast S.A. Nastawienie na ciągły rozwój, zadecydowało o wejściu Erg System S.A.[...]

  5. Europejski drób-w jakości siła z wyróżnieniem KE
    2018-02-06

    Kampania "Europejski drób - w jakości siła", realizowana przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą została wyróżniona przez Komisję Europejską podczas INFO DAY w Brukseli, jako jeden z najleps[...]

  6. Konkurs dla szkół gastronomicznych
    2018-02-02

    Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach projektów Szef dla Młodych Talentów i Rok Marek Własnych rozpoczyna konkurs Wyzwanie MAKRO Chefa. Inicjatywa skierowana do szkół i klas[...]

  7. Polskie Mięso - Ambrozja Smaku
    2018-01-26

    Związek "Polskie Mięso", w ramach projektu "Polskie Mięso - Ambrozja Smaku", miał okazję po raz kolejny zaprezentować Ambasadorom walory polskiego mięsa wołowego podczas noworocznego spotka[...]

  8. Twoja dieta, Twoja decyzja
    2018-01-22

    Codzienna dieta powinna bazować na zdrowych produktach, bogatych w składniki odżywcze w dobrze zbilansowanych proporcjach. Chcąc dokonywać dobrych wyborów, powinniśmy stawiać przede wszystkim na jakoś[...]

  9. Certyfikat IFS Food dla Fabios SA
    2018-01-18

    W minionym tygodniu w siedzibie firmy odbył się audyt w zakresie stosowania sytemu związanego z bezpieczeństwem żywności IFS Food. W ciągu dwóch dni audytorzy z firmy Bureau Veritas Polska dokonali oc[...]

  10. Piekarski pion badań i rozwoju
    2018-01-15

    Rok 2017 był dla nas szczególnie ważny. Została zrealizowana część planu biznesowego. Wyczekiwany przez wielu dział piekarski stał się częścią oferty Libra Polska. Celem doświadczon[...]