Aktualności | 2017-12-06
Od 7 grudnia mięso QAFP w Kauflandzie

Od 7 grudnia mięso QAFP w Kauflandzie

System Gwarantowanej Jakości Żywności - QAFP to procedury gwarantujące nie tylko bezpieczeństwo, ale też wyższą jakość żywności.

To system otwarty – każdy kto spełni normy określone w zeszytach branżowych może do niego przystąpić.

Wyroby certyfikowane znakiem QAFP swoją wyjątkowość opierają na zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym. System jest utrzymany w duchu holistycznego podejścia do jakości i bezpieczeństwa produktów rolno-spożywczych i normalizuje całą drogę, jaką żywność przebywa od rolnika aż do konsumenta.

Normami są objęte etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, przetwórstwo, transport, konfekcjonowanie i pakowanie, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży. Dzięki systemowi wzajemnych powiązań następujących po sobie działań, znacząco wzrasta poziom ochrony konsumenta przed ewentualnymi konsekwencjami niekorzystnych zdarzeń w łańcuchu żywnościowym.

Produkty opatrzone znakiem QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji.

Hodowcy w Systemie QAFP dbają o dobrostan zwierząt i ochronę środowiska

System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w wybranych branżach.

Wymagania systemowe są weryfikowane przez niezależną jednostkę certyfikującą.

Kaufland Stiftung & Co. KG – sieć sklepów należących do niemieckiej grupy Schwarz.

Kaufland działa w Niemczech, Czechach, na Słowacji, w Polsce, Chorwacji, Rumunii oraz Bułgarii. W 2001 roku otwarty został pierwszy sklep w Polsce. We wszystkich tych krajach zatrudnionych jest 147 300 pracowników oraz funkcjonuje obecnie ok. 1200 sklepów firmy